Kategórie
Software

TP-Link Tether – nastavenie routera ľahko a prístupne

TP-Link Tether je aplikácia od spoločnosti TP-Link, pomocou ktorej ľahko, rýchlo a takmer úplne prístupne nastavujete a ovládate svoj router. Poďme sa pozrieť, ako to funguje.

Ako nastavovať router

Vo všeobecnosti sú 2 spôsoby, akými môžete upravovať nastavenia svojho routera. Poznámka na okraj: predpokladám, že nemusím vysvetľovať, čo router je. 🙂

  • Prvým je internetové rozhranie, do ktorého sa dostanete zadaním špecifickej IP adresy smerovača. Toto rozhranie má značka TP-Link taktiež vyriešené pomerne slušne a ak dávate prednosť pripojeniu cez dátový kábel, máte aj túto možnosť.
  • Druhým je mobilná aplikácia TP-Link Tether (iné značky budú mať aplikácie s iným názvom). Po nainštalovaní do mobilného telefónu, zapnutí prístroja a pripojení sa na jeho wi-fi sieť všetko okrem veľmi pokročilých nastavení zvládnete už priamo v mobile.

Pred samotným zapnutím routera je potrebné zistiť dve veci: názov a heslo k wi-fi sieti. Obidva údaje nájdete na štítku zo spodnej strany zariadenia. S Google Lookoutom som ich zvládla prečítať na prvý pokus.

Stiahnutie a prvé spustenie

TP-Link Tether nájdete štandardne v Obchode Play pre Android a v App Store pre iOS. Inštalácia je bezproblémová, nič vás neprekvapí.

Po prvom spustení zistíte, že Tether je kompletne v slovenčine, čo chválim.

Na to, aby ste Tether mohli plnohodnotne používať, je potrebné sa buď prihlásiť a ak konto nemáte, registrovať sa.

Vytvorenie TP-Link ID

  1. Poklepete na tlačidlo Nemáte konto, čím sa dostanete do registračného formulára. Tlačidlá aj editačné polia sú korektne popísané.
  2. Zadáte e-mailovú adresu, ktorá bude slúžiť ako vaše prihlasovacie meno a poklepete na tlačidlo Ďalej.
  3. Ďalej nasleduje vytvorenie hesla. Zapíšete ho dvakrát a cez dobre popísané začiarkavacie pole si ho môžete nechať zobraziť.
  4. Pod editačnými poľami nájdete ďalšie dve začiarkavacie polia, ktoré, bohužiaľ, nie sú prepojené s voľbou, ku ktorej sa viažu. Prvým (povinným) začiarknete, že súhlasíte s podmienkami. Druhým sa prihlásite na odber obchodných e-mailov. To nie je povinné.
  5. Proces ukončíte aktivovaním tlačidla Registrácia.

Ako nastaviť router pomocou aplikácie TP-Link Tether

  1. Zo spodnej strany routera si odpíšete názov siete (SSID) a heslo. Mne na to bez problémov stačil Google Lookout.
  2. Pripojíte router do elektrickej zásuvky aj k internetu či už optickým, alebo RJ45 káblom a zapnete ho. Zároveň spustíte aplikáciu a uistíte sa, že ste prihlásení so svojím TP-Link ID.
  3. Po otvorení sa ocitnete na obrazovke Moje zariadenia, kde nájdete tlačidlo Pridať.
  4. Následne vás už aplikácia povedie. Je potrebné počkať aspoň jednu – dve minúty, aby ste si boli istí, že všetky diódy svietia, a poklepať na tlačidlo LED diódy trvalo svietia.
  5. Ďalej prejdete do nastavení wifi a pomocou prihlasovacích údajov sa k sieti pripojíte.
  6. Pokiaľ sa pripojenie podarí, poklepete na tlačidlo Som pripojený/á.
  7. V ďalšom kroku by ste už mali nájsť v zozname vaše aktuálne pripojené zariadenie, poklepete na jeho názov.
  8. Môžu nastať 2 prípady:
    • buď vás aplikácia vyzve, aby ste zadali nové heslo, ktoré budete používať pri prístupe do routera,
    • alebo budete potrebovať meno a heslo zo spodnej strany zariadenia. Pozor, nie je to SSID a heslo na pripojenie k sieti.
  9. V ideálnom prípade prejdete do nastavení samotného routera.

