Kategórie
Software

Onedrive – práca s cloudovým úložiskom od Microsoftu

Onedrive je cloudové úložisko od spoločnosti Microsoft. O tom, čo je cloud computing, som už písala. Poďme sa teda pozrieť, aké možnosti ponúka konkrétne Onedrive.

Popis prostredia, komfort práce a prístupnosť sa týkajú mobilnej aplikácie pre systém Android, priečinka používaného v systéme Windows 11 a webového rozhrania v prehliadači Google Chrome.

V prvej časti preberieme priečinok a web, v druhej mobilnú aplikáciu.

Účel cloudového úložiska

Cloudové úložisko je ukladací priestor, ktorého servery spravuje externá spoločnosť, teda nie vy sami. V tomto prípade má správu serverov na starosti Microsoft. To so sebou prináša výhody aj nevýhody.

Výhodou je, že k úložisku môžete pristupovať odkiaľkoľvek, z ktoréhokoľvek zariadenia s prístupom na internet, pretože súbory v ňom sú synchronizované. To sa hodí v prípade, že kupujete nový počítač a nechce sa vám všetky údaje kopírovať na externý disk a potom späť.

Súbory na Onedrive (alebo akomkoľvek inom cloude) je tiež oveľa ľahšie zdieľať s niekým iným, nepotrebujete k tomu totiž žiadne fyzické zariadenie. Stačí poslať na súbor alebo priečinok odkaz. Podľa toho, akú úroveň prístupu nastavíte, spolupracovník si môže obsah súboru buď iba prezerať, alebo ho aj upravovať. Pomôže to napríklad v prípade, ak potrebujete s niekým pracovať na rovnakom dokumente. Ak váš kolega či kamarát totiž urobí v súbore nejakú zmenu, alebo do priečinka niečo pridá, už vám nemusí posielať upravenú verziu, pretože ju automaticky uvidíte.

Nevýhodou a rizikom je, že svoje dáta zverujete inému subjektu, cudzej tretej strane. To môže spôsobiť, že vaše dáta môže sprístupniť na základe žiadosti napríklad štátu. Takisto je potrebné sa zamyslieť nad tým, aký typ dát na cloud dáte. Napríklad ja by som tam neuložila svoje heslá alebo údaje ku kartám ani nič podobne citlivé. To je však na zvážení každého používateľa.

Prístupnosť

Keďže Onedrive sa v systéme Windows objaví ako klasický priečinok, práca s ním je prístupná do takej miery, do akej je prístupný samotný operačný systém. Z mojej skúsenosti s ním v počítači nikdy problém nebol.

Webové rozhranie je tiež prístupné, nenájdete tam nič, čo by prácu úplne znemožnilo. Práca s úložiskom v prehliadači však pre menej skúsených používateľov nemusí byť úplne intuitívna.

Mobilná aplikácia Onedrivu pre Android v súčasnej verzii prístupná je. Stáva sa však, že po aktualizácii sa objavia funkcie, ktoré sú nie vždy použiteľné aj pre používateľov čítača obrazovky.

Kapacita úložiska

Microsoft ponúka základnú kapacitu úložiska 5 GB, ktorú získate zadarmo len tým, že si zriadite Microsoft konto. Pokiaľ máte napríklad prihlasovacie údaje do Skype, postačia aj tie.

Ak vám kapacita nestačí, môžete ju za predplatné navýšiť nasledovne:

  • Microsoft 365 Basic (v minulosti Onedrive 100 GB) – 2 € mesačne, 20 € ročne – získate 100 GB kapacitu úložiska.
  • Microsoft 365 Personal – 69 € ročne, 7 € mesačne – 1 TB úložisko a k tomu možnosť nainštalovať do počítača balík aplikácií Microsoft 365.
  • Microsoft 365 Family – 99 € ročne, 10 € mesačne – aplikácie Microsoft 365 v piatich zariadeniach pre každého člena rodiny, 6 TB úložiska – 1 TB pre jedného.

Aktuálne ceny a plány cloudového úložiska

Inštalácia

  • Windows – pokiaľ máte v počítači nainštalovaný Microsoft Office, Onedrive je jeho súčasťou a nemusíte nič inštalovať. Ak nie, Stiahnete ho z oficiálnej stránky.
    Veľmi dôležité: sťahujte aplikáciu Microsoft Onedrive z webovej stránky, nie z Microsoft Storu. Aplikácia v MS Store totiž slúži len na prezeranie obsahu Onedrivu, sama o sebe dáta nezálohuje.
    Aplikáciu nainštalujete aktivovaním jej inštalačného súboru. Po jej ukončení sa ešte budete musieť buď prihlásiť, ak už konto máte, alebo si konto vytvoriť.

