Kategórie
Návody Prístupnosť Software

Nová aktualizácia produktov od Esetu prináša problém pre používateľov screenreaderov

V minulých dňoch po aktualizácii Eset Internet Security som zistila, že vôbec nemôžem používať prehliadač. Ak som stlačila konkrétny kláves na počítači, zdalo sa, že sa stlačilo niečo úplne iné. Vyzeralo to, že počítač odmietol poslušnosť.

Pokiaľ sa vám to stalo tiež a používate produkty od Esetu, nebojte sa, nekazí sa vám počítač. To si len v Esete vymysleli, že predvolene aktivujú ochranu platieb a pre istotu ju aplikujú na všetky internetové prehliadače.

Čo je ochrana platieb?

Ochrana platieb je služba v produktoch Eset Internet Security a Smart Security, ktorej cieľom je ochrániť vaše finančné transakcie a údaje v online bankovníctve pred zneužitím. Je dostupná vo všetkých bežne používaných prehliadačoch, dokonca aj v Internet Exploreri.

Funguje to tak, že po aktivovaní služby sa spustí zabezpečený prehliadač, v ktorom by nemal mať nikto a nič prístup k zadávaniu znakov z klávesnice, aby nebolo možné údaje odčítať a zneužiť. A tu je vlastne, ako sa hovorí, zakopaný pes.

Čítač obrazovky logicky musí mať prístup k znakom zadávaným z klávesnice, inak by stratil zmysel. No ochrana platieb a takisto funkcia Zabezpečené prehliadače mu to znemožní.
Čo sa stane?

  • Zdá sa, ako keby každý kláves, ktorý stlačíte, nefungoval správne a zakaždým znamenal niečo iné.
  • Nemôžete sa pohybovať v režime prehliadania na webe, pretože každý kláves je interpretovaný úplne inak. Ak napríklad stláčate písmeno H na pohyb po nadpisoch, raz skočíte na tlačidlo, inokedy na editačné pole, odkaz, prepínač a podobne.
  • Nemôžete zapisovať textové údaje, hoci písanie funguje. Výstup z klávesnice totiž nezodpovedá tomu, čo ste potrebovali napísať.

Čo s tým?

Existujú dve jednoduché riešenia. Buď Je potrebné vypnúť funkcie Ochranu platieb a následne aj Zabezpečené prehliadače, alebo ak trváte na ochrane platieb, deaktivovať ochranu klávesnice. Túto možnosť som nakoniec zvolila ja, pretože online bankovníctvo aktívne využívam.
Postup pre deaktiváciu Ochrany online platieb je nasledovný:

  1. Otvoríte Eset > Nastavenia.
  2. Vyhľadáte a aktivujete medzerníkom Bezpečnostné nástroje.
  3. V nich je potrebné Tabulátorom prejsť na Ochrana online platieb a tlačidlo potvrdiť Medzerníkom.
  4. Objaví sa dialóg, kde si vyberáte, na akú dlhú dobu chcete službu vypnúť. Odporúčam natrvalo.
  5. Aktivujete tlačidlo Použiť.
  6. Ak to máte nastavené, bude ešte potrebné v Kontrole používateľských kont udeliť súhlas s vykonávaním zmien v počítači. Vo Windowsoch 10 a 11 na to slúži skratka ALT+A.

A ako vypnúť Zabezpečené prehliadače?
Stačí, pokiaľ táto služba ostane po vypnutí Ochrany online platieb zapnutá, prejsť Tabulátorom na tlačidlo Zabezpečiť všetky prehliadače a aktivovať ho Medzerníkom. Funkciu by ste tým mali vypnúť.

Čo ak chcem používať Ochranu online platieb?

Ako som spomenula, nie je potrebné vzdať sa ochrany online platieb úplne. V tomto prípade stačí vypnúť iba ochranu klávesnice, a to takto:

  1. Otvoríte Eset > Nastavenia.
  2. Tabulátorom vyhľadáte a Medzerníkom aktivujete Rozšírené nastavenia a tu Web a e-mail.
  3. Nájdete Ochranu online platieb > Ochrana klávesnice. Tú Medzerníkom odčiarknete.
  4. Aktivujete tlačidlo OK a následne povolíte Esetu vykonávať zmeny v počítači (ALT+A).

Záver

Niekedy aj dobre mienené funkcie pre nás, používateľov screenreaderov, môžu vyznieť veľmi nevhodne a prakticky znemožniť používanie screenreadera v tomto konkrétnom prípade na webe. Podnet som poslala aj priamo do Esetu, aby si na to do budúcnosti dali pozor. Prirodzene, nemohlo im to napadnúť, no verím, že nie sme natoľko nezanedbateľná skupina používateľov a viac sa to nestane.

To, ako si sprístupniť produkty od Esetu pre čítač NVDA, si môžete prečítať v článku na Blindrevue.

Ak sa chcete niečo spýtať, potrebujete s vypnutím pomôcť, alebo máte akýkoľvek postreh, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo aj e-mailom. Prihláste sa aj na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “Nová aktualizácia produktov od Esetu prináša problém pre používateľov screenreaderov”

Případně by do těchto funkcí mohli přidat možnost udělit výjimku konkrétní aplikaci. Nemuselo by to být tak těžké a v našem případě by se to v podstatě týkalo jen tří běžně rozšířených programů – NVDA, JAWS a případně Narrator.

Ja si myslím, že to kvôli bezpečnosti neurobia. Keď si zoberieme, že NVDA je open source, tak predpokladám, že pre nich je to až príliš veľké bezpečnostné riziko. Ale fakt by mohli na toto upozorniť dopredu. Minimálne klientov, ktorí nakupovali Eset s preukazom ŤZP.

Pri písaní s ochranou klávesnice dochádza iba k zmätočnej interpretácií napísaných znakov čítačom. Znaky v textových poliach sú tie, ktoré píšeme z klávesnice. Teda ak sme si istí prstokladom, nie je potrebné znižovať ochranu pri online platbách.
Druhá poznámka sa týka vypnutia ochrany online platieb ako celku. Na čo si potom platíme za antivírusový softvér?
O tomto „probléme“ spoločnosť Eset vie už niekoľko rokov. No podľa ich odozvy to tak aj ostane. Bezpečnosť je priorita a funkciu si môžeme deaktivovať. Navyše o situácií a jej riešeniach sa v komunite dotknutých používateľov vie. Stačí sa trochu poobzerať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.