Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

Sunu Band – pomocník pri samostatnom pohybe

Sunu Band je náramok, ktorý pomocou ultrazvukových vĺn a ich premenou na vibrácie upozorňuje nositeľa na prekážky. Ihneď na úvod však upozorňujem, že to nie je náhrada bielej palice. Môže však poslúžiť ako veľmi dobrý doplnok, pretože deteguje aj prekážky vo výške hlavy a vie tak eliminovať zbytočné zranenia.

 

V úvodnom článku Sunu Band predstavím, povieme si, čo nájdete v balení a čo by podľa výrobcu mal dokázať. V druhej časti priblížim aplikáciu a všetko, čo s ňou súvisí. Podrobne popíšem aj všetky funkcie. V tretej zhrniem skúsenosti z testovania.

 

Balenie a vzhľad

 

Sunu Band dostanete v bielej štvorcovej krabičke, na ktorej vrchnej strane je logo a nápis SUNU. Naboku sa zasa nachádza obrázok Sunu Bandu. Po otvorení nájdete samotný náramok v pevnej tvarovanej výstuži.

Ako príslušenstvo dostanete len nabíjací kábel micro USB na USB-A a príručku v čiernotlači, na ktorej si však môžete prečítať citát v Braillovom písme. To je všetko. Výrobca sa zrejme uberá smerom takmer všetkých výrobcov nositeľnej elektroniky, pretože v balení nenájdete nabíjací adaptér.

Vzhľad Sunu Bandu je, chvalabohu, pomerne nenápadný. Prirovnala by som ho k zvláštnym smart hodinkám. Je celý čiernej farby až na valec, v ktorom sa nachádza snímač. Ten vystupuje asi 1 cm nad povrch náramku a je strieborný. Samotný náramok je podlhovastý s čiernym remienkom zo silikónu. Remienok je odnímateľný, prichytený z obidvoch strán náramku na tenkej tyčke zasunutej do dierok s celkovým obvodom 20 cm. Na ruke sa nosí príjemne, nikde netlačí a hlavne nebudete s ním vyzerať divne. Remienok sa zapína na klasickú pracku.

Vrchná strana je dotyková. Na spodnej nájdete nabíjací Micro USB konektor. Na bočnej strane vždy smerom k palcu je samotný ultrazvukový snímač. A na zadnej alebo prednej strane podľa toho, na ktorej ruke náramok nosíte, sú dve fyzické tlačidlá. Jedno z nich je väčšie a vrúbkované (Home), druhé zasa menšie a úplne hladké (tlačidlo navigácie).

 

Ako Sunu Band funguje?

 

Princípom fungovania náramku je upozorniť používateľa či nositeľa na prekážky, a to aj v úrovni hlavy. Snímač do okolia vysiela ultrazvuk. Vzniknutú ozvenu zachytávajú senzory na náramku a transformujú ju na vibrácie.

Na základe intenzity vibrácií môžete určiť vzdialenosť od prekážky. Čím je vibrácia slabšia, tým ste ďalej, naproti tomu silnejšia vibrácia indikuje kratšiu vzdialenosť od prekážky. Pokiaľ náramok vibruje neprerušovane, objekt sa nachádza vo vašej tesnej blízkosti.

Náramok dokáže snímať prekážky vo viacerých (aktuálne troch) režimoch:

  • Vnútorný – Krátky – sníma prekážky vo vzdialenosti a výške 1,5 až 5 m. Sonar má nastavenú nízku citlivosť. Slúži hlavne na orientáciu vo vnútorných priestoroch – školy, úrady, nemocnice a podobne.
  • Vonkajší – režim s dlhým dosahom – zvláda detekciu prekážok až do vzdialenosti 5 metrov a vyznačuje sa vysokou citlivosťou snímača. Určený je na orientáciu na otvorených priestranstvách a zachytí aj nenápadné tenké objekty ako napríklad konáre stromov.
  • Hľadanie cesty – stredná citlivosť sonara – dokáže určiť štruktúru, tvar či tvrdosť jednotlivých objektov, rozoznať ich stred a okraje a detegovať voľný priechod medzi nimi. Je zameraná na vzdialenosť prekážok od 0,7 do 2,1 metra.

 

Čo Sunu Band dokáže a nedokáže?

