Kategórie
Hardware

OpenRun by Shokz a uši ostanú voľné

OpenRun od značky Shokz nie sú slúchadlá do uší ani na uši. Vedú zvuk prostredníctvom lícnych kostí priamo v úvodzovkách do hlavy s využitím technológie s názvom Bone conduction. Tým vám ostanú úplne voľné uši, aby ste na 100 % mohli vnímať svoje okolie. Majú takéto slúchadlá prínos aj pre ľudí so zrakovým postihnutím?

Parametre

Technické parametre Shokz OpenRun
Parameter Hodnota
Spôsob vedenia zvuku bone conduction = cez lícne kosti
Frekvenčný rozsah 20 až 20000 Hz
Citlivosť slúchadiel 105 ± 3dB
Citlivosť mikrofónu -38dB ± 3dB
Bluetooth 5.1, podporované profily A2DP, AVRCP, HSP, HFP
Nabíjacie napätie 5,0V±5%
Dosah 10 m
Kapacita a typ batérie Li-Polymérová, 160 mAh
Výdrž na jedno nabitie Až 8 hodín
Pohotovostná výdrž 10 dní
Nabíjanie 1,5 hodiny, cez magnetickú indukciu
Hmotnosť 26 g
Odolnosť IP67 vodotesné, nevhodné na plávanie

Obsah balenia a vzhľad

Slúchadlá dostanete v precízne spracovanej krabičke, ktorá je ešte zabalená do fólie. Skladá sa z dvoch častí – akoby tunel a samotná krabica. Z tohto reklamného „tunela“ sa slúchadlá dosť ťažko vyťahujú, tak si dávajte pozor.

V balení nájdete:

  • samotné OpenRun slúchadlá,
  • nabíjací kábel s proprietárnym magnetickým konektorom,
  • mäkké puzdro na prenášanie
  • a obvyklé návody.

Vzhľad sa nepodobá žiadnym slúchadlám, ktoré ste kedy mali možnosť držať v ruke. Slúchadlo je hranaté s dosť zaoblenými rohmi a akoby pogumované. Od každého slúchadla vedie pevný zrejme drôt, ktorý vytvára háčik, a ten si zavesíte na ucho tak, aby sa slúchadlo oprelo o lícnu kosť pred uchom. Samotné slúchadlá sú spojené ohybným no netvarovateľným mostom, ktorý smeruje zozadu ku krku. Most má dostatočnú voľnosť aj pre ľudí s väčšou hlavou, mne dosť odstával. No aj napriek tomu slúchadlá držia na hlave pevne, ani pri fyzickej aktivite by sa nemali zošmyknúť.

Oproti slúchadlu na druhej strane „háčika“ je maličký panel. Na pravej strane obsahuje dve tlačidlá:

  • Prvé bližšie k slúchadlu je tzv. multifunkčné – ním slúchadlá zapínate a vypínate, pridržaním na 2 sekundy spustíte párovací režim a po spárovaní slúži na zvýšenie hlasitosti.
  • Druhým tlačidlom iba znižujete hlasitosť.

Za tlačidlom pre stišovanie je ešte zdierka, do ktorej pripojíte magnetický nabíjací konektor. Ľavý panel neobsahuje žiadny ovládací prvok.

Na ľavej strane sa nachádza dobre hmatateľné tlačidlo priamo na slúchadle. Ním prijímate / odmietate hovor, či pozastavujete a spúšťate prehrávanie. Lepšie ich popísať naozaj neviem.

Tým, že vážia len 26 g, tak ich prakticky vôbec necítiť. Aj po niekoľkých hodinách počúvania netlačia, most ako aj samotné slúchadlá nerežú a neotláčajú hlavu ani uši. Nie je problém používať ich aj spolu s okuliarmi alebo šiltovkou.

Pripojenie – konečne nízka latencia

Slúchadlá s inými zariadeniami prepojíte pomocou Bluetooth vo verzii 5.1. Režim párovania spustíte tak, že stlačíte a držíte zapínacie tlačidlo, kým sa nerozbliká modrá kontrolka (približne 2 3 sekundy). Čo som si všimla ako obrovskú výhodu voči iným bezdrôtovým slúchadlám, je ich nízka latencia. Neviem, ako to výrobca dokázal, ale práca s čítačom obrazovky bola konečne na prijateľnej úrovni. Takú dobrú odozvu som nedosiahla ani s telefónom a slúchadlami tej istej značky. Na počítači je to možno pochopiteľné vďaka doplnku BluetoothAudio, no rovnako dobré to bolo aj na mobilnom telefóne. Pre prepisovateľov však stále nie sú.

Pripojenie je taktiež stabilné s deklarovaným dosahom 10 metrov. Počas testu ani raz nielen, že nevypadlo, ale zvuk ani nesekal, a to aj cez niekoľko stien.

Zvuk – bone conduction

OpenRun v prvom rade nevedú zvuk, ako som už spomenula v úvode, cez uši, ale prostredníctvom lícnych kostí. Táto technológia sa nazýva Bone conduction. Od toho sa bude odvíjať aj celá charakteristika zvuku.

Ako to funguje? Zvuk sa šíri pomocou vibrácií vzduchom, vodou alebo aj pevnými materiálmi. Bežný spôsob, ako počujeme, je že zvuk rozvibruje bubienok v uchu, ktorý vibrácie potom prenesie do stredného ucha, kde sa zvuk spracuje do počuteľnej formy. Slúchadlá s technológiou Bone conduction rozvibrujú namiesto bubienka kosti, cez ktoré sa zvuk dostáva takisto do stredného ucha, odkiaľ putuje do mozgu. Na prvé, druhé aj tretie počutie je to neskutočne zvláštny pocit, pretože viete, že nemáte nič v ušiach ani na nich, a predsa počujete hudbu, podcast či knihu.