  • Android / iOS – aplikácia Onedrive býva takisto väčšinou už defaultne predinštalovaná. Ak by to tak nebolo, stiahnete ju štandardne v Obchode Play pre telefóny či tablety s Androidom a z App Storu pre iOS.
    Sama aplikácia je zadarmo a jej inštalácia prebieha bežným spôsobom.

Práca s priečinkom Onedrivev počítači

Po inštalácii a prihlásení sa s kontom Microsoft sa Onedrive objaví v počítači ako štandardný priečinok s niekoľkými podpriečinkami – Documents, Obrázky, prílohy a Osobný trezor.

Ak doň uložíte súbor alebo vytvoríte priečinok, ten sa automaticky synchronizuje a vy ho uvidíte vo všetkých zariadeniach, v ktorých sa do Onedrivu prihlásite.

Všetky akcie, ktoré sú dostupné pre priečinok alebo súbor, nájdete po vyvolaní kontextovej ponuky.

Zdieľanie súboru alebo priečinka

Je určite jednou z najpoužívanejších funkcií. Zdieľanie je spôsob, ako odoslať súbor alebo priečinok bez toho, aby ste ho fyzicky museli skomprimovať a odosielať ako e-mailovú prílohu. Môžete takto poslať aj veľké množstvo dát. Samozrejme, v závislosti od toho, koľko priestoru máte v Onedrive. Dokonca viete nastaviť parametre prístupu, teda či človek, ktorému odkaz pošlete, bude môcť súbory alebo priečinky len prezerať, alebo aj upravovať.

V priečinku tak urobíte dvomi spôsobmi:

  1. Na súbore / priečinku vyvoláte kontextovú ponuku a vyberiete položku Zdieľať. Dostanete sa do dialógu, kde zadáte
    • do prvého editačného poľa meno alebo e-mailovú adresu svojho spolupracovníka,
    • voliteľnú správu – ak chcete zanechať spolupracovníkovi nejaký odkaz,
    • Iné spôsoby, ako zdieľať prepojenie – môžete vybrať aplikáciu, cez ktorú budete súbor či priečinok zdieľať,
    • upravovať môže každý s týmto prepojením – tu vyberáte prístup pre spolupracovníka. V prvom kroku volíte, či budete zdieľať odkaz s každým bez nutnosti prihlásenia, alebo sa človek bude musieť prihlásiť e-mailom. Vyberte povolenie na pripojenie zasa znamená to, či bude človek len čitateľ alebo bude môcť súbory či priečinky aj upravovať.
    • Odoslať – tlačidlo, ktorým odošlete pozvánku na zdieľanie.
  2. Z kontextovej ponuky vyberiete položku Kopírovať. Tým sa do schránky skopíruje odkaz, ktorý môžete spolupracovníkovi odoslať akýmkoľvek možným spôsobom.

Webové rozhranie

K cloudovému úložisku môžete pristupovať aj z akéhokoľvek webového prehliadača. Onedrive nájdete na tejto webovej adrese po aktivovaní odkazu Prihláste sa k svojmu kontu / Prihlásiť sa k Onedrivu.

Obsah online úložiska je usporiadaný v tabuľke, pričom prvé sú priečinky a pod nimi súbory. Do priečinka sa dostanete klasicky klávesom Enter. V tabuľke sa nachádzajú tieto stĺpce, pričom väčšina z nich slúži aj ako filter:

  • Prepnúť výber pre všetky položky – ak potrebujete označiť všetko.
  • Typ súboru – vidíte, či je konkrétna položka priečinok alebo súbor.
  • Zoradené zostupne – tlačidlo s podmenu, kde si môžete súbory rôznym spôsobom filtrovať. Predvolene je vybratý názov.
  • Upravené – tlačidlom si môžete vybrať, či budú položky zoradené od novších po staršie alebo naopak.
  • Veľkosť súboru – tu radíte súbory od najväčších po najmenšie prípadne opačne.
  • Zdieľanie – ukazuje stav súboru / priečinka – zdieľané alebo súkromné.

