Kategórie
Software

Foobar2000 – prehrávač pre prácu aj zábavu

Foobar2000, ako som spomínala v predchádzajúcom článku, je voľne šíriteľný hudobný prehrávač určený ako pre operačný systém Windows, tak aj pre macOS, Android a aj iOS. V čom je však výnimočný, to sú prispôsobiteľné klávesové skratky použiteľné aj po minimalizácii prehrávača. Môžete ho tak použiť ako na zábavu, tak aj na pracovné účely.

O pracovnom využití Foobaru2000 sa podrobnejšie dočítate v článku

Prepis zvukových nahrávok do textu z pohľadu prepisovateľa.

 

Inštalácia a prostredie

 

Foobar2000 pre Windows môžete stiahnuť z oficiálneho obchodu s aplikáciami Microsoft Store. Inštalácia aj prostredie programu je v anglickom jazyku. Po inštalácii a prvotnom spustení sa ocitnete v okne prehrávača, ktoré je pôvodne prázdne. Obsahuje však takzvaný Defaultn playlist. Takýchto playlistov si môžete vytvoriť niekoľko klávesovou skratkou CTRL+N. Po spustení prehrávania tam nájdete zoznam práve prehrávaných skladieb. Vo vrchnej časti po stlačení ALT sa nachádza panel s ponukami, ktorých názvy mi ale NVDA nečíta. Prečíta File ALT+F, no pri pohybe po paneli pravou šípkou ostane ticho. Sekcie panela sa však dajú otvárať aj pomocou klávesových skratiek:

 

  • ALT+F – File
  • ALT+E – Edit (úprava playlistu),
  • ALT+V – vizualizácie, prispôsobenie vzhľadu,
  • ALT+L –Library (Knižnica),
  • ALT+P – Playing (Prehrávanie),
  • ALT+H – Help (Pomoc).

 

Sám prehrávač ponúka viacero preddefinovaných klávesových skratiek, no a pri dobrom dodatočnom nastavení sa nebudete musieť panelom ponúk vôbec zaoberať.

 

Prehrávanie cez Foobar2000

 

Kľúčovou úlohou mediálneho prehrávača je, samozrejme, prehrávanie. To môžete spustiť niekoľkými spôsobmi. Majte však na pamäti, že vždy musíte mať vytvorený aspoň defaultný playlist. Ja som ho skúsila vymazať, no bolo nutné ho opätovne vytvoriť.

 

  • Cez kontextovú ponuku každého súboru, kde vyberiete Play in Foobar2000,
  • Cez klávesovú skratku CTRL+O (Open) – vyberiete priečinok a po označení cez CTRL+A a potvrdení Enterom vám celý obsah priečinka zaradí do playlistu,
  • Cez ALT+F a následne D (Add Folder) – môžete vybrať rovno priečinok bez nutnosti vyznačovať jednotlivé súbory.

 

Pár slov o playlistoch

 

Ako som spomínala vyššie, pôvodne je vytvorený takzvaný Default playlist. Doňho potom vkladáte skladby prípadne priečinky, ktoré chcete prehrávať. Avšak týchto playlistov si môžete vytvoriť hneď niekoľko. Poslúži na to klávesová skratka CTRL+N. Foobar2000 si zapamätá stav prehrávania a aj zoznam súborov pre každý playlist zvlášť. Môžete tak bez problémov pomocou neho počúvať aj zvukové knihy.

 

Aby však bolo prehrávanie naozaj pohodlné, potrebujete si preddefinovať skratky, ktoré vám pomôžu rýchlo zastavovať, spúšťať, pozastavovať, pretáčať skladby, či posúvať sa na predchádzajúcu a nasledujúcu zvukovú stopu.

 

Klávesové skratky vo Foobar2000

 

Prehrávač ponúka 2 typy klávesových skratiek:

 

  1. Globálne, Systémové – sú použiteľné aj po minimalizovaní prehrávača kdekoľvek v systéme Windows. Pri ich vytváraní si dajte pozor na to, aby nekolidovali s už existujúcimi skratkami pre Windows alebo odčítač.
  2. Skratky použiteľné len v aktívnom okne Foobaru – budú fungovať iba v prípade, ak sa budete nachádzať priamo v okne Foobaru2000.

