Kategórie
Hardware Software

Ako mi technológie pomohli schudnúť

Stačia vám 3 minúty denne a… Nemáte ani zapísané, čo ste za deň pojedli, a už vôbec nie odcvičené. Nie, tento článok naozaj neponúkne návod, ako pomocou exkluzívnych najmodernejších technológií, ktoré stačí používať len 5 minút denne, schudnete a budete mať vašu vysnívanú postavu. Také technológie totižto neexistujú. Ospravedlňujem sa, ak som vás práve sklamala. Napriek tomu si za titulkom článku stojím.

Pozor, nebudem dávať nikomu rady, ako má cvičiť. Medzi zrakáčmi je nás toľko s rôznorodými diagnózami, že si všeobecné rady nemôžem dovoliť. Ak chcete cvičiť a máte nejaké špecifické problémy, treba sa poradiť s lekárom a riadiť sa jeho odporúčaniami.

Skôr si však povieme, ako konkrétne ja využívam moderné technológie na to, aby som sa motivovala niečo so sebou robiť.

 

Samsung Health

 

Keď som asi pred rokom začala cvičiť, okrem váhy som chcela aj niečo, kde si budem môcť viesť štatistiku o dennej aktivite. Preto som najprv začala používať aplikáciu Samsung Health.

Je to aplikácia predinštalovaná na všetkých telefónoch Samsung, mala by však byť dostupná aj pre ostatné telefóny s Androidom. Je plne prístupná s odčítačom TalkBack. Na základné úkony poslúži aj bez prídavného príslušenstva. Ak so sebou budete nosiť stále telefón, môže vám merať:

 

  • Kroky – ak máte telefón stále vo vrecku nohavíc, tak sú výsledky pomerne spoľahlivé,
  • Dobu aktivity – koľko minút denne vykonávate fyzickú aktivitu,
  • Objem vypitých tekutín, množstvo a kalorickú hodnotu skonzumovaného jedla a vašu hmotnosť,
  • Zdravie žien – ženy si môžu dosť rozsiahlo monitorovať svoje dni,
  • Spánok – funkciu považujem za veľmi nespoľahlivú aj s hocijakým príslušenstvom.

 

Bez prídavného príslušenstva som aplikáciu využívala len ako o niečo chytrejšie stopky. V aktivitách som si našla činnosť, ktorej som sa práve plánovala venovať (napríklad chôdza, eliptický trenažér, kruhový tréning a podobne), a spustila som tréning. Aplikácia mi však na konci vyhodnotila iba čas a odhadované množstvo spálených kalórií.

Ďalej som si do nej ručne zapisovala dobu spánku a skonzumované jedlo. V aplikácii však veľa bežných potravín a jedál chýba. Používam ju stále na zapisovanie si hmotnosti, pretože mi aplikácia vypočíta aj BMI.

Samsung Health spoľahlivo poslúži pre ženy na monitoring menštruácie. Okrem dátumu začiatku si v nej môžete vyhodnotiť ako fyzické príznaky a intenzitu, tak aj psychický stav počas a tesne pred jej začiatkom.

 

Fitness náramok

 

Je to lacnejšia alternatíva k chytrým hodinkám. Na trhu existuje množstvo výrobcov a produktov v rozdielnych cenových reláciách. Pre inšpiráciu si môžete prečítať článok o najlepšie hodnotených náramkoch za rok 2020. Ja som si vybrala náramok od Samsungu a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, s telefónmi Samsung mám dlhodobé a dobré skúsenosti a viem, že jeho aplikácie sú prístupné s odčítačom obrazovky. Píšem to preto, že fitness náramky nemajú hlasový výstup, takže bez dobre prístupnej aplikácie by nám horšie vidiacim bol úplne nanič. Po druhé, nebol drahý. V tej dobe ma stál asi 40 €, teraz už sa tento konkrétny model ani nepredáva a jeho nástupcom je Samsung Galaxy Fit 2 spomínaný aj v článku. Po tretie, mal celkom slušné recenzie a vtedy som si myslela, že mi budú jeho funkcie postačovať.

 

Ako ho používam?

 

Na spárovanie a nastavenie nositeľného príslušenstva od Samsungu slúži aplikácia Galaxy Wearable. Tu si viem nastaviť čo mi bude náramok merať, vidím stav batérie. V aplikácii môžem náramok aktualizovať, reštartovať aj kompletne resetovať vzhľadom na to, že tento konkrétny na sebe nemá žiadne tlačidlá.

