Kategórie
Software

Diktafón vo Windows 10 – prístupný základ

Diktafón je predinštalovaná aplikácia vo Windows 10. Predpokladám, že ho nájdete aj v iných verziách, no popis a funkčnosť sa bude vzťahovať práve na mnou používaný Windows 10 Pro vo verzii 21H1.

Narazila som naň, keď som potrebovala narýchlo nahrať zvuk klávesnice recenzovanej v predchádzajúcom článku. S prekvapením som zistila, že celý Diktafón je prístupný, ovládateľný klávesovými skratkami a jednoduchý aj pre takého nenáročného používateľa, ako som v oblasti práce so zvukom ja.

 

Prostredie Diktafónu

 

Obsahuje len niekoľko tlačidiel a zoznam nahrávok. Medzi tlačidlami sa pohybujete Tabulátorom, v záznamoch potom šípkami hore a dolu. Po úplne prvom spustení je tento zoznam, prirodzene, prázdny. Taktiež tu ihneď po spustení nájdete len tlačidlo Spustiť nahrávanie záznamu (ALT+R) a po jednom stlačení Tabulátora Panel s viac aplikáciami. Po jeho aktivovaní sa otvorí kontextová ponuka, ktorá je ale užitočná až v prípade, že nahráte aspoň 1 zvukový záznam. Takže ideme najskôr nahrávať.

 

Nahrávanie zvukového záznamu

 

Diktafón dokáže nahrať zvuk či už zo vstavaného, ale aj externého mikrofónu. Pre spustenie nahrávania stačí stlačiť klávesovú skratku ALT+R. Počas nahrávania môžete klávesovou skratkou ALT+A pridávať do nahrávky značky, zoznam ktorých po skončení nahrávania nájdete pohybom Tabulátora. Konkrétne medzi značkami sa pohybujete ľavou a pravou šípkou. Čítač oznámi, v ktorom úseku bola značka pridaná a po stlačení Entera vás na ňu presunie. Nahrávanie pozastavíte klávesovou skratkou ALT+P a ukončíte ALT+S. Záznamy sa ukladajú vo formáte .M4A do priečinka Tento počítač > Dokumenty > Zvukové záznamy.

 

Práca so zvukovým záznamom

 

Diktafón je základná aplikácia, preto ponúka iba nevyhnutné funkcie týkajúce sa práce s nahrávkou.

Presunieme sa na zoznam zvukových záznamov. Tu musím podotknúť, že novšie sa ukladajú vo vrchnej časti a čím idete nižšie, tým sú záznamy staršie. Názov obsahuje dátum a čas, kedy ste nahrávku vyhotovili, takže orientácia v nich nie je problém. Ak máte nahrávok niekoľko, dolnou šípkou vyberte tú, s ktorou chcete pracovať. Pokiaľ si nie ste istí, či máte tú správnu, skratkou ALT+P zvuk pustíte aj zastavíte. Rovnako tak môžete urobiť aj stlačením Medzerníka. Tým zvuk aj označíte a nestane sa, že by ste pracovali s nesprávnym záznamom.

Následne sa Tabulátorom presúvate po týchto prvkoch:

 

  • Spustiť nahrávanie (ALT+R) – to si teraz nevšímate.
  • Prehrať záznam (ALT+P) – poslúži aj na zastavenie prehrávania.
  • Pridať značku (ALT+A) – do záznamu pridá značku.
  • Čas – posuvník, kde sa ľavou šípkou pohybujete dozadu, pravou dopredu. Čas je ohlasovaný v milisekundách.
  • Zdieľať (ALT+H) – po aktivovaní môžete nahrávku zdieľať buď s aplikáciou, alebo s konkrétnym človekom prostredníctvom e-mailu.
  • Strihať (ALT+T) – po pridaní značiek môžete označený úsek odstrihnúť.
  • Vymazať (ALT+D) – vymažete nahrávku aj zo zoznamu zvukových záznamov v aplikácii Diktafón, ale aj z priečinka v počítači. Takže na to pozor.
  • Premenovať (ALT+E) – upravujete názov nahrávky.

 

Záver

 

A to je vlastne všetko. Jedinou zaujímavejšou funkciou je tak strihanie nahrávky, ale nič viac v Diktafóne neurobíte. Pokiaľ potrebujete kvalitnejšiu úpravu zvukovej stopy, budete musieť siahnuť po pokročilejšej aplikácii. Medzi prístupné patria napríklad MP3 Direct Cut, Audacity alebo Cool Edit.

Ja Diktafón oceňujem hlavne kvôli jednoduchosti. Na nahratie zvukovej ukážky do recenzie mne osobne bohato postačuje. Ale hovorím, nie som profík, čo sa týka práce so zvukom. Za výhodu považujem to, že je kompletne prístupný, predinštalovaný a v slovenčine, čo prácu veľmi zjednodušuje. Najväčšou nevýhodou pre profesionálov bude asi práve tá jednoduchosť a minimum dodatočných funkcií.

Ak máte nejaké otázky či pripomienky, píšte do komentárov pod článkom, alebo e-mailom. Spojiť sa so mnou a sledovať ma môžete ale aj na Facebooku či Twitteri. No a, samozrejme, odporúčam odoberať aj newsletter, ktorý tentoraz vyjde netradične ešte pred Vianocami.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.