Kategórie
Hardware

Chipolo Card – strážca osobných vecí

Chipolo Card je lokalizačný čip, ktorý funguje na základe pripojenia k telefónu cez Bluetooth. Je vhodný predovšetkým do batožiny, peňaženiek či kabelky. Má tvar malej kartičky, takže sa zmestí prakticky všade. Na kľúče ho ale nepripnete.

Je kompatibilný ako s Androidom, tak so systémom iOS. Používatelia iPhonov majú tú výhodu, že ho môžu pridať do aplikácie Nájsť (Find My) a nemusia tak inštalovať aplikáciu od výrobcu. Ja však, ako dobre viete, používam telefón s Androidom, preto budem popisovať spoluprácu lokalizátora práve s týmto operačným systémom.

Ako Chipolo Card funguje?

Po pripojení cez Bluetooth rozhranie a spárovaní s telefónom Chipolo Card stráži predmet, kde ho umiestnite. Ak sa vzdialite z dosahu telefónu, ten vás na to upozorní pomerne dôrazným oznámením. Takisto je možné „prezvoniť“ lokalizátor, a tak nájsť stratenú vec. Na karte je tlačidlo, pomocou ktorého zasa viete vyhľadať telefón. V aplikácii potom môžete sledovať aj poslednú polohu Chipola. Táto funkcia je však pre používateľov so zrakovým znevýhodnením neprístupná.

Balenie a vzhľad

Chipolo Card dostanete v menšej obdĺžnikovej krabičke, ktorá sa skladá z dvoch častí. Tie je potrebné po odlepení pások z obidvoch strán vysunúť. Dajte si pozor, aby čip pri manipulácii nevypadol.

Okrem kartičky sa v balení nachádzajú len manuály.

Samotný lokalizátor má tvar malej bielej plastovej kartičky s rozmermi 6,8 x 3,7 cm x 2,15 mm a hmotnosťou 8 gramov. Je vode odolný so stupňom krytia IPx5.

Na prednej strane nájdete len nápis a kruhové dobre hmatateľné tlačidlo. To slúži na spárovanie s mobilným telefónom. Inak sú ostatné strany prázdne bez nápisov či iných ovládacích prvkov.

Prepojenie s mobilným telefónom

Aby ste mohli Chipolo Card používať, je potrebné ho spárovať s telefónom. Na to slúži aplikácia Chipolo, ktorú stiahnete a nainštalujete z Obchodu Play. Je síce v angličtine, ale nad pomery prístupná.

Inštalácia a prvé spustenie

Po prvom spustení sa na úvodnej obrazovke zobrazí mini návod a predstavenie funkcií aplikácie. Pokiaľ ním chcete prejsť, zo strany na stranu sa posúvate poklepaním na tlačidlo Next. Zavriete ho tlačidlom Skip. Prípadne, ak už máte účet, môžete sa prihlásiť cez tlačidlo Log In.

Po preskočení návodu máte na výber z dvoch možností. Buď poklepete na tlačidlo Start, čím sa dostanete do možností prihlásenia či vytvorenia účtu. Prihlásiť sa môžete cez Google, Facebook alebo e-mailom. Bez prihlásenia sa ďalej nedostanete.

Ak účet nemáte, poklepete na „Create Account“. Do správne popísaných editačných bolí zadáte meno (name), e-mail a heslo (password). Zadané údaje potvrdíte tlačidlom „Sign Up“. Po vytvorení účtu je ešte nutné povoliť prístup k polohe, Bluetoothu a aktivite. Celým procesom vás aplikácia prístupným spôsobom prevedie.

Pridanie nového zariadenia

Po úvodných formalitách sa ocitnete v prostredí aplikácie, ktoré je zložené z troch záložiek či kariet:

  • List – zoznam všetkých vašich lokalizátorov,
  • Map – mapa, táto záložka je ako tradične pre používateľov čítača obrazovky neprístupná,
  • Settings – nastavenia aplikácie.

Pre pridanie nového lokalizátora na karte List poklepete na tlačidlo „Add New Device“ a potom na typ – Card (karta) alebo OnePlus / Classic. Následne stlačíte tlačidlo na lokalizátore. Ak máte zapnutý Bluetooth, zariadenie sa okamžite spáruje.

Aplikácia vám ponúkne možnosť pridať k čipu značku aj názov. Značka aj názov môžu byť zhodné.

