Kategórie
Software

Kalorické tabuľky – viem, čo jem

Kalorické tabuľky je aplikácia, ktorá vie zmerať výživové hodnoty a zloženie jedla. Mne pomohla pri chudnutí a cvičení. Avšak okrem toho má ešte jednu výbornú funkciu pre nás „zrakáčov“, a to je snímač čiarových kódov. Chcem povedať funkčný snímač čiarových kódov s plnohodnotnou databázou produktov, ktoré sa dajú normálne zohnať v obchodoch.

Môže tiež pomôcť pri sledovaní pitného režimu. Okrem príjmu energie eviduje aj jej výdaj. A to v prípade, ak ju prepojíte so zdravotnými aplikáciami v mobile alebo s inteligentným príslušenstvom, ktoré meria vašu aktivitu.

Prístupnosť aplikácie pre Android nie je stopercentná. Podľa mojich skúseností to však neovplyvní jej využiteľnosť. Však čítajte ďalej a posúďte sami.

 

Dôležité upozornenie

 

Ak sa rozhodnete aplikáciu využívať a pomocou nej chudnúť, zodpovednosť je na vás.

Pokiaľ trpíte nejakou chorobou, poraďte sa s lekárom. S lekárom je najlepšie sa poradiť aj v prípade chudnutia, aby vám nastavil zloženie jedálnička priamo pre vás. Aplikácia je, ako všetko, totiž dobrý sluha, ale zlý pán.

 

Inštalácia a registrácia

 

Kalorické tabuľky stiahnete štandardne v Obchode play. Inštalácia vás ničím neprekvapí. Po prvom spustení si vypýtajú súhlas s ukladaním vašich údajov na zariadení a s reklamami.

Hneď na začiatku spomeniem, že aplikáciu môžete využívať buď zadarmo, alebo platenú. V bezplatnej verzii sa reklamám nevyhnete. Cena predplatného na rok je 18 €.

Súhlas buď udelíte potvrdením rovnomenného tlačidla, alebo poklepaním na „Spravovať možnosti“ si prispôsobíte typy údajov, ktoré povolíte aplikácii zbierať.

 

Registrácia

 

Následne vás aplikácia vyzve, aby ste sa Registrovali. Buď si vytvoríte vlastný účet, alebo sa prihlásite cez Facebook či Google.

Povedzme, že chcete vytvoriť vlastný účet, čo je vždy ten najbezpečnejší variant. Potvrdíte teda tlačidlo Registrácia e-mailom.

Dostanete sa do registračného formulára, kde vypĺňate e-mail a dvakrát heslo s minimálnou dĺžkou 6 znakov. Editačné polia sú korektne popísané.

Ostatné údaje odporúčam pre správnu funkčnosť aplikácie vyplniť pravdivo: pohlavie, výška v cm, hmotnosť v kg, rok narodenia a cieľ. Ten vyberáte zo zoznamového rámika. Sú 3 – schudnúť, byť fit a nabrať svaly.

Začiarknutím začiarkavacieho poľa potvrdíte súhlas so zmluvnými podmienkami a či chcete dostávať newslettery. Registráciu dokončíte poklepaním na tlačidlo Registrovať.

 

Môj profil

 

Pre dobré fungovanie Kalorických tabuliek je najskôr potrebné nastaviť profil. Potvrdíte tlačidlo Otvoriť ľavé menu a švihaním prsta a poklepaním vyberiete položku Môj profil.

Vo vrchnej časti nájdete informáciu o svojom konte a tlačidlo Odhlásiť sa.

Ďalej nastavujete:

 

Vlastné ciele

 

Okrem cieľa, ktorý ste si dali už pri registrácii, tu viete nastaviť aj cieľovú hmotnosť. Od zvoleného cieľa sa odvíja aj denný príjem jedla. Ak vám ho stanovil lekár, poklepete na položku Denný príjem a do editačného poľa zadáte hodnotu. Potvrdíte tlačidlo Zapísať.

Ako som v úvode spomenula, Kalorické tabuľky môžu pomôcť aj so sledovaním pitného režimu. Cieľové množstvo tekutiny za deň nastavujete práve tu.

Poslednou položkou je Vlastné BM čiže bazálny metabolizmus. O tom, čo je BM a ako ho vypočítať, sa dozviete napríklad v tomto článku.