Panel príkazov

Nad tabuľkou so súbormi nájdete niekoľko podmenu, takzvaný Panel príkazov. Odporúčam pohybovať sa v ňom vo formulárovom režime, ak používate NVDA. Vtedy medzi jednotlivými položkami prechádzate pravou a ľavou šípkou a ponuku rozbalíte medzerníkom.

Obsahuje 5 záložiek alebo podmenu:

  • Nové – priamo vo webovom prehliadači môžete vytvoriť súbory rôzneho druhu (.docx, .xlsx, .pptx a podobne) alebo priečinok. Nezabudnite, že sa otvoria webové aplikácie balíka MS Office, nie tie desktopové.
  • Nahrať – cez túto položku nahráte do Onedrivu súbor alebo priečinok z iného umiestnenia.
  • Umožňuje zoradiť všetky položky podľa určitého kritéria – filter, akým spôsobom chcete mať položky v úložisku zoradené – názov, veľkosť a tak ďalej.
  • Prepnúť možnosti zobrazenia – zoznam, kompaktný zoznam alebo dlaždice.
  • Otvoriť tablu s podrobnosťami – po aktivovaní uvidíte zoznam všetkých akcií alebo úprav, ktoré ste vy alebo iní používatelia vo Onedrive urobili, zoradené podľa dátumu od najnovšieho k starším.

Kontextová ponuka

Najjednoduchšie sa so súborom alebo priečinkom pracuje cez kontextovú ponuku. Nájdete v nej všetky akcie, ktoré je možné s položkou vykonať. Pritom však je potrebné byť prepnutí vo formulárovom režime.

Ponuka sa mierne líši v závislosti od typu súboru alebo priečinka, ale v zásade máte na výber štandardné možnosti – ukážka, stiahnuť, zdieľať, odstrániť, premiestniť alebo kopírovať do…, premenovať, vložiť, história verzií.

Všetky úkony sú prístupné a intuitívne.

Prezeranie a sťahovanie súborov a priečinkov

Ak otvoríte súbor z prehliadača, nezobrazí sa v desktopovej aplikácii, ale v balíku MS Office online. Ak ide o zvukový súbor alebo video, vo vstavanom prehrávači.

Pre stiahnutie súboru do počítača stlačte Alt+. (bodka), čím sa dostanete na panel ponúk, následne S (súbor) a tu vyhľadajte Uložiť / Uložiť ako. V otvorenej ponuke vyberte Stiahnuť kópiu do počítača. Potvrďte dialóg tlačidlom Áno.

Pri spustení nahrávky nájdete akcie, ktoré je možné s ňou vykonať, priamo v zobrazenej ukážke. Pre uloženie šípkou vyhľadajte a potvrďte Stiahnuť.

Ak súbor nepotrebujete otvárať, oveľa jednoduchšie je vyvolať na ňom kontextovú ponuku a zvoliť Stiahnuť. To sa týka aj priečinkov. Tie sa potom uložia do počítača ako ZIP archív.

Zdieľanie vo webovom prehliadači

Zdieľanie priečinkov a súborov cez prehliadač sa vôbec nelíši od toho v počítači. Na položke vyvoláte kontextovú ponuku a zvolíte Zdieľať. Dialóg je úplne zhodný s tým, ktorý je opísaný vyššie.

História verzií

V kontextovej ponuke v Onedrive priečinku aj vo webovom rozhraní nájdete položku História verzií. Po jej aktivácii uvidíte výpis verzií s dátumom úpravy, autorom a veľkosťou súboru.

Pri každej verzii je tlačidlo Ďalšie možnosti, ktoré skrýva ponuku s jedinou možnosťou – Otvoriť. Takto sa ľahko viete dostať k rôznym verziám súboru. Napríklad verzií tohto článku mám k dispozícii 5.

Zaujímavé je, že v počítači sa mi históriu podarilo vyvolať aj v prípade, že som mala súbor otvorený, vo webovom rozhraní to nešlo.

Záver

V prvej časti sme si ukázali, že práca s Onedrivom v počítači či už ako systémovým priečinkom alebo v prehliadači nie je ťažká a je úplne prístupná. V druhej časti sa zameriam na mobilnú aplikáciu pre Android.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Onedrive – práca s cloudovým úložiskom od Microsoftu”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.