Kategórie
Hardware

Samsung Galaxy Buds Live – fazuľky s čistým zvukom

Galaxy Buds Live sú bezdrôtové slúchadlá od Samsungu. Preto ale nie sú jedinečné. Takých je na trhu viacero. Čo ich robí zvláštnymi a ojedinelými medzi konkurenciou, je ich tvar. Pochybujem, že existujú iné podobné slúchadlá.

Tvar je pri bezdrôtových slúchadlách veľmi dôležitý, pretože na ňom prakticky závisí to, či budete schopní slúchadlá dlhšiu dobu používať. Nie je to však jediný faktor. Ako sú na tom po zvukovej stránke? Oplatí sa do nich vôbec investovať?

 

Technické parametre

 

Parameter Slúchadlá Puzdro
Rozmery 16,5 x 27,3 x 14,9 mm 50 x 50,2 x 27,8 mm
Hmotnosť 5,6 g 42,2 g
Výdrž 8 hod bez ANC, 6 s ANC 29 hod bez ANC, 21 s ANC
Batéria 60 mAh 472 mAh
Nabíjanie   Bezdrôtové, drôtové – 5 min nabíjania = hodina počúvania
Typ pripojenia Bluetooth 5.0
Meniče 12 mm  
Mikrofóny 3 – 2 vonkajšie, 1 vnútorný
Kodeky Scalable (Samsung proprietary), AAC, SBC
Prístupnosť Áno, 100 %

 

Obsah balenia – nevyhnutný základ

 

Slúchadlá dostanete v pevnej bielej papierovej škatuľke obdĺžnikového tvaru. Po odlepení samolepiek sa jedna časť vysúva z druhej dosť ťažko. Dajte si preto pozor, aby ste pri pokuse otvoriť krabičku nevysypali aj jej obsah.

Vo vnútri nájdete samotné slúchadlá zasunuté v nabíjacom puzdre, nabíjací kábel s konektormi USB-A na USB-C v samostatnej kvádrovej bielej škatuľke. V nej je uložený aj náhradný pár silikónových nadstavcov. Vo veku sú potom nutné návody.

 

Vzhľad a pocit pri nosení

 

Nabíjacie puzdro aj slúchadlá sú vyhotovené z lesklého plastu. Môžete si vybrať z troch farebných prevedení – biele, čierne a bronzové. Ja mám bronzové. Na slúchadlách aj na puzdre sú vidieť odtlačky prstov. Treba si dať na to pozor, nevyzerá to veľmi dobre.

Puzdro sa tvarom podobá na malú šperkovnicu. Aj napriek tomu, že je dosť hrubé, vojde sa do každého vrecka. Veľmi ľahko sa otvára a slúchadlá sú v ňom uložené pomerne voľne oproti konkurencii.

No a teraz samotné slúchadlá. Podobajú sa asi najviac zo všetkého na fazuľky. Do ucha sa vkladajú dosť netradičným spôsobom.

Na vnútornej strane každého slúchadla nájdete nadstavec, ktorý sa vkladá do zvukovodu. Ohyb alebo zlom slúchadla nasmerujete na spodnú stranu ucha tak, že celé slúchadlo bude smerovať preč od nosa. Inak to popísať neviem. Ono si sadne do ucha aj samo, len to chce trošku skúšať.

Ja mám zrejme malé uši, a tak ma dosť tlačia. Po niekoľkých použitiach si človek zvykne, ale nie je to až tak príjemné ako napríklad už recenzované JBL či Huawei, ktoré majú klasický kôstkový tvar.

To je ale vysoko subjektívne, každý má ergonómiu ucha inú.

 

Párovanie s mobilným telefónom a konektivita

 

Galaxy Buds Live sú bezdrôtové slúchadlá využívajúce na pripojenie k mobilnému telefónu Bluetooth vo verzii 5.0.

Pre bezproblémové spárovanie potrebujete aplikáciu Galaxy Wearable, ktorú stiahnete z Obchodu Play. V nej vyhľadáte konkrétny model príslušenstva, v tomto prípade Galaxy Buds Live, a poklepete naň. Ak ich telefón nájde, upozorní vás dialógovým oknom, kde potvrdíte požiadavku na spárovanie. To je všetko.

