Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

BlindShell Classic 2 – moderné funkcie v starom balení

BlindShell Classic 2 je mobilný telefón, ktorý umožňuje pomocou hardwarovej klávesnice ako na starých tlačidlových telefónoch ovládnuť aj moderné aplikácie, akými sú WhatsApp, Telegram či Facebook Messenger. Ponúka niekoľko funkcií určených priamo pre nevidiacich a slabozrakých používateľov – hlasový výstup, zväčšené prostredie systému, detektor svetla či aplikáciu Google Lookout a ďalšie.

Okrem toho v ňom nájdete aplikácie na čítanie a sťahovanie kníh z niekoľkých knižníc, cestovné poriadky, FM a internetové rádio či YouTube, Spotify, prehrávač podcastov, hry a iné.

Červený BlindShell Classic 2 s rozsvieteným displejom, na ktorom je čas 7:22.

Technické parametre



Parameter Hodnota
Rozmery a hmotnosť 135,2 x 54,6 x 16,7 mm, 149 g
Pamäť Vnútorné úložisko 16 gb, pamäťová karta MicroSD do 128 GB, RAM 2 GB
Konektivita Wi-fi 2,4 GHz + 5 GHz, Bluetooth 4.2, Dual micro-SIM, NFC, mobilné dáta
Navigácia GPS, Galileo, BeiDou
Senzory magnetometer, barometer, akcelerometer, gyroskop, snímač priblíženia
Fotoaparát zadný, 13 MPx
Batéria a nabíjanie 3000 mAh, rýchlonabíjanie: nie, káblové nabíjanie cez USB-C
Ostatné funkcie SOS tlačidlo, FM prijímač, katalóg aplikácií, hardwarová klávesnica
Prístupnosť hlasový výstup, kontrastné a zväčšené prostredie, hmatateľne označené navigačné tlačidlá

Obsah balenia

Telefón dostanete v pomerne veľkej, prémiovo pôsobiacej krabici s jeho obrázkom na vrchnej strane. Obsah balenia je na dnešné pomery bohatý:

  • Samotný telefón s ochrannou fóliou na displeji,
  • Vyberateľná batéria,
  • nabíjací adaptér + kábel USB-a na USB-C,
  • Nabíjacia kolíska,
  • Drôtové slúchadlá,
  • NFC tagy
  • a šnúrka na krk

fotografia príslušenstva k mobilu BlindShell Classic 2.

Vzhľad zariadenia

BlindShell Classic 2 sa predáva v dvoch farbách – červenej s čiernymi tlačidlami a čiernej. Popisky klávesnice sú na obidvoch variantoch biele, kontrast je tak zaručený.

Na prednej strane sa nachádza 2,83-palcový nedotykový displej s rozlíšením 480 x 640 pixelov. Pod ním nájdete hardwarovú klávesnicu v rozložení 3 x 4. Nad číselnou klávesnicou je 6 hmatateľne označených tlačidiel. V strede sú dve šípky hore a dolu označené vodorovnou čiarkou. Naľavo od hornej šípky je ľavé akčné tlačidlo, pomocou ktorého sa za každých okolností dostanete do stavovej lišty, kde vidíte stav batérie, signálu, zmeškané oznámenia a podobne. Vpravo od hornej šípky nájdete pravé akčné tlačidlo, po jeho stlačení čítač obrazovky zopakuje poslednú vyslovenú hlášku. Obidve tlačidlá majú na sebe hmatateľnú bodku.

Pod ľavým akčným tlačidlom nájdete zelené potvrdzovacie tlačidlo hmatateľne označené krúžkom a pod pravým akčným tlačidlom zasa späť (červené) označené šikmou čiarkou alebo znakom lomka.

Na zadnej strane je odnímateľný kryt, pod ktorým sa nachádzajú 2 sloty na microSIM kartu a pamäťovú kartu s maximálnou kapacitou 128 GB a tiež priestor pre vyberateľnú 3000 mAh batériu. Štrbinu na odlupnutie krytu hľadajte vpravo. Oproti iným telefónom zadná strana obsahuje iba jednu šošovku fotoaparátu s rozlíšením 13 MPx, prisvetľovaciu LED diódu a SOS tlačidlo, ktoré slúži na vytočenie núdzového kontaktu. Ten je možné si nastaviť.

Na ľavom boku je tlačidlo na zvýšenie a zníženie hlasitosti, na pravom tlačidlo na prístup k obľúbeným aplikáciám alebo hlasovému diktovaniu.

Horná strana ukrýva farebný senzor a zdierku pre zapojenie slúchadiel s 3,5 jackom, spodná zasa USB-C konektor na nabíjanie a prenos dát.

Telefón váži spolu aj s batériou 149 g, čo v ruke takmer ani necítite.

