Kategórie
Návody

OneMesh – čo to je a ako na to?

OneMesh je systém, ktorý spája wifi router a satelit alebo viac satelitov (rozširovačov, extenderov) do jednej siete. Telefón alebo notebook si potom berú signál z toho, ktorého signál je najsilnejší.

Extender nestačí?

Už asi 2 roky bojujem s tým, že signál bezdrôtovej siete v našom dome nie je dobrý. Neviem, čo presne za to môže, možno zlé umiestnenie routera, možno členitosť priestoru.

Prvým logickým (a aj najlacnejším) riešením by bola zmena umiestnenia wifi routera. Tá však z historických dôvodov už nie je ľahko realizovateľná.

Ďalšia vec, čo som skúsila, bolo dokúpenie lacného jednopásmového 2,4 GHz wifi extendera k staršiemu routeru. Funguje tak, že sa pripojí k existujúcej wifi sieti a rozšíri jej signál. Problém bol v tom, že vznikla ďalšia wifi sieť, aj keď mala rovnaké prihlasovacie údaje. Notebook sa potom dokázal medzi nimi prepnúť, ale napríklad telefón to nevedel a musela som medzi nimi prepínať ručne.

Nakoniec som síce kúpila wifi extendery, ale s podporou OneMesh. Princíp je takmer rovnaký, až na to, že router so satelitmi spolu komunikujú a zabezpečujú silný signál v celom priestore. Nevýhodou je to, že nemôžete prepájať routery a extendery od rôznych výrobcov. Štandard OneMesh funguje v zariadeniach od TP-Linku.

Wifi extender verzus wifi Mesh systém

Rozdiel medzi extenderom a Mesh systémom
Wifi extender Wifi Mesh
Funkcia Rozširuje existujúcu wifi sieť routera opakovaním signálu. Vytvára integrovanú sieť s viacerými uzlami, ktoré spolupracujú a zdieľajú jeden SSID.
Technológia Používa jedno bezdrôtové pásmo (2,4 GHz alebo 5 GHz) na komunikáciu s routerom a klientmi. Používa viacero bezdrôtových pásiem (2,4 GHz a 5 GHz) na komunikáciu medzi uzlami a klientmi, umožňuje dynamické smerovanie a optimalizuje sieťový výkon.
Výhody Nízka cena, jednoduché nastavenie, vhodné pre menšie priestory s lokálnymi mŕtvymi zónami Široké a konzistentné pokrytie, bezproblémový roaming, automatické prepínanie medzi uzlami, vyššia kapacita pre viacero zariadení, škálovateľnosť
Nevýhody zníženie celkovej priepustnosti siete, manuálne prepínanie medzi extenderom a routerom, menšia flexibilita Vyššia cena, komplexnejšie nastavenie, vyžaduje viacero zariadení

TP-Link a OneMesh

OneMesh od TP-Linku je kombináciou obidvoch prístupov.
Na webe TP-Linku sa píše: Systém OneMesh pomôže zlepšiť pokrytie a dostupnosť wifi v celej vašej domácnosti. Eliminuje mŕtve wifi zóny a prináša oveľa lepšiu kompatibilitu zariadení. To naznačuje, že OneMesh funguje na báze jednej centrálnej jednotky a extenderov, ktoré budú tvoriť uzly siete.
Technológia OneMesh vychádza z princípu súčasných mesh sietí a jej hlavnou výhodou je roaming wifi signálu. Hlavný wifi router a extender spolupracujú na vytvorení jednotnej siete s jediným názvom siete. Telefón alebo tablet je tak automaticky pripojený k najbližšej jednotke s najsilnejším signálom. Pri pohybe po dome sa potom pripojené zariadenia automaticky prepínajú medzi routerom alebo extendermi pre dosiahnutie maximálnej rýchlosti.
Takže máte výhody wifi mesh systému, pretože odpadá ručné prepínanie zariadení medzi wifi sieťami na routeri a extenderi. Za podobné peniaze, ako keby ste kupovali router a extender, získate oveľa spoľahlivejšie riešenie.

OneMesh kompatibilné zariadenia

Prvým krokom je nákup zariadení. Ak sa rozhodnete pre riešenie OneMesh, musia ho podporovať ako router, tak aj extender a, samozrejme, musia byť od výrobcu TP-Link. Je veľmi vhodné zamerať sa na zariadenia, ktoré podporujú obidve pásma 2,4 aj 5 GHz. Pozor, nedajú sa medzi sebou prepojiť dva routery, aj keď sú OneMesh kompatibilné.
Počet záleží na členitosti a veľkosti priestoru. Ja som kupovala 2 extendery – na každé poschodie jeden.
Rozhodla som sa pre tieto modely:

Z toho bude vychádzať aj popis zariadení.

Ako prepojiť zariadenia do OneMesh?

Ak s produktmi od TP-Linku začínate a nemáte ešte nainštalovanú aplikáciu, vyhraďte si na celý proces dostatok času.

