Kategórie
Úvahy / zamyslenia

Čo dal a vzal rok 2022?

Ďalší rok je za nami a ja pevne verím, že bol pre vás čo najúspešnejší. Ako na tom boli Technológie bez zraku, to sa dozviete v tomto článku.

Web

Webová stránka je pre mňa osobne najdôležitejšia. Okolo nej sa potom točí všetko ostatné, z článkov čerpám obsah aj na sociálne siete. Na webe totiž ostáva moja tvorba nedotknutá a podľa mojich pravidiel. Sociálne siete sú v rukách niekoho iného, nemáme nad nimi dostatočnú kontrolu.

Za rok 2022:

  • Pribudlo 58 článkov. Najviac som hrdá na tie z kategórie Prístupnosť.
  • Ste napísali niekoľko desiatok komentárov. Najaktívnejší komentujúci je pán Roman, za čo ďakujem. Komentovať ale môžete úplne všetci, budem rada.
  • Pribudla kategória Tlačové správy, kde je zatiaľ síce len 1 článok, ale snáď sa to časom zmení.
  • Na taktiež novej stránke Médiá nájdete všetky moje mediálne výstupy.
  • No a najväčšou zmenou bol prechod na novú šablónu, za čo ďakujem pánovi Danielovi Střelcovi. Zvlášť, keď jeho špecializáciou sú šablóny na mieru, nie upravovanie už existujúcich. Bez neho by však Technológie bez zraku nevyzerali tak dobre, ako vyzerajú.

Newsletter Zo sveta prístupnosti

V júli 2021 som začala vydávať raz za mesiac newsletter Zo sveta prístupnosti a pokračujem v tom doteraz. Je to súhrn udalostí, ktoré sa stali v danom mesiaci – zaujímavé články, konferencie, webináre, objavy. A to všetko primárne zamerané na používateľov asistenčných technológií a hlavne na ľudí so zrakovým znevýhodnením.

Celkové štatistiky:

  • Zatiaľ má newsletter 93 odberateľov. To je menej, ako som chcela, ale stále krásny počet. Keď si zoberieme, že v januári 2022 som posielala e-mail 31 odberateľom a v januári 2023 minimálne deväťdesiatim trom ľuďom, nemôžem sa sťažovať. Za celý rok sa odhlásili z odberu len dvaja, čo je z môjho pohľadu úspech.
  • E-mailom odišlo 13 čísel – 12 každomesačných a jedno vianočné a dve opravy alebo doplnenia.
  • Podľa štatistík dostane newsletter priemerne viac ako polovica odberateľov a otvára ich niečo okolo 20 %. To je slabé. Ak ste sa na odber prihlásili, ale newsletter vám nechodí, prosím, napíšte mi na e-mail Takisto sa ozvite s akýmikoľvek nápadmi na vylepšenie newslettera.

Sociálne siete

V súčasnosti používam primárne Facebook, kde funguje stránka a aj skupina Technológie bez zraku.

Zopár čísel:

  • Nie je podstatou stránky naháňať sa za likemi (čítaj lajkmi), ale napriek tomu: k dnešnému dňu má stránka 135 likeov a 156 sledovateľov. Z toho mám naozaj veľkú, veľkú radosť.
  • Najviac sa vám páčili príspevky o tom, že mám Corvus, o účasti na workshope o tom, ako sprístupniť workshopy, konferencie a semináre, úspech mala aj vianočná séria tipov na technologické darčeky a články o efektívnom pohybe na webe a dokumentoch s NVDA a ako prístupne naformátovať dokument vo Worde.
  • Skupina má v súčasnosti 62 členov. Ak chcete diskutovať o technológiách vhodných pre používateľov AT, pridajte sa, ste vítaní.
  • Twitter v súčasnosti pomerne slušne zanedbávam. Nie som totiž spokojná s tým, že na mobile mi v oficiálnej aplikácii skáču príspevky a komentáre, a ja tak čítam stále to isté. Na počítači sa mi s ním pracovať nechce. Kolega mi však odporučil alternatívu pre twitterovského klienta na Android Tweetings, tak uvidíme. Samozrejme, vyjde aj článok.
  • V poslednej dobe propagujem články aj na LinkedIn. Sieť je hlavne na mobile veľmi dobre prístupná a dajú sa tam nájsť kvalitné príspevky. Nájdete ma tam pod mojím menom.

Čo bude ďalej?

To nikto nevie. Mám nejaké plány, ale zatiaľ si ich nechám pre seba. Nechcem sa totiž zaviazať k niečomu, čo potom nebudem schopná splniť. No, samozrejme, články budú aj naďalej vychádzať každý pondelok o ôsmej ráno a newslettery vždy prvého (výnimočne druhého) v mesiaci tak, ako ste zvyknutí. Na tom sa nič nezmení.

Aby vám neušli žiadne novinky, sledujte sociálne siete.

A aký rok ste mali vy? Čo sa vám podarilo, prípadne nepodarilo? Píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov alebo e-mailom. Ak mi chcete urobiť radosť a bavia vás témy z oblasti prístupnosti, prihláste sa aj na odber newslettera.

Všetko dobré v novom roku 2023 a nech je minimálne taký dobrý ako ten odchádzajúci, radšej však oveľa, oveľa lepší.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


2 odpovede na “Čo dal a vzal rok 2022?”

Ja najviac spomínam na leto, kde som bola účastníčkou Letnej počítačovej školy v Modre. Bolo to super a dúfam že bude aj tento rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.