Kategórie
Hardware Software

FIXED Smile Motion – Kde sú zas tie kľúče?

FIXED Smile je lokalizačný čip (Bluetooth tracker) fungujúci prostredníctvom prepojenia mobilného telefónu či tabletu cez Bluetooth. Je to zariadenie, ktoré môže strážiť vaše veci. Vyrába sa v troch vyhotoveniach:

 

  • Fixed Smile – pomocou neho si môžete prezvoniť vec, ktorú neviete nájsť. Je najlacnejší.
  • Fixed Smile Motion – má v sebe zabudovaný pohybový senzor. Poslúži tak aj v prípade, keď odídete napríklad bez kabelky, batohu, telefónu či kľúčov.
  • Fixed Smile Pro – dodáva sa väčšinou už zabudovaný do iného produktu napríklad peňaženky. Podľa popisu som nenašla inú odlišnosť od Fixed Smile Motion.

 

Princíp fungovania Bluetooth trackerov

 

Bluetooth tracker (akým je aj FIXED Smile) je zariadenie, ktoré prostredníctvom Bluetooth prepojenia s mobilným telefónom dokáže sledovať polohu predmetov, na ktorých je umiestnený. Takisto máte možnosť z aplikácie si predmet prezvoniť, ak ho neviete nájsť. Prípadne sa pozrieť na poslednú zaznamenanú polohu povedzme vytratených kľúčov. Záleží ale na funkciách toho ktorého trackera. Limitom takéhoto zariadenia je, že funguje len v dosahu Bluetooth pripojenia. Teda nie je to GPS tracker.

 

Obsah balenia a vzhľad Smile Motion

 

V škatuľke nájdete len samotný prívesok, šnúrku a krúžok na kľúče.

Smile je maličké ploché štvorcové zariadenie so zaoblenými rohmi. Meria približne 3,5 x 3,5 x 0,5 cm. FIXED ho vyrába v rôznych farbách, ja konkrétne mám červený. V ľavom rohu sa nachádza putko na prevlečenie šnúrky, v pravom kruhové mierne zapustené, ale dobre hmatateľné tlačidlo.

Zariadenie je napájané gombíkovou batériou, ktorá by mala vydržať v prevádzke približne rok. Potom je potrebné ju vymeniť.

 

Prístupnosť aplikácie FIXED Smart

 

Bohužiaľ, nedá mi nepristaviť sa pri prístupnosti aplikácie. Netvrdím, že je kompletne neprístupná a nepoužiteľná. Ak by bola, nerecenzovala by som Smile ako taký. Lenže problém je, že s výrobcami a vývojármi aplikácie komunikujem už viac ako rok a moje pripomienky ohľadom prístupnosti do aplikácie zapracované neboli. Najprv argumentovali, že vyvíjajú novú aplikáciu. Po vyvinutí novej aplikácie sa zasa vyhovorili, že majú naplno vyťažené vývojárske kapacity a že všetky pripomienky časom zapracované budú. Avšak uplynulo niekoľko mesiacov a nič. Prejaví sa to ihneď pri pridávaní nového prívesku, pretože už samotné tlačidlo nie je označené.

 

Prepojenie s mobilným telefónom

 

Aby prívesok Smile správne fungoval, musí byť spárovaný s telefónom. Na to slúži spomínaná aplikácia FIXED Smart, ktorú stiahnete zadarmo z Obchodu Play alebo App Storu. Funguje od Androidu vo verzii 5 a vyššej a iOS od verzie 11. Tá vás potom postupom párovania prevedie. Aby prepojenie správne fungovalo, je potrebné mať zapnuté okrem Bluetooth aj určovanie polohy a notifikácie. Pre pripojenie nového zariadenia otvoríte aplikáciu a v pravom dolnom rohu poklepete na neoznačené tlačidlo inak výraznej modrej farby. Následne potvrdíte tlačidlo pridať Smile. Proces párovania je už potom veľmi jednoduchý a prístupný aj používateľom odčítača obrazovky.

 

Prostredie aplikácie

 

Poznámka: Popis aplikácie sa týka mobilných telefónov so systémom Android.

FIXED Smart sa skladá zo štyroch kariet alebo záložiek:

 

  • Moje zariadenie – tu sa nachádzajú všetky informácie a funkcie samotného FIXED Smile.
  • Poloha – po poklepaní na túto kartu si môžete na mape prezrieť poslednú zaznamenanú polohu prívesku. Je vyznačená na mape a je neprístupná.
  • Nastavenie – nájdete tu nastavenia vzťahujúce sa k aplikácii.
  • Nápoveda – na tejto karte nájdete časté otázky. Inak je preložená ako Nápoveď.

 

Moje zariadenie

 

Na tejto karte nájdete názvy vašich pridaných FIXED Smile príveskov. Po poklepaní na názov sa dostanete do ponuky funkcií, statusu a polohy toho ktorého zariadenia.

Hneď vo vrchnej časti displeja je predpokladám nejaký obrázok, názov a informácia o tom, či je prívesok pripojený alebo nie.

Pod obrázkom – a zistíte to len pohybom prsta po displeji, nie švihaním – nájdete takisto tri akoby záložky: Funkcia, Status a Poloha.

 

Funkcia

 

Tu sa nachádzajú všetky funkcie, ktoré dané zariadenie ponúka. Záleží od typu prívesku, ktorý máte – FIXED Smile, Smile Motion alebo Smile Pro.

