Kategórie
Nezaradené

Sunu aplikácia – nastavenia a funkcie navyše

V predchádzajúcom článku som popísala, čo to je Sunu Band, čo môžete od neho čakať a čo už je nad jeho sily. V tomto popíšem jeho ovládanie a nastavenie so zameraním sa na Sunu aplikáciu.

Bez nej je totiž náramok len snímačom prekážok. Ak ale budete využívať aj aplikáciu, môžete okrem personalizácie od náramku získať oveľa viac.

 

Princíp ovládania náramku

 

Sunu Band môžete ovládať viacerými spôsobmi. Buď využijete dotykový panel, tlačidlá, aplikáciu, alebo gestá rukou.

  • Gestá na dotykovom paneli sú veľmi podobné tým, na ktoré ste zvyknutí už z dotykových mobilných telefónov – švihaním prsta sa presúvate z položky na položku, prípadne zisťujete čas. Dvojitým klepnutím na dotykovú plochu zistíte napríklad úroveň batérie.
  • Gestá rukou – sú len dve. To užitočnejšie je, ak remienkom náramku poklepete o stehno, alebo naň poklepete dlaňou druhej ruky. Tým uvediete náramok do úsporného režimu, alebo ho z neho preberiete späť do režimu navigácie. Hodí sa to napríklad v hromadnej doprave, keď nechcete, aby náramok neustále ohlasoval prekážku pred vami.
  • Tlačidlá – stlačenie každého tlačidla má svoju funkciu. Napríklad krátkym stlačením tlačidla Home uspávate / prebúdzate náramok, prípadne ukončujete práve spustenú funkciu. Krátke stlačenie tlačidla navigácie spúšťa navigačný režim. Dvojitým stlačením tlačidla Home sa dostanete do menu náramku (funguje len s aplikáciou). Podržaním tlačidla Home spúšťate predvolenú funkciu. Tá funguje len v prípade, ak nie je náramok pripojený k mobilu.
  • V niektorých prípadoch je potrebná aj kombinácia stlačenia tlačidla a gesta na dotykovom paneli. Tlačidlom navigácie spolu so švihaním prsta po dotykovom paneli prepínate režimy medzi vnútorným, vonkajším a gap finding.
  • Aplikácia – je riadiace centrum celého náramku. Tu po spárovaní s mobilným telefónom náramok nastavujete, pomocou nej sfunkčníte menu náramku a odomyká aj doplnkové, ale veľmi užitočné funkcie.

 

Funkcie dostupné aj bez aplikácie

 

Kým sa dostanem k samotnej aplikácii, musím zdôrazniť, že Sunu Band môžete používať aj bez nej. Ostanú vám jeho najzákladnejšie funkcie, akými sú:

  • Navigácia pomocou režimov a ich prepínanie, ale len vonkajšieho a vnútorného. Ak by ste chceli aj tzv. Gap finding, ten do náramku uložíte len cez aplikáciu.
  • Zisťovanie času, bez aplikácie ale iba amerického. Až po spárovaní s mobilom Sunu Band preberie čas z telefónu.
  • Zisťovanie úrovne batérie cez vibrácie. Každá vibrácia znamená približne 20 % batérie. Ak teda náramok zavibruje po poklepaní na dotykový panel trikrát, úroveň batérie je približne 60 %.

Ak teda nechcete, aplikáciu inštalovať nemusíte. Základná funkcia náramku vám ostáva a pokiaľ vám to stačí, tak je všetko v poriadku a nič zásadné sa nezmení.

 

Sunu aplikácia

 

Slúži – ako som už spomenula – ako riadiace centrum náramku. Stiahnete ju z Obchodu PlayApp Storu. Je zadarmo a zhruba na 95 % preložená do češtiny. Tu je trošku slabina aplikácie, že preklady nie sú vždy presné a keďže pribúdajú funkcie, tak preklad zaostáva za vývojom. Nič to však nemení na tom, že je úplne prístupná a použiteľná pre používateľov čítača obrazovky.

Prostredie je zložené zo štyroch kariet (záložiek), ktoré nájdete v spodnej časti obrazovky:

  • Navigace – tu sa nachádzajú doplnkové funkcie spojené s navigáciou, ako je napríklad kompas, pouličný ukazatel (názov ulice) alebo miesta. Tu je práve vidno (aspoň podľa mňa) nedostatok prekladu. Napadlo by vám, čo je pouličný ukazatel?
  • Můj Sunu Band – na tejto karte náramok párujete, dozviete sa stav batérie a meníte niektoré predvoľby.
  • Nastavení – nastavujete sonar, predvoľby vzťahujúce sa na navigáciu, jazyk či hlasové oznámenia.
  • Viac – profil, podpora a nejaké návody v angličtine.

 

Můj Sunu Band

 

Začnem tou najpodstatnejšou. Na tejto karte totiž párujete náramok, no a bez spárovania to nepôjde.

