Kategórie
Návody

Ako sa pohybovať medzi otvorenými programami a ich oknami

Poznáte všetky klávesové skratky, ktorými sa môžete prepínať medzi otvorenými oknami viacerých programov či inštanciami jedného (napríklad viacerými otvorenými súbormi MS Wordu)? Priznám sa, že ani ja som o všetkých nevedela.

Klávesové skratky

  • Alt+Tab – držíte Alt a k nemu stláčate Tab, čím sa cyklicky prepínate medzi otvorenými oknami či už viacerých programov, ale aj medzi inštanciami toho istého programu.
  • Windows+Tab – otvorí obrazovku so všetkými otvorenými oknami. Môžete sa medzi nimi pohybovať šípkami a otvoriť Enterom. Pri tomto zobrazení však máte oveľa viac možností, ako s oknami pracovať. Môžete ich presúvať na inú virtuálnu plochu, či prichytiť okno na ľavú / pravú polovicu monitora. Stačí na konkrétnom okne vyvolať kontextovú ponuku (Shift+F10). Nachádzajú sa tu nielen aktuálne otvorené okná, ale aj história. Čiže ak potrebujete, môžete nájsť program otvorený napríklad včera.
  • Alt+Escape – po stlačení sa presuniete rovno do posledného okna. Ak túto skratku budete držať stlačenú, budete sa cyklicky presúvať medzi všetkými oknami. Presúvanie je ale pomerne rýchle a čítač trošku nestíha. Preto odporúčam držať Alt a priťukávať Escape. Výhodou oproti Alt+Tab je to, že ak Alt+Tab raz pridržíte a pustíte a potom znova pridržíte a pustíte, pohybuje sa iba medzi dvomi oknami. Alt+Escape sa po opätovnom stlačení posunie vždy cyklicky o okno ďalej.
  • CTRL+Alt+Tab – po stlačení sa zobrazia na obrazovke všetky otvorené okná, medzi ktorými sa pohybujete šípkami vľavo a vpravo. Enterom zvolené okno otvoríte.
  • Windows+číslo 1 až 9 – otvorí programy pripnuté na Panel úloh. Nevýhodou je, že nie vždy viete, na ktorej pozícii sa daný program nachádza. Pokiaľ máte spustené viaceré inštancie programu, opätovným stlačením klávesa Windows + príslušné číslo sa presúvate medzi jeho inštanciami.
  • CTRL+Alt+začiatočné písmeno názvu – otvorí akýkoľvek program v počítači, ak mu túto skratku pridelíte.

Priradenie skratky na otvorenie programu

  1. Vyhľadajte program na pracovnej ploche, ktorý chcete otvárať pomocou skratky.
  2. Vyvolajte na ňom Vlastnosti (Alt+Enter).
  3. Stláčajte Tab, kým čítač nepovie „Klávesová skratka“.
  4. Tu stačí zadať začiatočné písmeno názvu (napríklad O pre MS Outlook, W pre Word a podobne). Automaticky sa doplnia klávesy CTRL a Alt.
  5. Akciu potvrďte tlačidlom OK, na ktoré sa presuniete stláčaním Tabulátora.
  6. Program potom môžete spúšťať aj pomocou klávesovej skratky prakticky kdekoľvek.

WinSwitcher

Je program, pomocou ktorého môžete výrazne zjednodušiť prepínanie sa ako medzi programami, tak medzi inštanciami programu. Po nainštalovaní do počítača beží na pozadí a pomocou klávesových skratiek vyvoláte buď zoznam otvorených aplikácií / programov, alebo okien programu, ktorý je práve v popredí. Umožňuje vyhľadávanie, taktiež z neho okná / programy zatvoríte.

Podrobnú recenziu Winswitchera nájdete tu.

Záver

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo som na nejaký spôsob zabudla, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom.

Každý mesiac posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti, v ktorom zmapujem dianie v oblasti technológií pre používateľov asistenčných technológií.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.