Kategórie
Software

Aplikácia Onedrive – prístup k cloudovému úložisku z mobilu

Aplikácia Onedrive slúži na prehliadanie a prácu s úložiskom od Microsoftu v mobilnom telefóne. Čo je Onedrive a ako s ním pracovať v počítači a vo webovom prehliadači, sa dočítate v predchádzajúcej časti.

Ako už určite viete, popis prostredia aplikácie a jej prístupnosť sa vzťahuje na telefóny s Androidom v mojom prípade vo verzii 13.

Stiahnutie, inštalácia a prvé spustenie

Na väčšine telefónov je Onedrive predinštalovaný. Ak ho v zariadení nemáte, nainštalujete ho z Obchodu Play alebo pre iPhony z App Storu.

Aplikácia beží v tom jazyku, ktorý predvolene používate v zariadení, v mojom prípade teda v slovenčine. Po prvom spustení je potrebné prihlásenie s Microsoft kontom (napríklad prihlasovacími údajmi do Skypu).

Je možné, že vám Onedrive ponúkne aj prehliadku funkcií aplikácie. Čo vám však vyskočí určite, je ponuka na zálohovanie fotografií. Ak to zapnete, každá odfotená fotka sa uloží priamo do obrázkov na Onedrive. Uľahčí to síce ich zálohovanie, no fotky zaberajú dosť miesta. Najmä ak nebudete chcieť využívať väčší priestor úložiska za predplatné, rozhodne odporúčam poklepať na Neskôr.

Prostredie aplikácie Onedrive

Skladá sa z piatich záložiek, ktoré prepínate v spodnej časti obrazovky. Microsoft ich nazýva „kontingenčný ovládací prvok“, čo hrozne zdržuje. 🙂

Na každej obrazovke nájdete niekoľko prvkov:

  • Prepínač kont – hľadajte ho v ľavom hornom rohu a slúži na prepínanie účtov v prípade, že ich máte viac.
  • Ďalšie akcie – tu sa nachádzajú tlačidlá na vytvorenie priečinka, pridanie a vytváranie rôznych typov súborov. Prirovnala by som ho k panelu ponúk v prehliadači. Po poklepaní na niektoré tlačidlo (napríklad Vytvoriť wordový dokument) sa otvoria aplikácie Microsoft 365 v mobile.
  • Hľadať – slúži logicky na vyhľadávanie v súboroch a priečinkoch a je v pravom hornom rohu.
  • Skenovať – pomocou fotoaparátu do aplikácie viete odfotiť a nahrať dokument. Ak tak chcete urobiť, je potrebné povoliť aplikácii prístup k fotoaparátu. Tlačidlo nájdete v pravom dolnom rohu.

1. Domáci reprezentatívny dokument

Na tejto záložke sa ocitnete hneď po spustení. Čo presne Microsoft takýmto názvom myslel síce netuším, no nájdete tu uvítaciu prípadne propagačnú správu nejakej funkcie aplikácie a dve podsekcie – pre vás a nedávne súbory.

V sekcii pre vás Onedrive ponúka súhrn spomienok vytvorených z fotografií v priebehu rokov, čiže vo väčšine prípadov nič pre nás. Nedávne súbory sú vypovedajúce samy o sebe.

2. Súbory

Tu nájdete všetky súbory a priečinky synchronizované v cloude. Vo vrchnej časti displeja sú priečinky, smerom nižšie súbory. Presne tak, ako je to bežné v počítačovej adresárovej štruktúre. Obsah priečinka, ako aj súbor zobrazíte poklepaním naň.

Medzi položkami sa pohybujete švihaním prsta, no pozor, ak sa došviháte na poslednú, ktorá sa zmestí na displej, ďalším švihnutím sa kurzor ocitne na paneli s kartami. Je preto potrebné používať rolovanie dvomi prstami, aby ste zobrazili ďalšie položky.

Vedľa každej položky sa nachádza tlačidlo Príkazy. To nahrádza kontextovú ponuku známu z počítača alebo webového rozhrania. Po poklepaní naň sa zobrazia všetky možnosti, ktoré môžete so súborom alebo priečinkom vykonať. Tlačidlá v ponuke sú samovypovedajúce a nie je potrebné sa im podrobne venovať.

