Kategórie
Software

Ulož doklad – príjmové doklady pod kontrolou

Ulož doklad je aplikácia, pomocou ktorej dokážete nasnímať QR z príjmového dokladu a prečítať si ho. Okrem toho je možné doklady ukladať a sledovať, koľko ste minuli.

Oproti mojej obľúbenej aplikácii Over doklad, ktorá v posledných týždňoch nefunguje, je výhodou práve možnosť bloky ukladať a nemusieť tak skladovať množstvo papierových dokladov napríklad kvôli záruke. Našla som aj ďalšiu alternatívu eBločky, ktorá zvládla sledovať aj koniec záruky zakúpeného tovaru, no tá je, bohužiaľ, natoľko neprístupná, že ju nemôžem odporúčať.

Do akej miery je Ulož doklad použiteľný s čítačom obrazovky a ako sa s ním pracuje, to sa dozviete v článku. Len pripomínam, že popis prostredia sa vzťahuje na variant pre zariadenia s operačným systémom Android.

Inštalácia a prvé spustenie

Ulož doklad stiahnete bežne z Obchodu Play. Aplikácia je zadarmo, nič vás preto nezaskočí.

Po prvom spustení sa otvorí na troch obrazovkách krátke zoznámenie s jej funkciami. Medzi jednotlivými obrazovkami prechádzate tlačidlom Ďalej, prípadne poklepaním na Preskočiť prejdete priamo do aplikácie.

Pre správne fungovanie je nevyhnutné sa prihlásiť. Ulož doklad ponúka prihlásenie len cez Google účet, čo môže predstavovať riziko. Registrácia vlastnoručne vytvorenými prihlasovacími údajmi nebola možná.

Po poklepaní na prihlásiť sa iba vyberiete účet, s ktorým sa chcete registrovať, a prihlásenie prebehne prakticky okamžite bez nutnosti niečo povoľovať.

Prostredie aplikácie

Skladá sa z troch záložiek či kariet – Všetky doklady, Skenovať QR kód a Profil. Predvolene je vybratá karta Skenovať QR kód. Žiadne iné prvky, ktoré by boli spoločné pre všetky záložky, v aplikácii nie sú.

Skenovanie kódu

Pre nasnímanie kódu z príjmového dokladu poklepete na tlačidlo v spodnej časti obrazovky Skenovať QR kód. Pri prvom spustení musíte povoliť prístup k fotoaparátu, následne je potrebné už len prechádzaním po bloku nájsť QR. Snímanie bolo o niečo náročnejšie ako v aplikácii Over doklad. Chvíľu trvalo, kým sa mi podarilo kód správne umiestniť do rámčeka. Okrem toho aplikácia nijakým zvukovým signálom nedá najavo, že naskenovanie prebehlo úspešne.

Pre čo najrýchlejšie a najpresnejšie zosnímanie odporúčam udržať blok v čo najmenej pokrčenom stave a neskladať ho v oblasti QR kódu.

Detail príjmového dokladu

Po správnom zosnímaní kódu sa ocitnete v detaile bloku. Nájdete tu niekoľko údajov:

  • názov a adresa sídla prevádzky,
  • Suma – je podfarbená modrou farbou,
  • miesto predaja – mesto alebo obec bez úplnej adresy prevádzky,
  • dátum a čas vystavenia bloku,
  • Tlačidlo Viac info – po jeho aktivovaní sa otvoria ešte detailnejšie informácie – ID predajne, číslo pokladnice a poradové čislo bloku,
  • Počet položiek a pod touto informáciou ich výpis v tvare názov a cena,
  • tlačidlo Uložiť – pomocou neho blok uložíte na záložku Všetky doklady.

Všetky doklady

Po prvom otvorení je táto obrazovka, prirodzene, prázdna, len vo vrchnej časti nájdete sumu zatiaľ 0,00 €. Keď do aplikácie uložíte aspoň 1 blok, ten sa zobrazí vo vrchnej časti v tvare názov a sídlo prevádzky a dátum a čas nákupu, pozor: nie dátum pridania do aplikácie. Suma v hornej časti sa zvýši o cenu na doklade.

V pravom hornom rohu pribudne tlačidlo, ktoré môj čítač interpretuje ako Icon filter. Po jeho aktivácii si môžete poklepaním na príslušnú záložku vybrať, za aké časové obdobie chcete bloky zobrazovať – deň, týždeň, mesiac, rok a všetko. Zvolený filter potvrdíte tlačidlom Použiť. Takto si ľahko udržíte prehľad vo výdavkoch.

Blok z prehľadu vymažete po jeho otvorení úplne nelogicky tlačidlom Nasnímaj QR na doklade.

Profil

V profile nájdete len názov účtu, s ktorým ste sa do aplikácie prihlásili, a tlačidlo odhlásiť v pravom hornom rohu obrazovky.

Pod tým je počet uložených dokladov a celková suma a následne už len 3 prvky – O aplikácii, Ohodnotiť aplikáciu a Nahlásiť chybu.

Záver

Aplikácia Ulož doklad ponúka veľmi jednoduchý a priamočiary spôsob, ako naskenovať a prečítať príjmový doklad a uložiť ho či už kvôli prehľadu o výdavkoch alebo záruke.

Čo sa týka prístupnosti, podstatné funkcie bez problémov využijete aj s čítačom obrazovky, ale nájdete tu aj nepopísané tlačidlá. Ide najmä o Filter v záložke Všetky doklady a tiež tlačidlá v Profile. Preto som písala o tom, ako môj čítač niektoré prvky interpretuje, pretože mám zapnutú funkciu popísať neoznačené a TalkBack sa tak snaží sám odhadnúť ich význam. Tu využijete naplno funkcionalitu TalkBacku pridať štítok.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Súvisiace články

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.