Kategórie
Software

Shazam – čo to hrá?

Shazam je aplikácia, ktorá sa pokúsi po nahraní ukážky piesne určiť interpreta a jej názov. Je veľmi jednoduchá na ovládanie, dostupná pre iOS aj Android a kľúčové časti sú prístupné. Upozorňujem, že popis prostredia, rozloženia prvkov a prístupnosti je platný pre telefóny s Androidom.

Stiahnutie a prvé spustenie

Shazam stiahnete z Obchodu Play zadarmo, pri inštalácii vás tak nič neprekvapí.
Po prvom spustení je potrebné povoliť prístup k mikrofónu, aby ste mohli nahrať ukážku skladby.

Prostredie

Je veľmi jednoduché. Vo vrchnej časti sú dve karty: Knižnice a Rebríčky. Po poklepaní na ne sa dostanete do skladieb, ktoré si buď pridáte do knižnice, alebo sa môžete pozrieť na hodnotenie skladieb v rôzne kategorizovaných rebríčkoch. Problém je, že sa z nich nedá vrátiť na úvodnú obrazovku. Po poklepaní na tlačidlo Späť na mobilnom telefóne aplikáciu zavriete a iné tlačidlo na návrat som nenašla.

Pod nimi je kľúčové tlačidlo Shazam. Po poklepaní naň spustíte nahrávanie skladby, ktorej názov či interpreta chcete zistiť.

No a posledným je tlačidlo Vyhľadať – môžete vyhľadávať skladby, interpretov alebo texty, o ktoré máte záujem. Z vyhľadávania sa na úvodnú obrazovku vrátite poklepaním na tlačidlo Späť.

Čo je to za skladbu?

Hlavnou funkciou, ako som už spomenula, je zisťovanie názvu a interpreta skladby. Postup je veľmi jednoduchý. Stačí poklepať na tlačidlo Shazam a počkať, kým skončí nahrávanie. To trvá v najhoršom prípade 20 sekúnd. Telefón oznámi koniec krátkym zavibrovaním.

Výsledkom môžu byť 2 scenáre:

  • Rozpoznaná skladba spolu s interpretom – tu máte možnosť spustiť jej prehrávanie poklepaním na tlačidlo Prehrať. Okrem toho sa dozviete aj počet tzv. shazamovaní, teda koľkokrát používatelia nechali danú skladbu rozpoznať.
  • Žiadna zhoda – telefón skladbu nerozpoznal. Obrazovku zavriete potvrdením tlačidla Zavrieť.

Prehrávač v Shazame

Ak chcete rozpoznanú skladbu prehrať, poklepte na rovnomenné tlačidlo. Ocitnete sa v prehrávači.

Ten má z pohľadu používateľa čítača obrazovky veľmi jednoduché rozhranie. V hornej časti nájdete 3 tlačidlá:

  • Texty – zobrazíte text práve prehrávanej skladby.
  • Zdieľať – pošlete odkaz na rozpoznanú skladbu všetkými možnými kanálmi, ktoré máte k dispozícii – WhatsApp, Messenger, Twitter, Facebook a podobne.
  • Viac možností – Môžete skladbu otvoriť v iných streamovacích aplikáciách – Apple Music, YouTube Music, Spotify, odstrániť z knižnice, zobraziť interpreta alebo znovu zdieľať. Užitočná je posledná položka – Nesprávna skladba – oznám to Shazamu. Cez ňu môžete aplikácii nahlásiť, že rozpoznanie nebolo správne.

Veľkú časť – asi tretinu displeja – zaberá obrázok (úprimne neviem aký). Pod ním sa nachádzajú informácie o prehrávanej skladbe, nadchádzajúce koncerty interpreta, najprehrávanejšie skladby, možnosť prehrať videoklip a naposledy iné podobné piesne, ktoré by sa vám podľa Shazamu mohli páčiť.

Najjednoduchšie je pohybovať sa v prehrávači švihaním a rolovaním ako v zozname dvomi prstami zdola nahor a opačne.

Shazam a presnosť

Tu je niekedy, ako sa hovorí, zakopaný pes. Dala som rozpoznať tú istú skladbu – Malá nočná hudba – od viacerých interpretov – raz bola hraná pomalšie, raz rýchlejšie. No a Shazam ju rozpoznal niekoľkokrát pod iným názvom.

Prípadne som naschvál nechala rozpoznať ľudovú pieseň z Moravy, aby som zistila, aká presná aplikácia je aj pri úplne neznámych a málo počúvaných skladbách. Na prvý raz ju nerozpoznala, respektíve áno, ale ako úplne inú skladbu, na druhý raz už bola úspešná. A to som bola v tichom prostredí s telefónom asi 15 cm od reproduktora.

Skladby, ktoré sú celosvetovo známe, nové aj staršie rozpoznáva bez najmenších problémov do sekundy. Nechala som rozpoznávať Beatles, Linkingpark, Brucea Springsteena, Metallicu, Justina Biebera, Desmod a ešte nejaké náhodné skladby, ktoré práve hrali v rôznych rádiách. Úspešnosť bola buď stopercentná, alebo skladbu Shazam rozpoznal na niekoľký pokus. Presnosť rozpoznávania v hlučnom prostredí (napríklad v kaviarňach alebo reštauráciách) som neoverovala.

Záver

Shazam je pomerne spoľahlivou aplikáciou na rozpoznávanie práve hrajúcej hudby. Jeho veľkou výhodou je, že má veľkú databázu, takže rozpozná takmer všetko. Taktiež je v slovenčine a kľúčové prvky aplikácie sú prístupné.

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo máte iný tip na podobnú prístupnú aplikáciu, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo do komentárov pod článkom. Už viac ako rok raz mesačne posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti. Tak neváhajte a zaregistrujte sa na jeho odber.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.