Kategórie
Software

Dôvera – prehľadné a prístupné informácie o zdravotnom poistení

Dôvera je aplikáciou rovnomennej zdravotnej poisťovne. Svojim poistencom ponúka prehľad o vydaných liekoch, receptoch, uhradenom zdravotnom poistení a ešte oveľa viac.

Ako je na tom z hľadiska prístupnosti, na to sa pozriem v tomto článku.

 

Inštalácia a prvé spustenie

 

Aplikáciu stiahnete klasicky z Obchodu Play. Po prvom spustení je potrebné vytvoriť si v Dôvere používateľský účet.

Do formulára vpisujete telefónne číslo, e-mail, rodné číslo. Ďalej IČP – individuálne číslo poistenca -, ktoré nájdete na fyzickom preukaze poistenca. Jedine v tomto budete potrebovať buď pomoc, alebo to zvládnete aj s využitím OCR aplikácie napríklad Envision AI či Google Lookout. Číslo je vo formáte 4 čísla, 2 písmená a 4 čísla.

V nasledujúcom kroku budete musieť zodpovedať na kontrolné otázky, ako kto za mňa platí poistné a kto je môj lekár. Možnosti vyberáte zo zoznamu a výber potvrdíte poklepaním.

Ďalej si vytvoríte prihlasovacie údaje. Prihlasovacie meno je vaša e-mailová adresa. Heslo musí mať minimálne 6 znakov, z čoho aspoň 1 má byť číslica.

Do aplikácie sa budete prihlasovať so štvormiestnym číselným PIN kódom, ktorý si zvolíte v nasledujúcom kroku. Čítač neohlási, že ste zadali znak, no editačné pole aj klávesnica sú korektne prístupné. Čísla zadávate poklepaním. PIN kód je treba zadať dvakrát.

Otvorí sa úvodná obrazovka, kde poklepete na Pokračovať a na ďalšej obrazovke zvolíte Prejsť do aplikácie. Tým sa konečne dostanete do jej prostredia.

 

Prostredie aplikácie

 

Je rozdelené na 4 karty alebo záložky, a to zľava doprava:

  • Domov – ihneď po prvom spustení sa ocitnete práve na tejto karte,
  •  Platby – prehľad o vydaných liekoch a zdravotníckych úkonoch spolu s doplatkami od Dôvery,
  • Benefity – výhody, ktoré poisťovňa ponúka svojim poistencom,
  • Profil – osobné nastavenia.

 

Profil

 

Zhora obsahuje položky ako titul, meno, priezvisko, IČP, e-mail, mobil. Tieto v aplikácii neviete zmeniť.

Vaša rodina – sem môžete pridať svoje deti, ak nejaké máte. Do formulára zadávate meno, priezvisko, rodné číslo a IČP. Následne potvrdíte tlačidlo pokračovať. Editačné polia nie sú správne popísané, údaje vpisujete do editačného poľa pod jeho pomenovaním.

 

Príklad

 

Popis údaja: Meno

Editačné pole: Michaela

 

Ďalšou položkou sú Účty. Sem môžete zapísať číslo účtu napr. kvôli preplácaniu benefitov. Pre pridanie účtu stačí poklepať na Pridať bankový účet. Do jediného nepopísaného editačného poľa vložíte IBAN a potvrdíte Uložiť.

Účet následne uvidíte v zozname účtov. Vedľa každého účtu sa nachádza nesprávne interpretované tlačidlo na jeho odstránenie. Čítač ho číta ako Bin.

Nastavenie notifikácií – slúži na zapínanie a vypínanie upozornení na všetky možné udalosti: preventívna prehliadka, stomatologická, gynekologická, interakcia s liekmi, plánované hospitalizácie.

Poslednými položkami v Profile sú potom Podmienky používania aplikácie a Odhlásiť sa.

 

Benefity

 

Tu nájdete niektoré výhody, ktoré Dôvera ponúka svojim poistencom. Po poklepaní na Všetky benefity sa dostanete priamo na web poisťovne s podrobnými informáciami o každej z nich. Na webe si tiež môžete overiť, či je váš lekár zmluvným partnerom poisťovne a či sa výhoda na vás vzťahuje.

 

Platby

 

Prehľad poistného a pohľadávok voči vám sa dozviete po poklepaní na Stav účtu.

Poistné za mňa platí – tu sa dozviete, či za vás platí poistné iba štát ako za dôchodcu, alebo ak ste zamestnanec, nájdete tu zamestnávateľa. Po poklepaní naňho sa dozviete prehľad toho, kto v akom období za vás platil poistné a prečo.

 

Domov

 

Je najobsiahlejšia karta. Vo vrchnej časti nájdete upozornenie o tom, že v aplikácii máte aj svoj Covid pass. Stačí naň poklepať a buď uvidíte váš platný Covid preukaz (potvrdenie o očkovaní / vykonaní testu), alebo po potvrdení tlačidla História si môžete prezrieť všetky testy a očkovania, ktoré ste kedy absolvovali.

  • Pod upozornením o Covid preukaze sa nachádzajú benefity, pohybujete sa medzi nimi najľahšie švihaním prsta.
  • Pod nimi nájdete samotný preukaz poistenca. Po jeho otvorení poklepaním si môžete prezrieť údaje a použiť ho napríklad v lekárni, ak si náhodou fyzickú kartičku poistenca zabudnete. Nižšie – lepšie povedané vedľa neho – nájdete aj Európsky preukaz poistenca. Všetko je pekne čitateľné a prístupné aj s čítačom obrazovky. Na to, aby sa preukaz korektne zobrazil aj vidiacemu používateľovi, treba švihnúť dvomi prstami sprava doľava alebo opačne.
  • Recepty – nachádzajú sa tu všetky aktuálne platné vydané recepty, ale aj história vydaných liekov a taktiež celý preukaz poistenca, ktorým sa môžete preukazovať v lekárni. Pozor, ten sa zobrazí na šírku.
  • Užitočnou položkou je aj Zdravotná karta. Je to vlastne prehľad o tom, aké lieky a lekárske úkony vám poisťovňa v akej sume doplatila. Informácie sú delené po mesiacoch a všetky prístupné. Pohybujete sa medzi nimi švihaním prsta.
  • Zistiť diagnózu – Dôvera ponúka web, kde je možné samodiagnostikou zistiť predbežne diagnózu. Nakoľko je toto spoľahlivé, neviem posúdiť. Ak to chcete skúsiť, poklepte na tlačidlo „Prejsť na samodiagnostiku“.
  • Iné – tu sa nachádzajú položky ako Správy, Zavolať do Dôvery, Zobraziť mapu či Podmienky používania aplikácie.

 

Záver

 

A to je vlastne všetko. Všetky najdôležitejšie informácie o svojom zdravotnom poistení nájdete na jednom mieste, dokonca aj na 95 % prístupnou formou. To ma prekvapuje vzhľadom na to, že Dôvera je súkromná poisťovňa. Úplne neprístupný prvok som v aplikácii nenašla, problém môže byť len s nepopísanými editačnými poľami. V niektorých oblastiach aplikácie by som tiež privítala nadpisovú štruktúru pre lepšiu prehľadnosť.

Ak sa chcete niečo spýtať, či máte pripomienku, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Raz mesačne posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti, kde ponúkam súhrn toho najzaujímavejšieho, čo sa napísalo či stalo, alebo ešte len stane v oblasti technológií bez zraku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.