Kategórie
Hardware

Beurer BM49 – ozvučený aj neozvučený tlakomer

Beurer BM49 je tlakomer, ktorý ponúka používateľovi hlasové oznámenia nameraných hodnôt krvného tlaku v niekoľkých jazykoch. Ozvučenie sa nevzťahuje na navigáciu pri nastavovaní prístroja.

Povedala by som, že je ozvučený tak na polovicu. Napriek tomu stojí za to sa naň pozrieť a zhodnotiť jeho klady a zápory.

 

Balenie a vzhľad

 

Tlakomer dostanete v papierovej krabici. Čo sa týka príslušenstva, okrem samotného prístroja obsahuje manžetu na rameno, adaptér do elektrickej siete, 4 kusy tužkových AA batérií, návod a látkové puzdro na prenášanie.

Samotný tlakomer je z lesklého plastu bielej farby.

Ak prístroj postavíte užšou stranou k sebe, tak na vrchnej strane sa nachádza veľký LCD displej s modrým podsvietením. Pod ním 3 obdĺžnikové  fyzické tlačidlá, ktoré takmer splývajú s povrchom tlakomera, ale sú hmatateľné, a jedno kruhové, ktoré trošku vystupuje nad povrch:

 

  • Memory (M) – stredné tlačidlo – jeho pridržaním na 10 sekúnd vyvoláte nastavenia tlakomera. Slúži aj ako potvrdzovacie tlačidlo pri ukladaní nastavení.
  • Plus (+) – vľavo od stredu – zvyšujete ním hodnoty napr. pri nastavovaní času / dátumu či pri zvyšovaní hlasitosti „hlasového výstupu“.
  • Mínus (-) – vpravo od stredu – znižujete hodnoty pri nastavovaní času, dátumu či hlasitosti.
  • Start / stop – pod tlačidlom Memory – spúšťate a zastavujete ním meranie tlaku.

 

Naľavo a napravo od najväčšieho okrúhleho tlačidla nájdete reproduktory.

 

Ľavá hrana tlakomera obsahuje zásuvku hadičky manžety a pravá stena zdierku na zapojenie adaptéra do siete.

Predná aj zadná strana (najbližšia a najvzdialenejšia od vás) sú prázdne. Batérie do tlakomera vkladáte zo spodnej strany po vysunutí krytu.

 

Spustenie a nastavenie prístroja

 

Najskôr je potrebné do tlakomera vložiť batérie, alebo ho pripojiť do siete. Pozor, v návode sa píše, že nesmiete používať nabíjacie batérie, ani pripájať tlakomer do siete, ak sú v ňom batérie vložené. Takže buď adaptér, alebo batérie.

Potom stlačíte ktorékoľvek tlačidlo. Ozve sa predvolene rumunský hlasový výstup, ktorý oznámi, že je prístroj pripravený na použitie a displej sa rozsvieti namodro.

Ak úplne nevidíte, tu budete potrebovať asistenciu vidiacej osoby, ktorá nastaví na tlakomeri čas, dátum a jazyk hlasového výstupu podľa tohto návodu. Musím oceniť, že návod je prístupný aj pre používateľov čítača obrazovky okrem zobrazených grafických symbolov, ktoré nie sú popísané.

Dosť ma sklamalo, že nastavenia nie sú ozvučené. Treba tak dávať pozor na to, aby sa v prístroji nevybili batérie, pretože ho budete musieť nastavovať nanovo. Úprimne som si myslela, že keďže podobný model ponúka aj Tyflocomp, bude tlakomer ozvučený celý.

 

Funkcie Beurer BM49

 

Okrem samotného merania tlaku vám tlakomer oznámi aj srdcový pulz. Upozorní tiež na prípadnú arytmiu, čo môže byť príznakom prípadnej poruchy srdcového rytmu.

Obsahuje pamäť na 60 meraní pre dvoch používateľov. Dokáže po stlačení tlačidla Memory vypočítať priemerne namerané hodnoty za posledných 7 dní.

Oceňujem, že displej je výrazne modro podsvietený a údaje zobrazuje naozaj veľkým písmom čiernej farby. Je tak zabezpečený aj dostatočný kontrast. Čas a dátum síce nevidím dobre rozoznať, ale namerané hodnoty tlaku aj ako zvyškár áno.

Hodnoty nameraného tlaku, pulz, upozornenie na prípadnú poruchu srdca a klasifikáciu podľa WHO vie tlakomer oznamovať hlasom v českom, maďarskom, rumunskom a poľskom jazyku. Okrem jazyka si môžete nastaviť aj hlasitosť v troch úrovniach – 1 je najnižšia, 3 najvyššia.

 

Meranie tlaku

 

Pred meraním tlaku odporúčam najskôr si preštudovať návod a oboznámiť sa s tým, či je pre vás využitie tlakomera vhodné.

Meranie je potom plne automatické. Postup:

 

  1. Zapnite prístroj hociktorým tlačidlom. Ozve sa hláška, že je prístroj pripravený na použitie a rozsvieti sa displej.
  2. Nasaďte si manžetu tlakomera na rameno, približne 1 až 2 cm nad ohyb lakťa. Hadička musí smerovať k lakťovej jamke a nemôže byť zamotaná, zalomená, stlačená či prasknutá.
  3. Pripojte hadičku k tlakomeru, zdierku nájdete na ľavej hrane prístroja.
  4. Posaďte sa tak, aby ste mali ruku mierne ohnutú v lakti a predlaktie oprite o stôl. Stlačte okrúhle tlačidlo.
  5. Pokojne seďte a nerozprávajte, až kým neskončí meranie. Po oznámení nameraných hodnôt a vyfúknutí manžety ju môžete dať z ruky dolu a odpojiť od tlakomera.

 

Odporúča sa urobiť 3 kontrolné merania krvného tlaku a brať do úvahy priemer z druhého a tretieho merania. Medzi jednotlivými meraniami by ste mali počkať 3 až 5 minút.

 

Záver

 

Tlakomer Beurer BM49 je použiteľný aj pre ľudí so zrakovým postihnutím, ale až po zásahu vidiacej osoby, ktorá prístroj nastaví. Výhodou je jednoduchosť merania tlaku, nevýhodou práve neúplné ozvučenie. Sem-tam sa stane, že tlakomer ohlási chybu pri meraní. Vtedy je potrebné meranie zopakovať, čo je pre mňa osobne nepríjemné. Cenovo ma vyšiel na 46 €, nekupovala som ho v Tyflocompe.

Tlakomer u nás nepatrí medzi kompenzačné pomôcky, preto si budete musieť zaplatiť jeho plnú cenu. Odporúčam preto vyhľadať si model na internete a porovnať ceny.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte na Facebooku, Twitteri, do komentárov či e-mailom. Raz mesačne posielam aj newsletter Zo sveta prístupnosti plný informácií nielen z môjho webu.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.