Ja mám Smile Motion s pohybovým senzorom a ten má nasledujúce funkcie:

 

  • Spustiť pípanie – zariadenie začne nahlas pípať. Po poklepaní čip spustí melódiu, ktorá je dosť výrazná aj hlasná, takže ju neprepočujete.
  • Zapnúť / vypnúť senzor pohybu – zariadenie by malo majiteľa v prípade neželaného pohybu upozorniť pípaním. Zatiaľ sa mi nepodarilo túto funkciu overiť. To, že je funkcia zapnutá zistíte tak, že na displeji sa zobrazuje Vypnúť senzor pohybu. Ak je senzor vypnutý, zobrazí sa Zapnúť senzor pohybu. Privítala by som, keby odčítač stav tejto funkcie ohlasoval korektne.
  • Vzdialené pípnutie – je dostupné vo chvíli, keď je FIXED Smile pripojený k inému telefónu alebo tabletu.
  • Vypnúť / zapnúť – slúži na odpojenie a vypnutie zariadenia.

 

Status a poloha

 

Na karte Status sa nachádzajú všetky informácie o zariadení, teda názov, stav (pripojený / odpojený), posledná zaznamenaná poloha, stav batérie a záznam pohybu.

No a po potvrdení karty Poloha sa opäť ukáže poloha Fixed Smile Motion na mape. Ako som už spomenula vyššie, funkcia nie je prístupná s čítačom obrazovky TalkBack.

 

Nastavenia aplikácie Fixed Smart

 

Nájdete ich po otvorení aplikácie na spodnej strane displeja. Je tu veľa prispôsobení od použitej zvukovej schémy, osobných údajov, ako je meno, priezvisko, e-mail. Viete sa odhlásiť z aplikácie a zrušiť si účet, prípadne si exportovať osobné údaje, ktoré aplikácia o vás zhromažďuje. Ak si neviete poradiť, môžete z nastavení takisto poslať otázku podpore. Tu takisto udeľujete prípadne odoberáte oprávnenia, ktoré aplikácia má.

 

Nočný režim a bezpečné zóny

 

Najzaujímavejšími sú však dve nastavenia a to nočný režim a bezpečné zóny. Obe robia to isté, teda zaručia, že aplikácia ani prívesok nebudú posielať oznámenia. Nočný režim funguje na princípe času, kedy si neprajete dostávať upozornenia, a Bezpečné zóny zasa na základe polohy, kde aplikácia nemá otravovať.

Aby ste mohli nočný režim využiť, treba začiarknuť príslušný prepínač. Švihaním prsta nájdete Použiť nočný režim a následne poklepete na prepínač. Odčítač korektne ohlási, či je prepínač zapnutý alebo vypnutý.

Čas nastavíte tak, že poklepete na Od a potom aj Do. Švihaním a poklepaním si zvolíte príslušnú hodinu a minútu a potvrdíte tlačidlom OK.

Bezpečná zóna je adresa, kde nebude aplikácia vysielať oznámenia o stratených predmetoch, napríklad doma. Bezpečnú zónu nastavíte poklepaním na Spravovať bezpečné zóny. V pravom hornom rohu je potrebné nájsť a potvrdiť prvok, ktorý nie je označený a odčítač ho neprečíta ani ako neoznačené tlačidlo. Mne sa ohlási iba krátkou vibráciou.

Švihaním prsta nájdete Nová bezpečná zóna a potvrdíte poklepaním. Dostanete sa na obrazovku, kde je niekoľko editačných polí:

 

  • Názov – doma, práca, škola
  • Poloha – vyberiete si polohu, kde má bezpečná zóna fungovať. Predvolene je vybraté to miesto, kde sa prívesok aktuálne nachádza.
  • Rádius v metroch – v akom rádiuse od zadanej polohy bude bezpečná zóna pôsobiť. To znamená, že ak by ste vyšli povedzme bez kľúčov na dvor a dostali by sa mimo dosah telefónu, prívesok nebude pípať zbytočne.
  • Použitá wifi – predpokladám, že zvyšuje presnosť zaznamenania polohy v bezpečnej zóne.

 

Po vyplnení všetkých polí poklepete na tlačidlo Uložiť a bezpečná zóna je nastavená.

 

Záver

 

Fixed Smile Motion považujem za výborný nápad aj pre používateľov so zrakovým znevýhodnením. Povedzme si úprimne, kto z nás niekedy nehľadal kľúče či telefón? Za výhodu považujem, že si viete prezvoniť stratenú vec a dvojitým stlačením tlačidla na prívesku spätne aj telefón. Za nevýhodu potom dosť nespoľahlivú a v niektorých podstatných ohľadoch neprístupnú aplikáciu. Často sa stane, že aplikácia jednoducho spadne a aj môj telefón s ňou má problém. Pravdou však je, že sa aktualizuje pravidelne, tak snáď časom sa spoľahlivosť zlepší. S odčítačom obrazovky sa dá používať, ale prácu s ňou by som si vedela predstaviť aj na oveľa komfortnejšej úrovni. V tomto smere ma mrzí, že napriek tomu, že výrobca pochádza z Českej republiky, tak komunikácia s ním viazne a nie je veľmi ochotný napriek prísľubu pre prístupnosť aplikácie nič urobiť.

Alternatívou, ktorú sa takisto chystám otestovať, je Samsung Galaxy Tag. Je drahší, avšak zaujíma ma najmä prístupnosť aplikácie, s ktorou je spárovaný.

Fixed Smile môžete kúpiť takmer v každom obchode s elektronikou. Ja som ho kúpila za približne 18 €. Záleží tak na vás, či vám dáva zmysel a budete ochotní doň investovať.

Ak sa chcete niečo spýtať, či máte tip na iné podobné zariadenie, píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku či e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete tiež prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.