Kategórie
Software

RingConn Smart Ring – prístupnosť a presnosť nameraných hodnôt

RingConn Smart Ring je inteligentný prsteň, ktorý dokáže zaznamenávať viacero zdravotných údajov do aplikácie, v ktorej ich môžete sami čítať a vyhodnocovať. Ako je na tom appka z hľadiska prístupnosti? Aké výsledky ponúka?

V prvej časti článku som popísala samotný prsteň a je čas, aby sme sa spolu pozreli na to, čo naozaj dokáže a čo ponúkne aj používateľovi spoliehajúcemu sa na čítač obrazovky.

Len pripomínam, že popis aplikácie a práca s ňou sa vzťahuje na mobilný telefón s Androidom 14 a screen readerom TalkBack v najnovšej verzii.

Za zapožičanie prsteňa ďakujem jeho oficiálnemu distribútorovi RingConn Slovensko.

Úvodné poznámky

  • Postup registrácie, rozloženie aplikácie a niektoré detailné štatistiky si môžete vypočuť aj vo videách so záznamom obrazovky.
  • Záznam obrazovky mi nešiel nahrať s tým, aby nebol zapnutý mikrofón zariadenia. Ak som ho ponechala vypnutý, nebolo počuť TalkBack a bez toho by moja snaha bola úplne zbytočná. Ospravedlňte preto zníženú kvalitu.
  • Všetky osobné údaje použité pri registrácii (okrem e-mailovej adresy) sú fiktívne a účet je už zrušený.
  • Namerané údaje sú reálne získané pri nosení prsteňa.
  • V článku sa nesústredím na vysvetľovanie jednotlivých dát ani ich správnych hodnôt.

Upozornenie

RingConn Smart Ring nie je certifikované zdravotnícke zariadenie ani pomôcka, a preto je potrebné k nemu aj tak pristupovať. Ak máte problémy, v prvom rade sa obráťte na lekára.

Inštalácia a prvé spustenie

Aplikáciu RingConn nájdete štandardne v Obchode Play pre zariadenia s Androidom a v App Store pre iPhony. Inštalácia je štandardná, nič vás neprekvapí.

Po prvom spustení zistíte, že prostredie je v angličtine, ale dá sa zmeniť na češtinu. Kým sa však dostanete do aplikácie, budete si musieť s angličtinou vystačiť.

Registrácia, vytvorenie profilu

Tak ako každá aplikácia zbierajúca zdravotné údaje, aj RingConn si od vás vyžiada registráciu a vyplnenie niekoľkých základných údajov.

  1. Po otvorení aplikácie poklepete na neoznačené tlačidlo v pravom hornom rohu. V celej aplikácii sa nachádza veľa neoznačených prvkov, takže hneď na začiatku nachádzam prvý nedostatok v prístupnosti.
  2. Vyberiete región (na Slovensku, prirodzene, Slovakia) a potvrdíte ho prvkom Next (nie je interpretovaný ani ako tlačidlo, ani ako odkaz).
  3. Nájdete a potvrdíte tlačidlo Register. Do prvého editačného poľa zadáte e-mailovú adresu. Tu nastáva ďalší problém s prístupnosťou – po napísaní prvého znaku e-mailu a neskôr aj verifikačného kódu sa klávesnica skryje.
  4. V ďalšom kroku je potrebné vyžiadať si overovací kód. Počítala by som s tým, že mi ho zašlú automaticky, ale nestane sa tak. Preto nájdete a poklepete na prvok Get code. Ten dorazí na zadanú e-mailovú adresu, odkiaľ ho odpíšete do príslušného editačného poľa a potvrdíte tlačidlom bez popisu. Je mi záhadou, prečo v predchádzajúcich krokoch tlačidlá popis mali, ale v tomto nie.
  5. Do dvoch po sebe nasledujúcich editačných polí vložíte svoje heslo. Pomocou neoznačeného tlačidla ho v prípade potreby zobrazíte a skontrolujete. Každé pole má tlačidlo pre zobrazenie hesla zvlášť.
  6. Nasleduje vyplnenie základných údajov o vás – používateľské meno, dátum narodenia, pohlavie, výška, hmotnosť. Každý zadaný údaj potvrdíte tlačidlom (alebo prvkom) Confirm.
  7. Úvodnú fázu dokončíte poklepaním na Continue.

