Kategórie
Hardware

Klávesnica Logitech Wireless MK295 – tichá a presná

Logitech Wireless MK 295 je sada bezdrôtovej klávesnice a myši predovšetkým na kancelárske použitie. K počítaču ju pripojíte cez malý bezdrôtový USB prijímač.

Radšej ani nebudem hovoriť, koľká klávesnica je to už v poradí. Asi by som to ani nespočítala. Naplnila táto už konečne moje očakávania?

 

Balenie a vzhľad Logitech Wireless MK295

 

V papierovej ničím nezaujímavej, ale dosť veľkej krabici nájdete iba myš, klávesnicu, klasické návody a v jednej bočnej hrane prestrčený USB prijímač. Myš aj klávesnica sú plastové a grafitovej teda úplne tmavosivej až čiernej farby. Spracovanie obidvoch periférií je kvalitné, nič nevŕzga, ani sa neprehýba. Myš je symetrická, dobre sa bude držať ľavákom aj pravákom, ale je pomerne malá, tak akurát do mojej ruky. Obsahuje dve tlačidlá a koliesko. Posuvný prepínač na zapnutie a vypnutie potom nájdete zo spodnej strany. Napája ju jedna tužková AA batéria, ktorej životnosť by mala byť 18 mesiacov.

Klávesnica je štandardná, veľká, neradí sa medzi kompaktné. Na dĺžku meria 44,1, na šírku 14,9 a na hĺbku 1,8 cm. Hmotnosť spolu s myšou dosahuje 890 g. Vypínač sa nachádza na prednej strane vpravo. Pozor, dosť ťažko sa s ním manipuluje. Na spodnej strane sú nožičky, ktorými si môžete klávesnicu pridvihnúť a zabezpečiť tak komfortnejšie písanie. No a je tu aj otvor, ktorý slúži na odloženie bezdrôtového USB prijímača. Klávesnicu napájajú dve tužkové AA batérie so životnosťou 3 roky. Vkladáte ich tiež zo zadnej strany. Nepodarilo sa mi však otvoriť kryt.

 

Klávesy a komfort písania

 

Klávesnica má štandardné rozloženie a nájdete tu aj numerický blok. Je lokalizovaná do češtiny a slovenčiny. Čo ma však teší viac, je klasické šesticové usporiadanie klávesov Insert, Delete, PgUp, PgD, Home a End. Nič tak nebudete musieť hľadať. Smerové šípky sú tiež štandardne široké.

Okrem toho však klávesnica ponúka aj 8 programovateľných tlačidiel, ktoré sú umiestnené nad funkčnými klávesmi. Zľava doprava majú nasledujúce funkcie:

 

  • Tlačidlo 1 – prehrať / pozastaviť,
  • Tlačidlo 2 – stíšiť (úplne vypnúť zvuk),
  • Tlačidlo 3 a 4 – znížiť a zvýšiť hlasitosť,
  • Tlačidlo 5 – domovská stránka – prepne vás na domovskú stránku predvoleného prehliadača,
  • Tlačidlo 6 – e-mail,
  • Tlačidlo 7 – uspí počítač,
  • Tlačidlo 8 – kalkulačka

 

Klávesnica disponuje membránovou technológiou, teda nejde o mechanické spínače. Klávesy sú nízkoprofilové a ergonomicky vytvarované pre prsty. Podľa mňa by to mohlo znížiť chybovosť pri písaní. Sú trošku ďalej od seba, ako som bola zvyknutá, ale pri písaní to nerobí najmenší problém. Stláčanie klávesov je presné, isté a veľmi pohodlné. Predpokladám, že ani po náročnom pracovnom dni ma z nich prsty bolieť nebudú. Klávesnica zatiaľ nevynecháva, čo je ďalším obrovským plusom. Ale čo jej jej najväčšou devízou? Ticho. Môžem povedať, že žiadna klávesnica ešte nebola takto tichá, ako je táto, a to vrátane medzerníka. Koniec-koncov, posúďte sami.

Pripojenie je stabilné, nevypadáva. Podľa parametrov má dosah až 10 metrov, neskúšala som. Je to takzvané plug and play, teda nemusíte inštalovať žiadny ovládač. Len pripojíte, zapnete a používate.

 

Záver

 

Myslím, že moje hľadanie ideálnej klávesnice sa týmto skončilo. Klávesnica je pohodlná, veľmi dobre sa na nej píše. Je presná, nerobím preklepy a nevynecháva písmená. Pripojenie je stabilné bez akéhokoľvek oneskorenia. Nevýhodou môžu byť snáď len rozmery, klávesnica totiž nepatrí práve medzi kompaktné. Inak jej však nemám čo vyčítať. Cenovo vychádza približne 35 €, čo tiež nie je také hrozné.

Ak sa chcete niečo spýtať, píšte do komentárov pod článkom alebo e-mailom. Sledujte ma a spojte sa so mnou aj cez Facebook či Twitter. Čo takto prihlásiť sa na odber newslettera?

Chcem odoberať newsletter

* indicates required

Začiarknutím potvrďte

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na odkaz v päte e-mailu. Informácie o ochrane osobných údajov nájdete po kliknutí na stránku Zásady ochrany osobných údajov.

Na prihlásenie sa k odberu newslettera používam službu Mailchimp. Kliknutím na tlačidlo Prihlásiť potvrdzujete, že vaše údaje budú odoslané Mailchimpu na spracovanie.Viac zistíte tu (anglicky).


Jedna odpoveď na “Klávesnica Logitech Wireless MK295 – tichá a presná”

Kryt batérii sa dá otvoriť takto. Nachádza sa zo zadnej strany v hornej obvodovej časti. Dá sa naň dostať tak, že prst umiestnime na prednej strane niekde medzi F12 a F11 a potom ťaháme dohora, a za vrchnou hranou ideme dole po okraj obvodovej časti. Nechtom sa dá nahmatať štrbina, do ktorej vlezie necht a kryt sa dá podobrať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.