Kategórie
Software

V hlavnej role e-knihy

Začína sa obdobie prázdnin a dovoleniek a to so sebou prináša aj viac voľného času na čítanie. V tomto článku sa pozriem na to, ako je možné čítať e-knihy či už v počítači alebo na internete.

Čítame e-knihy v počítači

Prístupných spôsobov, ako čítať knihy v počítači, je hneď niekoľko. Či už ide o aplikácie inštalované priamo do systému, alebo sú to doplnky pre internetové prehliadače.

Adobe Digital Editions

Aplikácia je úplne prístupná, dokonca vývojári to priamo v úvodnej príručke deklarujú. Ponúka takisto isté prispôsobenia pre slabozrakých používateľov. Ale z mojej vlastnej skúsenosti sú tieto veľmi nedostatočné.

Adobe Digital Editions je určená pre čítanie a správu elektronických kníh. Jej výhodou je, že je schopná otvárať aj knihy s DRM ochranou vo formátoch ePub a PDF. Môžete v nej spravovať vlastnú e-knižnicu – triediť knihy do rôznych „poličiek“, vyfiltrovať naposledy čítané, usporiadať knihy podľa autora, názvu a ďalších kritérií.

Za veľkú výhodu považujem to, že aj keď do knihy nevložíte záložku, po zavretí a znovu otvorení knihy ste na tej strane, na ktorej ste knihu zavreli. Nevýhodou je, že niekedy aplikácia z neznámych príčin mrzne, alebo sa veľmi spomalí.

Kompletnú recenziu nájdete v mojom článku na Blindrevue:

Čítanie elektronických kníh pomocou Adobe Digital Editions

BookWorm

Táto aplikácia je vyvíjaná priamo pre ľudí so zrakovým postihnutím. Je určená na čítanie a prácu s knihami vo formáte ePub a PDF. Odlišnosťou oproti Adobe Digital Editions je to, že do knihy môžete vkladať vlastné poznámky či zvýraznenia a tie uložiť v samostatnom súbore.

Zaujímavosťou je tiež to, že po otvorení knihy sa zobrazí jej štruktúra (teda v prípade, ak je správne definovaná), v podobe stromu. Môžete tak zbaľovať / rozbaľovať kapitoly a podkapitoly a stlačením klávesa Enter sa na ne presúvať. No a okrem toho, že si knihu prečítate príkazmi vlastného čítača obrazovky, ponúka BookWorm aj funkciu známu z Balabolky, a to čítanie pomocou hlasového výstupu.

Článok s kompletným popisom a ovládaním aplikácie nájdete tiež na Blindrevue:

BookWorm: Čítanie a práca s elektronickými knihami ePub a PDF

ePub Reader

Je doplnkom pre prehliadače Google Chrome alebo Mozilla Firefox. Umožňuje, ako už názov napovedá, čítať knihy vo formáte ePub.
V knihe je možné pohybovať sa klávesovými skratkami nadefinovanými v doplnku, ale s tým, že musíte vždy túto skratku prepustiť. To znamená, že skratky sa bijú so skratkami čítača obrazovky.

To, ako doplnok nainštalovať, rozbehnúť a ako čítať samotné knihy, popisuje článok Jána Podolinského na Blindrevue:

ePub Reader: prístupná čítačka elektronických kníh

E-knihy a mobilný telefón

Čím viac sa rozmáha čítanie e-kníh aj na mobilných telefónoch. Aj pre ne tak existujú prístupné a použiteľné aplikácie.

Legere Reader & Voice Dream Reader

Sú to dve aplikácie s takmer totožnými funkciami. Legere Reader je určená pre Android, Voice Dream Reader pre telefóny so systémom iOS.

Na rozdiel od aplikácií pre počítače spomínané vyššie, sú platené. Legere Reader stojí 9,90 € (teda okolo 250 CZK) a Voice Dream Reader kúpite (aspoň podľa informácií v App Store) za 24,90 €.

Obidve aplikácie ponúkajú okrem čítania pomocou hlasového výstupu, ktorý si môžete nastaviť pre každú knihu zvlášť, aj široké prispôsobenia pre slabozrakých používateľov alebo tých, ktorí majú poruchy učenia a pozornosti. Nevýhodou je, že sa knihy nedajú čítať aj čítačom obrazovky, ktorý používate v mobilnom telefóne. Minimálne v systéme Android to nie je možné.

Legere Reader takisto ponúka filtrovanie kníh podľa rôznych kategórií. Pridávať a čítať môžete súbory vo formátoch DOC, DOCX, PDF, MOBI, RTF, ePub, DAISY bez drm ochrany a dokonca skomprimované MP3.

O všetkých výhodách aj nevýhodách sa dočítate v článku:

Legere Reader – prístupná čítačka e-kníh v mobile

@voice Aloud Reader

Je určená pre telefóny so systémom Android a ponúka aj bezplatnú, aj platenú verziu. V bezplatnej verzii sa musíte zmieriť so zobrazovaním reklám. Podporuje dokumenty vo formátoch DOCX, ePub, RTF, TXT, HTML, ODT, PDF a iné. Funguje na rovnakom princípe ako Legere Reader, teda číta knihy pomocou hlasového výstupu. Môžete použiť hlas nastavený v telefóne, ale aj zvoliť inú hlasovú syntézu reči.

Oproti Legere Reader dokáže @Voice Aloud Reader konvertovať e-knihy na zvukové súbory vo formátoch WAV alebo OGG. To ale len v prípade, že si zakúpite plnú verziu.

Celú recenziu si môžete prečítať tu:

Čítame elektronické dokumenty pomocou @voice

Záver

Tento článok pôvodne vznikol pre Portál Pélion.

Aplikácie tu spomenuté nie sú jediné. No za tieto sa viem zaručiť, že sú prístupné, pretože som ich buď testovala ja sama, alebo ich testovali iní používatelia asistenčných technológií.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom, prípadne do komentárov pod článkom. Chcete sa pridať k odberateľom newslettera? Nech sa páči. Budem len rada.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.