Kategórie
Hardware

Klávesnica Logitech G915 LIGHTSPEED TKL – drahá ale dobrá

Logitech G915 LIGHTSPEED TKL je nízkoprofilová klávesnica s mechanickými spínačmi. To zaručuje dlhú výdrž, presnosť pri písaní a väčšiu hlučnosť. 😊 Oproti membránovým klávesniciam je však aj dvoj-trojnásobne drahšia. Oplatilo sa do nej investovať?

 

Rozdiel medzi membránovou a mechanickou klávesnicou

 

Kým sa pozrieme na samotnú klávesnicu, je potrebné vysvetliť rozdiel medzi mechanickými a membránovými spínačmi.

Membránové spínače používajú na snímanie stlačenia plošné obvody natlačené na plastovej fólii, ktorá sa nazýva membrána. Ak stlačíte kláves, dôjde k pritlačeniu membrány a dotyku s kontaktnou plochou, čím uzavriete obvod a napíšete písmeno. Odpor klávesu zabezpečuje gumená čiapočka, ktorá sa pružne deformuje a po pustení kláves vracia späť do pôvodnej polohy. Na zopnutie obvodu je potrebné dotlačiť kláves až do konca. Toto riešenie je oproti mechanickým spínačom lacnejšie, pretože je jednoduchšie na výrobu. Avšak membránové klávesnice nemajú na rozdiel od mechanických garantovanú takú výdrž.

Spínač na mechanickej klávesnici funguje inak. O odpor klávesu sa v tomto prípade starajú pružinky a o zopnutie obvodu kovové kontakty používané v elektrotechnike. To zabezpečuje vyššiu výdrž klávesnice, hraničný bod (teda miesto, kde sa zopne obvod) oveľa vyššie ako pri membránovej klávesnici. V neposlednom rade mechanická klávesnica ponúka špecifickú hmatovú odozvu. Nevýhodou je vyššia cena a hlučnosť.

 

Balenie

 

Klávesnicu dostanete v precízne spracovanej krabici. V balení nájdete okrem samotnej klávesnice aj nabíjací kábel USB-a na Micro USB, unifiing prijímač spolu s redukciou a návody.

Keďže som chcela čo-to ušetriť, kupovala som rozbalený tovar, ale nič nebolo poškodené a klávesnica je taktiež ako nepoužívaná.

 

Vzhľad

 

Logitech G915 som kupovala v Tenkeyless verzii, čo znamená, že jej chýba numerický blok. Vyrába sa aj model v plnej 100-percentnej verzii. Inak však nie je ochudobnená o nič. Dokonca má aj šesticu klávesov Insert, Delete, PG down, PG Up, Home a End. Vyzerá to, ako by numerický blok len odstrihli.

Prvé, čo si všimnete, keď zoberiete Logitech G915 LIGHTSPEED TKL do rúk, je jej hmotnosť. Na svoje rozmery (36,9 x 15 x 2,2 cm) váži naozaj dosť – 810 g. Je to z toho dôvodu, že je vyrobená z kombinácie plastu (spodná strana) a brúseného hliníka (vrchná strana).

Klávesy by mali mať nízky profil, avšak s výškou 2,7 mm sa za úplne nízke označiť nedajú. Ako som už spomínala, rozloženie je klasické, bez numerického bloku. Nechýbajú tak veľké šípky, funkčné klávesy aj blok s Insertom a tak ďalej. Zamrzelo ma, že klávesnici chýba FN a znak ampersant.

Nad funkčnými klávesmi nájdete ešte 8 gumených tlačidiel. Prvé 4 slúžia na prepínanie medzi zariadeniami, ovládanie režimu podsvietenia a zapnutie herného režimu, ktorý deaktivuje kláves Windows. Ďalšia štvorica napravo slúži na ovládanie multimediálneho prehrávača – predchádzajúca skladba, prehrať/pozastaviť, nasledujúca skladba a stíšiť. Tieto tlačidlá sú membránové a oproti klávesom ich stlačenie neponúka ani zďaleka tak kvalitnú hmatovú odozvu.

Na úpravu hlasitosti potom poslúži kovové koliesko alebo skôr valček, ktorý nemá aretáciu. To znamená, že hlasitosť nemôžete pridávať po krokoch a valček sa nezastavuje, môžete ním točiť do nekonečna. Mne to najskôr trošku vadilo, no potom som si zvykla.

Vypínač sa nachádza na prednej strane nad tlačidlom pre úplné stíšenie zvuku. Predná strana potom ešte obsahuje micro USB konektor, nájdete ho nad tretím gumeným tlačidlom zľava.

