Kategórie
Úvahy / zamyslenia

Letná počítačová škola – cenná skúsenosť

V dňoch 11. až 15. júla sa konala Letná počítačová škola pre mladých ľudí so zrakovým postihnutím vo veku od 16 do 21 rokov. Zorganizovalo ju Centrum podpory študentov so špecifickými potrebami pri Univerzite Komenského v Bratislave. Zúčastnilo sa na nej 8 „študentov“, z toho päť slabozrakých a traja nevidiaci.

Okrem interných lektorov školili aj viacerí externí lektori, medzi nimi aj ja. Čo mi to dalo?

Pestrý program

Prednášky boli poskladané tak, aby si prišli všetci na svoje a zároveň aby boli užitočné a praktické aj do ich ďalšieho študentského života.

Študenti sa dozvedali o tom, čo im môže ponúknuť a v čom pomôcť podporné centrum. Aké majú možnosti ako študenti so špecifickými potrebami a odkiaľ čerpať zdroje. Prebrali sme spolu s ostatnými lektormi všetky možné slovenské aj české knižnice. Prezentovala sa SKN v zastúpení Michala Tkáčika zo Slovenskej autority pre Braillovo písmo a Norberta Végha, ktorý konkrétne popísal knižničné služby.

Programovanie na rôzne spôsoby

Účastníci si mali možnosť vyskúšať princípy programovania pomocou stavebnice a zvukové programovanie robota Coshiho. Na to nadviazala prednáška o programovaní aplikácií pre operačný systém Android. Škoda len, že pre používateľov čítačov obrazovky bolo programovacie prostredie neprístupné. Nevidiaci účastníci si ale vyskúšali programovanie v aplikácii MacroDroid. Princípom bolo, aby sa naučili súvislosti: ak urobíš akciu, aká bude reakcia a aké sú podmienky na to, aby sa to či ono dialo.

Užitočné appky

Nasledovali užitočné aplikácie pre mobilné telefóny uľahčujúce život, ako je Corvus, Envision AI, Google Lookout, aplikácie zjednodušujúce cestovanie – zastávkové tabule MHD aj online tabule odchodov a príchodov vlakov či aplikácia Ideme vlakom. Ukazovala som tvorbu QR kódu pomocou Seeing Assistant Home. Mňa však najviac potešila aplikácia Over doklad, ktorú som recenzovala v predchádzajúcom článku.

Prístupnosť nadovšetko

Ja som, samozrejme, školila svoju najobľúbenejšiu tému – prístupnosť. V skratke som vysvetlila rozdiel medzi prístupnosťou a dostupnosťou a potom sme sa už vrhli na praktickú ukážku. Vysvetlili sme si, aké sú zásady prístupného dokumentu a následne sme ich uplatnili v praxi. Štýlovali sme nadpisy, zoznamy číslované aj nečíslované, skúsili sme prispôsobiť štýl nadpisov, robili sme záhlavie v tabuľke a ukladali dokument do prístupného PDF formátu. Nestihli sme z môjho pohľadu jednu veľmi dôležitú vec, a to alternatívny popis k obrázku.

Tu si musím sama sebe vyčítať, že som sa lepšie nepripravila a neuvedomila si, že nie všetci majú Office 2016, nie všetci používajú vôbec Office a nenapadlo mi, že nie všetci majú notebook s Windowsom. A tak sme za pochodu pátrali po skratkách pre Open Office a Word pre macOS.

Kompenzačné pomôcky a spätná väzba

No a nakoniec to boli kompenzačné pomôcky – lupy, ručné skenery a braillové riadky. Zas a znova som sa presvedčila, že braillový riadok určite chcem.

Účastníci boli zvedaví a šikovní. Z môjho lektorského pohľadu s nimi bola radosť robiť. Len sme zhodnotili, že sa málo venujú efektívnej práci s asistenčnou technológiou – málo využívajú skratky, nepoznajú klávesy na rýchly pohyb po webe a podobne. To však nie je ich chyba.

Dobrá atmosféra

Oficiálny program je jedna vec, no nielen prednáškami je človek živý. Mimochodom, myslím, že sa nikto nemohol na nedostatok jedla sťažovať. 😊

Z môjho pohľadu bola naozaj výborná atmosféra. Letná počítačová škola mala všetko, čo mala mať – dobré vzťahy, opekačky, túry do prírody, veľa smiechu a dobrej nálady. S účastníkmi sme si vymenili kontakty a verím, že sa budú tak nadšene, ako sa pýtali tam, pýtať a učiť aj naďalej.

A čo povedať na záver? Všetci sme sa zhodli, že takéto akcie dávajú zmysel a sú užitočné nielen pre účastníkov, ale aj pre lektorov. Preto pevne verím, že toto bol len prvý ročník a letné počítačové školy budú pokračovať aj naďalej.

A aby som nezabudla – môžete ma sledovať na Facebooku, Twitteri, pošlite mi e-mail, alebo napíšte do komentárov pod článkom. Newsletter už odoberáte?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.