Škoda, že si ich telefón od Samsungu nenašiel sám. Očakávala som to.

Spojenie je spoľahlivé aj vo väčších priestoroch do 10 metrov. Ešte ani raz nevypadlo, a to ani v členitom prostredí.

Ako v každých bezdrôtových slúchadlách, ani tu sa nepodarilo odstrániť latenciu oproti dotyku na displej či stlačeniu klávesu. Pokiaľ máte telefón od Samsungu, nie je to až také zlé. Ale pri spárovaní s počítačom to bola dosť hrôza.

Mimochodom, ak chcete prepárovať slúchadlá k inému zariadeniu, stačí ich mať v ušiach a obidve podržať na 3 sekundy.

 

Zvuk – čistý a vyvážený

 

Zo zvukových kodekov podporujú Galaxy Buds Live proprietárny Samsung Scalable, AAC a SBC. Prvý menovaný by mal práve slúžiť na zníženie latencie najmä pri hraní hier. Skúšala som, ale v kombinácii s čítačom obrazovky to aj tak nebola žiadna sláva.

Naproti tomu zvuk je výborný. Keď vám dobre sadnú do ucha, sú zreteľné výšky, stredy a počujete aj basovú zložku. Nie je natoľko výrazná ako napríklad u JBL, ale rozhodne môžem povedať, že zvuk je plnohodnotný. V aplikácii Galaxy Wearable nájdete aj prístupný ekvalizér. Môžete si tak zvuk prispôsobiť podľa seba.

Počúvala som rôzne typy hudby – pop, rock, ľudovú aj vážnu hudbu, ako aj hovorené slovo. Pokojne ich odporučím aj na počúvanie podcastov či zvukových kníh, prednes bol zreteľný a neskreslený.

Počas hovorov som ja počula výborne, druhá strana sa sťažovala, ak som sa nachádzala ďalej od telefónu, že ma počuje akoby z diaľky. Je ale možné, že je to chyba tohto konkrétneho kusa, ostatní recenzenti tento problém nemali.

Používateľom so zhoršeným sluchom sa môže hodiť funkcia vyváženia zvuku podľa toho, na ktorom uchu lepšie počujú.

Slúchadlá disponujú funkciou aktívneho potlačenia hluku. Avšak je natoľko zlá a nepoužiteľná, že ani nestojí za to o nej písať. Ak ju chcete vyskúšať, zapnete a vypnete ju na hlavnej obrazovke Galaxy Wearable.

 

Ovládanie dotykom

 

Slúchadlá sa ovládajú poklepaním či podržaním dotykových plôch. Tie nájdete na spodnej strane v úrovni zvukovodu. Jedným klepnutím na ktorékoľvek slúchadlo pozastavíte alebo spustíte prehrávanie, dvojitým prijmete a zložíte hovor. Pri prehrávaní dvojitým klepnutím prejdete o skladbu dopredu, trojitým dozadu. Veľkým pozitívom je, že priamo na slúchadlách môžete ovládať aj hlasitosť. Pridržaním prsta na ľavom slúchadle ju znižujete a na pravom zvyšujete. Pri ovládaní aj úprave hlasitosti sa ozýva zvuková spätná väzba.

Spôsob ovládania si môžete mierne prispôsobiť v aplikácii Galaxy Wearable.

Nevýhodou môže byť a aj v mojom prípade je, že neťukám na správnu časť slúchadla a to potom nereaguje. Naopak pri vyberaní z ucha ho vezmem práve za dotykovú časť a tým buď zapnem prehrávanie, alebo prepnem skladbu. Ovládanie chce preto tak, ako vkladanie do ucha cvik.

 

Výdrž a nabíjanie

 

Na jedno nabitie slúchadlá vydržia hrať 8 hodín bez zapnutého a 6 so zapnutým ANC. Celková výdrž je 29 hodín bez a 21 s ANC. Nabíjacie puzdro má batériu s kapacitou 472 mAh a každé slúchadlo 60 mAh. Nabíjanie trvá podľa toho, či nabíjate bezdrôtovo alebo cez kábel.

