Kategórie
Software

Let’s play Sonar Islands

Sonar Islands je audiohra, v ktorej je vašou úlohou odomykať a vylepšovať vlastné ostrovy a hľadať a pozbierať zlato na cudzích ostrovoch, teda jednoducho povedané kradnúť. Ale môžete pokojne odhodiť morálne zábrany, ostatní rovnako budú vykrádať vás. 🙂

Hra je prístupná, dostupná pre iOS aj Android a platená.

Inštalácia a prvé spustenie

Hru stiahnete z Obchodu Play pre Android a App Storu pre telefóny s operačným systémom iOS. Inštalácia je úplne štandardná, nič vás nezaskočí.

Ak si však chcete zahrať, bude potrebné hneď na začiatku uhradiť predplatné vo výške 2,49 € za mesiac. Menšou komplikáciou v tomto prípade môže byť fakt, že po spustení hry si budete musieť screen reader vypnúť, ale na dokončenie nákupu budete presmerovaní do Obchodu Play respektíve App Store a tam zasa čítač obrazovky budete potrebovať.

Zakúpenie predplatného nie je zložité. V Obchode Play vyberiete spôsob platby a dokončíte nákup, ktorý buď potvrdíte heslom, alebo odtlačkom prsta podľa toho, ako máte nákupy zabezpečené.

Prostredie hry

Sonar Islands je audiohra, ktorá je sprístupnená aj pre hráčov používajúcich screen reader. Jej prostredie je preložené do češtiny. Má však vlastné ozvučenie, preto vás vyzve, aby ste vypli buď VoiceOver, alebo TalkBack podľa toho, čo používate. Mám overené, že so zapnutým čítačom obrazovky hra naozaj nefunguje.

Aby ste Sonar Islands mohli hrať aj v prípade, že ešte máte funkčný zrak, menu a všetky ovládacie prvky sú normálne grafické. Pokiaľ ozvučenie nechcete používať, môžete ho vypnúť.

Prostredie hry sa, samozrejme, mení v závislosti od toho, kde sa nachádzate. Úvodná obrazovka však vyzerá takto.

  • Vo vrchnej časti vľavo a vpravo sú uvedené štatistické údaje o hráčovi – meno, úroveň, nazbierané body za skúsenosti, zlato, svetlá, počet útokova a prebiehajúcich vylepšení.
  • Približne v strednej časti sa nachádzajú položky menu – Výcvikový tábor, Vaše ostrovy, Útok na ostrov a podobne.

So zapnutím ozvučením ovládate hru tak, ako ste zvyknutí: švihaním vľavo a vpravo, prípadne skúmaním dotykom sa pohybujete medzi položkami, dvojitým poklepaním ich aktivujete. Mám skúsenosť na Androide, že príležitostne nereaguje správne poklepanie a doslova som musela hľadať miesto na displeji, kde to pôjde. Je pravdepodobné, že to bude spôsobené len mojím zariadením. Dve praktické poznámky pre hráčov so zvyškami zraku:

  • Položky menu ako Ostrovy, Útok na ostrov, Kmen, Nastavení sa otvárajú štandardne ako nová podstránka a aby ste sa dostali von, je potrebné nájsť tlačidlo Zpět, ktoré je vždy v ľavej spodnej časti obrazovky.
  • Možnosti upgradu, oznámenie o dokončení vylepšenia, rôzne nápovedy a podobne sa zasa zobrazujú ako dialógové okná a tlačidlo Zavřít hľadajte vpravo hore pod štatistikou.

Takto prostredie vyzerá so zapnutým ozvučením.

Na začiatku hry odporúčam prejsť Tutoriálom, kde sa naučíte hru ovládať. Nie je to zložité, ale tu najlepšie pochopíte princíp toho, ako funguje útok na ostrov.

Ako ste počuli v tutoriáli, na začiatku je nastavené ovládanie kompasu pomocou pohybu prsta na tú stranu, kam chcete, aby sa kompas točil. Mne sa však stalo, že som prstom pohla, pridržala ho a kompas sa vypol. Mne sa preto osvedčilo ovládať ho otáčaním dvomi prstami ako rotor v iOS. Funguje to veľmi spoľahlivo aj na Androide a môžete byť oveľa jemnejší a presnejší v zameriavaní. Tretím spôsobom, ako kompas používať, je gyroskop. Ten sa mi ale neosvedčil vôbec.

O čom je Sonar Islands?

Princípom hry je odomknúť a vylepšovať čo najviac svojich vlastných ostrovov. To vás stojí zlato (nazbierané v hre) a skutočný čas.