Už v tejto úvodnej fáze sa stretnete s neprístupnosťou. Či ide o nekonzistentnosť v popisovaní tlačidiel, nepriradení prvku, prípadne nespolupracujú editačné polia so zvolenou metódou vstupu (u mňa s brailovou klávesnicou od samotného TalkBacku).

Spárovanie prsteňa

Aby prsteň mohol dáta do aplikácie odosielať, je potrebné ho nájsť a k appke pripojiť.

  1. Vyhľadáte a potvrdíte prvok Connect ring. Nachádza sa vpravo v dolnej časti obrazovky.
  2. Ďalej v otvorenom dialógu nájdete postup, ako prsteň pripojiť. Teda vložíte ho do nabíjacieho puzdra, ktoré necháte otvorené. Prsteň doň po správnom natočení zapadne sám, nie je žiaduce naň akokoľvek tlačiť.
  3. Začne blikať modrá LED dióda, čo síce ľuďom s úplnou stratou zraku nič nepovie, ale prakticky sa tak stane hneď po zapadnutí prsteňa.
  4. Poklepete na Start search. Aby aplikácia RingConn Smart Ring našla, vypýta si prístup k polohe a vyhľadávaniu zariadení v okolí.
  5. RingConn neoznámi, že sa vyhľadávanie začalo, je potrebné sa o tom presvedčiť švihaním prsta po displeji. Ak prsteň nájde, budete počuť jeho názov a poklepete naň.
  6. TalkBack prečíta začiatok procesu párovania aj jeho výsledok. Pokračovať sa dá len potvrdením tlačidla Read user guide (prečítať používateľskú príručku). Prejdete ju prvkom Next.
  7. Na úvodnej obrazovke môžete buď prsteň priamo pripojiť do Google Fit, alebo prejsť do prostredia poklepaním na Begin your Journey.

Zmena jazyka

Skôr, ako prejdem k samotnej aplikácii, bude najvhodnejšie ihneď zmeniť jazyk na ten najzrozumiteľnejší variant, v tomto prípade češtinu. RingConn je bez toho sám o sebe pomerne nezrozumiteľný a neprístupný, takže odstránime najprv aspoň jazykovú bariéru.

  1. Poklepete na záložku (alebo kartu) Me a na nej na Settings.
  2. Nájdete a poklepaním otvoríte sekciu General.
  3. Hneď prvou položkou je Language. Poklepete na ňu a vyhľadáte češtinu. Je poslednou v zozname jazykov.
  4. Aplikácia nedá nijako najavo, že sa jazyk zmenil. Zistíte to však okamžite aj sami.

Rozloženie aplikácie

RingConn sa skladá z troch kariet alebo záložiek, ktoré prepínate v spodnej časti aplikácie.

  • Insights (Postřehy) – aktuálne namerané hodnoty počas dňa.
  • Trends (Trendy) – štatistiky a dlhodobé porovnanie nameraných dát.
  • Me (Já) – spravovanie účtu, nastavenia prsteňa, spätná väzba, najčastejšie kladené otázky a podobne.

Insights (Postřehy)

Prvou položkou na tejto obrazovke je Wellness Balance (Vyvážení pohodlí). Aplikácia vyhodnocuje zo všetkých dát, ako ste na tom z hľadiska komfortu.

Ďalej nasledujú hodnoty ako:

  • spánok a jeho trvanie a aktuálne skóre za uplynulú noc,
  • aktivita a jej aktuálne skóre vzhľadom na nastavený cieľ,
  • spálené kalórie,
  • skóre stresu, hodnota pulzu a HRV,
  • predpovedané obdobie v ženskom cykle,
  • os zdravia a nejaké poznámky a oznámenia o splnených cieľoch.

Za každým údajom je neoznačené tlačidlo, ktorým otvoríte nápovedu k nemu. Niektoré TalkBack číta, iné absolútne ignoruje. Aj tu sa teda prejavuje nekonzistentnosť v prístupnosti. Ďalej budete počuť dvakrát hodnotu 100 %, ktorú nemáte k čomu priradiť.

