Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

OrCam MyEye 2 – prvý pohľad

OrCam MyEye 2 je malá kamera, ktorá pomocou OCR dokáže užívateľovi hlasovým výstupom predčítať tlačené predlohy či text z monitora počítača prípadne mobilného telefónu, rozpoznať čiarové kódy a pomenovať produkt a tiež popísať farbu. Pokiaľ ju to naučíte, vie rozpoznávať ľudí a predmety. Je zaradená medzi kompenzačné pomôcky a môžete na ňu žiadať príspevok od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

Balenie

 

OrCam MyEye 2 dostanete v bielej štvorcovej tvrdej a vystuženej krabici. Na vrchnej strane je obrázok OrCamu. Po jej otvorení sa pekne zarovná na stole, takže sa nekýve.

A čo nájdete vo vnútri?

 

  • Samotný OrCam MyEye 2,
  • Magnetický držiak a sadu na jeho primontovanie vrátane malých nožníc,
  • Plastové okuliare – poslúžia, ak nenosíte vlastné,
  • Nabíjačku a textilne opletený kábel na jednom konci s USB-A konektorom, na druhej magnetickým nabíjacím konektorom,
  • Kožené puzdro – vojde sa doň iba samotná kamerka bez príslušenstva,
  • šnúrku na krk,
  • Návod v tlačenej podobe

 

 

Otvorená krabica s OrCamom a príslušenstvom - okuliare, OrCam, puzdro, nabíjačka, kábel, šnúrka na krk

 

 

Vzhľad OrCam MyEye 2 – neurazí

 

Úprimne poviem, že nemám rada zariadenia, ktoré keď človek nosí, vyzerá s nimi až príliš nápadne či odlišne od ostatnej populácie. OrCam však do tejto kategórie nepatrí. Nehovorím, že si ho na vás nikto nevšimne, ale rozhodne nevyzerá tak, že by si na vás začali ľudia ukazovať. Pripomína možno trochu väčšie slúchadlo Handsfree.

Je to zariadenie čiernej farby, dlhé asi 7,5 cm, so šírkou približne 2 a hrúbkou 1,5 cm. Váži len 23 gramov, takže ju na okuliaroch ani neucítite.

Na prednej strane (v smere vášho pohľadu) sa nachádza šošovka kamery. Na vonkajšej strane (smerom od nožičky okuliarov) nájdete dotykový prúžok a kontrolku. Zadná strana obsahuje reproduktor, nabíjací konektor a putko na prevlečenie šnúrky. No a tá vnútorná ukrýva zapínacie tlačidlo a magnety na pripnutie k okuliarom.

 

Zapnutý OrCam s priloženými okuliarmiZapnutý Orcam na rozložených okuliaroch

 

 

 

 

 

 

 

 

Princíp fungovania

 

Kamerku OrCam MyEye 2 pri používaní nosíte pripnutú na nožičke okuliarov pomocou magnetického držiaka. Je jedno, či na ľavej alebo pravej strane. Výber je na vás. Môžete ju používať aj na svojich vlastných, pokiaľ nosíte dioptrické alebo slnečné. Výrobca odporúča vybrať si rám s hrubšími nožičkami, aby zariadenie udržali. Taktiež je dôležité, aby nožičky okuliarov boli rovné a nie zahnuté, aby kamera smerovala priamo dopredu. Pre tých, ktorí žiadne okuliare nepoužívajú, je v balení rám s plastovými sklami bez dioptrií.

Kamera potom sníma priestor pred užívateľom a na základe povelov alebo aj automaticky ohlasuje informácie rôzneho druhu získané z vyfoteného obrazu.

Je to teda niečo ako OCR aplikácia v mobilných telefónoch až na to, že pri používaní OrCamu MyEye2 máte voľné ruky.

