Kategórie
Software Úvahy / zamyslenia

CORvus – výborný sluha, ale nie pre každého

COrvus je set modulov určených na sprístupnenie najmä smartfónov s operačným systémom Android nevidiacim a slabozrakým používateľom. Zároveň výrazne uľahčuje prácu so smartfónom aj iným skupinám používateľov, najmä seniorom, ľuďom s poruchami motoriky, čítania a podobne.

V tomto článku popíšem (a to zvýrazňujem) výhody, nevýhody a vlastné skúsenosti s CORvusom.

Pohľad do mojej používateľskej histórie

Mojím prvým mobilným telefónom bol ešte tlačidlový mobil bez hlasového výstupu Siemens A55. Neskôr som prešla na Nokie s Mobilespeakom – Nokia 6681, E51 a E52. Mojím prvým dotykovo-tlačidlovým mobilom bol zrejme Samsung Galaxy Chat s Androidom 3.3 a neskôr 4.0 a s vnútornou pamäťou 4GB. Už na ňom sa dal rozbehať Espeak a fungoval veľmi dobre vzhľadom na zle odladenú vtedajšiu grafickú nadstavbu Samsungu TouchWiz.

Odvtedy sa držím prakticky len Samsungov s občasnou odbočkou k značke Lenovo, čo nebola dobrá voľba, a v súčasnosti mám ešte Xiaomi Redmi 10PRO. Samsungy majú stále dosť masívnu grafickú nadstavbu s názvom OneUI. To však nič nemení na tom, že v súčasnosti sú z môjho pohľadu úplne prístupné.

A čo screen reader? Dlhú dobu používam dotykové telefóny s Androidom ozvučené čítačom obrazovky TalkBack. Skúšala som aj Jieshuo, ktorý považujem za výbornú alternatívu, ale mňa neoslovil.

TalkBack je natívny a bezplatný čítač v každom zariadení s OS Android. Jeho kvalita je podľa niektorých sporná, no 99% prostredia ozvučí z môjho pohľadu spoľahlivo. Píšem zámerne prostredie telefónu, pretože prístupnosť doinštalovaných aplikácií tretích strán nevie ovplyvniť.

Prečo CORvus?

Pretože ma svojím konceptom zaujal. Jeho cieľom je totiž zjednodušiť ovládanie dotykového mobilu a uľahčiť tak prechod z tlačidlových telefónov k smartfónu. Vychádza z ovládania tlačidlových Nokií, zjednoduší grafické prostredie a upraví ho podľa potrieb slabozrakého používateľa. Dá sa používať s čítačom obrazovky aj bez, ponúka niekoľko spôsobov ovládania systému. Zároveň obsahuje veľmi užitočné aplikácie, ktoré som, samozrejme, musela vyskúšať – hlasový asistent v slovenčine, zjednodušené cestovné poriadky a v neposlednom rade perfektná brailová klávesnica.

Rozdiely CORvus vs TalkBack

Corvusom v tomto prípade myslím hlavne aplikačný set so spusteným čítačom obrazovky. Zameriam sa najmä na dostupnosť, grafické zobrazenie, metódy vstupu, ovládanie a stabilitu.

Dostupnosť

TalkBack je predinštalovaný v každom mobilnom telefóne s Androidom. Nemusíte ho dodatočne kupovať. Jeho správna funkčnosť však do istej miery závisí od grafickej nadstavby toho ktorého výrobcu.

CORvus je možné získať niekoľkými spôsobmi:

  • Mobilný operátor Telekom ponúka telefóny s predinštalovaným CORvusom k paušálu pre nevidiacich (Podmienky paušálu na rok 2023).
  • Licencia pre jedno zariadenie viazaná na IMEI v súčasnosti stojí 39,90 €. Na telefón s aplikačným setom CORvus je možné žiadať príspevok ako na kompenzačnú pomôcku.

Funguje od Androidu 6.0.

Grafika

So spusteným TalkBackom sa grafické prostredie mobilu vôbec nemení. Ikony sa nepreskupia, sú graficky nezmenené a nastavenia ostávajú rovnaké. Nezvýši sa jas, kontrast, ani veľkosť písma, kým neurobíte dodatočné úpravy v zjednodušení ovládania. Pokiaľ chcete pracovať s Androidom tak, ako bol navrhnutý, je to výhodné. Keďže využívam na orientáciu na displeji aj zvyšok zraku a rada mám aplikácie uložené na domovskej obrazovke podľa svojich preferencií, tento spôsob zobrazenia mi vyhovuje.

