Kategórie
Software

QR kód a jeho význam pre ľudí so zrakovým znevýhodnením

QR kódy nie sú už v dnešnej dobe žiadnou exotickou záležitosťou. Nájdeme ich na faktúrach, na produktoch, vizitkách, v reklamách, na billboardoch a dokonca aj v múzeách pri exponátoch. Mám jednu elektronickú knihu, v ktorej sú takisto QR kódy. Čo je teda QR kód a môžu ho nejako využiť aj ľudia so zrakovým znevýhodnením?

 

Čo je QR kód?

 

QR kód vznikol v roku 1994 v Japonsku. Vytvorili ho v jednej divízii automobilky Toyota na sledovanie výroby. Je to štvorcový čierno-biely obrázok zložený z ďalších maličkých štvorčekov. Niekedy sa mu hovorí aj 2d čiarový kód, pričom 3 väčšie štvorce v rohoch a menší v štvrtom rohu slúžia priamo pre čítačku kódu. Ostatné – na prvý pohľad chaoticky usporiadané – štvorčeky kódujú samotnú informáciu. QR kód môže mať rôzne rozmery v závislosti od množstva údajov, ktoré doň vkladáte. Od malých, kedy sú údaje usporiadané v matici 21 x 21 štvorcov, až po veľké s rozmermi 171 x 171 štvorcov.

Označenie QR vzniklo zo slov quick response. Je to skratka pre rýchlu odpoveď. Kódy sa tak hlavne využívajú na jednoduchý a rýchly prístup k informáciám, ktoré síce nie sú v tejto podobe čitateľné pre človeka, ale s aplikáciou v mobilnom telefóne sa k nim ľahko dostanete.

Pripomína vám to čiarové kódy? V princípe áno, ale je medzi nimi 1 podstatný rozdiel. Zatiaľ čo do čiarového kódu sa dajú ukladať len číselné údaje (kód tovaru napríklad), do QR kódu uložíte údaje až vo veľkosti 3000 bajtov – písmená, samotné čísla (7000 znakov), alebo kombinácie čísel a písmen (4300 znakov), prípadne všeobecné osembitové dáta (necelých 3000).

 

Vytvárame QR kód

 

Na vytvorenie QR kódu potrebujete softvér, ktorý ho z bežného textu vytvorí. Dajú sa použiť či už on-line webové služby, alebo off-line aplikácie. QR kód môžete vytvárať tak cez počítač, ako na mobilnom telefóne.

Z webových služieb vyšla z môjho krátkeho testovania najprístupnejšia tá s názvom Kód QR, ale postup je väčšinou podobný aj na iných stránkach.

Zo zoznamu si vyberiete typ kódu, ktorý chcete vytvoriť: SMS správa, telefónne číslo, e-mailová adresa, kontaktné údaje, záznam v kalendári, mapa, Wi-fi prihlásenie, prípadne adresa URL alebo obyčajný text. Podľa toho vložíte do editačného poľa príslušné údaje a aktivujete tlačidlo Vytvoriť kód. Potom už len vyberiete akciu, ktorá vám vyhovuje – vytvoriť nový, vytlačiť alebo stiahnuť.

V mobile vytvoríte QR kód napríklad s pomocou aplikácie Seeing Assistant Home. Tu poklepete na My QR Codes a následne Create New QR Code. Vyplníte požadovaný text a poklepete na Save. Ďalej pridržíte na texte prst. Tým ho vyberiete a cez tlačidlo Actions je možné nechať si QR vizualizovať, uložiť ho do PDF súboru, alebo poklepaním na Share With zdieľať.

Ak potrebujete vytvoriť QR z webovej adresy, môžete tak urobiť aj priamo v prehliadači Google Chrome. Spôsobov je koniec-koncov mnoho. Ja som sa zamerala na také, ktoré sú hlavne prístupné používateľovi asistenčných technológií.

 

Ako čítať QR kódy?

 

To v prvom rade záleží na ich type. Ak je to QR s platobnými údajmi, budete na zaplatenie potrebovať bankovú aplikáciu vašej banky. Pokiaľ je to QR s bežnými informáciami, to zasa záleží na tom, aký telefón používate. Pri mnohých značkách totiž už dnes nepotrebujete žiadnu doplnkovú aplikáciu.

