Kategórie
Newsletter

Zo sveta prístupnosti – september

Ahojte priaznivci Technológií bez zraku,

 

Aj september je už za nami (ale to letí), a tak je načase obzrieť sa za tým, čo sa vo svete prístupnosti aj mimo neho stalo.

V prvom rade ďakujem všetkým 56 sledovateľom mojej stránky na Facebooku a dvanástim na Twitteri. Vážim si to. Chcem vás poprosiť, reagujte, komentujte, súhlaste či nesúhlaste. Spätná väzba od vás je pre mňa naozaj neoceniteľná.

Pod každým článkom po novom pribudli tlačidlá na zdieľanie cez Twitter a Facebook. Takže ak sa vám zdá môj obsah užitočný, šírte ho.

Mám v pláne od októbrovej časti zasielať newsletter už len e-mailom a len registrovaným odberateľom. Včas vás na možnosť prihlásiť sa na odber upozorním, aby ste o nič neprišli.

 

Čo je nové za september

 

Microsoft informoval, že Windows 11 bude pre podporované a nové zariadenia v stabilnej verzii dostupný od 5. októbra. V tejto súvislosti Jeff Petty, líder prístupnosti Windowsu, publikoval článok o zmenách v tejto oblasti.

What’s Comming in Windows 11 Accesibility

 

S tým súvisí aj ďalšia drobná udalosť. Bola uvoľnená nová verzia NVDA 2021.2. Mala by byť práve testovaná a použiteľná s Windowsom 11. Takže môžete aktualizovať, ak budete mať chuť.

 

Vyšiel opravný update čítača Jieshuo International s číselným označením 20210908. Informuje o tom Matěj Plch vo svojom aktualizovanom článku

Jieshuo International 20210901: Přelomová česká lokalizace a spousta změn pod kapotou

A to, ako si nainštalovať čistú inštaláciu Jieshuo a ako pomenovať nepomenované tlačidlá v rôznych aplikáciách, si môžete vypočuť v deviatej časti Matějovho podcastu.

 

Kamera OrCam MyEye dostala aplikáciu. Zatiaľ je dostupná len pre telefóny s operačným systémom iOS, no aj tak stojí za to sa o nej zmieniť. O všetkých jej funkciách píše podrobne Linda Albrechtová na svojom blogu.

OrCam My Eye 2 – funkce aplikace

 

V máji a júni prebehol rozsiahly prieskum WebAIM medzi používateľmi čítačov obrazovky. Skúmal, aký screenreader preferujú buď na počítači, alebo mobilnom telefóne. Ďalej sa pýtal na webový prehliadač aj na PC, aj v mobile. Zisťoval preferovaný spôsob navigácie a hľadania obsahu na webe, ako používatelia čítačov používajú napríklad oblasti stránky alebo odkaz „Preskočiť na obsah“. V septembri boli zverejnené výsledky, no a o jeho výsledkoch z môjho pohľadu sa dočítate v článku

Výsledky prieskumu WebAIM

A originálne zhrnutie výsledkov prieskumu v angličtine si môžete pozrieť tu:

WebAIM Screen Reader User Survey #9 Results

Mimochodom, vy používate odkaz preskočiť na obsah? Nájdete ho aj na mojej stránke. Priznám sa, ja som ho použila prvý raz pri zostavovaní tohto newslettera, aby som zistila, čo vôbec robí.

 

Na portáli Pélion ma zaujali hneď 2 články. V prvom Michal Jelínek píše o dôležitosti chrániť si svoje dáta pomocou šifrovania. Približuje, ako si pomocou vstavaného nástroja Windows BitLocker zašifrovať či už pevný disk na počítači, alebo USB kľúč či externý disk.

Chráníme svá data šifrováním

 

Ako som už informovala aj na Facebooku, Jaromír Tichý tiež na Pélione postupne zverejňuje jednotlivé časti 12-dielneho kurzu pre používateľov Jawsu a Microsoft Wordu.

Pod úvodným článkom nájdete obsah, kde budú postupne pribúdať ďalšie kapitoly.

Jak na Word s odečítačem obrazovky Jaws

 

Tento rok 17. októbra sa v pražskom Kongresovom centre uskutoční riadny ročník konferencie INSPO. Môžete sa tešiť na 23 prednášok a 40 vystavovateľov. Cena je pre ľudí so zdravotným znevýhodnením a ich asistentov 300 KČ (približne 11,80 €) a plná cena je 600 KČ (približne 23,80 €). Platí sa vopred. Program nájdete tu:

INSPO 2021 – program

A tu sa nachádza registračný formulár.

Len som nenašla dátum, dokedy je potrebné sa registrovať.

 

Na rôzne často nezmyselné vychytávky vo svete bielych palíc a rôznych druhov navigácie sme si už tak nejako zvykli. Napríklad nosili by ste na teniskách takýto nezmysel?