CORvus mení úplne celé prostredie telefónu aj po grafickej stránke. Na displeji máte vždy len jednu jasne viditeľnú ikonu položku alebo veľkú kontrastnú klávesnicu a editačné pole, písmo je väčšie, veľmi dobre kontrastné oproti pozadiu. Mne osobne to nevyhovuje, pretože som už zvyknutá, že mám napríklad celé pole pre písanie správy, e-mailu, formulár pre zadávanie udalosti v kalendári a podobne zobrazený naraz. Viem sa rýchlejšie medzi jednotlivými položkami presunúť a prípadne niečo upraviť.

Pre ťažko slabozrakého používateľa alebo človeka s poruchou motoriky, ktorý prechádza z tlačidlového telefónu na smartfón, však zobrazenie v CORvuse môže byť ideálna voľba a veľká pomoc.

Ovládanie

Obidve asistenčné technológie výrazne menia spôsob ovládania telefónu, na ktoré si treba zvykať.

Základný spôsob práce s obidvomi je rovnaký – švihaním prsta prechádzate medzi prvkami, poklepaním (dvojité ťuknutie na displej) potvrdzujete vybranú položku. Švihanie prsta nahrádza pomyselné šípky, poklepanie tlačidlo OK.

Pri TalkBacku sa však švihá vo vodorovnom smere, čo je logické, pretože prechádzate z ikony na ikonu a tých je zobrazených vedľa seba niekoľko (väčšinou 4 alebo 5). Zvislé švihanie slúži na pohybovanie sa medzi vybranými prvkami (napríklad pohyb po znakoch, slovách, nadpisoch a podobne). Takisto v dlhých zoznamoch môžete dvomi prstami rolovať – posúvať ho smerom dolu aj hore.

CORvus používa švihanie hore a dolu, pretože vychádza z konceptu tlačidlových mobilov. Na potvrdenie tiež slúži dvojité ťuknutie na displej. Švihanie vľavo a vpravo má priradené vlastné funkcie. Napríklad švihnutím doľava sa v prostredí CORvusu vrátite o krok späť.
Obidva ponúkajú aj gestá viacerými prstami naraz, na ich popis však v tomto článku nie je priestor.

Veľkou výhodou TalkBacku je spôsob ovládania skúmaním dotykom. Položíte prst na obrazovku a keď s ním pohybujete, čítač oznamuje, čo máte pod prstom. Bez tohto by som sa ja už nezaobišla. CORvus túto možnosť vo svojich aplikáciách neponúka, mimo nich áno.

Oproti tomu v CORvuse si môžete nastaviť pre niekoľko aplikácií skratku na ich spúšťanie, čo by sa aj v Androide hodilo.

Zadávanie textu

Pri spustenom TalkBacku používate na písanie predvolene štandardnú dotykovú QUERTY (QUERTZ) klávesnicu. Môžete si však prispôsobiť spôsob, akým písmená budete zadávať:

  • poklepanie – po klávesnici sa pohybujete švihaním prsta a na vybrané písmenko dvakrát ťuknete.
  • Skúmaním prsta sa pohybujete po klávesnici a po jeho zdvihnutí sa vybrané písmenko napíše.

CORvus natívne využíva na vstup alfanumerickú dotykovú klávesnicu v rozložení 4 rady po 3 znaky. Píše sa na nej tak, že švihaním prsta vyberiete požadovanú číslicu, prst na nej necháte položený a druhým prstom ťukaním meníte znak, ktorý potrebujete zapísať. Chce to trochu cviku, ale potom sa na nej píše výborne. Ďalej je možné písať kreslením. Myslím, že na toto je potrebné mať už dosť dobrú predstavivosť. Princíp nájdete v príručke.

V obidvoch systémoch je možné diktovanie hlasom. CORvus má však veľkú výhodu v tom, že dokáže zapísať aj interpunkčné znamienka. To Hlasové zadávanie od Googlu v slovenčine stále nezvláda.

