Kategórie
Software

To the Dragon Cave – zabi draka, zachrániš seba

Kvalitných audio hier pre mobily nie je nikdy dosť. A takých, ktoré si môžu popri hráčoch so zrakovým postihnutím zahrať aj úplne bežní hráči, je ešte menej. Česká hra To the Dragon Cave od herného štúdia Kikiriki Games sa to pokúsi zmeniť.

 

Technické detaily

 

Názov To the Dragon Cave
Vývojár Kikiriki Games
Dostupnosť Od 15.5.2022
Cena 5,99 €, 148,35 CZK, predplatné – nie, dokupovanie vylepšení – nie
Platformy Android, iOS
prístupnosť Áno, ozvučené prostredie aj hra
Grafika Statická, ilustračná
Ovládanie Gestami, gyroskop – nie
Jazykové mutácie Čeština, angličtina, neskôr nemčina, poľština a španielčina

 

Inštalácia

 

Hru nainštalujete štandardne z Obchodu Play či App Storu. Je platená, stojí 5,99 €, čo nijako nevybočuje z cien iných mobilných hier. Ako platiť v Obchode Play, sa dočítate tu.

 

Prostredie hry

 

Po poklepaní na ikonku hry sa ozve zvučka herného štúdia Kikiriki Games a názov hry. Prostredie je podkreslené napínavou hudbou. Tú je možné si stíšiť podľa svojich potrieb. Čítač obrazovky vás upozorní na to, že hra je na šírku. Otočte teda displej tak, aby vám USB nabíjací konektor smeroval k pravej dlani a TalkBack vypnite.

Po prvom spustení sa mi neozval vstavaný čítač obrazovky. Ak sa vám to stane, poklepte trikrát tromi prstami na displej. Mal by sa ozvať sprievodný hlas. Ak som správne zachytila, vývojári použili syntézu reči od Samsungu.

Tu ma zamrzelo, že sa čítač nespustil ihneď. Bolo by lepšie, aby ho vidiaci hráč musel vypnúť, ako nevidiaci zapnúť. Musím však férovo dodať, že ak raz prístupnosť zapnete, ostáva zapnutá stále. Podľa vývojárov by hra mala poznať, či máte spustený čítač alebo nie a podľa toho zapínať aj prístupnosť v hre. Žiaľ, mne sa to na Samsungu A52S 5g s čítačom TalkBack nepodarilo docieliť.

V hlavnom menu je 5 prvkov:

<

ul style=“font-size:14pt;“>

  • Logo vo vrchnej časti displeja.
  • Hra – týmto tlačidlom spúšťate hru.
  • Nastavení – prejdem ich podrobnejšie nižšie.
  • Na hre pracovali – tu sa dozviete o tom, kto všetko sa podieľal na vývoji hry.
  • Ukončit hru – to je jasné a ja som za toto tlačidlo vďačná. Nie vo všetkých hrách ho nájdete.

     

    V menu sa pohybujete klasicky švihaním prsta zľava doprava alebo opačne. Odporúčam robiť dlhšie plynulé pohyby namiesto kratšieho prudšieho švihania.

     

    Nastavenia

     

    Prejdite ich ako prvé. Mne sa totižto spustila hra v angličtine a pre zmenu jazyka treba zavítať práve sem. To the Dragon Cave sa totiž spúšťa v tom jazyku, ktorý máte nastavený na telefóne. Ak však práve tento jazyk nepodporuje (napríklad slovenčinu), spustí sa logicky v angličtine.

    V nastaveniach nájdete nasledujúce položky:

    • Jazyk – poklepaním meníte dostupné jazykové verzie. Zatiaľ máte k dispozícii češtinu a angličtinu. Neskôr pribudne nemčina, poľština a španielčina.
    • Náročnosť (obtížnost) – Má 3 varianty. Predvolene je nastavená na normálnu úroveň. Poklepaním ju môžete zmeniť na ťažkú alebo ľahkú.
    • Ovládanie hry – nápoveda, akými gestami sa hra ovláda.
    • Prístupnosť –Zapínate / vypínate čítač.
    • Hudba (70 %) – tu poklepaním a švihaním hore / dolu meníte hlasitosť hudby v menu.
    • Rýchlosť čítania – upravujete rýchlosť vstavaného čítača obrazovky.

     

    Pre návrat z akejkoľvek sekcie nastavení alebo z nastavení do hlavného menu poklepete na tlačidlo Späť (Zpět). Tu by som ocenila ešte položku Test slúchadiel, aby sa nestalo, že ich bude mať hráč nasadené opačne.

     

    Let’s play To the Dragon Cave

     

    Ideme hrať. Čaká nás viac ako 20 levelov v deviatich svetoch a nekonečná bitka ako bonus.

    Pre začiatok hry poklepete na Hra Kým začnete hru naostro, odporúčam začať tréningovou miestnosťou, kde sa zoznámite s tým, ako sa pohybovať, vyzbrojovať, strieľať a všetko ostatné. Tu si tiež môžete otestovať, či máte správne nasadené  slúchadlá.