 

Vlastné nutrienty

 

Tu nájdete podrobný rozpis toho, koľko sacharidov, tukov, bielkovín a vlákniny by ste mali denne prijať. Na chudnutie totiž nestačí iba prijať menej kalórií, ako vydáte.

 

Príklad:

Ak mám stanovený denný príjem na 1194 kCal a cez deň nevykonávam žiadnu aktivitu, mala by som podľa aplikácie prijať 82,35 g bielkovín, 126,37 g sacharidov a 37,18 g tukov. Tieto množstvá sa zvyšujú v závislosti od toho, aký typ činností počas dňa vykonávate.

 

Nejde, samozrejme, len o chudnutie, ale aj o to, aby ste ostali zdraví a jedli vyváženú stravu.

Pri každej zložke sa nachádza tlačidlo Edit. Po poklepaní naň budete môcť zapísať vlastné hodnoty napríklad stanovené lekárom.

Ak sa rozhodnete využívať platenú verziu, budete mať k dispozícii viac nutrientov.

 

Pravidelné aktivity

 

Sem môžete zapísať aktivity, ktoré počas týždňa vykonávate pravidelne. Aktivitu pridáte poklepaním na prvok Pridať aktivitu.

Do vyhľadávacieho poľa napíšete názov. Pod ním sa otvorí okno s ponukou výsledkov. Z nich si vyberáte prechádzaním prsta, švihanie nefunguje. Zvolenú aktivitu potvrdíte poklepaním.

Dobou sa myslí trvanie aktivity. Predvolene je v editačnom poli hodnota 1 a v rozbaľovacom zozname nastavená minúta (min). To v praxi znamená, že vaša aktivita by trvala len jednu minútu.

 

Príklad:

Ak povedzme cvičím a cvičenie trvá 30 minút, do editačného poľa zapíšem číslo 30 a minúty ponechám. V prípade, že vyberiem zápis v hodinách, do editačného poľa napíšem 0,5.

 

Poslednou položkou sú dni v týždni. Poklepete na vyberte dni. Začiarknutím začiarkavacích polí určíte, kedy počas týždňa danú aktivitu vykonávate (napr. pondelok, streda, piatok). Výber potvrdíte tlačidlom OK.

Aktivitu definitívne nastavíte poklepaním na tlačidlo Zapísať.

 

Sledované údaje

 

Sú rozdelené na dve záložky: Zapísať a prehľad.

Tu môžete zaznamenávať a sledovať niekoľko údajov o sebe ako výška v cm, hmotnosť, obvod pása a obvod bokov.

V záložke prehľad poklepaním na konkrétny údaj vidíte jeho vývoj v čase. Napríklad, ako sa vám počas určitého časového obdobia menila hmotnosť.

Pre úpravu poklepete na naposledy zadané číslo. Do editačného poľa zapíšete aktuálnu hodnotu a aktivujete tlačidlo OK.

 

Nastavenie jedálnička

 

Hneď prvou položkou je jednotka energie – kilokalória (kcal) alebo kiloJoul (kJ). 1 kcal = 4,2 kJ, teda pre výpočet kilokalórií do kiloJoulov násobíte číslom 4,2, v prípade prevodu kiloJoulov do kilokalórií delíte číslom 4,2.

 

Príklad:

250 kcal = 1050 kJ

1 600 kJ = 381 kcal

 

Dôležitou položkou je Pripočítať trávenie. Nastavujete, či chcete automaticky započítať do výdaja energie aj energiu potrebnú na strávenie jedla.

Ak začiarknete začiarkavacie políčko Zápis presného času, okrem typu a množstva jedla vám aplikácia zapíše aj presný čas, kedy ste potravinu zadali. Je to nevýhodné. Ak totiž zabudnete zapísať večeru a spomeniete si na to povedzme o desiatej večer, tak to bude vyzerať, že ste jedli o desiatej večer. A to nechcete, zvlášť, keď to nie je pravda. 😊

Váš denný výdaj zasa určuje výdaj energie počas dňa. Pokiaľ prepojíte Kalorické tabuľky napríklad so Samsung Health a viete, že vám aktivity meria nejaké príslušenstvo, zo zoznamového rámika vyberte Podľa vyplnených aktivít. Inak zvoľte podľa toho, či ste sedavý, málo, stredne alebo extrémne aktívni typ človeka.