Ako teda náramok prepojíte s mobilom? V hornej časti karty Můj Sunu Band poklepete na tlačidlo Připojit Sunu Band. Aplikácia vás vyzve, aby ste priložili náramok čo najbližšie k mobilu. Odporúčam priložiť dotykový panel na zadnú stranu telefónu. Párovanie prebehne potom automaticky a do pár sekúnd, na čo vás aplikácia upozorní. Následne poklepete na tlačidlo Pokračovat alebo Uplatnit licenční kód, pokiaľ ho máte. Tým by ste získali aj prémiové funkcie za predplatné.

Ihneď po spárovaní vidíte vo vrchnej časti úroveň batérie už klasicky v percentách.

  • Aktualizace – nachádza sa pod ňou. Doteraz je tento prvok neaktívny, náramok sa odkedy ho mám, ani raz neaktualizoval.
  • Kalibrace – väčšinou vás aplikácia na kalibráciu vyzve hneď po úspešnom spárovaní. Je to veľmi jednoduchý proces, pomocou ktorého kalibrujete kompas. Položíte náramok s rozopnutým remienkom na rovnú plochu, poklepete na Spustit kalibraci, náramok zdvihnete a otáčate ním do všetkých možných smerov. Trvá to len zopár sekúnd, ale aplikácia na úspešnosť procesu neupozorní.
  • Hlasová oznámení – zapnuté alebo vypnuté – pomocou tejto predvoľby ovládate to, či aplikácia bude hovoriť pri ovládaní náramku alebo nie.
  • Preferovaná funkce – o nej som už hovorila. Spúšťa sa dlhým podržaním tlačidla Home (vrúbkovaného a väčšieho). Môžete si nastaviť Kompas, Kde jsem, Místa, Umístění ukazatele, Moje oblíbené alebo Pouliční ukazatel. Tu tiež narazíte na nedotiahnutý preklad. Obľúbená funkcia, ako vás anglicky aplikácia informuje, sa spustí iba v prípade, ak mobil nie je pripojený. Ak je pripojený, automaticky sa spustí hľadanie telefónu.
  • Nabídka funkcí – je doteraz neaktívny prvok, teda asi jediná neprístupná vec. Po jej aktivácii sa totiž nič nestane.
  • Preference zápěstí – na ktorej ruke preferujete Sunu Band nosiť. Výber potvrdzujete poklepaním na príslušný prepínač.
  • Gesta rukou – zapínate / vypínate gestá pomocou rúk.
  • Konfigurace sonaru – je veľmi dôležité nastavenie. Tu si totiž volíte typ vibrácií (prerušovane / neprerušovane alebo slabšie / silnejšie) a hlavne dosah sonaru pri jednotlivých režimoch. Takisto do náramku môžete pridať tretí režim Gap finding, ktorý slúži na hľadanie voľného priechodu napríklad v dave ľudí.
  • Vibrační alarmy teda budíky či vibračné upozornenia – môžete si nastaviť, aby vás náramok budil či upozorňoval za predpokladu, že ho chcete nosiť na ruke celý deň, nedajbože aj v noci. Pridanie upozornenia je veľmi jednoduché. Do dvoch editačných polí zapíšete hodiny a minúty. Vyberiete typ vibrácie, napíšete názov, zvolíte dni a poklepete na Uložit.
  • Haptické hodinky – môžete nastaviť, ako sa bude správať vibračné oznamovanie času. Volíte, či preferujete 12-hodinový alebo 24-hodinový formát času. Ďalej upravujete intenzitu a rýchlosť vibrácií a spätnú väzbu – vibračnú a hlasovú (náramok + aplikácia), vibračnú (len náramok) alebo len hlasovú (aplikácia).

Na spodnej strane obrazovky nájdete ešte jedno úplne nefunkčné tlačidlo nazvané „Nepárováno“. Malo by totiž upozorňovať, či je alebo nie je náramok spárovaný s telefónom. Avšak oznamuje nepárováno aj v prípade, že náramok spárovaný je. Poklepaním naň náramok odpárujete. Preto naň neodporúčam poklepávať.

 

Navigace

 

Místa

Tu nájdete kategórie miest, ku ktorým sa môžete nechať navigovať. Považujem za úplne super vychytávku, že vás Sunu Band na miesto určenia vie navigovať sám a nepotrebujete k tomu žiadnu doplnkovú aplikáciu. Prebieha to nasledovne:

  1. Z kategórií si vyberiete tú, v ktorej si myslíte, že sa dané miesto nachádza (napríklad doprava).
  2. Sunu aplikácia načíta výsledky, z ktorých si švihaním a poklepaním vyberiete to, kam sa chcete nechať navigovať.
  3. Načítajú sa podrobnosti o danom mieste. Pod nimi sú 3 tlačidlá: Spustit navigaci, Přidat jako oblíbené a Zobrazit telefonní číslo.
  4. Poklepete na Spustit navigaci, čím sa zobrazia inštrukcie, ako sa na dané miesto dostanete. Škoda len, že sú v angličtine. Vo vrchnej časti displeja sa nachádza ešte jedno užitočné tlačidlo, a to Spustit kompas.