    Tak poďme na to.

     

     

    Ako ste si určite všimli, hrou princeznú sprevádza hovoriaca holubička. Tá jej opisuje svet a aj dáva tipy, čo a kedy môže urobiť. V tréningovej miestnosti jej však nepovedala všetky užitočné gestá, tak ich zhrniem aj za ňu.

     

    • Klepnutím trikrát jedným prstom preskočíte príbehové scény. Bude sa to hodiť v prípade, že 1 level prechádzate už niekoľkýkrát. S najväčšou pravdepodobnosťou sa to stane.
    • Klepnutím raz tromi prstami zistíte stav šípov, liečivých nápojov a iných užitočných vecí v inventári.
    • Poklepanie trikrát tromi prstami spúšťa / zastavuje čítač.
    • Poklepanie dvomi prstami pozastavuje a opätovne spúšťa hru.
    • Pohyb prsta vľavo / vpravo – otáčanie sa v danom smere.
    • Švihnutie dvomi prstami vľavo / vpravo – slúži na výber zbrane. Ak švihnete vľavo, vezmete do rúk kušu. Ak vpravo, tasíte meč.
    • Švihaním jedným prstom hore – bojujete či už kušou alebo mečom.
    • Švihnutie prstom dolu – skrčíte sa.
    • Potiahnutie dvomi prstami dolu – napijete sa liečivého nápoja a obnovíte si tak zdravie na 100 %.
    • Potrasenie telefónom – vypustí zničujúcu ohnivú guľu.

     

    Všetky gestá sú plynulé, nič sa neseká. Niekedy bolo pre mňa menším problémom skrčiť sa, ale predpokladám, že je to skôr mojimi prstami, ako chybou v hre.

    Dajme si teda ešte jedno kolo.

     

     

     

    Viac prechádzať nebudem, aby ste z hry mali ten pravý a neopočúvaný zážitok.

     

    Hodnotenie

     

    Musím povedať, že hra To the Dragon Cave je napínavá a odladená až do úplného konca. Na podobnom princípe som hrala už viacero hier (napríklad Feer), ale táto je dotiahnutá do úplných detailov. Tu sa mi nestalo, že by som si omylom vypla prístupnosť a už ju nevedela zapnúť späť. Hra ide pekne bez zaseknutí. Telefón sa príliš neprehrieva, takže aj samotné hranie je príjemné a ničím nerušené. Pri testovaní som hru vydržala hrať od začiatku po koniec. Mobil to zvládol, nepálili ma ruky ako napríklad pri A Blind Legend.

    Po zvukovej stránke je hra urobená parádne. Zvuky nepriateľov sú od seba ľahko rozoznateľné a aj smer, z ktorého na vás útočia. Čo sa mi fakt páči je, že počujete aj vzdialenosť od vás. Oceňujem trhovisko, pretože ako ste počuli, nie je to len obyčajná obrazovka, ale má aj po zvukovej stránke pravú trhovú atmosféru.

    Aby som len nechválila, zopár vylepšení by sa ešte našlo:

    • Vylepšiť spúšťanie čítača obrazovky ihneď od začiatku. Okrem toho, že je to pre nevidiaceho hráča pohodlnejšie, tak až pri spustenej prístupnosti sa dozvie, že má vypnúť čítač na telefóne. Už sa nepamätám, ako to bolo v testovacej verzii.
    • Doplniť do nastavení možnosť vypnúť nápovede.
    • Pozrieť sa na gestá švihanie dolu jedným aj dvoma prstami. Tie sa mi zdali už pri testovaní menej spoľahlivé, čo som aj vývojárom reportovala. Ale možno je to fakt len mojimi rukami.
    • Doplniť do nastavení možnosť otestovať slúchadlá. Toto mi pri testovaní naozaj nenapadlo.

     

    Záver

     

    Hru To the Dragon Cave od Kikiriki Games si už môžete stiahnuť buď z Obchodu Play, alebo App Storu, ako som spomínala vyššie. Stojí 5,99 € a za tú cenu dostanete kvalitne spracovanú hru  plnú zábavy a napätia. Prejdete veľa rôznych svetov, dostanete možnosť bojovať niekoľkými zbraňami a na konci vás čaká dobrý pocit z víťazstva.

    No a, samozrejme, podporíte búranie bariér a predsudkov zo zamestnávania nevidiacich ľudí. Na hre totiž pracovali vidiaci, ale aj nevidiaci odborníci.

    Rozhovor o hre To the Dragon Cave s Jankou Kuklovou Zlámalovou, spoluzakladateľkou herného štúdia Kikiriki Games, nájdete tu.

    Ak sa chcete so mnou spojiť, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo priamo do komentárov pod článkom. Raz mesačne posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti.

    Chcem odoberať newsletter

    * označuje povinné položky

    Začiarknutím potvrďte

    Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

    Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


  • Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.