Kategórie
Hardware

AlzaPower MagCore – káble s magnetickým konektorom

AlzaPower MagCore sú nabíjacie a dátové káble s USB-A na jednom a magnetickým konektorom na druhom konci. Do zariadenia pripojíte maličkú koncovku Micro USB alebo USB-C, obidva konce spojíte a nabíjate.

Je to užitočné hneď z dvoch dôvodov:

  1. Ak do kábla zakopnete, konektory sa rozpoja a nevylomíte si nabíjací konektor, alebo nezhodíte zariadenie.
  2. Micro USB koncovky sa niekomu môžu ťažko zapájať, pretože musíte nájsť správny smer zapojenia. S použitím magnetických káblov od Alza Power toto odpadá.

Balenie a vzhľad

Alza ponúka káble v niekoľkých prevedeniach:

  • 1 kábel v 3 a 5 ampérovej verzii s jednou micro USB a jednou USB-C koncovkou,
  • Balenie 3 v 1 – 3 káble v 3 alebo 5 ampérovej verzii s tromi USB-C a micro USB koncovkami.

Balenie 3 v 1 sa, samozrejme, cenovo opláca viac.

Káble dostanete v balení z recyklovaného papiera. Na vrchnej strane krabičky nájdete názov a špecifikáciu 3 alebo 5A. Vo vnútri sa nachádza kábel zaistený páskou na suchý zips a pod ním koncovky zasunuté vo zvláštnych výrezoch. Tu odporúčam dať si dobrý pozor pri vyberaní kábla. Keďže je magnetický, môže sa stať, že spolu s káblom vytiahnete jednu alebo aj viac koncoviek.

Výrobca deklaruje, že vodiče káblov vyrába z pocínovanej medi. Oproti samotným medeným vodičom by tieto mali byť oveľa kvalitnejšie a odolnejšie.
Alza Power MagCore je čierny, opletený balistickým nylonom, čo podľa samotného výrobcu zaručuje životnosť až 10000 ohybov. Či je to pravda, to sa ukáže až pri dlhšom používaní.

Konektory sú vyrobené zo zliatiny hliníka a sú naozaj robustné. Magnetické konektory výrobca testoval na 5000 použití. To by malo postačovať na 6 rokov bezproblémového používania, no uvidíme.
Na kábli pri dokovacom konektore sa nachádza takisto modrá LED dióda, čo pomôže síce s nájdením kábla aj v noci, ale modré svetlo najmä v spálni nie je veľmi príjemné.

Konektor, ktorý zapojíte do zariadenia, je veľmi maličký, a tak nebude vytŕčať. Netreba sa báť, že by ste ho pri prenášaní vylomili. Dajte si však pozor. Jednak sa naozaj veľmi chytá na kábel a jednak ho môžete ľahko stratiť. Alza s tým zrejme tak trochu počíta, pretože ponúka možnosť náhradné konektory aj dokúpiť.

Čo oceňujem, je sťahovacia páska na suchý zips uchytená priamo na kábli. Pri prenášaní či ukladaní káblov to výrazne uľahčí život.

Ako to funguje?

Kábel zapojíte klasicky do adaptéra (nie je súčasťou balenia). Následne do zariadenia – telefón, bezdrôtové slúchadlá, bezdrôtová klávesnica, reproduktor – zapojíte koncovku podľa toho, aký typ konektora má – buď USB-C, alebo micro USB. Alza káble pre zariadenia od Applu s lightningom nevyrába.

Následne stačí priblížiť koncovku k magnetickému konektoru na kábli a obidve časti sa správne spoja. Sú však spojené pomerne pevne. Odpájanie tak môže vyžadovať určitý cvik.

Majiteľom kamery Orcam My Eye sú tieto káble zrejme dobre známe. OrCam ich totižto k zariadeniam dodáva tiež.

Alza Power Magcore sú schopné aj dátového prenosu. Dosahujú maximálnu prenosovú rýchlosť 480 Mbps.
5A kábel zvládne výkon až 100 w, pri trojampérovej verzii výrobca v popise výkon neuvádza.

Záver

AlzaPower MagCore sú zaujímavým riešením nabíjania zariadení. Oceňujem ľahkú manipuláciu pri pripájaní, no odpájanie je už zložitejšie. Takisto oceňujem kvalitné vyhotovenie káblov.

Najviac ma zaujal samotný koncept. Podľa mňa to môže pomôcť ľuďom, ktorí majú problém s jemnou motorikou. Ale aj tým, ktorí využívajú zariadenia s micro USB, pretože sa nemusia trápiť so správnym pripájaním k zariadeniu a nezničia tak kábel ani konektor zariadenia.

Po niekoľkých mesiacoch môžem povedať, že jednak som ani jednu koncovku zatiaľ nestratila a ani jeden kábel sa nepoškodil. Všetko funguje spoľahlivo a nabíjanie trvá štandardne dlho ako s akýmkoľvek iným káblom.

Ak sa niečo chcete spýtať, či máte tip na iný zaujímavý produkt, ktorý by som mohla testovať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Nezabudnite sa tiež prihlásiť aj na odber newslettera.

Chcem odoberať newsletter

* označuje povinné položky


Začiarknutím potvrďte


Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.