  1. Nainštalujete aplikáciu Tether. To zahŕňa aj vyhľadanie a pridanie routera. Preto odporúčam najprv prečítať článok o tom, ako s aplikáciou pracovať. Nie je síce nevyhnutná pre samotný proces párovania, ale vďaka nej bez pomoci a v prístupnom prostredí zistíte, či sa všetko podarilo. Cez ňu taktiež všetky zariadenia nastavujete a kontrolujete.
  2. Aktualizujete firmware routera. To nájdete v aplikácii poklepaním na názov vášho zariadenia > Viac > Systém > Aktualizácia firmvéru.
  3. Počkáte, kým neprebehnú všetky potrebné kroky, trvá to približne 3 až 5 minút. Pozor, počas aktualizácie router nevypínate ani nereštartujete, o to sa postará aplikácia sama.
  4. Medzitým pripojíte extender do elektriny. Vydržíte približne dve minúty, kým bude schopný prevádzky.
  5. Stlačíte najprv na routeri tlačidlo WPS. Na mojom modeli je to vystúpené maličké tlačidlo na prednej hrane za WLAN portami medzi treťou a štvrtou anténou.
  6. Do dvoch minút stlačíte tlačidlo WPS aj na extenderi. Na mnou použitom modeli je to tlačidlo obdĺžnikového tvaru na ľavej strane, ak telo zariadenia smeruje dolu. Môže sa stať, že ho bude zakrývať anténa.
  7. Tento postup opakujete s každým ďalším extenderom, ktorý pripájate.
  8. Umiestnite extender tak, aby mal čo najlepší signál (všetky LED diódy zasvietia nazeleno. Pomôže napríklad Be My AI.

Hodnoty signálu a dodatočné nastavenia nájdete v aplikácii cez názov routera > Viac > OneMech > názov satelitu.

Zlepšenie v praxi

Priznám sa, že som nenamerala hodnoty pred zapojením OneMesh. Môžem však povedať, že na kritických miestach sa nedokázalo načítať 15-minútové video na YouTube, sťahovanie súboru s veľkosťou 700 MB padalo a musela som ho opakovať niekoľkokrát. Weby ako Facebook a LinkedIn takisto často padali.
To sa už teraz zatiaľ nedeje. Ale aby ste si urobili predstavu, pozrite si tabuľky nameraných súčasných hodnôt.

Rýchlosť pripojenia

Merala som približne o 9:00 ráno a cez nástroj Speedmeter.sk na počítači v prehliadači Google Chrome.
Hodnota download nameraná pri routeri je referenčná a maximum, čo od svojho poskytovateľa v aktuálne platenom balíku môžem očakávať. Našťastie pre dodávateľa už neviem overiť, aký upload mi zaručuje.

Rýchlosť pripojenia
Lokalita Download Upload Latencia Jitter
Miestnosť s Routerom 50,49 MB/S 1,772 MB/S 18,68 ms 4,400 ms
Horné poschodie s extenderom 43,29 MB/s 1,844 MB/s 20,66 ms 4,900 ms
Dolné poschodie s extenderom 50,29 MB/s 1,769 MB/s 20,71 ms 7,700 ms

Intenzita signálu

Na meranie som použila aplikáciu Tether na telefóne s Androidom a merala som o 9:00 ráno. Router som nevedela odmerať.

Intenzita signálu
Lokalita 2,4 GHz 5 GHz
Horné poschodie s extenderom 144 Mbps 702 Mbps
Dolné poschodie s extenderom 130 Mbps 195 Mbps

Hodnoty dBm

Jednotka dBm (decibel-milliwatt) je logaritmická jednotka používaná na meranie výkonu signálu, vzťahujúca sa k referenčnej hodnote 1 milliwattu (mW).

Jednoducho povedané, je to spôsob, ako vyjadriť výkon signálu v milliwattoch pomocou logaritmickej škály, čo uľahčuje porovnávanie širokého rozsahu hodnôt výkonu. Čím vyššia je hodnota dBm (v našom prípade bližšia k nule), tým silnejší je signál. Naopak, čím je hodnota dBm nižšia (ďalej od nuly), tým je signál slabší.

Hodnoty dBm vo vzťahu k sile wifi signálu:

  • -30 dBm až -50 dBm: Veľmi silný signál vhodný pre hranie hier online, väčšinou je nameraný v tesnej blízkosti uzla.
  • -50 dBm až -60 dBm: Silný signál, výborný pre väčšinu zariadení a aplikácií. V mojom prípade nameraný v rozmedzí -58 až -60 dBm vo vzdialenosti do maximálne piatich metrov od routera.
  • -60 dBm až -70 dBm: Dobrá úroveň signálu, môže byť trochu slabší, ale stále dostatočný pre väčšinu aplikácií.
  • -70 dBm až -80 dBm: Slabší signál, môže mať problémy s kvalitou spojenia a rýchlosťou.
  • -80 dBm až -90 dBm: Veľmi slabý signál, spojenie môže byť nespoľahlivé alebo nestabilné<./li>

Merala som tesne pri zariadeniach približne o 9:00 ráno pomocou aplikácie WiFi Analyzer na mobilnom telefóne s Androidom.

Hodnota DbM
Zariadenie Hodnota dBm
Router -34
Horný extender -37
Dolný extender -33

Záver

OneMesh v sebe spája jednoduché nastavenie a cenovú dostupnosť s výhodami wifi Mesh systému, čiže stabilitou pripojenia a pokrytím celého priestoru. Odporúčam ho použiť všade tam, kde extender zlyháva.

Výhodou je naozaj ľahké nastavenie a aj prístupná aplikácia, nevýhodou potom obmedzenie len na jedného výrobcu – TP-Link.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Prepojme sa aj na sociálnej sieti LinkedIn.

V newsletteri Zo sveta prístupnosti raz mesačne zhrniem, čo sa dialo, kam sa prístupnosť posunula, pošlem zaujímavé pozvánky na rôzne akcie v oblasti prístupnosti a v lete sa môžete tešiť aj na letné špeciály.

PS: Podpora sa cení. Pridala som už odkazy na českú Heureku aj Alzu. Ďakujem.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “OneMesh – čo to je a ako na to?”

Ahoj, díky za shrnutí všech výhod a nevýhod.
Osobně používám router TP-Link Archer Air R5, Hlavní jeho výhoda je že resetovací tlačítko se musí mačkat jehlou na SIM kartu.
U Starého routeru bylo kombinované tlačítko, pro manuální připojení a reset, takže ho stačilo podržet moc dlouho a router byl celý vyresetovaný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.