Kategórie
Newsletter

Zo sveta prístupnosti – august

Ahojte priaznivci Technológií bez zraku,

 

August je za nami. Napriek tomu, že cez leto väčšinou veľa noviniek nebýva, vo svete prístupnosti je o čom čítať. Tak sa poďme pozrieť, čo nového sa v auguste stalo.

 

Čo je nové za august

 

Google Pay prichádza aj do hodiniek. Dňa 11. augusta prebehla konferencia Galaxy Unpacked, kde spoločnosť Samsung predstavila niekoľko nových zariadení. Všetky novinky nájdete vo videu

Ohebný SAMSUNG GALAXY Z FOLD3 & Z FLIP3, Buds2 a Watch4: První dojmy z novinek od Samsungu!

 

Medzi nimi však aj nové Samsung Galaxy Watch 4, ktoré vyvinuli v spolupráci s Google. V hodinkách tak nájdete operačný systém Wear OS. No a práve po uvedení hodiniek zároveň vyšla správa, že Google Pay bude dostupné už aj na Slovensku práve v hodinkách s Wear OS. My, čo máme Samsung Galaxy Watch 3, môžeme akurát závidieť. Správu prinieslo viacero portálov.

Aktuálne: Google Pay platby hodinkami na Slovensku. Platiť môžete už teraz

 

Ak by ste chceli vyskúšať prístupnosť Google Pay, tu je návod, ako to spojazdniť:

Platenie pomocou inteligentných hodiniek

 

Ako som už informovala aj na Facebooku, aj v hráčskom newsletteri, 19. augusta vyšla hra The vale: Shadow of the Crown. V Microsoft Store som ju našla za 19,99 dolárov, avšak zatiaľ len pre konzolu Xbox. Mala by byť ale dostupná aj pre počítače. Našla som ju zatiaľ na Steame za 16,79 €.

 

Teraz už na inú tému. Čaká vás online prezentovanie, online porada, školenie a to všetko aj za prítomnosti zrakovo znevýhodnených ľudí? Lukáš Hosnedl spísal niekoľko užitočných rád, ako meeting cez Zoom urobiť kvalitne dostupným a obsahovo bohatým aj pre nevidiacich účastníkov. Článok vyšiel na portáli Pélion.

Přístupné prezentování při online schůzkách

 

Pokiaľ potrebujete prekladať cudzojazyčné texty a Google prekladač vám nevyhovuje, vyskúšajte novú službu DeepL Translator. Mala by byť spoľahlivejšia a jednoduchá na používanie. Ja ju nepoužívam iba z toho dôvodu, že na preklad používam doplnok k NVDA Instant Translate. Ako služba funguje a čo ponúka, sa dočítate v článku na Blindrevue.

DeepL translator, kvalitný preklad prístupný aj s čítačom obrazovky

 

Uvažujem o kúpe hmatového displeja teda Braillovského riadku k počítaču. Ak o niečom takom uvažujete aj vy, ponúkam 2 články recenzujúce každý iný riadok. Na stránke Tyflokabinetu vyšiel článok o Focus 14 Blue 2017:

Téčko: Mobilní braillský displej Focus 14 Blue (2017)

 

Je predovšetkým určený k mobilným telefónom, prípadne na cesty, pretože ponúka len 14 znakov na riadok.

V Blindrevue vyšla recenzia Focus 40 Blue, ktorý je už k počítaču a prípadne aj na čítanie e-kníh vhodnejší, pretože má na riadku 40 znakov a čítanie by tak malo byť pohodlnejšie. Viac o ňom sa dozviete tu:

Focus 40 Blue: Komunikujeme s počítačom v Braillovom písme

 

Na blogu BLINDička Lindy Albrechtovej vyšiel zaujímavý článok s tipmi na navigačné aplikácie. Autorka v ňom popisuje niekoľko aplikácií, ktoré pri samostatnom pohybe používa ona sama. Tu si len treba dať pozor, že nie všetky musia byť prístupné aj pre operačný systém Android. Ja osobne testujem Lazarillo. Ak sa osvedčí, bude recenzia.

Tipy na zajímavé navigační aplikace pro zrakově postižené

 

A niečo aj priamo odo mňa. Ak sa aj vy potrebujete vysporiadať s poradovými lístkami na pošte, skúste to s aplikáciou Slovenská pošta. Ako to funguje, popisujem v článku

Slovenská pošta – majte prehľad o svojich zásielkach

 

Hudobný prehrávač Foobar2000 určite mnohí poznáte. Ako si ho prispôsobiť k obrazu svojmu a aké zaujímavé možnosti ponúka, nájdete tiež v mojom článku

Foobar2000 – prehrávač pre prácu aj zábavu

 

No a do tretice ponúkam článok o Legere Reader – veľmi dostupnej čítačke e-kníh do mobilu. Je síce platená, ale podľa mňa sa do nej zainvestovať oplatí. Viac o nej tu:

Legere Reader – prístupná čítačka e-kníh v mobile

 

Na čo sa môžete tešiť

 

Od 3. septembra by som mala mať možnosť otestovať si kameru OrCam MyEye. Samozrejme, ak všetko dopadne dobre, bude podrobná recenzia.

Stále testujem Clubhouse. Keďže tam skoro nikto nie je, nedarí sa mi otestovať jej hlavnú funkcionalitu. Čakám tak na nejakú diskusiu, do ktorej sa budem môcť dostať a vyskúšať si, ako audio sociálna sieť funguje.

Plánujem otestovať a porovnať aplikácie pre dvojkrokové overovanie prihlasovania – Google a Microsoft Authenticator. Obidve sa na prvý pohľad zatiaľ javia prístupne.

Stiahla som si aplikáciu Audible. Je to čítačka prevažne cudzojazyčných audiokníh od spoločnosti Amazon. Možno by stálo za to porovnanie s Audiolibrix. No, uvidíme.

 

Samozrejme, privítam tipy na akékoľvek aplikácie, ktoré by ste chceli používať, ale nechce sa vám skúšať, či sú alebo nie sú prístupné.

 

Ďakujem za pozornosť.

 

Ako sa so mnou spojiť

 

Facebook: Technológie bez zraku

Twitter: Technológie bez zraku

E-mail: kontakt@technologiebezzraku.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.