Konfigurujeme wifi sieť

Ak prejdete týmto postupom, budete mať k dispozícii sieť s pôvodným názvom a heslom priamo prednastavenú z výroby. Vy si však budete zrejme chcieť sieť upraviť podľa seba. Na to využijete takisto aplikáciu Tether.

Tá sa skladá z troch záložiek, medzi ktorými sa prepínate v spodnej časti displeja:

  • Domov – tu vidíte len názov siete. Ak naň poklepete, zobrazí sa jej SSID a heslo.
  • Klienti – zoznam pripojených zariadení. Ak máte rozdelené 2,4 a 5 GHZ pásmo, nájdete zariadenia zoradené aj podľa toho, ku ktorému pásmu sú pripojené.
  • Nástroje – ponuka doplňujúcich funkcií, ktoré sú vášmu zariadeniu k dispozícii.

Pokiaľ máte novší smerovač, Tether vám na karte Nástroje ponúkne ako prvú položku možnosť Rýchle nastavenie. Po poklepaní na ňu si môžete sieť nastaviť podľa svojich predstáv:

  • Vyberte váš typ pripojenia – aplikácia napovedá, že pokiaľ ho nepoznáte, zvoľte položku Automatická detekcia a poklepete na Ďalej.
  • Potrebujete zmeniť MAC adresu – meňte, len v prípade, ak je to nevyhnutné. Podľa nápovedy sa odporúča MAC adresu nemeniť. Je však možné zadať adresu manuálne poklepaním na rovnomenný prvok.
  • Inteligentné pripojenie – v prípade, že máte k dispozícii 2,4 aj 5 GHZ pásmo, môžete router nastaviť tak, aby sa zariadenia automaticky pripojili k tej sieti, ktorá je v danom čase rýchlejšia či stabilnejšia.
  • Na tej istej obrazovke nájdete nižšie dve neoznačené editačné polia. Do prvého zadáte vlastný názov wifi a do druhého heslo. V prípade, ak chcete ponechať predvolenú, poklepete na voľbu „Použiť predvolené nastavenia bezdrôtovej komunikácie a prejdete na ďalší krok poklepaním na Ďalej.
  • Na ďalšej obrazovke by ste mali vidieť vami nastavené hodnoty a proces ukončíte tlačidlom Použiť.

Podobným spôsobom nastavíte aj extender (rozširovač), len namiesto voľby smerovač vyberiete rozširovač signálu wifi siete.

Na karte Nástroje je okrem toho možné nastaviť aj sieť pre hostí alebo deťom rodičovskú kontrolu.

Zosieťovanie verzus extendery

TP-Link podporuje aj zosieťovanie viacerých routerov. Rozdiel medzi používaním opakovača (extendera) a zosieťovania je v tom, že v prvom prípade sa na rozšírenú sieť prepínate ručne, no v druhom mobil alebo notebook berie signál z toho routera, ktorý má silnejší signál, automaticky.

Ak chcete použiť sieť (mesh), potrebujete hlavný router a takzvané uzly. To sú routery, ktoré podporujú systém zosieťovania od TP-Linku s názvom OneMesh.

Systém mesh sa hodí do väčších rodinných domov alebo členitých kancelárskych priestorov. Zosieťovanie urobíte cez Nástroje > Tether – OneMesh. Bohužiaľ, zatiaľ som nemala možnosť vyskúšať si postup v praxi.

