Kategórie
Software

Prístupné aplikácie na online meetingy

V dnešnej dobe sa online komunikácii asi len málokto vyhne. V článku preto predstavím 4 nástroje na online meetingy, ktoré môžu plnohodnotne využívať aj používatelia screen readerov.

Zoom

Zoom je prístupné a efektívne riešenie na online meetingy. Ponúka aplikáciu ako pre počítače, tak pre mobilné telefóny. V základnej bezplatnej verzii však máte k dispozícii len stretnutie v dĺžke 40 minút.

Používateľ screen readera môže využiť všetky funkcie Zoomu či už ako účastník, organizátor alebo spoluorganizátor meetingu. Nenašla som zatiaľ ani jedno nepopísané tlačidlo či funkciu, ktorá by nebola prístupná s výnimkou obsahu zdieľanej obrazovky, ktorý čítač, samozrejme, nečíta. To sa ale týka všetkých aplikácií.

Zoom ponúka zdieľanie obrazovky aj so zvukom systému, čo sa hodí napríklad pri ukazovaní práce s programom, prezentovaní funkcionality čítača obrazovky a podobne. Druhý účastník totiž nielen vidí zdieľanú obrazovku, ale počuje aj zvuk.

To, ako so Zoomom pracovať, sa dočítate v článku na Portáli Pélion:
Jak na Zoom s odečítačem obrazovky

Google Meet

Je ďalší úplne prístupný nástroj. Na rozdiel od Zoomu neponúka aplikáciu pre počítač, pracujete s ním vo webovom rozhraní. Aplikáciu pre Android aj iOS však nájdete a z mojich skúseností minimálne je tá pre Android aj plne prístupná.

V základnej bezplatnej verzii môžete uskutočniť meeting jeden na jedného s dĺžkou až 24 hodín, ak ste však traja a viac, čas je obmedzený na jednu hodinu. Ďalším obmedzením oproti platenej verzii je, že účastníci sa pred pripojením musia najprv prihlásiť do svojich Google účtov.

Celé prostredie je ovládateľné z klávesnice buď cez klávesové skratky, alebo aktiváciou príslušného tlačidla Medzerníkom.

Podrobnejší popis ponúka článok na webe Blindrevue:
Google Meet: online komunikačný nástroj prístupný aj nevidiacim používateľom

Microsoft Teams

je robustný nástroj nielen na komunikáciu, ale aj na vzájomnú spoluprácu. Taktiež je plne prístupný, no oproti predchádzajúcim dvom vzhľadom na funkcionalitu je oveľa náročnejší a menej intuitívny.

V MS Teams okrem možnosti vytvoriť meeting, alebo sa k nemu pripojiť, nájdete:

  • Kalendár – je síce prístupný, ale z môjho pohľadu chaotický.
  • Chat – s účastníkmi si môžete vytvoriť skupinu a chatovať v nej nezávisle na tom, či prebieha hlasový alebo video hovor. To v ostatných nástrojoch nie je možné.
  • Zdieľanie súborov – malo by fungovať prepojenie MS Teams s Onedrivom.

MS Teams je k dispozícii vo webovom rozhraní aj ako aplikácie pre Windows, macOS, Android aj iOS.
Podrobné informácie o tom, ako MS Teams funguje a ako s ním pracovať, nájdete v článku Adama Samca na Portáli Pélion:
Práce s Microsoft Teams pomocí odečítače JAWS

Jitsi Meet

Je platforma s otvoreným kódom. Ponúka taktiež hlasové či video hovory a to ako v prehliadači, tak aj v aplikácii pre Windows a Android. Jitsi Meet môžete spúšťať aj na vlastnom serveri, ak taký máte. Oficiálny server, ktorý funguje všetkým používateľom, je Meet.jit.si.

Na zorganizovanie ani pripojenie sa k meetingu nepotrebujete žiadny účet. Ktokoľvek na web príde, môže založiť miestnosť a pomocou odkazu rozposlať pozvánky komukoľvek.

Prostredie je prístupné, ovládateľné klávesovými skratkami alebo tlačidlami. Tu si len treba dať pozor na jednu vec: ak je príslušné tlačidlo (napríklad mikrofón) nestlačené, funkcia je aktívna. Ak je stlačené, funkcia nie je aktívna. Oproti iným nástrojom Jitsi Meet účastníka neupozorňuje na to, či práve vypol alebo zapol kameru alebo mikrofón.

Ponúka všetky štandardné funkcie ako Zoom a Google Meet. Ak spustíte aplikáciu v prehliadači Google Chrome, môžete tak ako aj v Zoome odoslať okrem zdieľanej obrazovky aj systémový zvuk.

Výhodou oproti ostatným nástrojom je, že Jitsi Meet umožňuje vypnúť zvukové filtre. To sa hodí napríklad učiteľom hudby. Urobíte tak vložením parametrov do URL adresy: #config.disableAP=true&config.stereo=true.

Prvý parameter vypne automatické upravovanie hlasitosti, filter šumu a rušenie echa. Druhý config.stereo=true zapne odosielanie zvuku ako stereo. Výsledný pozývací odkaz potom môže vyzerať nejako takto:
meet.jit.si/hudba#config.disableAP=true&config.stereo=true

Podrobne Jitsi Meet opísal Ondrej Rosík na webe Blindrevue:
Jitsi Meet: Jednoduché konferencie vo webovom prehliadači

Záver

Ako komunikačný nástroj jeden na jedného dobre poslúžia aj menej robustné aplikácie, ako sú WhatsApp, Signal či Facebook Messenger. Ak však potrebujete usporiadať online meetingy, porady, webináre, školenia, workshopy pre viacerých účastníkov, odporúčam zvoliť 1 z vyššie uvedených nástrojov. Tým zaručíte nielen efektívnu spoluprácu medzi účastníkmi, ale v tomto prípade aj prístupnosť pre používateľov screen readerov.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Máte aj vy nejaký tip na prístupný komunikačný nástroj?

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.