 

Typy sprostredkovaných informácií

 

Kamera nemá v sebe GPS. Nečakajte teda, že poslúži na navigáciu. Taktiež nevyhľadáva a nedeteguje prekážky v ceste okrem ľudí. Zvládne však sprostredkovať iné užitočné informácie, a to:

 

  • Čítanie textu akéhokoľvek druhu – nápisy na obchodoch, tabuliach, cenovky, názvy tovaru z obalu, všetky tlačené predlohy (knihy, časopisy, noviny, úradné dokumenty), text z monitora počítača,
  • Rozpoznanie produktu na základe čiarového kódu,
  • Detekcia osoby na základe rozpoznania tváre človeka a skôr naučených predmetov (databázy si musíte vytvoriť sami),
  • Oznámenie nominálnej hodnoty bankoviek,
  • Detekcia farieb a ohlásenie času a dátumu

 

Ovládanie OrCam MyEye 2

 

Kameru primárne ovládate dvomi spôsobmi:

 

  • Pohybom prsta po ovládacom prúžku, ktorý nájdete na vonkajšej strane smerujúcej od nožičky okuliarov. Tu kamera rozpoznáva 2 základné gestá – prechádzanie spredu (od objektívu) dozadu a opačne a jedno alebo dvojité klepnutie na prúžok.
  • Prostredníctvom gest ruky, ktoré vykonávate v zábere kamery. Takto môžete kamere prstom, ktorého špička s nechtom smeruje k objektívu kamery, ukázať, aký úsek textu má čítať. Tým, že sa pozriete na zápästie ruky so zaťatou päsťou, zistíte zasa čas a dátum. No a ak kamere ukážete gesto, ako keď chcete niekoho zastaviť, teda ruku s roztiahnutými prstami, zastavíte plynulé čítanie.

 

Fyzické tlačidlo z vnútornej strany OrCamu poslúži na zapnutie, pozastavenie a vypnutie zariadenia. Ak ho podržíte spolu s prejdením po dotykovom prúžku, dostanete sa do nastavení. Tie podrobne popíšem a zhodnotím v ďalšom článku.

 

Zapnutie, pozastavenie  a vypnutie OrCamu MyEye2

 

Kamerku zapnete podržaním dobre hmatateľného tlačidla na vnútornej strane zariadenia. Ozve sa krátke pípnutie a rozsvietia sa kontrolky aj zvnútra, aj zvonku. Istý čas sa nič nedeje. Následne budete počuť sériu krátkych pípnutí, počas ktorých sa zariadenie štartuje. OrCam úspešný štart ohlási aj zvukom, ale aj slovne. Vnútorná kontrolka počas štartovania bliká a po úspešnom štarte zhasne. Vonkajšia ostane svietiť modrou farbou.

Jedným stlačením kamerku uspíte (pozastavíte). To znamená, že sa nachádza v pohotovostnom režime a po klepnutí na dotykový prúžok je okamžite pripravená na používanie.

Ak chcete OrCam vypnúť, stlačíte vypínacie tlačidlo dvakrát, nie však hneď posebe. Odporúčam počkať, kým nedohovorí hlášku „Pozastavování, dalším stisknutím zařízení vypněte“. Po druhom stlačení stačí chvíľu počkať. OrCam proces vypínania slovne komentuje.

 

Rôzne spôsoby čítania textu

 

Kamerka ponúka 3 spôsoby, ako môže rozpoznávať text na predlohe. Každý je pritom vhodný na inú príležitosť a iný typ textov.

 

Čítanie pomocou klepnutia na dotykový prúžok

 

Prvým je klepnutie na dotykový prúžok vo chvíli, keď sa pozeráte na text, ktorý potrebujete rozpoznať. Kamera raz zapípa. Ozve sa charakteristický zvuk fotenia a ak bude slabé osvetlenie, tak môžete uvidieť aj záblesk blesku. Následne kamera rozpoznaný text prečíta a cinkne, keď skončí. Papier alebo knihu je najlepšie mať buď v rukách, alebo na stole približne 30 centimetrov od objektívu kamery a pozerať na text uprostred. To môže byť problém pre ľudí, ktorí majú zachované len periférne videnie.

