Kategórie
Software

Clubdeck – Clubhouse v počítači

Clubdeck je klient, ktorý vám umožní spojazdniť sociálnu sieť Clubhouse vo vašom počítači. Je dostupný ako pre počítače s Windowsom, tak aj pre systém macOS. V tomto článku popíšem, ako pracovať s verziou pre Windows.

 

Stiahnutie, inštalácia a prvé spustenie

 

Aplikáciu stiahnete z jej oficiálnej stránky. Tu písmenom G vyhľadáte odkaz „Download for macOS“ alebo „Download for Windows“. V tomto prípade potvrdíte for Windows a súbor si uložíte do počítača. Najlepšie tak, aby ste ho našli.

Vyhľadáte súbor s názvom „Clubdeck.Setup.exe“ a potvrdíte ho Enterom, čím sa spustí inštalácia. Nič iné robiť nemusíte. Po nainštalovaní sa Clubdeck priamo spustí a nastáva proces prihlásenia.

Účet na Clubhouse musíte mať vytvorený cez mobilnú aplikáciu, do Clubdecku sa iba prihlasujete. Do editačného poľa „Your Phone Number“ (vaše telefónne číslo zadáte číslo bez nuly (takže napríklad 999 123 456). V ponuke si môžete vybrať kód krajiny. Predvolene je nastavený kód zrejme podľa jazyka počítača. Aktivujete tlačidlo Submit.

V druhom kroku zadáte šesťmiestny potvrdzovací kód a opäť potvrdíte tlačidlo Submit.

Pozor: Nemôžete sa prihlásiť s číslom, na ktorom máte zaregistrovanú mobilnú aplikáciu. Vyhadzovalo mi neznámu chybu.

 

Poznámka 1: Neviem, čo si mám o tom myslieť. Do Clubdecku som zaregistrovala svoje druhé číslo, ale sledovatelia, profil aj všetko ostalo vyplnené tak, ako som to urobila v mobilnej aplikácii s pôvodným číslom.

 

Prostredie Clubdecku

 

Je v angličtine a podľa mňa vychádza z konceptu Clubhousu na mobilných telefónoch. Tým chcem povedať, že je to trošku chaos. Správa sa podobne ako webové stránky. Môžete tak používať rýchle klávesy na pohyb po jednotlivých prvkoch (napríklad h pre nadpisy, b pre tlačidlá a podobne).

Po prihlásení sa ocitnete na základnej stránke, kde v hornej časti nájdete hlavičku s odkazmi na váš profil, oznámenia a zoznam „priateľov“.

Pod hlavičkou sa nachádza vyhľadávacie pole. Ďalej nasleduje výpis miestností, o ktorých si Clubdeck myslí, že by vás mohli zaujímať. Tento zoznam miestností (koniec-koncov tak ako v Clubhouse) je pomenovaný Hallway (niečo ako vstupná hala). Po miestnostiach sa pohybujete prechádzaním po nadpisoch písmenom H.

Pod názvom sú vždy uvedené podrobnosti o miestnosti. Ako prvý nájdete názov klubu, nasledujú dve čísla. Prvé a väčšinou vyššie udáva celkový počet poslucháčov a druhé spravidla nižšie počet ľudí na pódiu.

Pod číslami je odkaz „Copy This Room URL“, čím si skopírujete webovú adresu miestnosti. Budete ju tak môcť zdieľať s ostatnými, alebo zadať do vyhľadávacieho poľa. Hide Room zasa poslúži na to, aby ste miestnosť skryli, ak vás nezaujíma.

Nižšie nájdete mená ľudí na pódiu a tlačidlo Join, ktorým vstúpite do miestnosti.

 

Poznámka 2: Oficiálne sa miestnosti na Clubhouse nazývajú Room, po slovensky a česky roomka. Ale s dovolením, tento názov fakt používať nebudem. Tŕpnu mi z neho nielen uši, ale aj zuby.

 

Miestnosť a jej možnosti

 

Po aktivovaní tlačidla Join sa ocitnete v miestnosti priamo v publiku a môžete začať počúvať diskutérov na pódiu.

V miestnosti je užitočných niekoľko skratiek.

 

  • CTRL+X – stlmí zvuk v miestnosti, pokiaľ potrebujete, aby sa čítač neprekrikoval s diskutujúcimi.
  • CTRL+R prípadne CTRL+SHIFT+R – zdvihnete ruku, čím sa prihlásite o slovo. Moderátor vás tak môže pozvať na pódium.
  • CTRL+SHIFT+A – akceptujete pozvanie na pódium.
  • CTRL+SHIFT+D – odmietnete pozvanie na pódium.
  • CTRL+M – stlmíte alebo zapnete mikrofón. Odporúčam skratku používať vždy, keď dohovoríte. Nebudete tak okolie rušiť nežiaducimi zvukmi.

