Kategórie
Braillovo písmo Hardware Tyflo pomôcky

Pražská tabuľka – šablóna na ručný zápis Braillovho písma

Pražská tabuľka je pomôcka, pomocou ktorej môžete ručným vypichovaním jednotlivých znakov písať text v Braillovom písme.

Obsah balenia a vzhľad

V balení okrem samotnej tabuľky nájdete iba bodkovadlo na vypichovanie bodov.

Samotná tabuľka sa skladá z dvoch častí. Prvá obsahuje obdĺžniky s otvormi pre jednotlivé body šesťbodia. Druhá má zasa poľguľové výrezy pre každý bod Braillovho písma. Časti sú buď spojené napevno – umelý 6-riadkový variant formátu A6, kedy je potrebné mať papier presnej veľkosti. Alebo sú spojené pantmi, kedy tabuľku otvoríte a medzi ne papier vložíte – 4-riadkový variant a tabuľka formátu A4.

Na vypichovanie znakov Braillovho písma slúži bodkovadlo, ktoré sa skladá z dvoch častí – ihly a držadla. Kovová ihla má dĺžku 0,8 až 1 cm s hrotom parabolického tvaru. Jej priemer je približne 1 mm, čo zodpovedá hrúbke priemeru reliéfneho bodu a hrúbke papiera.

Držadlo je obvykle drevené alebo plastové a má trojuholníkovitý alebo hruškovitý tvar.

Ja som zvolila hliníkovú verziu štvorriadkovej tabuľky, ktorá v Tyflocompe stojí 25 €. Umelá formátu A6 vyjde na 15 € a za celostránkovú formátu A4 zaplatíte 44 € s DPH.

Písanie pomocou Pražskej tabuľky

Je pre nepoučeného laika, ako som ja, oriešok. Totižto na tabuľke píšete sprava doľava, teda aby ste mohli čítať pozitív, píšete negatív.

Vyzerá to nejako takto. Povedzme, že chcete napísať na tabuľke slovo Ahoj. Vložíte papier do tabuľky a začínate písať v prvom riadku sprava zhora:

  1. Znak pre veľké písmeno bude v tomto prípade bod 3, teda bežne apostrof.
  2. Písmeno „a“ napíšete ako bod 4, teda v slovenskom zápise prehlasované A „ä“.
  3. „H“ budú body 2,4,5, teda klasické „j“.
  4. „o“ napíšete ako „ó“, teda body 2,4,6.
  5. No a písmeno „j“ ako štandardné „h“, teda body 1,2,5.

Teda slovo

⠠⠁⠓⠕⠚

napíšete ako

⠓⠪⠚⠈⠄

Záver

Pražská tabuľka v dnešnej dobe už nie je medzi mladými ľuďmi využívajúcimi Braillovo písmo veľmi známa a používaná. Napriek tomu na rýchle pomenovanie produktov v kuchyni, vytváranie popiskov či krátke zápisky môže mať aj v dnešnej prevažne digitálnej dobe svoje miesto.

Samozrejme, technika písania vyžaduje cvik a predstavivosť, ale dá sa to naučiť. Jediným negatívom pre mňa osobne je, že písmená sú dosť ďaleko od seba, pretože na riadku je len 18 buniek.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Už 111 čitateľov odoberá aj newsletter Zo sveta prístupnosti. Chodí len raz mesačne a nájdete v ňom rôzne zaujímavosti, pozvánky a články v oblasti prístupnosti pre ľudí predovšetkým so zrakovým postihnutím.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Pražská tabuľka – šablóna na ručný zápis Braillovho písma”

Ahooj,
Jeej, super spomienka, kedysi sme na takejto hliníkovej tabuľke písali aj v škole. Normálne uvažujem o tom, že si tiež takú kúpim, aby som si zaspomínal a tak celkovo sa vrátil do starších časov.
Takéto prevrátené písanie umožňujú aj niektoré klávesnice braillovho písma na mobiloch, napr. Soft braille keyboard to určite umožňuje a corvus tuším tiež.
Tým, že papier je v tabuľke obrátený bodkami dolu a dierkami hore je potrebné každý riadok začať zapisovať na pravej strane a postupovať k ľavému okraju riadku.
Body 1,2,3 sú na pravej strane bunky a body 4,5,6 sú na ľavej strane bunky.
Ja vždy keď som takto písal, som si len predstavil, kde je prvý bod a už to išlo. Nepotreboval som konverziu v štýle, že namiesto bodov 125 ako keby vlastne píšem body 245, je to ale asi vec zvyku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.