Zdieľanie súboru / priečinka v mobilnom telefóne

Jediná akcia, ktorou sa budem obšírnejšie zaoberať, je zasa zdieľanie. Po poklepaní na rovnomenné tlačidlo sa ocitnete na obrazovke, kde máte na výber niekoľko možností:

  • Kopírovať prepojenie – ešte pred týmto prvkom objavíte zoznamový rámik, v ktorom nastavujete prístup k súboru. Predvolene je nastavené „Môže upravovať“. Druhým tlačidlom je Nastaviť uplynutie platnosťi, kde po potvrdení do klasických editačných polí zadáte dátum, dokedy si príjemca bude môcť z odkazu súbor alebo priečinok prezrieť, upraviť či stiahnuť.
  • Pozvať ľudí – možnosť odoslať prepojenie e-mailom..
  • Nižšie nájdete zoznam všetkých možných aplikácií, cez ktoré je možné položku zdieľať.

3. Zdieľané

Na tejto karte sa nachádzajú súbory, ktoré s niekým zdieľate, alebo ich niekto zdieľa s vami. Zoraďujú sa podľa osôb, nie podľa názvu súboru. Napríklad 18 zdieľané mnou znamená, že som s niekým zdieľala 18 položiek. Ak na niektorého spolupracovníka poklepete, uvidíte už konkrétne priečinky a súbory.

V príkazoch by som na tejto záložke ocenila tlačidlo pre zrušenie zdieľania.

4. Fotografie

Obsahuje logicky fotografie a obrázky, ktoré ste do Onedrivu pridali. Môžete ich zoskupiť v troch záložkách, ktoré sú vo vrchnej časti obrazovky – Galéria, Albumy a Preskúmať.

Pod nimi nájdete informáciu o tom, či máte zálohovanie z fotoaparátu vypnuté alebo zapnuté.

Najväčšiu časť zaberajú samotné fotografie zoskupené v záložke Galéria po mesiacoch.

Detail fotografie a akcie

Po poklepaní na fotografiu sa zobrazí v plnej veľkosti. Okrem toho však na displeji nájdete aj niekoľko tlačidiel, ktoré slúžia na vykonávanie akcií.

V pravom hornom rohu sú tlačidlá Pridať medzi obľúbené a Ďalšie akcie. Poklepaním na posledne menované zobrazíte ponuku, ktorá sa inak nachádza pod tlačidlom Príkazy. Pod obrázkom sú zasa akcie ako Zdieľať, Upraviť, Odstrániť a Stiahnuť.

5. Ja

Posledná záložka obsahuje prehľad o vás a úložisku. Vo vrchnej časti nájdete konto, s ktorým ste prihlásení, ďalej koľko miesta máte obsadeného, možnosť Spravovať úložisko, čo vás presmeruje na webovú stránku s nastaveniami vášho Microsoft konta.

Nachádza sa tu tiež Kôš, Oznámenia, kde vidíte všetky notifikácie, a Nastavenia.

Nastavenia

  • Oznámenia – predvoľby týkajúce sa všetkých možných druhov oznámení. Chválim, že prepínače sú korektne zviazané s položkou, ktorú ovládajú.
  • Ochrana osobných údajov a povolenia – tu udeľujete alebo odoberáte prístup Microsoftu k niektorým funkciám a údajom.
  • Motív – nastavujete farebnú schému aplikácie.
  • Zálohovanie fotoaparátu – nové fotografie sa automaticky uložia do Onedrivu. Predvolene je to vypnuté.
  • Zobraziť prípony súborov – užitočné, ak potrebujete vedieť zistiť súboru.
  • Zosynchronizovať súbory offline – za akých okolností bude prebiehať synchronizácia. Predvolene je nastavené len cez wi-fi.
  • Zámok aplikácie – je možné nastaviť PIN na uzamknutie Onedrivu.

Záver

Aplikácia Onedrive je prístupným riešením, ako pracovať so súbormi na cloudovom úložisku aj v mobilnom telefóne. V súčasnej chvíli jej z hľadiska prístupnosti nemám čo vyčítať, nenájdete žiadnu funkciu, ktorá by sa s čítačom obrazovky nedala použiť.

V kombinácii s aplikáciou v počítači a prístupom z webového prehliadača tak tvoria spoľahlivú sadu nástrojov, ako k dátam uloženým na cloude od Microsoftu pristupovať.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Newsletter Zo sveta prístupnosti už odoberá cez 100 ľudí. Pridajte sa.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.