Kategórie
Software

RTVS – rozhlas, televízia aj podcasty v jednom

RTVS do mobilu združuje do jednej prehľadnej aplikácie televízne aj rozhlasové vysielanie spolu s podcastami. Je dostupná zadarmo pre obidve najpoužívanejšie platformy. Ako je na tom s používateľským komfortom a prístupnosťou?

 

Inštalácia a prostredie

 

Aplikáciu stiahnete štandardne z Obchodu Play v prípade mobilných telefónov alebo tabletov s Androidom a App Storu pre zariadenia od Applu. Inštalácia prebieha štandardne, nič vás neprekvapí.

Prostredie je tiež celkom intuitívne. Vo vrchnej časti je len logo RTVS a tlačidlo Vyhľadávač. V spodnej časti je 5 kariet alebo záložiek:

 

Úvod

 

Na karte Úvod nájdete súhrn práve vysielaných programov Televízie, Rádia a posledné podcasty. Tu je to vyriešené dosť nešťastne, pretože televízie aj rádiá sú zoradené akoby v páse a nie pod sebou. Ak prechádzate po displeji prstom (nešviháte), čítač oznamuje len „Logo prehrať“. Aby ste sa dozvedeli, čo ktoré rádio alebo televízia vysiela, je potrebné pohybovať sa pomocou švihania prstom.

Posledné podcasty sú už štandardne pod sebou. Z môjho pohľadu to vyzerá trošku nekonzistentne, ale funkčné to je.

Z nejakého nepochopiteľného dôvodu mi však z úvodnej obrazovky nešlo spustiť vysielanie rádií a ani podcasty. S televíznym vysielaním som problém nemala. Problémom pre mňa z hľadiska prístupnosti je aj to, že nadpisy oddeľujúce Rádio, Televíziu a Posledné podcasty nie sú urobené pomocou štýlov, ale len zvýrazneným písmom.

 

Televízia

 

V tejto záložke sa, prirodzene, nachádza televízne vysielanie. Je rozdelená na niekoľko sekcií. Vo vrchnej časti sú pod sebou zoradené práve vysielané programy jednotlivých televíznych okruhov, pričom väčší náhľad vidíte pri práve vybranej televízii. Pod nimi nájdete:

 

1.      Program

Tu si môžete pozrieť, čo bude ktorý televízny okruh vysielať. V prvom riadku vyberáte televízny okruh, v druhom deň v týždni.

Pod výberom vidíte vybraný dátum a deň, ktorý zasa nie je označený nadpisom. Orientácia je tak mierne sťažená. Nasledujú vypísané programy podľa času vzostupne zoradené pod sebou.

Po poklepaní na konkrétny program vidíte jeho detailný náhľad.

 

2.      Archív

Po poklepaní naň sa otvorí karta, kde môžete vyhľadávať. Vyhľadávacie pole je označené ako Názov, no to, že je to editačné pole, sa nedozviete.

Pod vyhľadávačom sú programy, ktorých názov zistíte len pri švihaní po obrazovke. Ak po nej prechádzate prstom, čítač hlási len Logo a nič viac. Po výbere niektorej relácie sa ocitnete v jej detailnom náhľade, kde si môžete vyberať aj jednotlivé epizódy.

 

3.      Relácie

Relácie sú obdobou archívu, akurát si nevyberáte podľa dátumu a dňa v týždni, ale len podľa názvu. Vo veľkej väčšine sa tu nachádzajú športové programy.

 

4.      TV žánre

Tu si pomocou poklepania na príslušné tlačidlo môžete zvoliť programy roztriedené na jednotlivé žánre. Následne aplikácia vypíše tie relácie, seriály alebo filmy, ktoré sú zaradené do vami zvolenej kategórie.

 

5.      Seriály

Sú posledným podnadpisom na karte Televízie. Tu sa švihaním pohybujete po seriáloch, ktoré RTVS vysiela. Dokonca je možné naposledy odvysielanú epizódu aj prehrať. A to aj u seriálov, ktoré nie sú produkciou alebo koprodukciou RTVS.

 

Prehrávač televízneho vysielania

 

Je veľmi jednoduchý. Po poklepaní na Prehrať sa spustí priamo prehrávanie zvoleného programu. Ak držíte telefón na výšku, je obraz zobrazený len asi na tretine displeja v strede. Preto pokiaľ chcete pozerať na celom displeji, je potrebné telefón otočiť na šírku.

