Kategórie
Software

Cloud computing – čo to presne je?

Cloud je možné charakterizovať ako poskytovanie služieb a programov uložených na internete. Používatelia k nim môžu pristupovať napríklad cez webový prehliadač.

Takto je možné využívať napríklad úložiská ako Google Disk, OneDrive či Dropbox, ale na tomto princípe fungujú aj webové aplikácie ako Google Workspace od Googlu či Office 365 od Microsoftu.

 

História cloud computingu

 

60. roky 20. storočia

 

Začína sa písať v 60. rokoch 20. storočia. Cloud je už vtedy definovaný tromi pojmami:

Prvým je poskytovanie či používanie výpočtovej techniky (prípadne úložiska) ako nástroja. Tento koncept predpovedal profesor John McCarthy – vizionársky počítačový vedec, ktorý vymyslel termín „umelá inteligencia“ – už v roku 1961.

Druhým je možnosť zdieľať ten istý počítač viacerými ľuďmi. IBM v roku 1967 virtualizovala operačné systémy, čo umožnilo viacerým používateľom zdieľať rovnaký počítačový zdroj v tom istom čase.

Tretím je prístup k službám prostredníctvom siete. Predchodcom dnes známeho internetu bola sieť Arpanet, ktorú spustilo ministerstvo obrany USA v roku 1969.

 

Cesta k modernému cloudu

 

Začiatkom 80. rokov 20. storočia boli spustené sieťové systémy, ktoré umožnili počítačom komunikovať medzi sebou, v r. 1985 už existovali pamäťové pásy, ktoré dokázali uložiť „až“ 200 megabajtov dát.

Základné technológie pre cloud však dosiahli istú vyspelosť až v 90. rokoch. V r. 1991 bol spustený Word wibe web (www). V tom čase bolo k internetu pripojených už 1000000 počítačov.

Najstaršia zmienka o cloude v literatúre pochádza z r. 1996 a objavila sa v internom dokumente firmy Compaq. V r. 1997 spomenul v článku termín grid computing (predchodca cloud computingu) profesor Ramnath Chellappa z Emory University.

Čo je grid computing? V grid computingu je spojených mnoho počítačov cez internet na vytvorenie virtuálneho vysokovýkonného počítača. To umožnilo outsourcovať výpočtovo zložité procesy a navyše prvýkrát predávať výpočtový výkon. Grid computing prepájal síce rôzne organizácie, a to aj naprieč kontinentmi, ale nebol k dispozícii ako pre vývojárov, tak ani pre bežných používateľov.

 

Cloud, ako ho poznáme

 

Začiatok moderného cloud computingu sa spája so spoločnosťou Amazon Web Services, ktorá spustila svoj verejný cloud v roku 2002. Vznikla centralizovaná infraštruktúra s dátovými centrami, ktoré hosťovali výpočtový výkon a úložnú kapacitu.

V roku 2005 vznikol projekt OpenNebula. Výsledkom bol bezplatný softvér na budovanie a správu cloudových systémov, ktorý podporil vznik súkromných cloudov.

Hoci cloud ponúkal už v tej dobe zjavné výhody, ako je elasticita a škálovateľnosť, znižoval tlak na údržbu serverov, počiatočné investície do výpočtových zdrojov a podobne, veľa používateľov si nezískal.

Až v roku 2007 s príchodom Dropboxu nastala éra ukladania dát v cloude. O rok neskôr oznámil svoju cloudovú platformu aj Microsoft.

Odvtedy využívanie cloudu neustále narastá. Ten tak už nezvládal množstvo požiadaviek od miliárd pripojených používateľov. Nutnosť skrátiť čakaciu dobu spracovaním požiadaviek používateľov mimo cloudu pritiahla záujem výskumnej komunity. Edge computing, v ktorom spracovanie údajov prebieha na okraji siete, bol vyvinutý ako alternatíva k centralizovanej cloudovej architektúre.