Zlato získavate dvomi spôsobmi:

  • Odomykaním a postupným vylepšovaním truhlíc na vlastných ostrovoch – čím ste na vyššej úrovni, tým truhlice môžu, ale aj nemusia produkovať viac zlata.
  • Útoky na cudzie ostrovy – zlato, ktoré vyprodukujú vaše truhlice, rozhodne nebude stačiť, aby ste dosahovali vyššie úrovne. Je preto potrebné vykradnúť ostrovy vašich protihráčov. Nebojte sa, protihráči budú rovnako vykrádať vás.

Vaše ostrovy

Na začiatku máte k dispozícii iba 1 ostrov, a to Chrám. Ostatné sú zamknuté. Postupným odomykaním truhlíc a útočením na ostrovy protihráčov získavate viac a viac zlata.

Na každom ostrove môžete mať až 3 truhlice, ktoré produkujú zlato podľa toho, akú úroveň odomknete. Na prvej úrovni vám truhlica vyprodukuje maximálne 250 zlata, čo je rozhodne málo.

Aby nebolo pre protihráčov jednoduché vás okradnúť, na ostrove sú k dispozícii vždy dva obranné prvky. V Chráme sú to hady a padajúce stropy, v Džungli levy a pasce, v Lunaparku bomby a hračky a tak ďalej. Tie takisto môžete zlepšovať, aby boli účinnejšie alebo nebezpečnejšie.

Za každé vylepšenie získate takzvané body za skúsenosti a po nazbieraní určitého počtu postupujete na ďalšiu úroveň. Na vyššej úrovni zasa môžete vylepšovať vaše ostrovy, odomykať ďalšie, získavať viac bodov, útočiť na viac ostrovov protihráčov a týmto spôsobom si vás hra uzamkne, ak si nedáte pozor.

Takto vyzerá 1 z ostrovov na piatej úrovni hráča.

Útok na ostrov

Aby ste mohli postupovať na vyššie úrovne, potrebujete, ako som už niekoľkokrát zdôraznila, zlato. Ním platíte vylepšenia, za ktoré dostávate body za skúsenosti a na základe nich stúpate. Zlato, ktoré vyprodukujú truhlice na vašich ostrovoch so zvyšujúcou sa úrovňou a stúpajúcimi sumami za upgrady nebude stačiť. Aby ste získali ďalšie, potrebujete nájsť ostrovy protihráčov a tie doslova vykradnúť. K dispozícii máte sluch, kompas a ochranu pred jedným z obranných prvkov.

Za vyhľadanie ostrova platíte dopredu. Čím vyššia úroveň, tým vás sprostredkovanie vyjde drahšie.

Preto môžete zbierať ešte takzvané svetlá. Čím ich máte viac, tým vyšší máte bonus za nazbieranú korysť. Podľa toho, koľko svetla máte, stúpate v takzvaných ligách.

Vypočujte si, ako celá séria útokov môže vyzerať.

Udalosti

Medzi vylepšeniami a útokmi na ostrovy prebiehajú každých niekoľko dní na Sonar Islands aj takzvané udalosti. Sú to časovo obmedzené hry ako Cesta důlním vozíkem, Zvířecí paměťová hra a podobne. Každá má svoj princíp, je obdivuhodné, že sa neopakujú a nie sú podobné ani základnej hre.

Udalosti sa môžete zúčastniť buď vtedy, ak máte 10 žetónov (tie zbierate počas trvania hry na vlastných aj cudzích ostrovoch), alebo si ju zaplatíte diamantmi.

Diamanty kupujete za reálne peniaze v obchode. Transakcia prebieha podobne ako pri predplatnom. Môžete nimi buď teda zaplatiť účasť na udalosti, alebo urýchliť dokončenie vylepšenia.

Záver

Sonar Islands je prepracovaná audiohra, ktorú si však bez problémov zahrá aj bežná verejnosť vďaka grafickému prostrediu. Veľmi sa mi páči nápad aj to, ako je hra urobená po zvukovej stránke. Na Androide príležitostne bojujem s ovládaním, na iPhone som neskúšala. Nechce sa mi platiť dvojmo. 🙂

Výhodou je české prostredie, aj keď je preklad sem-tam nepresný. Nevýhodou zasa predplatné, bez ktorého si nezahráte.

Aké hry hráte vy? Podeľte sa s ostatnými buď na Facebooku, vo facebookovej skupine Technológie bez zraku, ktorá má už 100 členov. Alebo mi napíšte e-mail, či zanechajte komentár pod článkom.

Prihláste sa na odber newslettera Zo sveta prístupnosti. Raz mesačne v ňom dostanete prehľad užitočných a zaujímavých článkov, pozvánok na udalosti, konferencie, semináre, webináre, a to všetko v oblasti prístupnosti najmä pre používateľov so zrakovým znevýhodnením.

PS: podpora sa cení či už priamo na účet, alebo cez provízne odkazy. Nájdete ich v recenziách hardwaru, alebo aj na hlavnej stránke. Ďakujem.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Let’s play Sonar Islands”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.