Brailová klávesnica

Aj CORvus, aj TalkBack majú v sebe vstavanú brailovú klávesnicu. Zatiaľ čo v TalkBacku je z môjho pohľadu stále nedostatočná a musím povedať, že odfláknutá, CORvus ju má výborne prepracovanú do najmenších detailov. A to sa týka nielen písania, ale aj práce s textom. Za ňu by som platila zlatom. Túto brailovú klávesnicu by v Touch&Speech pokojne mohli ukázať Googlu, ako to má vyzerať. Myslím, že smelo konkuruje aj brailovej klávesnici na iPhonoch.

V TalkBacku od verzie 13.1 (netýka sa používateľov Samsungu) pribudli do brailovej klávesnice konečne ďalšie jazyky. Nemám to v praxi overené, na Xiaomi Redmi 10 PRO mi ešte oficiálna aktualizácia nedorazila. Používatelia Samsungu si budú musieť počkať.

Hlasový asistent

Telefóny s Androidom ponúkajú natívne Google Asistenta. Po vyslovení frázy „Hey, Google“ môžete od asistenta získavať informácie, ovládať ním chytrú domácnosť, prehrávanie hudby, vytočiť niečie číslo, nadiktovať e-mail alebo SMS, no stále, bohužiaľ, len v angličtine.

CORvus má vstavaného hlasového asistenta, ktorý síce veľa požiadavkám nerozumie, no bez problémov s ním niekomu zavoláte, alebo nadiktujete SMS či e-mail v slovenčine aj s interpunkciou, vyhľadáte spojenia v cestovnom poriadku, nastavíte budík a podobne.

S komunikáciou s asistentom v anglickom jazyku až taký problém nemám, no slovenčina by bola, samozrejme, oveľa pohodlnejšia.

Stabilita

V tomto podľa môjho názoru vedie TalkBack. Dosť často sa mi stane, že CORvus prestane z ničoho nič reagovať, zasekne sa alebo čítač prestane hovoriť. Toto pri TalkBacku nepozorujem.

CORvus by sa podľa jeho vývojárov nemal logicky vypínať. Ale ak nemám možnosť reštartovať respektíve vypnúť a zapnúť čítač tak, ako to umožňuje TalkBack, ak systém kompletne zmrzne, neviem sa bez zrakovej kontroly pohnúť.

Záverečný verdikt?

Osobne mi vyhovujú len nutné a čo najmenšie úpravy mobilného telefónu. TalkBack je obrovský zásah do spôsobu, akým telefón ovládam. Ak ho však vypnem, môžem – v prípade, že potrebujem pomoc – mobil dať akémukoľvek inému človeku.

Takisto sa už nezaobídem bez ovládania skúmaním dotykom v celom prostredí a aj aplikáciách. Nechce sa mi švihať x-krát prstom, aby som sa dostala do požadovaného cieľa. A keďže CORvus vo svojich nastaveniach a aplikáciách nepovoľuje rolovanie v zozname, ovládanie sa stáva veľmi zdĺhavé. Skúmanie dotykom má pre mňa výhodu aj preto, že

  • chcem mať ikony na ploche uložené vo vlastnom rozložení a
  • pri testovaní aplikácií niekedy nastáva situácia, že niektoré dialógy alebo rozbalené ponuky švihaním nezachytím a musím ich vyhľadať skúmaním prsta po obrazovke.

Odrádza ma tiež to, že CORvus prekryje iba časť systému a keď chcem používať iné aplikácie, ktoré aplikačný set v ponuke nemá, musím sa aj tak prenastaviť na bežný vzhľad aplikácií pre Android.

Veľmi však oceňujem brailovú klávesnicu, hlasového asistenta a tiež zjednodušenú podobu niektorých aplikácií napríklad cestovných poriadkov. Bolo by naozaj prínosné, keby ich vývojári mohli uvoľniť ako samostatné aplikácie pre bežný Android. Najmä za brailovú klávesnicu by som bola ochotná zaplatiť viac ako za celý CORvus.

Znova zdôrazňujem, že sú to moje vlastné dojmy a nepopieram obrovskú výhodu CORvusu pre istú skupinu používateľov. Ja však ostávam pri Androide a TalkBacku.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twiteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Čo používate vy a prečo?

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “CORvus – výborný sluha, ale nie pre každého”

Děkuji za podrobné shrnutí výhod a nevýhod odečítače. Osobně taky raději používám TalkBack. Jsem tam příležitostně i iPhone. Malý dotaz máte ještě některý z těch telefonů Nokia funkční? Hodně podobnou jednoduchost ovládání nabízí i telefony BlindShell.