V prehrávači nie sú s čítačom k dispozícii žiadne ovládacie prvky okrem tlačidla Do obľúbených, Pozrieť neskôr a posúvača v prípade prehrávania programu z archívu. Pokiaľ chcete pozastaviť / spustiť opätovne prehrávanie, musíte poklepať jednoducho niekde do oblasti prehrávača, čiže vlastne kdekoľvek na displej.

Inak tu nenájdete tlačidlá pre predchádzajúce / nasledujúce video ani na posúvanie o určitý počet sekúnd či pre stlmenie alebo akúkoľvek úpravu hlasitosti. To už aplikácia iVysílání Českej televízie to má vyriešené oveľa lepšie.

Keď ste na posúvači, čítač dookola referuje o prehratom čase, a to aj v prípade, že máte program pozastavený.

Z prístupnostného hľadiska nie je prehrávač práve ideálny, no je funkčný a program si prehráte aj s čítačom obrazovky.

 

Rádio

 

Na tejto karte nájdete práve prehrávané relácie na všetkých jedenástich okruhoch Slovenského rozhlasu. Sú zoradené pod sebou. S čítačom sa dozviete síce ich názov, ale nie už to, na ktorej stanici program vysielajú. Najhoršie bolo, že keď som si počas majstrovstiev sveta chcela pustiť priamy prenos zápasu, musela som poklepať na názov Krátke správy. Pri počúvaní mi často aplikácia zamrzla, čo sa v prípade televízneho vysielania nestalo.

Pod okruhmi SRO ešte nájdete – podobne ako v prípade televízie – program, archív a relácie. Podrobne sa im na tomto mieste už venovať nebudem. Musím povedať, že ani na tejto záložke nie sú oddeľovacie nadpisy sprístupnené pomocou štýlov.

Malo by to fungovať v ideálnom prípade tak, že poklepete na konkrétny názov relácie a spustí sa prehrávanie. Vedľa názvu je potom tlačidlo Pauza. Žiadne iné ovládacie prvky pri živom vysielaní nečakajte. No ani pri písaní článku sa mi live stream nespustil a nefungovalo ani prehrávanie programu z archívu.

 

Podcasty

 

RTVS niektoré svoje relácie vydáva alebo označuje aj za podcasty. Môžete ich tak nájsť práve na tejto karte. V hornej časti pod slovom Kategória si poklepaním na príslušné tlačidlo môžete vybrať oblasť, ktorá vás zaujíma. Otvorí sa zoznam výsledkov s podcastami vo vami zvolenej kategórii. Po poklepaní na názov podcastu sa dostanete na detailný náhľad, kde je aj výpis všetkých epizód od najnovšej po najstaršiu.

Pod kategóriami sú posledné odvysielané podcasty. Bohužiaľ, ani tu mi prehrávanie nefungovalo. A tak vám ani detailnejšie nepriblížim prehrávač audio obsahu.

 

Profil

 

Tu nájdete podcasty, ktoré ste si odložili na neskoršie počúvanie, obľúbené programy a nastavenia. V nich môžete ovplyvniť iba to, či vám aplikácia môže zasielať notifikácie, či sa bude program prehrávať len na Wi-Fi, alebo aj pri pripojení cez mobilné dáta a či chcete video v lepšej kvalite.

Na karte sú ešte všetky sociálne siete RTVS a tlačidlo pre Spätnú väzbu. To je všetko.

 

Záver

 

Aplikácia RTVS je funkčná len na polovicu. Nielen čo sa týka prístupnosti, kde má výrazné nedostatky. Ale aj pri prehrávaní audio obsahu, a to ako live streamu, tak obsahu z archívu mi vôbec nefungovala. Bude to potrebné reportovať vývojárom.

Pokiaľ si teda chcete pozrieť niečo z televízneho vysielania, s tým problém nie je. Ak by ste si cez aplikáciu chceli pustiť rádio alebo podcasty, program nespustíte. Aspoň v mojom prípade to tak bolo.

V prípade, že máte inú skúsenosť a vám aplikácia funguje, alebo ak aj vám nefunguje, dajte vedieť. Najlepšie by bolo dať spätnú väzbu priamo RTVS.

Píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo aj do komentárov pod článkom. Prihláste sa aj na odber newslettera. Myslím, že neurobíte chybu.

2 odpovede na “RTVS – rozhlas, televízia aj podcasty v jednom”

Tiež je škoda, že ani v prípade živého vysielania ani v prípade pozerania relácií a seriálov z archívu nie je možné aktivovať zvukovú stopu s audio komentárom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.