Na spodnej strane sú plastové nožičky, ktorými si môžete zväčšiť náklon klávesnice v dvoch polohách – 4 alebo 8 °, a priestor pre uloženie USB prijímača. Nachádza sa bližšie k ľavej nožičke.

 

Klávesy a komfort pri písaní

 

Ako som písala vyššie, rozloženie je štandardné až na chýbajúci numerický blok. Nemusíte sa tak báť, že by Logitech G915 TKL bola ochudobnená ako dnešné klávesnice bez numerického bloku o niektoré tlačidlá, ktoré pri práci s čítačom potrebujete.

Zvláštnosťou je, že medzi telom klávesnice a klávesmi je medzera, preto je potrebné dať pozor, aby ste niektorý kláves nechtiac nevylúpli.

klávesnica sa vyrába s tromi typmi spínačov:

  • Lineárne – sú zrejme najvhodnejšie pre hráčov, nemajú žiadnu hmatovú odozvu, teda pri ich stláčaní nemusíte prekonať žiadny odpor.
  • Taktilné – sú najlepšie na písanie, pretože pri ich stlačení je predsa len potrebné prekonať nejaký odpor a používateľ tak vie, že kláves stlačil.
  • Klikavé (clicky) – tieto spínače okrem hmatovej odozvy disponujú ešte aj výraznou zvukovou odozvou. Sú takisto vhodné na písanie, no hlučnejšie ako taktilné spínače.

Ja som si kúpila klávesnicu s taktilnými spínačmi. Či je hlučná, môžete posúdiť sami.

Komfort pri písaní je vysoko subjektívna vec, ale musím povedať, že na klávesnici sa píše výborne. Tým, že netreba klávesy úplne dotlačiť, ruky oveľa menej trpia. Druhú výhodu, ktorú to so sebou prináša, je vyššia presnosť a rýchlosť písania.

 

Pripojenie

 

Klávesnicu k počítaču pripojíte pomocou malého USB prijímača. Odozva je presná bez akejkoľvek latencie.

K telefónu je potom možné pripojiť ju cez rozhranie Bluetooth a medzi počítačom a telefónom sa prepínať stlačením jedného tlačidla.

Tretím spôsobom je prepojenie Logitech G915 pri nabíjaní cez kábel s počítačom. Klávesnica sa bude nabíjať, ale vy ju popri tom môžete naďalej používať.

 

Batéria a nabíjanie

 

Klávesnica Logitech G915 LIGHTSPEED TKL má vstavanú batériu, ktorá pri plnom jase podsvietenia vydrží 40 hodín prevádzky. Ak ju budete používať bez neho, môžete sa spoľahnúť na 1200 hodín používania. Pokiaľ to zoberiem z hľadiska prepisovateľa, tak pri použití zhruba 6 hodín denne vydrží približne 200 dní bez dobíjania. To sa podľa mňa oplatí.

Klávesnicu dobíjate káblom USB-A na micro USB, čo som tiež už spomínala, a nabitie by malo trvať menej ako 4 hodiny. Presný čas však nepoznám, ešte sa mi ju vybiť nepodarilo.

 

Logitech GHub

 

Je aplikácia, kde môžete spravovať všetky podporované zariadenia od značky Logitech. Už pri inštalácii neboli všetky tlačidlá označené. Inštalátor je v angličtine.

Mne sa GHub po inštalácii nepodarilo rozbehať. Keďže som ho testovala na 8-ročnom počítači, možno bude chyba v tom. Z toho, čo som ale videla, nie je aplikácia veľmi dobre prístupná pre čítače obrazovky.

 

Záver

 

Klávesnica Logitech G915 LIGHTSPEED TKL nie je pre každého. Je drahá a pre človeka, ktorý sa písaním neživí, nedáva veľmi zmysel. Avšak kto ocení presnosť, rýchlosť a prémiový pocit z písania, tomu ju môžem len odporúčať. Keď som doma prešla na membránovú externú klávesnicu, bol to naozaj veľký rozdiel, moje prsty protestovali.

Za zhruba 220 € ale dostanete kvalitne spracovanú klávesnicu s mechanickými spínačmi, dlhou výdržou na batériu a s možnosťou pripojiť ju aj k mobilnému telefónu.

Budem testovať aj oveľa lacnejší variant od CZC, tak ak túžite vyskúšať rozdiel medzi membránovými a mechanickými spínačmi, počkajte si a sledujte sociálne siete Facebook a Twitter. Samozrejme, už 80 odberateľov odporúča prihlásiť sa aj na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


2 odpovede na “Klávesnica Logitech G915 LIGHTSPEED TKL – drahá ale dobrá”

Dobrý den, měla jste možnost vyzkoušet si klávesnici od Applu?Z osobní zkušenosti mohu říci, že se na ní píše velmi hezky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.