Kategórie
Návody Software

Ako platiť s Google Pay v hodinkách

V jednom z predchádzajúcich článkov som písala o tom, ako platiť s Google Pay prostredníctvom telefónu. Dnes sa chcem pozrieť na to, ako spojazdniť a používať platby v inteligentných hodinkách.

Tu musím upozorniť na jednu vec. Používam Samsung Galaxy Watch 4 v spojení s telefónom Samsung Galaxy A52 S5G. To znamená, že postup sa môže líšiť v niekoľkých bodoch:

 

  • Máte hodinky od Samsungu, ale nie mobil od tejto značky – iný bude predpokladám spôsob inštalácie aplikácie Google Pay,
  • Máte hodinky od inej značky a telefón od Samsungu – to bude zrejme to isté,
  • Inštalujete aplikáciu z Obchodu Play priamo v hodinkách – to ja odmietam, pretože je to totálne nepraktické,
  • Alebo máte iný telefón s inými hodinkami ako Samsung – to bude záležať hlavne od systému, ktorý je na hodinkách.

 

Bohužiaľ, nemám niekoľko hodiniek od rôznych značiek, aby som overila prístupnosť a postup pre každú z vyššie uvedených kombinácií.

 

Čo budete potrebovať?

 

  • V prvom rade telefón a hodinky, ktoré Google Pay podporujú. To znamená, že disponujú čipom NFC. Ak používate najnovší model hodiniek od Samsungu a prakticky akýkoľvek novší mobil, nemal by byť problém.
  • NFC aktívny aj v hodinkách – skontrolujete to tak, že dvomi prstami zhora dolu stiahnete rýchly panel, poklepete na Nastavenia > Pripojenia > NFC. Ak je vypnuté, poklepaním ho zapnite.
  • Aktívny zámok hodiniek – nebudete ho musieť zadávať pri platení, ale zaručí to, že ak vám niekto hodinky ukradne, nedostane sa k vašim peniazom. Najjednoduchší a prístupný spôsob je nastaviť si číselný PIN kód.
  • Aplikáciu Google Pay v obidvoch zariadeniach, teda aj v hodinkách, aj mobile a v mobile už pridanú aspoň jednu kartu.

 

Aplikácia Google Pay

 

Tá musí byť nainštalovaná ako v mobilnom telefóne, tak v hodinkách. V niektorých typoch hodiniek je predinštalovaná natívne, v Samsung Galaxy Watch 4 však nie je. Stiahnete ju v Obchode Play.

Po vyhľadaní Google Pay poklepaním otvoríte detail aplikácie a švihaním alebo pohybom po nadpisoch vyhľadáte „K dispozícii vo viacerých zariadeniach“. Poklepete na to a švihaním nájdete tlačidlo Inštalovať. Takto aplikáciu dostanete do hodiniek.

 

Pridanie karty

 

  1. Otvoríte Google Pay na hodinkách. Vyhľadáte ho dosť krkolomne. Najprv potiahnete dvomi prstami zdola hore (akoby od čísla ž ku číslu 12). Otvorí sa zoznam nainštalovaných aplikácií. Tu sa môžete buď švihaním, alebo otáčaním lunety (pokiaľ ju máte) pohybovať v aplikáciách, až kým nenájdete Google Pay. Poklepaním na displej ju otvoríte.
  2. Ihneď po spustení sa aplikácia spýta, ktorý účet chcete v aplikácii používať. Ak máte len 1, netreba robiť nič a Google Pay sa po chvíli načíta. Ak disponujete viacerými účtami, treba si vybrať a výber potvrdiť poklepaním.
  3. Ďalej poklepete na Pridať kartu. Hodinky vás vyzvú, aby ste pokračovali v telefóne.
  4. Po odomknutí mobilu sa ocitnete rovno v Google Pay, kde švihaním a poklepaním vyberiete a potvrdíte kartu, ktorú chcete do hodiniek pridať.
  5. Zapíšete CVC alebo CVV karty. Je to trojmiestne číslo. Po jeho vpísaní sa zobrazí obrazovka so zmluvnými podmienkami. Buď si ich môžete zobraziť poklepaním na tlačidlo Viac, alebo poklepete na Pokračovať. Tým, že si ich neprečítate, sa ale nič nemení na tom, že ste ich odsúhlasili a beriete zodpovednosť aj za ich náhodné porušenie.
  6. Po poklepaní na Pokračovať znovu potvrdíte zmluvné podmienky vašej banky, a to tlačidlom Prijať a pokračovať. Následne treba ešte akciu overiť u vašej banky. Predvolene tak, ako pri pridávaní karty do mobilnej aplikácie, overujete kartu pomocou kódu z SMS správy. Ak vám to vyhovuje, stačí poklepať na Pokračovať. Ak nie, potvrdíte Ďalšie spôsoby overenia a v nich si vyberiete ten, ktorý je pre vás najvhodnejší.
  7. Po zadaní šesťmiestneho kódu už len počkáte na overenie vašou bankou. Tu máte možnosť cez tlačidlo Pridať ďalšiu kartu pokračovať v pridávaní ďalších kariet, alebo akciu dočasne ukončíte potvrdením tlačidla Zatiaľ hotovo.

 

Ako platiť?

 

Ak chcete platiť, stačí otvoriť aplikáciu Google Pay a priložiť hodinky k terminálu. Ako som už ukázala, predvolene je to riadna fuška a platba by bola zbytočne zdĺhavá a nepraktická. Môžete to ale vyriešiť tým, že si na otvorenie aplikácie namapujete dvojité stlačenie tlačidla domov. Urobíte tak cez Nastavenia > Pokročilé funkcie > Prispôsobiť tlačidlá > Dvojité stlačenie. Tu švihaním (alebo otáčaním lunety) a poklepaním vyberiete Google Pay.

Od tej chvíle vám na otvorenie aplikácie postačí dvakrát stlačiť horné tlačidlo Domov.

 

Záver

 

Ako vidíte, platenie hodinkami je ďalšou prístupnou alternatívou aj pre ľudí so zrakovým znevýhodnením. Postup je trošku krkolomný, ale bez jediného neprístupného prvku. Škoda len, že neviem overiť, či aj na ostatných hodinkách podporujúcich tieto platby je postup aspoň približne rovnaký. A aby som nezabudla, ako rozbehať Google Pay na telefónoch, sa dočítate tu. Pretože bez toho to nejde.

Ak máte pripomienku, alebo sa chcete niečo spýtať, prípadne pomôcť s nastavením, pokojne sa ozvite. Možností máte hneď niekoľko: do komentára pod článkom, e-mailom, na Facebooku či Twitteri. No a aby vám naozaj nič neušlo, odporúčam prihlásiť sa na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.