Fog computing sa tiež zameriava na zníženie latencie (oneskorenia). Lokálne výpočtové entity, takzvané hmlové uzly, predspracujú dáta pred ich nahraním do cloudu. Technológia blockchain zasa zaisťuje bezpečnosť a integritu údajov.

 

Cloud vs Cloud computing

 

Kým prejdeme k tomu, čo presne cloud je, povedzme si najprv, čo nie je. Cloud nie je lokálne úložisko na počítači a nie je to ani externý disk či NAS úložisko. Vo všetkých troch prípadoch spúšťa používateľ programy či aplikácie lokálne z počítača alebo  externého zariadenia, nad ktorým má kontrolu. Dáta a aplikácie sú dostupné pre obmedzené množstvo ľudí – pre jednotlivca, rodinu alebo firmu.

Cloud computing môžeme prirovnať k virtuálnemu priestoru, prostredníctvom ktorého používatelia vytvárajú, zdieľajú a narábajú s obrovským množstvom informácií rôzneho typu.

Ide o on-demand (na požiadanie) výpočtové zdroje, ku ktorým má používateľ alebo firma prístup cez internet. Umožňuje využívať dátové úložiská, virtuálne servery či aplikácie, ktoré slúžia na vybraný účel. Príkladom môže byť už spomínaný Microsoft a jeho služba Office 365 alebo aj Google Workspace.

S internetovým pripojením je cloud computing možný kdekoľvek a kedykoľvek. Používatelia tak nie sú viazaní na jedno zariadenie alebo miesto. To znamená, že aplikáciu môžu cez webový prehliadač využívať kdekoľvek a kedykoľvek.

 

Príklad:

Ak používate klasický štandardný balík MS Office alebo poznámkový blok nainštalovaný na vašom počítači a ukladáte si dokumenty iba na jeho disk, k svojim dátam sa inak ako na tomto zariadení nedostanete. Ak ich však ukladáte povedzme na OneDrive alebo Google Disk, k súborom sa viete dostať kdekoľvek, kde máte prístup k internetu a z akéhokoľvek zariadenia – mobilného telefónu, tabletu či z cudzieho počítača.

To isté platí aj o online kancelárskych balíkoch či iných aplikáciách, ktoré tiež fungujú na báze cloud computingu./span>

Príkladom počítača, ktorý úplne beží na cloudovom riešení, je chromebook s operačným systémom Chrome OS. Takmer všetko, čo na ňom môžete robiť, je online.

 

Pojem cloud naproti tomu ľudia najčastejšie používajú ako označenie online úložiska dát, napríklad iCloud alebo OneDrive.

 

Tri modely Cloud computingu

 

Existujú tri hlavné modely služieb. Každá z nich ponúka rôzne funkcie, použitie a možnosti konfigurácie:

  • Software ako služba (SaaS) – na tomto bežia rôzne aplikácie ako e-mail, CRM, účtovné systémy. Zákazník sa nemusí o nič starať, či kontrolovať infraštruktúru. Platba za tento model prebieha mesačne alebo ročne.
  • Platforma ako služba (PaaS) – umožňuje zákazníkovi vývoj, prevádzku a správu aplikácií bez nutnosti budovať infraštruktúru.
  • Infraštruktúra ako služba (IaaS) – ponúka možnosti, ako nastaviť servery a prostredie na vývoj a prevádzku softwaru bez toho, aby sa používateľ staral o infraštruktúru.

 

Záver

 

Cloudové aplikácie sa čoraz viac dostávajú do popredia. Stretávame sa s rôznymi druhmi predplatného (Microsoft 365), zdieľaním súborov cez cloudové úložiská (Google Disk, Dropbox) a koniec-koncov väčšina z nás používa aplikácie ako e-mail dennodenne. Je preto dobré oboznámiť sa s tým, čo to cloud je, ako funguje a ako vplýva na spôsob práce s dátami.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Nezabudnite sa prihlásiť na odber newslettera Zo sveta prístupnosti.

 

Zdroje

 

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.