 

Podľa výrobcu by mal:

  • Prostredníctvom „rozšírenej reality“ a echolokácie zabezpečiť bezpečný a samostatný pohyb v známom aj neznámom prostredí. Znova upozorňujem, bez bielej palice to ale nepôjde.
  • Upozorňovať na prekážky v blízkom aj vzdialenejšom okolí. Mali by ste si ich všimnúť oveľa skôr, ako ich zachytíte bielou palicou, najviac do vzdialenosti 5 metrov.
  • Upozorniť na prekážky najmä v hornej polovici tela, ktorú biela palica nepokryje. Tým minimalizuje tvorbu zranení.
  • Zlepšiť orientáciu v priestore vrátane davu ľudí napríklad na vlakovej či autobusovej stanici a podobne.
  • Navigovať do cieľa s využitím Google máp, GPS a kompasu. Na to som sama zvedavá. Tu však je potrebné doinštalovať aplikáciu.
  • Oznámiť čas, obsahuje tiež funkciu budíka.

 

Naopak sám o sebe nezvláda:

  • Poskytnúť používateľovi zvukovú spätnú väzbu, musíte sa spoľahnúť iba na vibrácie.
  • Určiť typ prekážky, náramok vám nepovie, čo je pred vami (stĺp alebo múr), preto sa bez bielej palice nezaobídete.
  • Detegovať prekážky od pása dolu. Na schody či jamu vás teda neupozorní.

 

Ovládanie náramku

 

Náramok je možné ovládať štyrmi spôsobmi:

  • Fyzickými tlačidlami Home a Navigácia – tlačidlom Home napríklad náramok zapínate, tlačidlom Navigácia spúšťate navigačný režim. Obidve tlačidlá sú však v kombinácii s dotykovou plochou multifunkčné. Podrobne sa ovládaniu náramku budem venovať v druhej časti článku.
  • Dotyková plocha – ovládanie gestami na dotykovej ploche prebieha rovnako ako v dotykových smartfónoch.
  • Gestami ruky – v základnom nastavení sú dve. Poklepaním ruky o bočnú stranu stehna pozastavíte detekciu prekážok. To isté môžete dosiahnuť aj tým, že položíte ruku na hruď a zápästie otočíte tak, aby dlaň smerovala smerom dolu. Ak vrátite ruku späť do východiskovej pozície popri tele, detekciu prekážok obnovíte.
  • Sunu aplikácia – tu náramok nastavujete a spúšťate napríklad kompas alebo navigovanie do cieľa. Je dostupná ako pre telefóny s Androidom, tak pre iPhony.

 

Batéria a nabíjanie

 

Pred využitím náramku je potrebné ho najskôr dobiť, pretože batéria je štandardne vybitá. Nabíjací konektor nájdete na spodnej strane náramku bližšie k časti remienka s prackou. Po správnom pripojení do elektriny náramok asi po pätnástich sekundách zavibruje. Sunu Band sa dobíja približne 3 až 4 hodiny.

Reálnu kapacitu batérie sa mi zistiť nepodarilo, no pri náročnej záťaži vydrží na jedno nabitie 8 až 12 hodín, pri nižšej takmer týždeň. Tieto hodnoty, samozrejme, poriadne otestujem v praxi. Stav batérie môžete skontrolovať dvomi spôsobmi: dvojitým klepnutím na dotykový panel alebo cez aplikáciu. Po poklepaní na dotykovú plochu je potrebné vnímať počet vibrácií – 5 vibrácií signalizuje batériu nabitú na 100 %, jedna vibrácia zasa takmer vybitú. Aplikácia ukazuje stav batérie klasicky v percentách.

 

Záver

 

Toto, samozrejme, nie je ešte samotná recenzia Sunu Bandu. Popísala som, čo by Sunu Band mal vedieť a čo od neho nečakať. V druhej časti si všetko dopodrobna rozoberieme. Vysvetlím, ako spárovať náramok s aplikáciou, popíšem jeho nastavenie a jednotlivé režimy.

Ak sa chcete niečo spýtať, pýtajte sa. Čo vás zaujíma? Čo by ste chceli o náramku vedieť? Dajte vedieť na Facebooku, Twitteri či do komentárov pod článkom alebo e-mailom.

Oficiálne som ambasádorom značky Sunu na Slovensku. Ak by ste mali záujem si Sunu Band vyskúšať, prípadne kúpiť, ozvite sa mi.

A, samozrejme, odoberajte newsletter.

 

Súvisiace články

 

 

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


4 odpovede na “Sunu Band – pomocník pri samostatnom pohybe”

Ahoj,
Trúfla by si si vyskúšať jazdiť s týmto na bicykli?
Samozrejme chápem, že Sagan by z nás nemohol byť, ale jazdiť len tak pre radosť v známom teréne by sa možno dalo.

Ahoj, určite nie. Nemá to tak špičkovo rýchlu odozvu, aby to bolo bezpečné. Okrem toho by si musel zakaždým zísť z bicykla a palicou preskúmať, aký druh prekážky je pred tebou. Náramok je len doplnok, nenahradí ti to palicu. A ďalšia vec, náramok deteguje prekážky nad zemou, takže by si zahučal hneď do prvej jamy, čo by bola na ceste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.