 

Poznámka:

Vybrala som si navigáciu u nás v dedine na železničnú stanicu, no náramok by ma povodil po celej dedine, kým by som tam došla. To ale vychádza z mapových podkladov, ktoré využíva. Skúšala som to aj s aplikáciou Lazarillo a Google mapy a výsledok bol, bohužiaľ, rovnaký.

 

Pouliční ukazatel

Je to trošku nevydarený preklad Názvu ulice. Malo by to fungovať tak, že otáčate telefónom okolo svojej osi, čím by mal zachytávať a prečítať názvy ulíc podľa smeru, ktorým sa práve pohybujete. Toto som ešte poriadne neodskúšala, ale chystám sa na to.

 

Kompas

Užitočná a šikovná vychytávka. To je totiž presne to staré známe: „Zamierte na juhozápad.“ A vy, že čo? Kde je juhozápad? (Aspoň teda mne sa to stávalo pravidelne.)

Tak toto vám už nehrozí. Sunu Band po správnej kalibrácii poslúži ako dosť spoľahlivý kompas. Stačí stáť a mierne pohybovať zápästím do rôznych svetových strán. Aplikácia ju ohlási. Prípadne sa vybrať jedným smerom a ihneď dostanete informáciu o tom, že nie, tam rozhodne juhozápad nie je.

Túto funkciu vyvoláte dvojakým spôsobom:

  • V aplikácii poklepete na Kompas.
  • Cez menu náramku (dvojité stlačenie tlačidla Home) švihaním prsta vyberiete Kompas a chvíľočku počkáte. Funkcia sa sama aktivuje.

Bez aplikácie to však nepôjde, pretože svetové strany sú oznamované čítačom v mobilnej aplikácii.

 

Moje oblíbené

Sú to miesta, ktoré si do obľúbených pridáte. Máte dve možnosti:

Buď cez podrobnosti o vyhľadanom konkrétnom mieste, kde potvrdíte tlačidlo Přidat jako oblíbené.

Alebo po rozkliknutí položky Moje oblíbené môžete poklepať na tlačidlo Přidat nový. Sunu načíta miesta v blízkosti, z ktorých si poklepaním jedno vyberiete a pridáte ho tak medzi obľúbené. Prípadne pridáte do obľúbených priamo vašu aktuálnu polohu poklepaním na rovnomenné tlačidlo.

 

Nastavení

 

Nastavenia sú rozdelené akoby na dve podkategórie – Navigace a Obecné. Škoda len, že nie sú označené nadpisom.

V navigácii sa nachádzajú:

  • Kde jsem – tu je len jedna jediná položka Zahrnúť najbližšiu križovatku. Pravdupovediac, netuším ešte presne, čo toto nastavenie obnáša.
  • Místa – tu upravujete rozsah vzdialenosti, do akej má navigácia vyhľadávať miesta v okolí švihaním po posuvníku s percentami. Východzie nastavenie je na 75 %, čo je 800 metrov.
  • Umístění ukazatele – toto nastavenie je deaktivované.

V kategórii obecné nájdete:

  • Způsob vzdálenosti – imperiálny, teda britsko-americký (stopy) alebo metrický (metre),
  • Jazyk – vyberáte si jazyk aplikácie,
  • Hlasová oznámení – nastavujete rýchlosť a výšku čítača aplikácie.

Pod každým nastavením je ešte tlačidlo Obnovit výchozí nastavení, ktorým vrátite pôvodné nastavenia.

 

Více

 

Z tejto kategórie vás môže asi najviac zaujímať iba položka Můj účet, kde nájdete identifikačné číslo účtu. Môžete ho využiť napríklad pri predplácaní si prémiových funkcií. Netuším však, ktoré to sú. Nepodarilo sami doteraz spojazdniť predplatné.

Nájdete tu aj Akadémiu Sunu, kde sa v angličtine dozviete o funkciách náramku oveľa viac a oveľa podrobnejšie. Takisto môžete napísať cez položku Podpora priamo výrobcovi náramku, ak by ste potrebovali pomoc.

 

Záver

 

Ovládanie Sunu Bandu akýmkoľvek spôsobom funguje spoľahlivo. Či sa už uspokojíte so základnými spôsobmi – gestá na dotykovom paneli, gestá rukou alebo tlačidlá, alebo vyskúšate aj nadstavbové funkcie s využitím aplikácie Sunu. Musím však úprimne povedať, že ovládanie gestami chce aj napriek tomu, že sú používateľom dotykových telefónov známe, cvik.

Aplikácia je v mnohých ohľadoch akoby nedotiahnutá do konca, ale napriek tomu prístupná. Za jej najväčšiu výhodu považujem to, že ponúka doplnkové funkcie, ktoré nie je možné inak využiť, či už je to navigácia alebo kompas. Nevýhodou je práve nedotiahnutý preklad a niektoré neaktívne prvky.

Ak sa chcete na niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Vyskúšajte aj každomesačný newsletter, stojí to za to.

 

Súvisiace články

 

 

 

 

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.