Pri čítaní dlhšieho textu môžete využiť aj navigáciu. Ak prechádzate jedným prstom po prúžku spredu dozadu, posúvate sa o jednu vetu vpred. Ak opačne, prejdete o jednu vetu dozadu. Dvojitým poklepaním čítanie pozastavíte a ďalším dvojitým poklepaním spustíte. Ak chcete čítanie úplne zastaviť, klepnete jeden raz na dotykový prúžok, alebo ukážete ruku s roztiahnutými prstami.

 

Čítanie pomocou ukazovania

 

Spočíva v tom, že ukážete prstom kamere, ktorý úsek textu si prajete prečítať. Kamera dvakrát zapípa. Signalizuje tak, že porozumela gestu. Vtedy dáte prst preč zo záberu, aby mohla text správne vyfotiť. Tu si treba dať pozor na to, že kamera začne čítať od toho miesta, kam ste jej ukázali. Neodporúčam ho používať vonku, lebo „prstom sa neukazuje“. 🙂

 

Čítanie pomocou dotyku

 

Ak potrebujete prečítať napríklad jedálny lístok, toto je ideálna voľba. Funguje to tak, že priložíte prst pod text, ktorý potrebujete prečítať. OrCam dvakrát zapípa, že zaregistroval prst. Nedávate ho však preč ako v predchádzajúcom prípade, ale necháte ho položený na papieri. Kamera začne čítať približne dva riadky nad vaším prstom. Ak ho posuniete nižšie, posunie sa aj kamera.

Je to užitočné najmä z toho dôvodu, že tabuľky zariadenie interpretuje po stĺpcoch. To znamená, že ak si necháte zosnímať celú tabuľku, OrCam prečíta najskôr jeden, potom druhý stĺpec. Pri jedálnych lístkoch či blokoch za nákup preto nemusíte jednoznačne určiť, ktorý stĺpec ku ktorému patrí.

 

Rozpoznávanie čiarových kódov a vlastná databáza

 

OrCam MyEye 2 ponúka užívateľovi aj rozpoznávanie čiarových kódov. Princíp je taký, že podržíte čiarový kód asi 30 centimetrov od tváre, aby ho kamerka zachytila. Prebieha dvomi spôsobmi:

 

  • Automaticky – pozriete sa na zopár sekúnd na čiarový kód a OrCam ho sám rozpozná. V ideálnom prípade aj pomenuje produkt.
  • Manuálne – ukážete na čiarový kód. Kamera dvakrát pípne, vtedy dáte prst preč a kamera ho až následne rozpozná.

 

Presnosť ešte hodnotiť nebudem, to bude do ďalšieho článku. Avšak mala som problém vôbec čiarový kód rozpoznať, ak som presne nevedela, kde sa nachádza. Oproti OCR aplikáciám v mobilnom telefóne, kde presne vidím, že je čiarový kód v zábere, tun ad tým nemám takú kontrolu. Musela som sa tak spoľahnúť na samotnú kameru. Tá ale nedá žiadnym zvukovým signálom najavo, že kód zamerala.

Pokiaľ sa čiarový kód nenachádza v databáze kódov od výrobcu, môžete ho do nej sami vložiť. Urobíte to takto:

 

  1. Podržíte čiarový kód asi 30 centimetrov od tváre.
  2. Držíte prst na dotykovom prúžku. Zariadenie začne fotiť a potom pípne.
  3. Zariadenie vás požiada o názov výrobku, vyslovíte ho. Klepnutím na prúžok názov potvrdíte. Ak nie ste spokojní, prejdením po ňom mate možnosť ho znovu nahrať.

 

Skúšala som zamerať kameru aj na QR kód. Zachytila, že sa jedná o QR, ale nevedela ho rozpoznať.

 

Učenie predmetov a rozpoznávanie tvárí

 

Tieto dve funkcie sú si principiálne podobné.