Medzi ne patria napríklad mobilné telefóny od Samsungu. Tu si stačí otvoriť fotoaparát a namieriť ho na QR. Mobil ho rozpozná automaticky. Taktiež iPhony a iPady disponujú touto funkciou. U obidvoch výrobcov netreba nič dodatočne sťahovať a inštalovať. Ak je v QR uložená webová adresa, nepresmerujú vás priamo na web, ale ukážu ju, aby ste mohli overiť jej pravosť a bezpečnosť. Ak je v poriadku, poklepaním ju načítate vo webovom prehliadači.

Xiaomi telefóny sú na tom podobne, tu však treba funkciu Skenovanie QR kódov ručne zapnúť v nastaveniach fotoaparátu. Ďalším menším rozdielom je, že informácie z QR neukážu automaticky, treba poklepať na tlačidlo Zobraziť informácie z QR kódu.

Ak vám práca s fotoaparátom nevyhovuje, môžete využiť už spomínanú aplikáciu Seeing Assistant Home. Taktiež je možné stiahnuť si aplikáciu Google Lens, ktorá touto funkciou disponuje tiež. Obidve sú úplne prístupné.

 

Kde QR využiť a hrozí nejaké riziko?

 

Už som popísala čo je to QR kód, ako ho vytvárať a čítať. Ešte zostáva posledná a asi tá najdôležitejšia vec: aký má teda zmysel pre ľudí so zrakovým znevýhodnením.

Napríklad na popisky vecí v domácnosti – či už na potraviny v kuchyni, zaváraniny, na šanóny s papiermi. Dajú sa nalepiť na lieky, kde si môžete napríklad uložiť ich užívanie a dátum exspirácie. Keďže je možné do nich uložiť väčšie množstvo informácií, dajú sa využiť na výstavách ako popisy k vystaveným exponátom.

Dokonca nám môžu spríjemniť aj to platenie faktúr, ak vieme, kde sa väčšinou QR kód nachádza. Tu si ale treba dať pozor a snímať QR len z oficiálnej faktúry a z oficiálnych zdrojov. Do QR kódu sa totiž dá veľmi ľahko ukryť aj informácia s falošnými platobnými údajmi.

Mojím – zrejme nesplniteľným – želaním je, aby QR kódy dávali na potraviny sami výrobcovia, kde by bolo uložené ich zloženie a dátum spotreby. Tiež by som ich využila na produktoch, kde by sa po ich zosnímaní objavila stránka s návodom. Odpadla by tak povinnosť dávať do krabice papierový návod a my, zrakáči, by sme k nemu mali oveľa jednoduchší prístup. Teda s predpokladom, že návod bude ako textový súbor a nie sken (to už je ale na úplne inú debatu). Pri webových adresách hrozí ale ďalšie riziko. Ak si pravosť URL neoveríte, môžete sa nasnímaním kódu dostať na web, ktorý môže byť falošný. Hrozí tak riziko phishingu, teda že sa webová stránka vydáva za nejakú inú (napríklad online bankovníctvo alebo sociálnu sieť).

Pomocou QR kódu môžete tiež inštalovať do mobilu aplikácie, čo je užitočná vec v prípade, že nainštalujete to, čo ste chceli. Napríklad v detskom vozni vo vlaku je na stolíkoch v kupé namaľované Človeče nehnevaj sa a pomocou QR kódu si do mobilu stiahnete aplikáciu s hracou kockou.

Dokonca som sa stretla s tým, že si môžete dať QR kód aj na náhrobný kameň. To je už dosť divné, ale dá sa to.

 

Záver

 

QR kódy sú podľa môjho názoru veľmi rýchly, jednoduchý a prístupný spôsob, ako uložiť informácie a mať k nim neustále prístup. Využívanie QR narastá aj v bežnej populácii, ale je rovnako dobre v prístupnej forme využiteľný aj pre nás. Len si treba – ako samozrejme vždy – dávať pozor a informácie z QR si overiť.

Ak sa chcete niečo spýtať, prípadne máte tip na aplikáciu na vytváranie či snímanie QR kódov, píšte na Facebooku, Twitteri, e-mailom alebo priamo do komentárov pod článkom. Nezabudnite sa prihlásiť na odber newslettera.

 

Súvisiace články

 

 

Zdroje

 

 

 

 

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “QR kód a jeho význam pre ľudí so zrakovým znevýhodnením”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.