Pokiaľ nabíjate cez kábel, každých 5 minút dostanete hodinu počúvania. Podľa recenzentov ak by ste počúvali so slúchadlami každý deň 3 hodiny, nabíjali by ste približne raz za 7 – 8 dní a to je výborné. Mne sa ich ešte vybiť nepodarilo, pretože viac ako hodinu s nimi nedám. Bezdrôtové nabíjanie som neskúšala, pretože nemám bezdrôtovú nabíjačku.

Stav batérie vám čítač ohlási hneď po vložení slúchadiel do ucha a takisto ho môžete skontrolovať v aplikácii Galaxy Wearable. Škoda len, že ho nerozdeľuje podľa ľavého a pravého slúchadla a zvlášť puzdra.

 

Nastavenia Galaxy Buds Live

 

Za zmienku stojí tiež to, že si slúchadlá prostredníctvom aplikácie Galaxy Wearable viete nastaviť tak, aby vám ich zvuk a ovládanie vyhovovali.

Po otvorení aplikácie nájdete na hlavnej obrazovke nasledujúce voľby.

 

Ovládanie

 

Tu si prispôsobujete akciu po ťuknutí a podržaní. Máte na výber z niekoľkých možností: buď ovládanie hlasitosti, alebo zapnutie / vypnutie ANC, spustenie hlasového asistenta Bixby, či Spotify.

Ak chcete zabrániť náhodným dotykom – napríklad v zime pri nosení čiapky – môžete dotykové ovládanie vypnúť začiarknutím začiarkavacieho políčka „Blokovať náhodné dotyky“.

 

Nastavenia slúchadiel

 

Ekvalizér – tu pomocou začiarkavacích políčok nastavujete, do akej miery si prajete zvýrazniť basy a výšky. Prípadne, či chcete dynamický, normálny alebo čistý zvuk.

Čítať nahlas oznámenia – SMS, e-maily, správy alebo systémové oznámenia budete počuť hneď, ako prídu. Ja mám túto funkciu vypnutú. To, čo budete v slúchadlách počuť, si môžete upraviť pre každú aplikáciu zvlášť.

Hlasové budenie Bixby – po vyslovení slova Bixby privoláte na pomoc hlasového asistenta od Samsungu. Nikdy som ho nepoužila, keď tak len omylom.

Ľahké pripojenie slúchadiel – po prihlásení viacerých zariadení ku kontu Samsung sa budete môcť prepínať medzi zariadeniami bez toho, aby ste s nimi museli slúchadlá párovať.

Detekcia vloženia do uší – odporúčam zapnúť. Ak funkciu ponecháte vypnutú, tak v prípade, že vám príde hovor a vy nemáte práve slúchadlá v puzdre, ale položené niekde na stole, zvuk hovoru bude prenášaný do slúchadiel.

Laboratóriá – tu nájdete dve položky. Herný režim slúži práve na zníženie latencie, čo veľmi s čítačom nefunguje. Druhá položka je Uvoľniť tlak s okolitými zvukmi. Toto by malo zabrániť tlaku alebo pocitu plného nosa pri používaní slúchadiel. Skúšala som a nejakú výraznú zmenu som si nevšimla.

Zjednodušenie ovládania – o tejto funkcii som už písala vyššie. Nastavujete si vyváženie zvuku medzi ľavým a pravým slúchadlom.

Poslednými položkami sú Resetovať, Aktualizácia softwaru a Informácie o slúchadlách.

 

Záver

 

Samsung Galaxy Buds Live stoja v oficiálnom e-shope v súčasnosti okolo 109 €. Za túto cenu dostanete veľmi pekné slúchadlá s netradičným tvarom, príkladnou výdržou a veľmi dobrým zvukom. Za výhodu považujem ľahké párovanie a stopercentnú prístupnosť aplikácie od Samsungu. Za nevýhodu práve netradičný tvar a nie vždy spoľahlivé ovládanie. Dôrazne odporúčam pred kúpou si tieto slúchadlá najskôr u niekoho dôkladne obzrieť a prípadne vyskúšať.

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo máte pripomienku, píšte do komentárov pod článkom či e-mailom. K dispozícii sú aj sociálne siete Facebook a Twitter. Aha a čo takto odoberať newsletter?

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.