 

Ako na to?

 

  1. Klávesovou skratkou CTRL+P otvorte Predvoľby (Preferences).
  2. Šípkami hore a dolu vyhľadajte Keyboard Shortcuts (Klávesové skratky).
  3. Tabulátorom sa presuňte na Add new (pridať novú) a potvrďte Enterom.
  4. Tabulátorom vyhľadajte stromové zobrazenie. Tu sa nachádzajú kategórie klávesových skratiek. Nájdete tu kategórie ako Main (hlavné, Context, Context / Playlist, Context / Now playing.
  5. Pre pridanie základných klávesových skratiek je najpodstatnejšia kategória Main (Hlavné). Rozbalíte ju pravou šípkou. Z podkategórií File, Edit, View, Playback, Library a Help vyberte Playback a takisto otvorte pravou šípkou.
  6. Šípkou dolu sa pohybujete po všetkých možnostiach, ktoré táto kategória skratiek ponúka. Je ich tu 19.
  7. Povedzme, že chcete prideliť skratku funkcii Random (Náhodné prehrávanie). Nájdete teda šípkou nadol Random. Tabulátorom sa presuniete do editačného poľa. Tu stlačíte priamo samotnú klávesovú skratku, ktorú chcete pre túto funkciu použiť. Povedzme CTRL+R.
  8. Ďalej pri pohybe Tabulátorom narazíte na začiarkavacie pole Global hotkey. Ak ho začiarknete, klávesová skratka sa stane globálnou, systémovou. To však pri kombinácii CTRL+R nejde, bila by sa s inou skratkou. Preto musíte vybrať kombináciu klávesov, ktorá nebude využívaná inou skratkou.
  9. Po nadefinovaní skratky Tabulátorom prejdite na tlačidlo Apply (Použiť) a potvrďte ho. Toto odporúčam potvrdzovať po každej nadefinovanej skratke.
  10. Stláčaním SHIFT+TAB sa dostanete opätovne do zoznamu funkcií a môžete tak naraz definovať skratky všetkým, ktoré chcete používať. Ak ste s priraďovaním skončili, Enterom potvrďte tlačidlo OK.

 

Je možné, že sa vám stane to, čo sa mne stalo niekoľkokrát, že vám nepôjdu priradiť klávesové skratky hneď na prvýkrát. V tomto prípade ostáva len uvedený postup zopakovať.

 

Skratkami to nekončí

 

Foobar2000 má oveľa viac možností, ako ho používať a prispôsobovať. Odporúčala by som ho pokojne aj audiofilom, ktorí cez všetky možné pluginy vedia prehrávač vylepšovať a posúvať tak kvalitu prehrávaného zvuku. Za doplnenie článku ďakujem Peťovi Vágnerovi.

 

  • cez skratku CTRL+U (Add location) si môžete pridať webové adresy s live streamami napr. vašich obľúbených rádií.
  • Foobar má zabudovaný komponent Converter na konverziu formátov. Tu je vhodné doinštalovať aj balík kodérov do najpoužívanejších audioformátov Encoder pack.  Aj bez doinštalovaného doplnku však prehrávač obsahuje niekoľko formátov, do ktorých je možné konvertovať. Po pridaní skladby do playlistu na ňom stačí vyvolať kontextovú ponuku a šípkami nájsť Convert.

 

Ďalšie užitočné doplnky

 

Do Foobaru si napríklad môžete doinštalovať doplnok MIDI player

Cez doplnok YouTube Source je možné pridávať do Foobaru odkazy na YouTube videá. Keď si uvedomíte, že prehrávač má aj možnosť konvertovať videá, tak si viete predstaviť tie nekonečné možnosti.

Počúvate hudbu prostredníctvom Spotify? Môžete si do Foobaru2000 doinštalovať podporu aj pre túto službu cez Spotify integration.