Ahoj,
Toto asi nie je pre bežných používateľov, ale predsa…
Braillová klávesnica je dostupná v bezplatnej verzii corvus. Ak by ti nevadilo, že musíš ručne vypínať talkback, aby si sa pri zobrazení corvus klávesnice zbavila skúmania dotyku, môžeš ju bez obáv používať.
Tiež corvus launcher nie je povinný.
Bežne to takto nepoužívam, ale s aplikáciami typu keymapper alebo macrodroid je možné rovno spúšťať niektoré moduly corvus zavolaním správneho intentu. Keymapper dokáže pri nastavovaní akcií na klávesové skratky tieto rovno objaviť.

Ahoj Michaela,
Som jeden z tvorcov Corvusu, nahodne som nadabil na tvoj clanok, pridavam len par postrehov.
Pises:
„CORvus mení úplne celé prostredie telefónu aj po grafickej stránke. Na displeji máte vždy len jednu jasne viditeľnú ikonu položku alebo veľkú kontrastnú klávesnicu a editačné pole, písmo je väčšie, veľmi dobre kontrastné oproti pozadiu. Mne osobne to nevyhovuje, pretože som už zvyknutá, že mám napríklad celé pole pre písanie správy, e-mailu, formulár pre zadávanie udalosti v kalendári a podobne zobrazený naraz. Viem sa rýchlejšie medzi jednotlivými položkami presunúť a prípadne niečo upraviť.
Pre ťažko slabozrakého používateľa alebo človeka s poruchou motoriky, ktorý prechádza z tlačidlového telefónu na smartfón, však zobrazenie v CORvuse môže byť ideálna voľba a veľká pomoc.“
Tu by som upresnil, ze Corvus ma vlastne prostredie, v ktorom je vzhlad taky ako pises, mimo tohoto prostredia vsak nic nemeni, rovnako ako napriklad Talkback. Teda, nie prostredie uplne celeho telefonu, ale okrem standardneho prostredia Androidu umoznuje pouzivat aj set aplikacii so vzhladom aky opisujes.
Potencialnu skupinu spokojnych pouzivatelov podla nasich skusenosti mozme rozsirit este o uplne nevidiacich ludi, ktori chcu pracovat efektivne a rychlo. Ak clovek vie nase prostredie vyuzivat so vsetkou funkcionalitou, moze byt pri jeho pouzivani v kazdodennych cinnostiach vyrazne rychlejsi ako v beznom dotykovom prostredi. Sam seba ako priklad uvadzat nebudem, pretoze mozem byt zaujaty (na tvorbe Corvusu sa podielam uz takmer 10 rokov), mame vsak viacero takych pouzivatelov, ktorych sme na zaciatku viac-menej len ukecali aby Corvus vyskusali skor, ako ho oznacia za projekt uzitocny max pre nenarocneho pouzivatela a oni po mesacnej skusenosti zanevreli na Talkback prave koli tej efektivnosti, ktoru u nas ziskali.

„Veľkou výhodou TalkBacku je spôsob ovládania skúmaním dotykom. Položíte prst na obrazovku a keď s ním pohybujete, čítač oznamuje, čo máte pod prstom. Bez tohto by som sa ja už nezaobišla. CORvus túto možnosť vo svojich aplikáciách neponúka, mimo nich áno.“
Tu by som asi podotkol, ze Corvus ju v aplikaciach prostredia ponuka len tam, kde to ma zmysel. V zoznamoch ju nenajdes, pretoze v nich mas na obrazovke naozaj vzdy len jednu polozku, takze tam velmi niet co skumat dotykom. Na klavesniciach ju uz vsak pouzivat mozes a vacsina pouzivatelov aj pouziva. Jednym prstom pozeras obrazovku, kym nenajdes tlacidlo, z ktoreho vyberas znak, druhym potom priklepavas. Specialitkou poslednej verzie je moderne skumanie dotykom, ktore prinasa nejaku formu skumania dotykom aj do zoznamov v pripade, ze pouzivas na telefone Androidove ovladanie tlacidlami (navigacna lista). Podrobnosti sa daju najst v najnovsich podcastoch na hovoriacemobily.sk, alebo v pouzivatelskej prirucke.