Zohľadnenie aktivít začiarknite takisto vtedy, ak máte príslušenstvo, ktoré vám zaznamenáva aktivitu. Po každej aktivite totiž dochádza k zvýšeniu príjmu potrebného množstva živín.

Presný zápis gramov zvoľte v prípade, že si musíte alebo chcete každú porciu jedla vážiť.

 

Pripojené aplikácie

 

Kalorické tabuľky ponúkajú možnosť pripojiť ich k zdravotným aplikáciám od Samsungu, Garminu a Googlu. To spôsobí, že budete môcť synchronizovať už spomínané aktivity a dostávať tak presnejšie informácie.

Pokiaľ povolíte Samsung Health, je potrebné začiarknutím povoliť prístup k údajom, ktoré o vás zhromažďuje. Ďalej môžete začiarknuť synchronizáciu aktivít a krokov.

 

Prostredie aplikácie

 

Vo vrchnej časti nájdete zľava 3 prvky:

 

  • Otvoriť ľavé menu – nastavenia, ktoré už boli vyššie až príliš podrobne popísané.
  • Hľadať – cez toto tlačidlo vyhľadávate konkrétne jedlo. Pri zapisovaní výživových hodnôt ho budete používať veľmi často.
  • Čiarový kód – už spomínaný snímač čiarových kódov, čo považujem za úplne najlepšiu funkciu celej aplikácie.

 

Pod nimi sa nachádzajú dve záložky. Prvou je prehľad, kde vidíte príjem a výdaj energie. Druhou záložkou je jedálniček. Nájdete v ňom rozpis jedál počas dňa. Sem zapisujete každé skonzumované jedlo.

 

Prehľad

 

Sleduje tieto údaje:

  • príjem – celkové množstvo prijatých kilokalórií alebo kilojoulov,
  • aktivity – výdaj energie v kCal alebo kJ,
  • pitný režim – celkové množstvo vypitej tekutiny za deň,
  • hmotnosť

 

Pod prehľadom aplikácia ponúka množstvo prijatých živín a kalórií v percentách z celkového množstva vzhľadom na cieľ, ktorý ste si nastavili a aktivitu.

 

Jedálniček

 

V jedálničku sa nachádzajú pod sebou zoradené všetky fázy dňa – raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera. Pri každej fáze ešte švihaním prsta nájdete tlačidlá Možnosti a Pridať jedlo.

Možnosti v súčasnosti obsahujú iba jednu položku, a to Pridať poznámku.

 

No a ako teda zapísať jedlo?

Švihaním prsta vyhľadáte fázu dňa, ku ktorej chcete zaznamenať skonzumované jedlo. Následne poklepete na Pridať jedlo.

Ďalej máte na výber dve možnosti. Buď napíšete názov jedla do vyhľadávacieho editačného poľa, alebo naskenujete jeho čiarový kód.

Zápis jedla cez vyhľadávanie zrealizujete tak, že najprv poklepete na tlačidlo Hľadať. Švihaním vyhľadáte editačné pole a potvrdíte. Počas zapisovania názvu potraviny vám aplikácia pod editačným poľom ponúka výsledky vyhľadávania. Stačí poklepať na ten správny.

Čiarový kód nasnímate tak, že potvrdíte tlačidlo či prvok Čiarový kód. Otáčate potravinou tak dlho, kým snímač kód nenájde. Je možné, že pri prvom použití budete musieť aplikácii udeliť povolenie využívať fotoaparát.

V obidvoch prípadoch sa dostanete na obrazovku, kde zadávate do editačného poľa množstvo a z rozbaľovacieho poľa vyberáte jednotku.

Zápis dokončíte poklepaním na tlačidlo Uložiť.

 

Príklad:

Povedzme, že chcem zapísať do jedálnička na desiatu jablko. Poklepem na záložku Jedálniček. V ňom švihaním prsta vyhľadám desiatu. Následne vyberiem k nej prislúchajúce tlačidlo pridať jedlo. Do editačného poľa napíšem jablko a z výsledkov vyberiem zodpovedajúcu možnosť.

