Kategórie
Software

Be My Eyes – pomoc na dosah prsta

Be My Eyes je aplikácia, pomocou ktorej môžete zavolať dobrovoľníkovi, ak potrebujete pomoc v situácii, keď si bez zraku neporadíte. Nájdete v nej kontakty aj na špecializovanú pomoc, či možnosť vytvoriť skupiny vlastných kontaktov, najmä však užitočnú a ešte stále nie verejnú funkciu Be My AI.

Tou sa budem zaoberať v druhej časti článku, preto nezabudnite sledovať web a sociálne siete.

Inštalácia a prvé spustenie

Be My Eyes nájdete štandardne v Obchode Play pre Android a App Store, ak ste používateľmi iOS. Aplikácia je zadarmo, pri inštalácii tak nebudete mať žiadne problémy.

Po prvom spustení je potrebné absolvovať zopár krokov, aby ste aplikáciu mohli plnohodnotne využívať:

  1. Vyberiete, či potrebujete pomoc, alebo chcete byť pomáhajúcim. Prostredím pre dobrovoľníka sa zaoberať nebudem, preto rátam s tým, že poklepete na „Potrebujem vizuálnu pomoc“.
  2. Potvrdíte, že súhlasíte s podmienkami pouívania a ochrany osobných údajov poklepaním na tlačidlo Súhlasím.
  3. Prihlásite / registrujete sa do aplikácie. Nevidím v tom veľmi zmysel, každopádne sa musíte prihlásiť buď e-mailom, cez google alebo Facebook.
  4. Pokiaľ vyberiete možnosť Pokračovať pomocou e-mailu, do správne popísaných editačných polí zapíšete meno, priezvisko, e-mailovú adresu a heslo a poklepete na Ďalej. Prípadne, ak už účet máte, vyhľadajte v spodnej časti tlačidlo Prihlásiť sa.
  5. Udelíte Be My eyes súhlas na prístup k fotoaparátu a na nahrávanie zvuku. Je to nevyhnutné pre jej správne fungovanie.

Prostredie aplikácie

Be My Eyes je v slovenčine, no niektoré novo pridané funkcie ešte nie sú úplne preložené, takže je to taký slovensko-anglický mix. Bežne sa skladá z troch, v mojom prípade štyroch záložiek, medzi ktorými prechádzate v spodnej časti obrazovky:

  • Domov – tu nájdete všetky podstatné funkcie aplikácie okrem Be My AI.
  • Be My AI – pokiaľ ste sa prihlásili do beta testovania, druhou záložkou bude práve táto funkcia, ktorej sa budem podrobne venovať v ďalšej časti článku.
  • Komunita – tu nájdete blogové príspevky, podcasty a príbehy spojené s Be My Eyes.
  • Nastavenia – prejdeme si ich nižšie v texte.

Voláme dobrovoľníkovi

Primárnou funkciou Be My Eyes je stále spojenie so živým človekom, dobrovoľníkom, ktorý vám pomôže v niektorých situáciách, keď si už bez zrakovej kontroly neporadíte.

Napríklad vám spadne na zem liek a neviete ho nájsť. Potrebujete prečítať dátum spotreby či zloženie výrobku. Prestane fungovať hlasový výstup na niektorom z ďalších zariadení, prípadne sa dostanete do situácie, keď sú informácie na obrazovke neprístupné pre screen reader. Alebo ste stratení v neznámom prostredí a potrebujete sa vymotať.

Samozrejme, možností použitia je omnoho viac. A ako to teda funguje?

Domovská obrazovka obsahuje niekoľko tlačidiel:

Zavolať prvého voľného dobrovoľníka

Po poklepaní naň sa spojíte s prvým človekom, ktorý bude práve k dispozícii. Automaticky sa zapne zadná kamera, aby dobrovoľník videl, kde sa nachádzate. Vás však vidieť nemôže, len vás počuje. Následne opíšete svoj problém a s pomocou dobrovoľníka a zadnej kamery vášho telefónu sa pokúsite ho vyriešiť. Hovor je zadarmo, ak ste na wifi. Ak nie, dajte si pozor na objem vášho balíčka mobilných dát.

Špecializovaná pomoc

s dobrovoľníkom môžete riešiť všetko, čo je pre vás akceptovateľné, a na čo stačia jeho vedomosti a zručnosti. Pokiaľ potrebujete špecializovanú pomoc, poklepte na rovnomenné tlačidlo v Be My Eyes. Po prvom spustení vám aplikácia popíše, čo to obnáša, dialóg potvrdíte tlačidlom OK, pokračovať.

Na obrazovke následne nájdete niekoľko kategórií:

  • Careers – pomoc so zamestnávaním,
  • Podporné technológie – niečo ako predaj pomôcok, ak to správne chápem,
  • Slepecké organizácie – nachádza sa tu naša ÚNSS,
  • Technické – technická podpora niektorých firiem zameraná na prístupnosť.

Po roztvorení niektorej z kategórií uvidíte zoznam organizácií / firiem, ktoré sa do špecializovanej pomoci zapojili, a či sú dostupné alebo nie.

Detail organizácie

Povedzme, že ste si vybrali ako pomocnú organizáciu Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Po poklepaní na ňu sa dostanete na obrazovku, kde nájdete jej názov, stručný popis poskytovanej pomoci, stav – otvorená / zatvorená a otváracie hodiny.

Ďalej podporovaný jazyk v tomto prípade slovenčina, čo znamená, že sa s pracovníkmi dohovoríte primárne v danom jazyku.

