Kategórie
Braillovo písmo Hardware Software Tyflo pomôcky

Sudoku s Braillovým písmom – pocvičte si prsty aj hlavu

Sudoku je logická hra s číslami, pri ktorej do mriežky 9×9 dopĺňate čísla tak, aby sa neopakovali ani v riadku, ani v stĺpci a ani štvorci 3×3. V tomto článku si predstavíme hardwarovo-softwarové riešenie, aby používatelia Braillovho písma neboli odkázaní iba na Sudoku v počítači.

 

Tabuľka sudoku

 

Model sudoku s použitím Braillovho písma vymyslel pán Jiří Mojžíšek. Hra sa skladá z dvoch plastových častí a kociek s brailovými číslami.

Prvá menšia časť hry je akoby puzdro, kde máte uložené kocky. Obsahuje len zvislé stĺpce, do ktorých kocky poukladáte. Zatvoríte ho plastovým krytom, ktorý vsuniete do drážok puzdra, aby sa kocky nerozsypali. Dajte si na to pozor, mne sa to okamžite po otvorení puzdra podarilo.

Druhá tabuľka obsahuje 81 štvorcových otvorov, do ktorých budete kocky vsúvať. Rozohranú hru si tiež môžete prekryť plastovým krytom a zobrať ju kamkoľvek so sebou.

 

Popis kocky

 

Kocka má z dvoch strán čísla od 1 do 9 v Braillovom písme bez číselného znaku, teda písmená a až i. Z troch strán je vrúbkovaná a na prednej hladká. Podľa toho rozlíšite, o aké číslo ide – 2 alebo 3, 4 alebo 6 prípadne 8 alebo 5 a 9. Na jednej strane sú body vystúpené a na druhej až tak nie. Na základe toho viete, ktoré čísla sú súčasťou zadania a ktoré ste doplnili vy.

 

Generátory zadaní

 

Ak si sami chcete vygenerovať zadanie, ponúkam dve riešenia, ktoré vám s tým pomôžu a sú prístupné.

 

Generátor sudoku

 

Pán Mojžíšek na svojej stránke ponúka jednoduchý generátor, ktorý si môžete stiahnuť a pomocou neho vygenerovať statické rozloženie čísel.

Odporúčam program sťahovať cez prehliadač Mozilla Firefox. Po aktivovaní odkazu Stiahnuť totiž prehliadač upozorní, že z daného zdroja sa často nesťahuje a súbor môže byť potenciálne nebezpečný. Aktivujte tlačidlo alebo odkaz Uložiť.

 

Ako vygenerovať úlohu a praktický príklad

 

Aktivujte odkaz. Program sa spýta, koľko políčok chcete v sudoku dopĺňať vy od 27 do 72. Čím viac políčok necháte prázdnych, tým ťažšia úloha bude. Následne po zadaní čísla stlačte Enter. Program sa otvára v príkazovom riadku, a tak na prezretie zadania použite s čítačom NVDA objektovú navigáciu. Ubezpečte sa, že program vygeneruje 27 trojciferných čísel v deviatich riadkoch. Čísla sú zoradené v trojiciach a 0 označuje voľné políčko. Po zatvorení programu sa zadanie uloží do súboru .txt v priečinku, kde sa nachádza aj samotný generátor.

Povedzme, že si necháte najľahší variant, teda 27 políčok ostane prázdnych. Zadanie bude vyzerať napríklad takto:

 

910 240 305

075 013 406

403 605 107

 

008 069 532

132 054 060

650 802 710

 

384 500 071

590 320 640

001 478 053

 

Číslo 910 znamená, že na prvé dve políčka vľavo hore dáte staticky čísla 9 a 1. S nimi už nebudete hýbať. 240 – do štvrtého a piateho poľa dáte čísla 2 a 4 a na šiestom ostane voľno. No a 305 naznačuje, že do siedmeho v prvom riadku patrí číslo 3, ôsme ostane prázdne a na posledné vložíte kocku s číslom 5. Takto pokračujete, kým nevyplníte statickými číslami celú hraciu plochu.

Potom zvyšné čísla dopĺňate na prázdne miesta tak, aby sa rovnaké číslo neopakovalo ani v stĺpci, teda napríklad v jednom stĺpci nemôžu byť dve jednotky, ani v riadku a ani v žiadnom štvorci 3×3 čísla.

 

QQWing Sudoku

 

Druhým riešením je stránka QQWing.com. Je síce v angličtine, no problémy by ste nemali mať.

Postup:

  1. Aktivujete odkaz Generate.
  2. Zo zoznamového rámika vyberiete obtiažnosť (difficulty). Máte na výber jednoduché, ľahké, stredne náročné a expert.
  3. Ak je pre vás podstatné, kde budú v zadaní prázdne miesta, vyberte si nejaký druh simetrie zo zoznamového rámika Simmetry.
  4. V output format vyberáte typ zobrazenia zadania. Odporúčam ponechať readable.
  5. Aktivujete tlačidlo Generate.
  6. Zadanie nájdete pod formulárom pre parametre úlohy.

 

Zadanie vyzerá nejako takto:

 

. 2 . | . . . | 8 . .

. . . | . . 8 | . . .

. . . | . . . | . 4 .

——-|——-|——-

. 8 2 | . 6 . | . 7 .

4 . . | 3 . . | . . 6

7 . . | 5 . 9 | . . .

——-|——-|——-

5 4 . | . . . | . 2 8

. 3 . | . . 6 | . . 5

6 7 . | 2 5 . | 4 3 .

 

Je predelené na štvorce 3×3 políčka. Stĺpce sú oddelené zvyslými čiarami, riadky pomlčkami. Prázdne miesta sú nahradené bodkami.

 

Ako si overiť správnosť riešenia?

 

Na tej istej stránke qqwing.com aktivujete odkaz Solve. Zadanie si pripravíte tak, že medzi číslami nebudú žiadne medzery ani voľné riadky a na prázdnych miestach budú bodky.

Bude to vyzerať nejako takto:

 

54..9.6.7

..9.643.8

8.35.7..4

….86721

196.2..4.

27.3.19..

6351…8.

42.6..57.

..7452.36

 

Takto pripravené zadanie vložíte do editačného poľa a potvrdíte tlačidlo Solve.

Pod tlačidlom nájdete hotové riešenie, ktoré môžete jednoducho porovnať s tým, ktoré máte na hracej tabuľke.

 

Záver

 

Hru si môžete zostaviť aj z hocijakého sudoku v časopise, ak vám ho bude mať kto nadiktovať. Takisto je možné napríklad z Audiogames.net stiahnuť sudoku v audio forme a podľa hry rozmiestniť čísla na hracej ploche.

Model sudoku s Braillovým popisom nie je síce typickým zástupcom technológií, ale je to geniálny nápad vo svojej jednoduchosti. Používateľom Braillovho písma dáva šancu spolu s generátorom precvičovať logické myslenie a nebyť odkázaní len na audio hru v počítači.

Pokiaľ by ste o hru mali záujem, môžete si ju zakúpiť v e-shope Tyflopomůcek. Stojí 650 CZK, čo je približne 26,50 €.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Prihláste sa aj na odber newslettera.

Jedna odpoveď na “Sudoku s Braillovým písmom – pocvičte si prsty aj hlavu”

Děkuji za představení ne virtuální verze sudoku. O které jsem doteď nevěděl že existuje i v této formě. A taktéž i tvůrci za vytvoření.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.