Údaje z neho potom smerujú do aplikácie Samsung Health, kde vidím presnejší záznam krokov a fyzickej aktivity. Náramok mi každých 10 minút meria tepovú frekvenciu a snímač srdcového tepu sa pripája aj na začiatku každého tréningu, ktorý si spustíte zo Samsung Health.

Najviac ho teda využívam na zmeranie intenzity cvičenia a takisto na veľmi orientačné zisťovanie doby spánku. Náramok sa pokúša určiť aj fázy spánku, podľa mojich skúseností v tom nie je veľmi dobrý. Oceňujem, že po určitom čase náramok sám začne zaznamenávať vašu aktivitu a merať čas, pulz a spálené kalórie. Takto mi napríklad odhŕňanie snehu započítal ako tréning. 🙂

Veľmi šikovnou funkciou je budík. Náramok ma nebudí zvukom, začne mi na ruke len vibrovať. Vibruje takisto pri prichádzajúcich notifikáciách. To, ktorých aplikácií sa to bude týkať, si viete v Samsung Wearable nastaviť.

Veľkou výhodou fitness náramkov vo všeobecnosti je, že ich môžete mať na ruke neustále. Niektoré sú vodotesné, môžete tak s nimi aj plávať. Ja náramok dávam dolu iba pri kúpaní a nabíjaní.

 

Kalorické tabuľky

 

Už sme si povedali, ako meriam výdaj energie. Pre zdravé chudnutie je však potrebné aspoň do istej miery monitorovať aj jej príjem. Najskôr som si zapisovala skonzumované potraviny a ich nutričnú hodnotu do aplikácie Samsung Health. Vzhľadom na veľké množstvo chýbajúcich bežných potravín som našla alternatívu a to v podobe aplikácie Kalorické tabuľky.

Aplikácia je primárne určená na zapisovanie si jedálnička a monitorovanie nutričných hodnôt, ktoré za deň prijmete. Myslím, že je vhodná najmä pre začiatočníkov, kým sa naučíte, čo približne ktorá potravina obsahuje a koľko toho môžete zjesť, aby ste si ustrážili výdaj a príjem energie. Aplikácia je na 95 percent prístupná.

Viete si v nej nastaviť rôzne ciele – schudnúť, nabrať svalovú hmotu, udržať sa v dobrej kondícii, či určiť si cieľovú hmotnosť. Ďalej si môžete zapisovať jedlá, vyhľadávať si nutričné zloženie potravín. Za veľmi užitočnú funkciu považujem čítačku čiarových kódov, ktorá naozaj funguje. Takto viete zistiť, čo práve držíte v ruke a takisto výživové hodnoty danej potraviny. Veľmi to uľahčuje orientáciu v potravinách a zapisovanie do prehľadu. Bolo by výborné, keby tak spoľahlivo fungovala čítačka aj v aplikácii Envision.

Kalorické tabuľky je možné prepojiť s rôznymi aplikáciami pre meranie aktivity, ako je napríklad aj spomínané Samsung Health. Dáta o aktivite sa potom medzi aplikáciami synchronizujú a Kalorické tabuľky vám tak prispôsobia množstvo prijatých tukov, cukrov a bielkovín podľa toho, ako ste za deň aktívni.

Aplikácia je primárne zadarmo, ale obsahuje reklamy. Dá sa aj predplatiť, potom to na rok vychádza okolo 18 eur. V platenej verzii zmiznú reklamy a ponúka väčšie možnosti analýzy vášho jedálnička.

 

Záver

 

Žiadna zo spomínaných technológií sama o sebe nie je všeliek. Môžu vám však pomôcť – tak ako mne – udržať si motiváciu a odhodlanie cvičiť a zdravšie sa stravovať. Za rok som kombináciou cvičenia a sledovania príjmu a výdaja energie schudla 8 kg. Nehladujem, netrápim sa diétami, a preto nemám ani chuť sa prejedať. Tým pádom sa nedostavil ani jojo efekt. Ale znovu opakujem, pri akýchkoľvek problémoch sa treba riadiť odporúčaniami lekárov a odborníkov, čo sa týka cvičenia a takisto stravovania.

Ďalšou technológiou do zbierky bude smart váha, aby som si vedela odmerať pomer tuku, vody a svalovej hmoty v tele. Len musím nájsť produkt s prístupnou aplikáciou.

Tento článok nie je recenziou jednotlivých produktov. Ponúkam v ňom len inšpiráciu, ako sa nakopnúť a čo funguje mne.

Ak budete mať záujem, urobím recenzie na jednotlivé aplikácie. Píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku, Twitteri či e-mailom. Budem rada.

Jedna odpoveď na “Ako mi technológie pomohli schudnúť”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.