A aký je môj subjektívny dojem z telefónu? Oceňujem, že za každých okolností ho ovládnem jednou rukou. Konštrukcia je pevná, nič nevŕzga ani sa neprehýba. Klávesnica poskytuje istú spätnú väzbu a dobre sa na nej píše.

BlindShell Classic 2 však na mňa pôsobí zbytočne zastaraným dojmom. Myslím, že v dnešnej dobe by sa mal výrobca zamyslieť nad elegantnejšími a modernejšími tvarmi. Hoci je to telefón v prvom rade pre nevidiacich používateľov, to neznamená, že by nemohol byť vizuálne príťažlivejší.

Systém, ovládanie a prístupnostné funkcie

Telefón disponuje systémom BlindShell, ktorý je upravený pre ovládanie cez hardwarovú klávesnicu. Prostredie je zväčšené a kontrastné a ihneď po prvom zapnutí sa ozve hlasový výstup, nič netreba nastavovať. To je oproti bežným dotykovým telefónom naozaj veľká výhoda.

Okrem toho je možné vybrať si z viacerých farebných dobre kontrastných schém. Predvolená je čierno-biela, teda čierne pozadie, biele písmo, no na výber máte aj bielo-čiernu – čierne písmo na bielom pozadí alebo žlto-modrú – žlté pozadie a modré písmo či modro-bielu – biele písmo na modrom podklade. V nastaveniach tiež môžete upraviť veľkosť písma, hoci systém ponúka len dve úrovne – normálnu a obrovskú. Musím povedať, že už pri normálnej veľkosti viem prečítať text na displeji, a to mám len zvyšok zraku.

BlindShell Classic 2 zapnete podržaním červeného tlačidla označeného šikmou čiarkou. Po prvom spustení sa ocitnete ihneď na hlavnej obrazovke, na ktorej vidíte len čas. Do menu vstupujete stlačením buď šípky hore a dolu, alebo zeleného tlačidla. Je škoda, že všetky 3 majú tú istú funkciu, ocenila by som, keby každé z nich mohlo spúšťať niečo iné. Napríklad tak, ako to bolo na starých Nokiách, po stlačení zeleného volacieho tlačidla na hlavnej obrazovke by sa objavili naposledy volané čísla, alebo všeobecne spustila aplikácia volanie.

Zeleným tlačidlom takisto potvrdzujete všetky akcie, je to vlastne náhrada dvojitého poklepania pri dotykových telefónoch. Stlačením červeného tlačidla sa vrátite o krok späť, podržaním priamo na hlavnú obrazovku. Najprv ma to zmiatlo, pretože som predpokladala, že keď červeným tlačidlom zariadenie zapínate, jeho opätovným podržaním ho vypnete, avšak nie je to tak. Jediný spôsob, ako mobil vypnúť, ktorý som našla, je vojsť do menu a potvrdiť položku Vypnúť telefón.

Systém sa veľmi podobá Symbianu zo starých Nokií a aj CORvusu. Takže tak ako v CORvuse na vykonanie nejakej zložitejšej akcie (napr. uložiť kontakt do adresára) je potrebné vykonať niekoľko krokov navyše oproti bežnému dotykovému mobilu. Mne tento spôsob veľmi nevyhovuje, zvykla som si totiž na to, že celý formulár mám na jednej obrazovke a len sa v mojom prípade prešvihávam z jedného poľa do druhého. Uvedomujem si však, že toto hodnotenie je veľmi subjektívne a každý používateľ musí zvážiť, čo je preňho dobré.

Čo sa mi však naozaj páči, sú aplikácie logicky zatriedené do priečinkov – Médiá, Komunikácia, Príslušenstvo, Pomôcky a podobne. Sama tento systém v mobile používam, takže som sa s tým okamžite stotožnila.

Katalóg aplikácií

BlindShell Classic 2 dostanete s mnohými predinštalovanými aplikáciami. Nechýba klasika – Správy a Telefón (Volanie) a taktiež budík, diktafón, baterka, kalendár, kalkulačka a tak ďalej. Už menej bežnými aplikáciami sú napríklad YouTube bez reklám, čítačka kníh či internetový prehliadač.

V priečinku Pomôcky však nájdete aplikácie určené priamo pre používateľov so zrakovým znevýhodnením, ako je lupa, NFC označovanie objektov alebo Pípače. Je tu aj indikátor farieb, ale ten absolútne neodporúčam používať. Testovala som ho a nerozpoznal dobre ani jednu farbu, prípadne tú istú farbu označil raz za červenú, potom za šedú. To ale nie je chyba konkrétne BlindShellu, s farbami má problém napríklad aj aplikácia Envision AI.

Ak by vám nejaká aplikácia chýbala, je možné ju vyhľadať v Katalógu aplikácií. Ten je tiež roztriedený do kategórií, ale môžete si cez položku Všetky kategórie nechať vypísať kompletnú ponuku.