 

Poznámka 3: Ak chcete preskúmať všetky klávesové skratky, stlačte ALT, vyhľadajte Shortcuts a potvrďte Enterom. Skratky sú usporiadané v tabuľkách, takže sa medzi jednotlivými kategóriami môžete pohybovať písmenom T. Zavriete ich aktivovaním tlačidla Close.

 

A ako vyzerá samotná miestnosť?

 

Názov miestnosti je označený nadpisom prvej úrovne. Pod ním sú nadpismi druhej úrovne vyznačené tieto položky:

 

  • Speakers – hovoriaci, diskutujúci,
  • Followed by the Speakers – poslucháči sledovaní moderátormi (diskutérmi),
  • Other Users – iní používatelia,
  • Room Controls – príkazy a možnosti miestnosti – z tých zaujímavejších by som spomenula Start Recording (začať nahrávanie), čím spustíte nahrávanie práve prebiehajúcej diskusie. Neviem, ako to je však vyriešené vzhľadom na GDPR. Druhou zaujímavou funkciou, aj keď nie práve pre nás zrakovo znevýhodnených je prepis reči do textu.

 

Miestnosť opustíte klávesovou skratkou CTRL+Q a potvrdením tlačidla OK v dialógu.

 

Vyhľadávanie miestností, ľudí či klubov

 

Ako som už spomenula, v Clubdecku nájdete asi jediné editačné pole. Dostanete sa naň stlačením písmena E. Slúži na vyhľadávanie. Po zadaní textu a potvrdení Enterom sa dostanete na výsledky vyhľadávania, ktoré sú označené nadpisom prvej úrovne. Pod ním nájdete zoznamový rámik, z ktorého vyberáte typ vyhľadávaného reťazca – ľudia, kluby, miestnosti, udalosti.

Najlepšie to vysvetlím na konkrétnom príklade.

 

Príklad:

Takmer pravidelne počúvam diskusiu v miestnosti Téčko plus klubu Potměchuť, ktorej jedným z moderátorov je Radek Seifert.

Ak napíšem do vyhľadávacieho poľa Radek Seifert, pod nadpisom prvej úrovne „Search for Radek Seifert“ nájdem zoznamový rámik, z ktorého si môžem vybrať, či chcem hľadať ľudí, kluby, miestnosti alebo udalosti. V tomto prípade ponechám ľudí.

Vo výsledkoch vyhľadávania nájdem len jedného Radka Seiferta. Ak na jeho mene stlačím Enter, dostanem sa do jeho profilu. Pod menom je takisto tlačidlo Follow, po ktorého aktivovaní by som Radka začala sledovať.

Pokiaľ chcem vyhľadať miestnosť, zadám do vyhľadávania bez diakritiky výraz „tecko plus“ a zo zoznamového rámika vyberiem kategóriu Rooms. Ak hľadám klub Potměchuť, napíšem Potmechut (opäť bez mäkčeňov či dĺžňov) a vyberiem Clubs.

No a pokiaľ zadám „Tecko plus #11“ a v zoznamovom rámiku zvolím Events, malo by nájsť najbližšiu udalosť s týmto názvom.

 

Pokiaľ sledujete konkrétnych ľudí prípadne kluby, či sa dokonca stanete členmi nejakého klubu, diskusie usporiadané sledovanou osobou či pod záštitou daného klubu sa vám automaticky zobrazia v nadchádzajúcich udalostiach (Ongoing & Upcoming events). Čím viac ľudí či klubov sledujete, tým sa Clubhouse všeobecne a takisto Clubdeck stanú užitočnejšími a budú vám ponúkať diskusie zamerané na vaše záujmy.

 

Záver

 

Clubdeck je vhodný pre ľudí, ktorí buď chcú diskusie na Clubhouse počúvať v počítači, alebo potrebujú moderovať diskusie s kvalitnejším mikrofónom pripojeným k PC. Nevýhodou môže byť angličtina a fakt, že účet je potrebné zriadiť cez mobilnú aplikáciu. Výhodou je trošku lepšia orientácia v aplikácii.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom, na Facebooku či Twitteri. Mnoho zaujímavostí nájdete aj v newsletteri, tak sa nezabudnite prihlásiť na jeho odber.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


3 odpovede na “Clubdeck – Clubhouse v počítači”

Zdravím!
Tak, ja som zadal všetko tak, ako to bolo napísané a žiaden problém som nemal. Možno už to stihli vylepšiť.

Nie, práve že problém je stále tam. Môj kamarát sa chce na Clubdeck prihlásiť, ale má ten istý problém, o ktorom sa tu píše. Dokonca sme skúšali vyčistiť pamäť cez pomocníka, pre istotu, ale ani to nepomohlo. Už som kvôli tomu kontaktoval aj Clubdeck, žiaľ nevedia si ani oni s tým radi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.