Predposlednou položkou je možnosť Pridať k obľúbeným a úplne na spodnej strane obrazovky nájdete tlačidlo Zavolať Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. V čase písania článku bolo deaktivované, pretože som ho písala skoro ráno.

Po poklepaní naň ešte odsúhlasíte podmienky ochrany súkromia tlačidlom Súhlasím. V tej chvíli sa však už vytáča kontaktné číslo, ktoré daná organizácia poskytla. Hovor prebieha priamo v Be My Eyes. Ak chcete hovor ukončiť, aktivujete rovnomenné tlačidlo a OK v potvrdzovacom dialógovom okne.

Moje skupiny – My Groups

Niekedy nestačí ani pomoc dobrovoľníka a ani špecializovaná pomoc. Môže ísť o prípady, keď potrebujete riešiť príliš intímne situácie – zdravotné problémy, prečítanie PIN-u k platobnej karte, záznamu zo zdravotnej karty, výpisu z účtu a podobne. Vtedy môžete využiť novú funkciu Be My Eyes nazvanú Moje skupiny (My Groups).

Funguje to tak, že do aplikácie pridáte blízkych priateľov či príbuzných, na ktorých sa viete s takýmito súkromnými záležitosťami obrátiť. Ak chcete vytvoriť skupinu, postupujete takto:

  1. Poklepte na hlavnej obrazovke na tlačidlo My Groups a následne Create Group.
  2. Otvorí sa stručný popis funkcie v angličtine, aktivujte tlačidlo Pokračovať.
  3. Do editačného poľa zadajte názov skupiny a proces ukončite tlačidlom Vytvorenie skupiny.
  4. Do skupiny môžete pridať aj nevidiacich, aj vidiacich členov. Nevidiaci členovia budú môcť volať vidiacim o pomoc a vidiaci budú nastavení na prijímanie hovorov. Urobíte tak zaslaním pozývacieho odkazu poklepaním na Copy Invite link. Ten odošlite akýmkoľvek spôsobom – SMS, e-mail, WhatsApp…

Takto môžete vytvoriť až 5 skupín po 20 členov. Po vzniku prvej skupiny nájdete tlačidlo Create a New Group až po poklepaní na Manage v pravom hornom rohu obrazovky.

Be my AI

Túto funkciu spomeniem len okrajovo, podrobný popis aj s jej výsledkami nájdete v druhej časti článku.

Nedávno v Be My Eyes spustili funkciu nazvanú úplne pôvodne Digital Volunteer, neskôr premenovanú na výstižnejšie Be My AI. Pomocou nej môžete vyfotiť obrázok a bez nutnosti dodatočných otázok vám aplikácia poskytne jeho detailný popis. Využíva na to ChatGPT.

Prostredie je veľmi jednoduché – celú obrazovku zaberá záber zadného fotoaparátu a v spodnej časti nájdete jediné tlačidlo Take picture.

Po vyfotení stačí chvíľu počkať na analýzu a následne screen reader automaticky prečíta vygenerovaný popis. Ak sa chcete spýtať dodatočné otázky, poklepete na Ask more a po napísaní otázky na Send message.

Komunita

Tu nájdete najmä blogové príspevky od Be My Eyes a videá či podcasty opisujúce skúsenosti používateľov. Všetko je v anglickom jazyku.

Nastavenia

Sú rozdelené na niekoľko sekcií:

  • Profil – zmena osobných údajov, hesla, e-mailu, či možnosť povoliť / zakázať oznámenia a spravovať skupiny.
  • Jazyky – tu vyberáte primárny a sekundárny jazyk. Odporúčam ich starostlivo nastaviť, pretože od toho sa odvíja, s akým dobrovoľníkom vás spoja. Ak nastavíte ako primárny jazyk slovenčinu a sekundárny češtinu, znamená to, že pokiaľ nebude voľný slovenský dobrovoľník, ozve sa vám človek hovoriaci po česky.
  • Podpora a spätná väzba – tu sú často kladené otázky, možnosť odoslať spätnú väzbu a Podmienky a zásady ochrany osobných údajov.
  • Komunita – obsahuje položky Ohodnotiť a Zdieľať.
  • Spojte sa s nami – odkazy na všetky možné sociálne siete.

Záver

Be My Eyes je bez pochyby veľmi užitočná aplikácia. Okrem toho, že sa môžete spojiť s neznámym dobrovoľníkom, po novom je možné vytvárať skupiny a hľadať vizuálnu pomoc u rodiny a priateľov. Po uvoľnení funkcie Be My AI pre všetkých dostane pomoc úplne iný rozmer, keďže nebudete musieť v mnohých prípadoch čakať na spojenie so živým človekom, ale pomôže umelá inteligencia.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Threads, e-mailom, alebo do komentárov pod článkom. Taktiež ma nájdete aj na sociálnej sieti LinkedIn.

Aj v novom roku pokračujem s rozposielaním newslettera Zo sveta prístupnosti. Pridajte sa už k jeho 155 odberateľom.

Podpora sa cení.
Presne pod týmto nadpisom nájdete na webe možnosti, akými môžete moju tvorbu podporiť. Ďakujem.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Be My Eyes – pomoc na dosah prsta”

Dobrý den, děkuji za jako vždy zevrubný a propracovaný návod pro použití aplikace.
Škoda že na androidu nefunguje sdílení obrázku do Be My Eyes, věřím tomu že po nějaké další aktualizaci to fungovat bude, protože na iPhonu to funguje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.