Každú nameranú hodnotu môžete rozkliknúť poklepaním a zistiť tak detailnejšie štatistiky. Napríklad v detaile spánku nájdete:

  • kvalitu spánku spolu so skóre,
  • subjektívne hodnotenie spánku – môžete zaznamenať aj skóre podľa vlastných pocitov,
  • trvanie spánku spolu so zhodnotením, či ste splnili nastavený cieľ,
  • trvanie jednotlivých fáz spánku, ktoré je zobrazené v neprehľadnom rade čísel, s vyhodnotením, ktorá fáza nebola v správnych hodnotách,
  • 3 grafiky s popisom nízky, stredný a vysoký, ktoré netuším, čo majú zobrazovať, a ako ich interpretovať,
  • trvanie fáz spánku spolu s percentuálnou hodnotou,
  • priemernú frekvenciu pulzu a HRV,
  • okysličenie krvi,
  • teplotu pokožky počas spánku,
  • dychovú frekvenciu – počet nádychov za minútu počas spánku
  • a zhrnutie spánku.

Ako zistíte zo záznamu obrazovky, niektoré údaje viete bez problémov odčítať, iné sú v spleti čísel, ktoré sú graficky síce zrejme zobrazené prehľadne, ale screen reader ich správne interpretovať nevie. Tu vývojári vôbec nepremýšľali o tom, ako dáta štrukturovať tak, aby dávali zmysel aj pre používateľa čítača obrazovky. Preto je potrebné na to myslieť, ak si budete chcieť RingConn Smart Ring zakúpiť.

Je síce pekné, že prsteň nameria množstvo užitočných dát, ak ich však nebudete vedieť korektne čítať a robiť na základe nich kvalifikované rozhodnutia, investícia sa nevyplatí.

Trends (Trendy)

Tu sa nachádzajú štatistiky nameraných hodnôt, ktoré môžete medzi sebou porovnávať v určitom časovom období. Viete si vybrať, za aké obdobie chcete dáta vidieť, a takisto ich môžete exportovať.

Nebudem sa zaoberať všetkými položkami, rozloženie karty a detail štatistiky je lepšie si vypočuť priamo vo videu.

Tu sa ešte zreteľnejšie prejavuje neprístupnosť a neprehľadnosť nameraných dát ako na predchádzajúcej záložke s aktuálne nameranými hodnotami. Napríklad sa zdá, že prsteň nameral 3 hodnoty, ale neviete ich ani priradiť k príslušným dňom, ani vyčítať, ku ktorým dňom v týždni sa vzťahujú.

Me (Já)

Poslednou záložkou je karta Me (alebo v preklade Já), kde nájdete všetky možnosti, ako appku personalizovať. Môžete spravovať účet, meniť rôzne nastavenia, poslať spätnú väzbu a podobne.

Chválim oštýlovanie sekcií nadpismi, ale napríklad prepínače nie sú zviazané s nastavením, ktoré ovládajú, a nápovedné tlačidlá nemajú popis. V tejto sekcii narazíte na problém, že texty najčastejšie kladených otázok a ani nápovedy TalkBack vôbec nečíta.

Detailne je rozloženie zhrnuté vo videu.

Výsledky z Google Fit

V článku o Google Fit som spísala postup, ako si môžete RingConn spárovať s aplikáciou Fit od Googlu.

Avšak po prepojení s inými službami sa nedá určiť, ktoré dáta pochádzajú od prsteňa a ktoré od hodiniek a odoslaných dát zo Samsung Health. Preto sa neviem vyjadriť k tomu, či by stačilo na sprístupnenie a sprehľadnenie dát prepojenie s aplikáciou tretej strany. Úprimne si myslím, že nie.

Záznam z Google Fit do článku nevložím, dáta, ktoré sú v tejto aplikácii, sú totiž živé.

Porovnanie prsteňa RingConn Smart Ring s hodinkami Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Prsteň som testovala viac ako mesiac. Nosila som spolu s ním na druhej ruke aj hodinky od Samsungu. Pre lepšiu predstavu dáta porovnám na záznamoch z dneška (15.10.2024).

Čo sa týka spánku, v trvaní sa obidve zariadenia zhodli a väčšinou aj v celkovom skóre. Napríklad skóre spánku z minulej noci podľa hodiniek bolo 85, prsteň dal 79. To nie je až taký rozdiel, ako by som čakala. Hodinky namerali čas spánku 9 hodín 12 minút (z toho som spala 8 hodín 31 minút), prsteň 8 hodín, 45 minút. O nejakých 20 minút boli posunuté aj jednotlivé fázy spánku.

