Kategórie
Software

Over doklad – prístupná aplikácia na čítanie príjmových dokladov

Over doklad je aplikácia vyvinutá Finančnou správou pôvodne určená na overovanie príjmových dokladov, ktoré prešli cez eKasu. Pre nás – používateľov asistenčných technológií – má však oveľa väčší význam v tom, že po naskenovaní QR kódu si môžeme konečne blok plnohodnotne prečítať.

Stiahnutie a inštalácia

Aplikáciu nájdete v Obchode Play pre zariadenia s Androidom a alternatívu pod názvom Ulož doklad v App Store pre zariadenia s operačným systémom iOS. Je zadarmo a pri inštalácii vás nič neprekvapí.

Prvé spustenie a Prostredie

Jediné, čo musíte urobiť pri prvom spustení, je povoliť prístup k fotoaparátu. Aplikácia totiž pomocou zadnej kamery sníma QR kód z bločku a prevedie ho na text.

Over doklad je veľmi jednoduchá aplikácia. V hornej časti displeja nájdete len editačné pole, do ktorého môžete odpísať ID dokladu. Inak stačí namieriť zadný fotoaparát zariadenia na blok. Ak na prvý pokus nenasníma QR kód, stačí pohybovať telefónom zhora nadol, aby ho zachytil.

Aj napriek tomu, že je potrebné umiestniť QR do červeného rámčeka, nie je to ťažké a bez problémov to zvládne aj úplne nevidiaci používateľ. Mimochodom, väčšinou ho nájdete na spodnej strane bloku.

Nasnímaný príjmový doklad

Po nasnímaní QR sa ocitnete v náhľade bločku, kde vidíte kto vám blok vystavil – názov prevádzky, adresu predajného miesta, IČ, IČO, IČDPH, dátum a sumu.

Ak potrebujete detail dokladu, poklepete na rovnomenné tlačidlo. Aplikácia zobrazí výpis všetkých položiek, ktoré sa na príjmovom doklade nachádzajú. Pohybujete sa medzi nimi švihaním prsta. Čítač prečíta položku, DPH a celkovú sumu.

Poslednou časťou obrazovky je otázka, či sú údaje správne, a 2 prvky bez označenia (tlačidlo, odkaz a podobne) Áno / Nie. Dvojitým poklepaním môžete dať Finančnej správe vedieť, či údaje súhlasia.

Na čo si dať pozor?

Dôležité sú dve veci:

  1. Blok nemôže byť pokrčený. Ak ho chcete zložiť, skladajte ho teda najviac na tretiny tak, aby ste neposkladali aj časť s kódom. Aplikácia totiž aspoň z našich pokusov nevedela zaznamenať kód na bloku, ktorý bol úplne dokrčený alebo preložený v oblasti QR.
  2. Niektoré bloky (ako napríklad McDonald’s) majú 2 QR kódy. Je tak možné, že správny kód budete musieť hľadať.

Záver

Over doklad je jedna z najužitočnejších aplikácií, na aké som v poslednom čase narazila. Poslúži nielen úplne nevidiacim, ale aj slabozrakým prípadne dobre vidiacim ľuďom, ktorí si blok môžu prečítať pomocou mobilného telefónu a zväčšiť ho tak, ako potrebujú. Je príkladom, že aj štátnej správe sa sem-tam podarí vyvinúť niečo užitočné.

Aplikáciu prezentoval lektor na Letnej počítačovej škole pre študentov stredných škôl so zrakovým postihnutím. Zorganizovalo ju Centrum podpory študentov so špecifickými potrebami pri UK. Ja som mala možnosť sa jej zúčastniť ako lektorka.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom prípadne do komentárov pod článkom. Každý mesiac posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required


Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.