Dakujeme za pochvalu braillovej klavesnice a upozornujeme, ze za nu platit netreba, podrobnosti v aktualnom clanku tu:
http://support.corvuskit.com/sk/prispevok-v-blogu/hrozienka-z-kolaca-alebo-preco-tie-najlepsie-vychytavky-z-corvusu-nie-su-dostupne

„V tomto podľa môjho názoru vedie TalkBack. Dosť často sa mi stane, že CORvus prestane z ničoho nič reagovať, zasekne sa alebo čítač prestane hovoriť. Toto pri TalkBacku nepozorujem.“
Toto nas dost prekvapuje (pouzivatelia nam nestabilitu nehlasia) a samozrejme mrzi a velmi nam pomozes, ak napises par riadkov s detailami na nas kontaktny mail, my urobime vsetko pre to, aby sme opravili vsetko, co sa opravit da. Nabadame k tomu aj nasich pouzivatelov. Ak vies nejake zamrznutia nasimulovat, pripadne aspon opisat situaciu kedy k nim dochadza a mas trochu casu tak prosim urcite napis, opravit vieme len chyby, o ktorych sa dozvieme.

„CORvus by sa podľa jeho vývojárov nemal logicky vypínať. Ale ak nemám možnosť reštartovať respektíve vypnúť a zapnúť čítač tak, ako to umožňuje TalkBack, ak systém kompletne zmrzne, neviem sa bez zrakovej kontroly pohnúť.“
Pokial ide o moznosti restartovania Corvusu, tak mas pri citaci obrazovky uplne rovnake moznosti ako pri talkbacku. Teda, Corvus citac si mozes nastavit na skratky zjednodusenia ovladania a restartovat ho (vypnut a zapnut) rovnako ako Talkback. Mame aj pouzivatelov, ktori pouzivaju viacero citacov obrazovky v subehu a prave tento trik pouzivaju. Okrem toho mame specialne gesto na restart syntezy reci, ktore ti umoznuje nie len restartovat syntezu, ale dokonca aj vynutit beh integrovaneho Espeaku v pripade, ze napriklad Google synteza nezvladne aktualizaciu a nepodari sa ju nastartovat. Ak som vetu vyssie nepochopil, tak sa ospravedlnujem a po pripadnom ozrejmeni o co presne ide nejake informacie rad doplnim ak to bude potrebne.

„Takisto sa už nezaobídem bez ovládania skúmaním dotykom v celom prostredí a aj aplikáciách. Nechce sa mi švihať x-krát prstom, aby som sa dostala do požadovaného cieľa. A keďže CORvus vo svojich nastaveniach a aplikáciách nepovoľuje rolovanie v zozname, ovládanie sa stáva veľmi zdĺhavé.“
Rolovanie naozaj aktualne nepodporujeme, a slubujeme ze implementujeme, je to poziadavka, ktoru v minulosti pri nejakych neformalnych diskusiach ziadalo sice malo pouzivatelov, ale par ich predsa len bolo. Aktualne na pohyb v dlhych zoznamoch pmozes s uspechom vyuzit napriklad vyhladavanie. Povedzme ze chcem spustit opticke rozpoznavanie textu a nemam nan skratku:
1. Na hlavnej obrazovke poklepem dvoma prstami a som rovno v aplikaciach (vsimni si, ze nemusim ist do ponuky a tam svihanim nadol, alebo zrychlene troma gestami – dvoma nadol a potom 2 krat jednym nahor- skocit na aplikacie)
2. V dlhom zozname 1-svihnem nadol, do policka ktore sa zobrazi napisem „opt“ a poklepem, teda vyhladavam polozky, ktore v sebe obsahuju text „opt“
3. Kurzor mi skoci na hru lopticky, ktoru nechcem, takze skratkou 1-dvojsvih nadol skocim na dalsi vyskyt a to uz bude spominane opticke rozpoznavanie textu.
Ano, jasne, chce to trochu tvorivosti, ale je to trufam si povedat vo vacsine pripadov rychlejsie ako rolovanie. S rolovanim by to bolo rychlejsie, len ak by som mal stastie a pri tom rolovani trafil co potrebujem.

Zaverom podotykam, ze mojim cielom nieje ta presvedcit aby si najneskor s usvitom zajtrajsieho dna zacala pouzivat Corvus. 🙂 Uplne rozumiem, ze ti mozu vyhovovat ine riesenia. Len doplnam resp. upresnujem niektore informacie ktore v tvojom clanku podla mojho subjektivneho nazoru chybaju.
Zelam vsetko dobre
Peter Lecky, Touch&Speech n. o.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.