Zdieľanie pripájacích údajov a sieť pre hostí

Po nakonfigurovaní siete je potrebné popripájať k nej všetky zariadenia. V prípade mobilných telefónov či ttabletov s fotoaparátom nemusíte zadávať heslo ručne, ale stačí naskenovať QR kód.

Exidzuje niekoľko možnosttí, ako kód naskenovať, alebo sa k nemu dostať:

  • V aplikácii TP-Link Tether na karte Nástroje vyberiete položku Zdieľať sieť a poklepete na jej názov. Objaví sa QR kód s možnosťou uložiť si ho na neskoršie použitie.
  • Cez nastavenia > Pripojenie > názov siete úplne na spodnej strane obrazovky nájdete Kód QR. Po poklepaní na tlačidlo sa kód zobrazí a ostatní si ho môžu naskenovať. Rozdiel je v tom, že v Tetheri vidíte aj heslo, tu nie.
  • Takisto v Nastaveniach > Pripojenie v hornom pravom rohu nájdete tlačidlo Skenovať kód QR. Otvorí sa fotoaparát, pomocou ktorého zosnímate QR kód a potvrdíte, že sa chcete pripojiť. To isté však v nových mobiloch či tabletoch dosiahnete aj tým, že otvoríte vstavanú aplikáciu fotoaparát.
  • Položku Skenovať kód QR nájdu majitelia telefónov Samsung aj v Rýchlych nastaveniach. Gestom jedným prstom zľava doprava a potom dolu stiahnete lištu, dvomi prstami zrolujete rýchle nastavenia a tu švihaním prsta nájdete príslušnú možnosť.

Sieť pre hostí

V niektorých prípadoch nie je vhodné nechať hosťom QR kód s vašimi osobnými pripájacími údajmi. Napríklad vtedy, ak podnikáte a chcete svojim zákazníkom poskytnúť wifi pripojenie. Vtedy môžete využiť možnosť takzvanej hosťovskej siete.

  1. V aplikácii TP-Link Tether poklepete na kartu Nástroje a tu vyberiete sieť pre hostí.
  2. Zvolíte, ku ktorému pásmu dovolíte návštevníkom sa pripojiť.
  3. Zapnete voľbu Bezdrôtová sieť a upravíte niekoľko parametrov:
    • SSID siete – prvé editačné pole, v ktorom je preddefinovaný názov v tvare TP-Link Guest a nejaké číslo.
    • Zabezpečenie – predvolene nie je nastavené žiadne heslo. Poklepete na túto položku a zvolíte šifrovanie.
    • Objaví sa druhé editačné pole s od výroby nastaveným heslom. Je vhodné ho prepísať na vlastné.
  4. Proces dokončíte poklepaním na Uložiť.

Záver

Nastavenie routera a siete pomocou aplikácie TP-Link Tether je veľmi priamočiary a naozaj na 95 % prístupný proces. Nájdete v nej niektoré neoznačené formulárové prvky, ale je ich minimum.

Cez aplikáciu nastavíte tie najbežnejšie parametre wifi siete ako SSID, heslo, zabezpečenie, pripojenie extendera, zosieťovanie viacerých routerov do systému OneMesh či rodičovskú kontrolu. Taktiež si môžete skontrolovať pripojené zariadenia, alebo vytvoriť hosťovskú sieť. Jediné, čo som v nej nenašla, je možnosť vytvoriť skrytú sieť.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Taktiež som aj na sociálnej sieti LinkedIn.

Aby som nezabudla. Už ste hlasovali v ankete o augustovú tému newslettera? Stále tak môžete urobiť do 25. júla. A keď už budete hlasovať, hneď sa aj prihláste na jeho odber.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “TP-Link Tether – nastavenie routera ľahko a prístupne”

Dobrý den děkuji za podrobnou recenzi na aplikaci.
Zároveň i za podrobný návod na její používání.
Když už vím že je plně přístupná s odečítačem obrazovky.Tak už nic nebrání tomu ji používat.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.