Do editačného poľa vpíšem číslo 1 a z rozbaľovacieho rámika vyberiem, či ide o malé (100 g), stredné (150 g) alebo veľké jablko (200 g).

Pokiaľ som fanatik a jablko si zvážim, vyberiem a poklepem na 1 g a do editačného poľa zadám presnú hmotnosť.

Potvrdím Uložiť a je hotovo.

 

Snímač čiarových kódov

 

Zaslúži si samostatnú zmienku. Je veľmi presný a má aktuálnu databázu produktov, ktoré bežne dostanete v slovenských alebo českých obchodoch. V starších verziách dokonca vydal zvuk, ak kód zachytil, teraz sa to už nedeje. Pocítite ale vibračnú spätnú väzbu od telefónu.

Aby som ale nehovorila do vetra, zobrala som 15 produktov a zmerala sily Kalorických tabuliek s pre mňa referenčnou aplikáciou Envision AI. O metodike samotného porovnávania sa viac dozviete v článku Snímanie čiarových kódov a ľudia so zrakovým znevýhodnením. Ako to dopadlo, zistíte z nasledujúcej tabuľky.

 

Potravina Kalorické tabuľky Envision AI
Gemerka – magnézium, kalcium 1 2
Ocot kvasný 8% 1 1
Špaldová káva 1 2
Čaj materina dúška Herbex 2 2
Nescafé Classic Crema 1 1
Podravka kečup jemný 1 1
Snico Kráľovská horčica plnotučná 1 2
Chef select Vajíčková nátierka 1 2
Toppo parížsky šalát 1 x
Poctivý bánovecký jogurt Čokoláda 1 2
Orange with juicy bits Solevita 1 x
Rajo Cotage Cheese pažítka 1 2
Nutella Ferero 1 2
Dupetky černý & bílý sezam 1 X
Alaska Cocoa Cream 1 1
Spolu 14 / 15 4 / 15
Spolu v % 93,3 % 26,6 %

 

Niekoľko slov o výsledkoch

 

Vzhľadom na to, že Kalorické tabuľky sú určené iba na zaznamenávanie potravín, v tabuľke nenájdete produkty iného druhu. Ako zdôrazňujem v každom testovacom článku, nejde o reklamu. Zobrala som náhodne to, čo mi prišlo pod ruku.

Výsledky v prípade Envision AI nie sú prekvapujúce. Už z predchádzajúcich testov vyplynulo, že Envision nemá aktualizovanú a dopĺňanú databázu čiarových kódov.

Naproti tomu presnosť snímania Kalorických tabuliek aj mňa samú príjemne prekvapila. Úspešnosť nad 90 % som nečakala.

Kalorické tabuľky vo väčšine prípadov po nasnímaní uviedli názov, značku, príchuť a u niektorých potravín aj hmotnosť. Envision oznámil len názov.

 

Záver

 

Kalorické tabuľky dobre poslúžia na sebadisciplínu, ak to s chudnutím myslíte vážne. Je ale treba dbať na to, aby ste to neprehnali a správali sa voči sebe zodpovedne. Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že kombináciou stráženia množstva zjedeného jedla a cvičenia sa mi podarilo schudnúť 10 kg. Ale bol to boj. Viac o technológiách a chudnutí nájdete v tomto článku.

Čo sa týka prístupnosti, narazíte sem-tam na neprehľadné úseky, ktoré by sa dali urobiť lepšie. Nepopísaný prvok som však nenašla ani jeden. Nevýhodou sú veľmi otravné reklamy. Zbavíte sa ih tak, že poklepete na tlačidlo Close v ľavom hornom rohu. Obrovskou výhodou je dobre urobený snímač čiarových kódov s aktuálnou databázou produktov dostupných na Slovensku a v Česku. Menšou nevýhodou je, že čítač neohlási sám názov potraviny, musíte sa k nemu došvihať.

Pokiaľ by vám niečo nebolo jasné, pýtajte sa. Môžete napísať do komentárov pod článkom, alebo e-mailom. Samozrejme, spojiť sa môžeme aj cez sociálne siete FacebookTwitter. Užitočným zdrojom inšpirácií a informácií je aj newsletter. Tak sa prihláste na jeho odber, aby vám nič neušlo.

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.