V prvom kroku vyberáte Tag (značku). Je to akoby typ veci, ktorú bude lokalizátor strážiť – Wallet (peňaženka), Backpack (batoh), laptop (notebook), Luggage (batožina) a podobne. Keďže aplikácia je spoločná pre všetky typy čipov, ktoré spoločnosť vyrába, nájdete tam aj značky ako Keys (kľúče) či Car keys (kľúče od auta).  Medzi značkami sa pohybujete švihaním a voľbu potvrdíte poklepaním. Ak vám ani jedna nevyhovuje, do editačného poľa môžete zadať vlastnú.

V druhom kroku zadávate do editačného poľa konkrétny názov danej veci. Ten potvrdíte tlačidlom OK.

Príklad:

Povedzme, že si chcem dať Chipolo Card do batoha, tak ako značku vyberiem Backpack. Lenže ja mám tých batohov viac – do práce, voľnočasový, cestovný. Do názvu tak môžem konkretizovať, o aký batoh ide.

Po úspešnom spárovaní sa Chipolo objaví v zozname na prvej karte aplikácie. Tu vidíte názov, či je pripojené a kde sa práve nachádza. Na karte List je možné poklepaním na „Add new device“ pridať ďalšie zariadenie, alebo kúpiť nový čip potvrdením „Buy more Chipolos“.

Detail zariadenia

Po poklepaní na názov sa dostanete do detailu konkrétneho Chipola. Tu vo vrchnej časti displeja nájdete mapu. Tlačidlami v pravom hornom rohu si môžete prepnúť zobrazenie mapy (Map view type), alebo zobraziť aktuálnu polohu („Show my location“).

Pod mapou sa nachádza tlačidlo „Ring to it“, ktorým spustíte zvukovú signalizáciu na lokalizátore. Poklepaním na „Out of Range Alerts“ zasa zapínate či vypínate upozornenia na to, že je Chipolo mimo dosah mobilu. Ak poklepete na „Share your Chipolo“, umožníte, aby lokalizátor sledovalo viacero ľudí.
Podľa mňa je to užitočné v prípade, ak čip dáte vášmu potomkovi do batoha či psovi na obojok.

Ďalej vám aplikácia umožňuje zmeniť zvuk, ktorým bude Chipolo Card zvoniť. Na výber máte z niekoľkých zvučiek. Stalo sa mi, že sa zvuk aj na niekoľký pokus nepodarilo prehodiť. Tu je to s prístupnosťou trošku horšie. Treba sa preto obrniť trpezlivosťou.

V USA alebo v prípade, ak máte telefón nastavený do angličtiny, máte možnosť pridať čip do Google Asistenta a ovládať ho hlasovými príkazmi. Mne sa to však nepodarilo, pretože mám telefón v slovenčine.

Poslednou položkou sú Chipolo Settings, kde nájdete:

  • názov – peňaženka, školský batoh atď.,
  • tag (značku, štítok) – batoh, peňaženka, kľúče od auta a pod.,
  • remove Chipolo – možnosť odstrániť ho z aplikácie
  • a dátum aktivácie lokalizátora.

Karta Settings (nastavenia)

Tu nájdete niekoľko užitočných nastavení. Napríklad, či chcete zobraziť čip v zozname zariadení v aplikácii (Ittem Settings > „Show this device“). Prípadne môžete pridať alebo určiť predvolenú polohu (doma, v práci). To urobíte cez Settings > Saved Locations > „Add New Location“. Buď predvolíte tú, kde sa práve nachádzate, alebo môžete zadať novú.

Záver

Už dávnejšie som recenzovala Bluetooth lokalizátor od českej značky Fixed. Musím povedať, že prístupnosť aplikácie od Chipola je na úplne inej úrovni. Až na zopár drobností je prístupná a dobre ovládateľná aj pre používateľa čítača obrazovky. Nevýhodou môže byť použitý anglický jazyk.

Upozornenie na to, že ste mimo dosah lokalizátora, je presné a spoľahlivé, no nie otravné. Aj zvuk samotného Chipolo Card je dostatočne hlasný. Budete ho bez problémov počuť aj v hlučnejšom prostredí.

Chipolo Card stojí okolo 30 € a batéria vydrží približne 2 roky. Veľkou nevýhodou je, že nie je vymeniteľná. Malo by byť možné zariadenie zaregistrovať a po vybití batérie ju odoslať výrobcovi na bezpečné recyklovanie. Za to by ste mali dostať nové za polovičnú cenu. Nenašla som však zatiaľ spôsob, ako sa k registrácii dostať.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo aj e-mailom. Bavia vás články z oblasti prístupných technológií? Prihláste sa na odber newslettera.

Jedna odpoveď na “Chipolo Card – strážca osobných vecí”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.