Navigace v botách: vibrující vložka a chytrá krabička napoví nevidomým, kudy se vydat

Časopis Téčko však prináša informáciu o navigácii pre nevidiacich plavcov a to hneď v dvoch podobách.
Grécky model pozostáva z kúpacej čiapky a plaveckých okuliarov so senzormi, ktoré plavca v pravom čase upozornia na to, že sa blíži ku kraju bazéna a má sa otočiť. Okrem akcelerometra a giroskopu môže obsahovať aj bezdrôtové slúchadlá. Z nich je plavec informovaný napríklad o svojom čase.
Britský pozostáva zo skladacieho zariadenia prichyteného na stene bazéna a nositeľnej elektroniky na plaveckých okuliaroch. Pomocou ultrazvuku a infračervených lúčov technológia zisťuje plavcovu polohu a cez kostné slúchadlá ho informuje, že sa blíži k okraju, alebo či je uprostred dráhy. Viac o týchto modeloch si môžete prečítať v pôvodných článkoch v angličtine.

Greek students develop wearable orientation system to help visually impaired swimmers

This navigation device assists blind and visually impaired swimmers

Je to podľa vás užitočné, alebo to patrí do kategórie nezmyselných senzácií?

 

Konečne sa mi podarilo dopísať článok o prostredí a použiteľnosti sociálnej siete Clubhouse s čítačom obrazovky. Z môjho pohľadu až na niektoré drobnosti sa využiť dá. Len si treba dať pozor, že s každou aktualizáciou aplikácie sa buď zlepší, alebo v horšom prípade zhorší jej prístupnosť.

Clubhouse a čítače obrazovky

 

Dňa 22. septembra sa konala tlačová konferencia k zbierke Biela pastelka na tému Prístupnosť elektronických dokumentov a iných médií. Zúčastnila som sa jej ako prezentujúca a pevne verím, že som tému odkomunikovala vecne a presne. Svoje postrehy som spísala aj do článku.

Prístupnosť z hľadiska človeka so zrakovým postihnutím

 

Chystá sa nová aktualizácia Android Accesibility Suite od Googlu. Informuje o tom Matěj Plch na svojom blogu Android bez zraku. Píše, že zatiaľ nie je prístupná v Českej republike. To znamená, že zrejme ani u nás. Zásadným vylepšením – aspoň podľa špekulácií – by mala byť braillovská klávesnica v češtine. Dúfam, že to znamená, že aj v slovenčine. Nechajme sa prekvapiť. Ak ju chcete vyskúšať ešte pred oficiálnym uvedením, postup nájdete v článku.

Sepsáno pro geeky a nadšence! Vyzkoušejte nově dostupné Android Accessibility Suite 12 z dílny Googlu a Samsungu

Na Samsungu už najnovšiu verziu podľa číselného označenia mám. No, neviem. Ja som si žiadne prevratné zmeny nevšimla.

 

Pokiaľ ste priaznivci chytrých tlačidlových telefónov, mohla by vás zaujať nová verzia telefónu od BlindShell a to konkrétne model Blindshell Classic 2. Mal by mať vysokokapacitnú 3000 mAh batériu, výkonnejší 1,5 wattový reproduktor, integrovaný Facebook Messenger aj Whatsapp.

Zvukovú recenziu si môžete vypočuť tu.

Stačí potvrdiť Stáhnout zásilku a buď si súbor uložiť, alebo rovno otvoriť.

 

Niekoľko drobností na záver a na čo sa môžete tešiť

 

Už mám zasa telefón od Samsungu, tak ak by ste potrebovali s čímkoľvek poradiť či pomôcť, pokojne sa ozvite. Používam aj mobil od Xiaomi, takže v prípade potreby ich viem porovnať.

Teoreticky by sa mal spustiť na Slovensku predaj náramku Sunu Band. Mali by ste o niečo také záujem? Je možné, že sa mi dostane na podrobný test, ale zatiaľ nie je nič isté.

Stále čakám aj na možnosť otestovať kamerku OrCam MyEye.

Mám v pláne porovnať aplikácie Microsoft a Google Authenticator. Aplikáciu z dielne Microsoftu som už skúšala a otvorene hovorím, že nemám šancu do tridsiatich sekúnd overovací kód z nej odpísať. Ale uvidíme, ako sa to vyvinie.

Veľmi použiteľná je tiež aplikácia od Audiolibrixu na nákup a prehrávanie audiokníh a podcastov.

Kúpila som si nové bezdrôtové slúchadlá od JBL. Plánujem tak urobiť recenzie aj na Huawei Freebuds 3, ktoré mám už rok, aj na JBL. Neviem teraz presne, čo je to za model.

Aj v októbri sa tak máte na čo tešiť. Ak však máte nejaký tip, čo by ste chceli otestovať či už z hardwaru, alebo softwaru, píšte.

 

Ďakujem za pozornosť.

 

Ako sa so mnou spojiť

 

Facebook: Technológie bez zraku

Twitter: Technológie bez zraku

E-mail: kontakt@technologiebezzraku.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.