V prvom prípade naučíte OrCam rozpoznávať predmety. Najlepšie podľa príručky rozpoznáva predmety vo veľkosti hracej karty až škatule s cereáliami. Môže mať problém s rozpoznaním nejednoznačných predmetov (napr. Peňaženiek či ovocia). Postup som ešte neskúšala, efektivitu a užitočnosť zhodnotím v nasledujúcom článku.

 

Pre mňa osobne zaujímavejšou funkciou je rozpoznávanie ľudí. Bez ohľadu na to, či niekoho zariadenie pozná alebo nie, upozorní vás na to, že je niekto pred vami (človek, muž, žena). S detekciou pohlavia má ťažkosti. Môžete si však niekoho uložiť aj do vlastnej databázy. Malo by to potom fungovať tak, že ak OrCam uloženú osobu zachytí, upozorní vás na jej prítomnosť.

Učenie tvárí prebieha nasledovne:

 

  1. Postavíte sa asi meter od osoby, ktorej tvár chcete OrCam naučiť.
  2. Položíte prst na dotykový prúžok a necháte ho tam. Ozve sa zvuk spúšte fotoaparátu.
  3. Požiadate osobu, aby prehovorila a pomaly nakláňala a otáčala hlavu v rôznych smeroch. To zaručí, že OrCam zaznamená viacero pohľadov na osobu a v budúcnosti ju bude vedieť rozpoznať z rôznych uhlov.
  4. Ak ste s učením skončili, zložte prst z dotykového prúžka. OrCam vás vyzve, aby ste nahrali meno osoby. Pokiaľ ste s nahrávkou spokojní, potvrdíte ju klepnutím, ak nie, prejdením po prúžku ju znova nahráte.

 

Rozpoznávanie osôb (vlastne taka ko všetko) prebieha buď automaticky, alebo ručne.

 

Detekcia farieb a bankoviek

 

Farbu s OrCamom rozpoznáte tak, že umiestnite farebný povrch asi 30 centimetrov od tváre. Ukážete na povrch gestom pre ukazovanie. Kamera dvakrát pípne, vy však podržíte prst na povrchu, až kým kamera nepovie jeho farbu. Nemám to ešte presne otestované dopodrobna, ale zatiaľ nič-moc.

Rozpoznávanie bankoviek funguje zasa buď automaticky, alebo manuálne. Záleží, čo si vyberiete. Ak chcete rozpoznávať automaticky, stačí sa na bankovku pozrieť zo vzdialenosti asi 30 cm a OrCam jej hodnotu rozpozná.

Pokiaľ vám je bližšie ručné rozpoznávanie, ukážete na bankovku, kamera dvakrát pípne a oddialite prst až vtedy, keď zariadenie oznámi hodnotu. Odporúča sa pre lepšiu presnosť bankovku rozpoznať dvakrát. Podľa príručky kamera rozpoznáva len bankovky krajiny, na ktorú je nastavená. Ak chcete do kamery uložiť bankovky iných krajín, urobíte to tak, ako keby ste kameru učili nový predmet.

Z mojej doterajšej skúsenosti je to ale inak. Krajina je predvolene nastavená na Českú republiku, ale eurá rozpoznala bez nutnosti niečo ju učiť, či prepnúť krajinu.

 

Záver

 

Toto nie je ešte plnohodnotná recenzia OrCamu MyEye 2. Mám ho príliš krátko na to, aby som vyniesla definitívny verdikt. Článok má skôr poukázať na to, čo kamera je a čo určite nie je. Nie je to navigátor ani detektor prekážok. Naproti tomu je to OCR zariadenie s mnohými užitočnými funkciami. Autorkou fotografií v článku je Eva Barániková.

To, ako sa mi s kamerou pracovalo, či sa oplatí do nej investovať alebo nie, sa dozviete v ďalšom článku. Sledujte ma preto na Facebooku a Twitteri. Ak vás niečo zaujíma, pýtajte sa buď na sociálnych sieťach, alebo v komentároch pod článkom, prípadne e-mailom. A nezabudnite sa prihlásiť na odber newslettera.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.