Ak chcete v prehrávači využiť DSP efekt na prelínanie skladieb, využite doplnok Sqrsoft Advanced Crossfader

 

Záver

 

Foobar2000 je všestranný hudobný prehrávač. Podporuje množstvo zvukových formátov. Ich kompletný zoznam nájdete na oficiálnej stránke prehrávača. Dokonca zvládol vyabstrahovať zvukovú stopu z videa vo formáte MP4. Ja ho používam primárne pre pracovné účely. Prepisujem pomocou neho zvukové nahrávky do textu. Vďaka globálnym skratkám je v tomto smere naozaj neoceniteľným pomocníkom.

Poslúži však každému, kto sa nechce alebo nemôže zdržiavať tým, aby z niekoľkých spustených okien hľadal Foobar a v ňom povedzme stlmil zvuk prehrávanej skladby, pretočil si skladbu o niekoľko sekúnd naspäť či pozastavil prehrávanie. Vďaka rôznym pluginom uspokojí podľa môjho názoru aj náročných milovníkov kvalitného zvuku. Ešte raz sa chcem poďakovať Peťovi Vágnerovi za doplnenie článku.

Ak máte otázku či pripomienku, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete aj na sociálnych sieťach FacebookTwitter.

2 odpovede na “Foobar2000 – prehrávač pre prácu aj zábavu”

Ahoj,
Možno je to zrejmé a zároveň príliš technické, ale doplnil by som ešte niekoľko drobností:
* Všade, kde je to možné, Foobar 2000 používa natívne ovládacie prvky prostredia teda vo windows sú to všetky dialógové okná a ponuky okrem samotného playlistu. Ten má osobitne zabudovanú podporu pre prístupnosť s čítačmi obrazovky. Na Android a IOS sú to zas všetky ponuky a dialógy, okrem obrazovky prehrávania. Hlavnou úlohou tejto obrazovky je zobrazovanie album art, tak že bežné funkcie ako prechod na ďalšiu predchádzajúcu skladbu a pod sú v tomto prípade lepšie prístupné cez oblasť s upozorneniami vrátane zamknutej obrazovky.
* Po spustení Foobar 2000 sa otvorí tzv predvolený (default) playlist. Playlisty je ale možné si vytvárať podľa ľubovôle a stav prehrávania aj zoznam súborov v playliste si program zapamätá pre každý playlist zvlášť, Foobar 2000 je preto vhodný napr. aj na počúvanie zvukových kníh. Automaticky si zapamätá kapitolu, ktorú ste naposledy počúvali, ak obsah playlistu neprepíšete iným obsahom.
* Samozrejmosť je prehrávanie online streamov (File -> Add location…) Takto je možné si napr vytvoriť playlist s obľúbenými online rádio stanicami.
* Foobar 2000 hoci je prehrávač má zabudovaný aj komponent converter vhodný na konverziu formátov. V kombinácii s možnosťou prehrávať aj audio CD a bohatými možnosťami upravovania značiek v audio súboroch (audio file tags) je ho možné použiť aj ako nástroj na grabovanie CD. K doplnku converter je užitočné nainštalovať aj balík s kodérmi do populárnych audio formátov zo stránky http://www.foobar2000.org/encoderpack . Po pridaní súborov do playlistu si stačí nejaké vybrať, vyvolať kontext menu a pokračovať cez ponuku Convert.
* Zmienil som sa o pokročilých možnostiach úpravy značiek akými sú Interprét, názov skladby, album, rok a pod. Na PC je toto dostupné cez kontextovú ponuku zoznamu súborov v playliste pod položkou Properties.
* Nejaké zaujímavé doplnky…
MIDI player: https://www.foobar2000.org/components/view/foo_midi
Youtube source – do playlistu je možné pridávať URL na youtube videá alebo playlisty. V kombinácii s converterom si asi viete predstaviť, aké to môže byť užitočné. https://www.foobar2000.org/components/view/foo_youtube
Spotify integration: https://theqwertiest.github.io/foo_spotify/docs/installation/
Sqrsoft Advanced Crossfader – Legendárny DSP efekt určený na prelínanie skladieb: https://www.foobar2000.org/components/view/foo_dsp_sqracf

K dispozícii sú hlavne dekodéry pre rôzne aj exotické formáty zvuku vrátane audia z hier, podpora pre čítanie archívov, rôzne zvukové efekty, dokonca som zahliadol beta verziu doplnku určeného na prehrávanie video obsahu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.