Kategórie
Návody

Ako merať tlak na hodinkách Samsung Galaxy Watch 4

V tomto článku sa pozriem na jednu konkrétnu funkciu hodiniek Samsung Galaxy Watch 4, a to ako merať tlak. Nemohla som sa jej detailne venovať, pretože som doteraz nemala tlakomer, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkčnosť.

Viac o samotných hodinkách, o ich funkciách a takisto prístupnosti sa dočítate v dvoch predchádzajúcich článkoch. Odkazy na ne nájdete na konci.

 

Dôležité upozornenie

 

Celý postup vykonávate na vlastné riziko. Hodinky nie sú náhradou za tlakomer a ani za lekárske vyšetrenie. Na základe domáceho merania tlaku si nemeňte lieky. V aplikácii si prečítajte, pre koho je a nie je vhodné meranie tlaku.

 

Čo budete potrebovať?

 

 

  • Telefón značky Samsung – funkcia merania tlaku je totiž dostupná len v kombinácii hodiniek aj mobilu od Samsungu,
  • Samsung Health Monitor – aplikácia určená na meranie a zaznamenávanie EKG a tlaku. Stiahnete ju z  Galaxy Store – obchod s aplikáciami priamo od Samsungu,
  • Hodinky Samsung Galaxy Watch 4,
  • Tlakomer – ak si trúfate sami, tak ozvučený, ak nie, budete potrebovať asistenciu vidiacej osoby. Osvedčil sa mi nedávno testovaný Beurer BM49 (odkaz na recenziu je na konci článku).

 

 

Samsung Health Monitor

 

Skôr, ako sa pustíte priamo do merania tlaku, popíšem aplikáciu, ktorú k tomu budete potrebovať.

 

Ako som už spomenula, stiahnete ju z Galaxy Store a je určená iba pre telefóny Samsung. Po otvorení je potrebné vyplniť osobný profil. Pre čo najlepšiu presnosť merania odporúčam vyplniť údaje pravdivo. Do editačných správne popísaných polí zadávate meno a priezvisko. Dátum narodenia vyberáte pomocou tlačidiel nad a pod príslušným editačným políčkom. No a poslednou položkou je pohlavie.

Profil potvrdíte tlačidlom uložiť, čím sa dostanete do samotného prostredia aplikácie. To sa skladá z dvoch kariet: Krvný tlak (predvolená) a EKG.

To, ako merať EKG som už popísala v predchádzajúcom článku myslím, že ešte o Samsung Galaxy Watch 3. Postup je prakticky nezmenený. Dnes sa tak pozriem konkrétne na meranie tlaku.

 

Kalibrácia hodiniek

 

Pred prvým meraním tlaku pomocou hodiniek je potrebné ich skalibrovať s použitím tlakomera s manžetou na rameno. Aby bola kalibrácia úplná, musíte urobiť 3 merania.

Aplikácia vás celým procesom prevedie, ale aspoň v stručnosti je postup nasledovný:

 

  1. Otvoríte aplikáciu Samsung Health Monitor a uistíte sa, že je vybratá karta Krvný tlak.
  2. Potvrdíte tlačidlo Kalibrovať hodinky.
  3. Pozorne si prečítajte, v akých prípadoch nesmiete používať tlakomer a riaďte sa pokynmi. Poklepete na tlačidlo Ďalej.
  4. Nasadíte si tlakomer na jednu a hodinky na druhú ruku. Manžeta tlakomera je dobre nasadená vtedy, ak pod ňu viete zastrčiť 2 prsty. Hodinky si nasaďte priliehavo, ale nie úplne tesne. Opäť poklepete na tlačidlo Ďalej.
  5. Spustíte tlakomer a počkáte, kým hodinky odmerajú tlak. Čítač o priebehu merania korektne informuje.
  6. Po skončení merania sa na displeji telefónu zobrazí výzva, aby ste odpísali údaj z displeja tlakomera približne v takomto znení: „Je na displeji tlakomera zobrazená nejaká hodnota?“ Ak prebehlo meranie aj na tlakomeri v poriadku, poklepete na tlačidlo Áno.
  7. Do dvoch editačných políčok zadáte hodnoty z tlakomera: Systolický je vyššie a diastolický nižšie číslo.
  8. Údaje potvrdíte tlačidlom Hotovo na číselnej klávesnici a potom aj tlačidlom Potvrdiť údaje v spodnej časti displeja mobilu.
  9. Tento postup zopakujete trikrát. Medzi jednotlivými meraniami počkajte aspoň 3 minúty.

 

 

Kalibrácia nie je jednorazový proces. Budete ju musieť opakovať približne raz za mesiac.

 

Ako merať tlak?

 

Po kalibrácii môžete pristúpiť k samotnému meraniu tlaku pomocou hodiniek. Pred meraním by ste 30 minút nemali cvičiť a piť kofeínové nápoje alebo alkohol. Zápästie musí byť suché bez potu či pleťového krému.

 

 

  1. Najrýchlejší postup je, že odomknete hodinky a otáčaním lunety v smere hodinových ručičiek vyhľadáte dlaždicu Krvný tlak. Tu Nájdete a aktivujete tlačidlo Merať.
  2. Poklepaním na tlačidlo OK Potvrdíte, že máte hodinky priliehavo nasadené na rovnakom zápästí ako pri kalibrácii. Potom už len počkáte na výsledok merania. Čítač ho sám oznámi, nie je potrebné ho na displeji hľadať.
  3. Pokiaľ dlaždicu neviete nájsť,, je potrebné zobraziť si všetky aplikácie. To urobíte potiahnutím dvomi prstami zo spodnej strany smerom k vrchnej (od čísla 6 ku číslu 12).
  4. Švihaním prsta, prípadne ťahaním dvoch prstov zospodu nahor prechádzate medzi aplikáciami a vyhľadáte Samsung Health Monitor. Poklepete naň.
  5. V aplikácii sú pod sebou dve položky: Krvný tlak a EKG. Aktivujete Krvný tlak.
  6. Poklepete na tlačidlo Zmerať, potvrdíte tlačidlom OK správne zápästie a počkáte na výsledok.

 

 

Výsledok merania sa zapíše aj do aplikácie, kde vidíte hodnotu najnovšieho merania. Pokiaľ chcete zistiť výsledky za staršie časové obdobie, poklepete na tlačidlo Zobraziť históriu.

 

Záver

 

Hodinky môžu pomôcť pri meraní tlaku, avšak brala by som výsledok len ako orientačný. Určite by som na základe neho nemenila liečbu. Môže to však pomôcť, ak sa snažíte zmeniť svoj životný štýl a vysadiť napríklad kávu a chcete zistiť, či sa to nejako na vašom tlaku a pulze prejavilo.

Celý postup kalibrácie, pokiaľ máte ozvučený tlakomer, je prístupný a zvládnete ho bez pomoci vidiacej osoby.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov pod článkom či e-mailom. Nezabudnite, každý mesiac posielam newsletter plný zaujímavých informácií zo sveta prístupnosti. Bola by škoda o ne prísť, tak sa prihláste na jeho odber.

 

Súvisiace články

 

 

 

 

 

 

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.