Počet krokov RingConn Smart Ring udával niekedy výrazne nižší a niekedy vyšší ako Galaxy Watch 6. Nevypozorovala som však, prečo odchýlka nastala.

Okysličenie krvi počas minulej noci bolo podľa prsteňa na úrovni 95 %, hodinky ho vyhodnotili na škále od 84 po 100 %, čo vzniká tým, že priliehajú na zápästie menej, ako by mali. Podobné rozdiely som pozorovala počas celého mesiaca.

V teplote sa obidve zariadenia zhodli s odchýlkou 0,2 stupňa.

Stres hodinky defaultne nemerajú a nenapadlo mi nechať ho merať. Prsteň mi málokedy nameral skóre pod 40 %. Neviem, čo to o mne vypovedá.

Variabilitu srdcového pulzu (HRV) hodinky nezaznamenávajú, takže túto hodnotu nemám s čím porovnať.

Zhodnotenie prístupnosti aplikácie RingConn

Ako budete počuť aj z videí, pracovať s appkou sa dá. Netvrdím, že je na dobrej úrovni, čo sa ovládania týka, ale keď sa zorientujete, registráciu, profil, spárovanie prsteňa aj nastavenie zvládnete (hlavne po zmene jazyka).

Problémom sú najmä neoznačené tlačidlá, niekedy prvky bez príslušného typu (ani odkaz, ani tlačidlo), problémy so zapisovaním textových vstupov a nezviazané prepínače s príslušným nastavením.

Oveľa väčší problém však vidím v zlej štruktúre dát. Áno, dá sa vyčítať hodnota aj zo spleti čísel, avšak veľmi to zneisťuje a zdržuje. K niektorým hodnotám z karty Trendy sa ani nedá dostať a plnohodnotne ich nemôžete medzi sebou porovnávať.

Nedostatok, s ktorým som sa počas testovania takisto stretla pomerne často, je to, že TalkBack nečítal nápovedné texty k niektorým hodnotám a nastaveniam. To je veľmi problematické v prípade, že nerozumiete, čo jednotlivé merané údaje znamenajú, a ako sa s nimi vysporiadať.

Vzhľadom na to, že účelom aplikácie nie je hrať sa s nastaveniami, ale zbierať o sebe dáta, porovnávať ich a uskutočniť na základe toho kvalifikované rozhodnutia v oblasti zdravia, spánku, stravy a športu, zatiaľ nie je v takom stave, aby som ju mohla s pokojným svedomím odporučiť.

Záver

RingConn Smart Ring meria bez pochyby užitočné hodnoty a zbiera dáta, ktoré by používateľovi mohli pomôcť lepšie sa zorientovať v tom, ako spí, či je dostatočne aktívny, do akej miery sa stresuje, a ako je na tom jeho srdce. To však platí len v prípade, že sa vie v nameraných hodnotách úplne zorientovať.

Podľa môjho testu sa tak v prípade používateľa odkázaného na screen reader zatiaľ nedeje. Možno len ja nie som schopná sa v číslach vyznať, ale to môžete posúdiť sami z priložených záznamov obrazovky.

To, či je RingConn Smart Ring pre vás vhodné zariadenie, nechám (ako vždy) na vašom posúdení. Presnosť nameraných údajov s referenčným zdravotníckym zariadením som nemala možnosť porovnávať, ale v tomto prípade ani o stopercentne presné údaje nejde. Na vyhodnotenie vývoja meraných ukazovateľov stačia.

Za zapožičanie prsteňa ďakujem jeho oficiálnemu distribútorovi RingConn Slovensko, kde ho môžete aj zakúpiť za cenu 289 €.

Prsteň som testovala viac ako mesiac. Ak vás niečo k nemu zaujíma, píšte na Facebooku, e-mailom, alebo do komentárov pod článkom. Pridajte sa do facebookovej skupiny Technológie bez zraku, kde o podobných technológiách diskutujeme. Prepojiť sa môžeme aj na sociálnej sieti LinkedIn.

Nezabudnite – raz do mesiaca posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti, kde sa dozviete o všetkých pozvánkach na akcie, novinkách a hodnotných článkoch.

PS: Podpora sa cení. Či už priamo na účet, alebo cez provízne odkazy na Alzu a Heuréku, ktoré nájdete na hlavnej stránke blogu pod rovnomenným nadpisom. Ďakujem.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.