Práve preto, že OpenRun neupchajú zvukovod a ani nezakryjú uši, som mala dojem, že im chýbajú basy. Stredy a výšky sú vyvážené a dobre je počuť aj detaily. Nemala som na test najnovšiu generáciu OpenRun PRO, tam sú už basy podľa recenzentov kvalitnejšie. Nechcem tým povedať, že sa s nimi nedá počúvať hudba, to rozhodne dá. Ale pravý hudobný zážitok z toho mať určite nebudete. Na druhej strane hovorené slovo je čisté, zreteľné a neskreslené.

V hlučnejšom prostredí som musela pridať hlasitosť viac, než by som urobila pri používaní štandardných kôstkových slúchadiel. Tým, že vám ponechávajú voľné uši, hluk z okolia netlmia a tým je zvuk zo slúchadiel potlačený. Zaujímavé je, že pri vyššej hlasitosti som začala cítiť samotné vibrácie, čo bolo neobyčajné. Mne osobne to neprekážalo, no kamaráta z toho rozbolela hlava.

Z rôznych žánrov hudby, podcastov, kníh aj športových prenosov, ktoré som testovala, najviac preferujem počúvať cez slúchadlá hovorené slovo, to si totiž zachová svoju pôvodnú kvalitu. A tým, že OpenRun nie sú prebasované, je všetkému veľmi dobre rozumieť.

Nabíjanie a výdrž

Li-Polymérová batéria má kapacitu 160 mAh a výrobca deklaruje výdrž na jedno nabitie 8 hodín počúvania. Slúchadlá som nabíjala raz a už vyše týždňa, čo ich testujem, to nebolo potrebné. V pohotovostnom režime by mali vydržať 10 dní. Veľmi oceňujem, že pri každom zapnutí vám samy povedia, aký je stav batérie, samozrejme, v angličtine.

OpenRun sa nabíjajú na 100 % približne 1,5 hodiny, ak ich však necháte nabíjať 10 minút, získate až 1,5 hodiny počúvania. Na nabíjanie slúži kábel s jedinečným magnetickým konektorom. To znamená, že ak kábel stratíte, máte smolu. Pre nás je však magnetický konektor do veľkej miery výhoda – jednak sa sám prichytí správnym smerom na slúchadlo, jednak pri zakopnutí by sa nemalo nič stať.

Záver – výhody a nevýhody používania OpenRun

Výrobca cielil v prvom rade na športovcov, aby pri športovaní lepšie vnímali svoje okolie, no slúchadlá OpenRun s technológiou Bone conduction majú aj iné využitie:

  • Umožnia ľuďom s poruchou zraku, ale tiež sluchu ponechať voľné uši a pri počúvaní napríklad pokynov z navigácie vnímať plnohodnotne aj prostredie, v ktorom sa pohybujú.
  • Zvyšujú bezpečnosť, napríklad ak potrebujete prejsť cez priechod pre chodcov, nemusíte si slúchadlá dávať dolu, aby ste mali prehľad o premávke.
  • Doma alebo v práci v kancelárii budete bez problémov počuť, že na vás niekto volá. V MHD či vlaku neprepočujete dôležité hlásenia.
  • Teoreticky OpenRun môžu pomôcť počuť ľuďom, ktorí majú poškodený bubienok, avšak stredné ucho ostalo v poriadku. To je však len moja teória a o vhodnosti Bone conduction slúchadiel sa vždy poraďte s lekárom.

Ako jediné dve nevýhody by som spomenula, že v rušnejšom okolí je potrebné hlasitosť slúchadiel neúmerne zvýšiť, ale to môže byť len môj subjektívny pocit. Druhou nevýhodou je zhoršená kvalita zvuku, s čím sa však nedá nič robiť. Pri slúchadlách, ktoré neupchajú zvukovod, alebo nezakryjú celé ucho, je to normálne a pochopiteľné.

Za možnosť testovať slúchadlá ďakujem českému distribútorovi Shokz.cz. Pod odkazom nájdete zoznam predajcov, kde si môžete v prípade záujmu slúchadlá kúpiť. V súčasnosti sa ich cena pohybuje okolo 130 €.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. O pár dní odosielam ďalšie číslo newslettera Zo sveta prístupnosti, tak sa nezabudnite prihlásiť na odber.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “OpenRun by Shokz a uši ostanú voľné”

Bone conduction rozhodne odporúčam. Moje Tregz air zpred cca. 5 rokov stále vynikajúco fungujú, zvuk je rovnako kvalitný, fyzicky úchop mosta vôbec nezoslabol, ako to býva pri náhlavných slúchadlách, môžem s ním vysieť kľudne dolu hlavou a ani mu nenapadne sa kamkoľvek zošmikovať.
Pocitovo je to tiež veľký rozdiel, ľahko sa pri počúvaní pohybuje v priestore, aj dlhodobé používanie je príjemnejšie.
Kvalita hudby mi osobne príde v pohode, basy síce normálne až tak nevnímate, ale ešte horšie sú na tom v tomto snáď štuplové slúchadlá, nie je problém si na to zvyknúť a pravidelne s nimi počúvam všetko od popu, rocku až po klasiku a epickú hudbu.
A keby vám tieto tóniny predsalen chýbali, stačí si zapchať uši, a budete mať basy, aké ste ešte nepočuli.
Rozhodne odporúčam, cena je trochu vyššia, ale určite stojí za to.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.