Nájdete tu také skvosty ako napríklad Spotify prehrávač, Google Lookout, Cestovné poriadky, niekoľko hier, Telegram Messenger, Facebook Messenger, WhatsApp, aplikácie na prehliadanie a sťahovanie kníh z KDD a SKN, ladičku na gitaru alebo metronóm, prehrávač podcastov, prekladač, QR označovanie objektov a mnohé ďalšie.

Je prirodzené a pochopiteľné, že katalóg neponúka také rozsiahle kvantum aplikácií ako napríklad Obchod Play alebo App Store. Avšak na rozdiel od nich máte absolútnu istotu, že aplikácie, ktoré v katalógu nájdete, sú naozaj prístupné. Taktiež s každou aktualizáciou systému sa vývojári snažia do katalógu niečo pridať.

NFC a QR označovanie objektov

Aplikácia na označovanie objektov pomocou NFC čipu pomôže s identifikovaním predmetov, ako sú krabičky s liekmi, môžete si pomocou nej označiť rôzne nádobky s potravinami, zaváraniny alebo aj dokumenty. NFC tagy dostanete aj v balení spolu s telefónom. Výhodou je, že pre čítanie NFC štítkov nie je potrebné otvárať príslušnú aplikáciu. Po nahratí popisu k tagu stačí zadnú stranu BlindShellu priblížiť k predmetu so štítkom a zariadenie popis prečíta.

Na tom istom princípe funguje aj QR označovanie objektov, ale namiesto NFC tagu je potrebné zakúpiť si nálepky s QR kódom. Ten nasnímate pomocou zadného fotoaparátu, takže v tomto prípade bude vždy potrebné otvoriť príslušnú aplikáciu.

BlindShell pípač

Je zariadenie, ktoré poslúži na nájdenie predmetov ako kľúče, peňaženka, batoh a podobne. Prirovnala by som ho k Airtagom od Applu alebo Galaxy tagom od Samsungu či Chipollu.

Cez aplikáciu Pípače si lokátor spárujete a ak ho budete potrebovať vyhľadať, môžete ho prezvoniť. Taktiež pípač dokáže prostredníctvom aplikácie zobraziť svoju aktuálnu polohu v prípade, že predmet niekde stratíte. Je však potrebné dokúpiť ho samostatne, nie je súčasťou základného balenia.

Záver

BlindShell Classic 2 ma zaujal najmä konceptom ovládania cez hardwarovú klávesnicu. V dnešnej dobe mnoho takýchto zariadení a navyše aj kompletne prístupných na trhu nenájdete. Okrem toho sa nedá označiť za tzv. hlúpy telefón. Ukrýva v sebe aplikácie typické pre smartfóny ako Google Lookout, rôzne komunikačné aplikácie, čítačky kníh a dokumentov či YouTube a prehrávač podcastov a mnohé ďalšie.

Ani cenovka vzhľadom na výbavu mobilu a obsah balenia nie je prehnaná. V Tyflocompe ho zoženiete za 440 €. Uvedomujem si, že za takéto peniaze máte telefón s Androidom v strednej triede s lepšou výbavou, výkonnejším procesorom, lepšími fotoaparátmi, no vzhľadom na iné kompenzačné pomôcky je cena nastavená veľmi rozumne.

Určite by stále bolo čo zlepšovať. Ako som písala, bolo by fajn do budúcnosti zamyslieť sa napríklad nad krajším designom. Vzhľadom na to, že pribúdajú nové a nové aplikácie, ocenila by som aj väčšiu RAM pamäť, 2 GB je v súčasnosti predsa len málo. Taktiež ma zamrzela nemožnosť zálohovať kontakty do Google účtu. Vzhľadom na to, že to ide aj v iPhonoch, aj CORvuse, aj BlindShell by to mohol podporovať.

S ovládaním nemám žiadny problém, klávesnica funguje veľmi dobre. Systém je svižný, reaguje takmer okamžite po stlačení klávesa. Hmatateľné označenie akčných tlačidiel je príjemné a ľahko rozoznateľné.

Ako pokročilý používateľ by som však potrebovala podrobnejšie nastavenie čítača obrazovky. To je v súčasnosti rozhodené do dvoch položiek a poskytuje len veľmi základné prispôsobenie. Nemôže sa porovnávať ani s čítačom v CORvuse a ani s TalkBackom či VoiceOverom v dotykových smartfónoch. Avšak svojmu účelu slúži veľmi dobre, ani v prispôsobených aplikáciách ako WhatsApp či Facebook Messenger ma nezradil.

Nebudem vynášať žiadne definitívne závery. Mne sa BlindShell Classic 2 pozdáva ovládaním aj svojou výbavou, hoci pri ňom zrejme nateraz nezostanem. Je tak na vás, aký typ ovládania vám vyhovuje.

Za zapožičanie ďakujem firme Tyflocomp s.r.o., kde telefón môžete aj zakúpiť.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “BlindShell Classic 2 – moderné funkcie v starom balení”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.