Kategórie
Newsletter

Zo sveta prístupnosti – Poďme sa hrať

Ahojte priaznivci Technológií bez zraku,

 

august sa síce ešte nekončí, no keďže mám teraz viac voľného času, chytili ma hry. Nazbieralo sa mi tu viac inšpirácií na prístupné hry či recenzie príslušenstva, ktoré na prvý pohľad s prístupnosťou nemá až tak veľa spoločné. Preto som sa rozhodla vydať špeciálny hráčsky diel newslettera. Koho táto téma nebaví, ten si môže počkať na klasický diel, ktorý samozrejme začiatkom septembra vyjde.

 

Prístupnému hraniu sa venuje nevidiaci hráč Lukáš Hosnedl. Vydáva články ako pre portál Pélion, tak aj pre iné už tradičné hráčske stránky.

V jednom z nich sa napríklad venoval kompletnému rozboru štandardnej videohry pre PlayStation a to konkrétne The Last of Us part 2. Táto hra je totiž určená ako pre vidiacich, tak aj pre nevidiacich hráčov. Čo sa týka konzolového hrania, je prvá svojho druhu a, žiaľ, zatiaľ jediná. Príjemné čítanie:

The Last of Us Part II: nevídaná revoluce v přístupnosti videoher

 

Komu by sa zdal článok príliš dlhý alebo dokonca nezáživný, odporúčam vypočuť si ukážky z hrania hry:

The Last of Us part 2 poslepu

 

Pri PlayStation ešte chvíľku zostanem. Takisto Lukáš Hosnedl napísal podrobný článok o prístupnosti konzoly PlayStation 5. Je to veľmi zaujímavé, pretože by som si nikdy nemyslela, že aj v tejto oblasti sa niekedy bude prístupnosť riešiť. Len by bolo fajn, aby pribudli ešte ďalšie hry, nielen tá vyššie spomínaná.

Příští stanice PlayStation 5

 

Na facebookovej stránke som už uverejnila článok, že 19. augusta vychádza hra The Vale: Shadow of the Crown. Tentoraz ide o hru pre počítače, ktorá zaujme ako vidiacich hráčov, tak aj tých so zrakovým znevýhodnením. Viac o hre píše zasa Lukáš Hosnedl v článku

Jak se hraje adventura The Vale určená nejen nevidomým

 

Tieto hry nemám vyskúšané. Čo som však skúšala, je hra Feer. Je určená ako pre telefóny s Androidom, tak aj iOS. Ide vlastne o to, že sa nachádzate buď v lese, alebo v továrni. Záleží na vás, akú tému si vyberiete. Tam sa vyhýbate buď zombíkom, alebo robotom, podliezate a preskakujete rôzne prekážky a zbierate svetielka. Do ďalšieho levelu sa dostanete po splnení určených podmienok, ktoré si môžete dopredu pozrieť ešte pred hraním toho ktorého levelu. Celá hra je ozvučená, takže si ju v pohode zahrá nevidiaci a aj vidiaci hráč, pretože to zasa nie je štandardná audiohra. Nie je zadarmo, stiahnete ju za 4,69 € buď z Obchodu Play, alebo App Storu. Ak chcete mať predstavu, ako sa hra hrá, môžete si vypočuť ukážku z hrania od Ondreja Rosíka.

Feer: Akčná hra do vášho mobilu

 

Na podobnom princípe funguje aj hra Blind Drive. Únosca zamkne vás ako vodiča so zaviazanými očami v rozbehnutom aute. Vy sa len podľa zvuku musíte vyhýbať protiidúcim autám a snažiť sa nikoho nezraziť, pokiaľ to nie je účelom hry. Pretože na moje mierne znechutenie vám dá únosca aj taký pokyn, aby ste zrážali cyklistov. Hra je tiež určená všetkým, nielen zrakovo znevýhodneným. Koniec-koncov ukážku si môžete vypočuť opäť vo videu Ondreja Rosíka

Blind Drive: staňte sa cestným pirátom s páskou na očiach

 

Pri obidvoch hrách treba dočasne pozastaviť odčítač obrazovky. Mne sa nejakým spôsobom podarilo vypnúť si ozvučenie aj v samotných hrách, no a to už po jej opätovnom spustení nenabehlo. Tak si na to dajte pozor. Blind Drive môžete stiahnuť ako z Obchodu Play, tak aj z App Storu. A tiež nie je zadarmo.

Ak neradi hráte na mobile, môžete skúsiť Blind Drive aj cez služby Steam alebo Itch.io pre počítače s Windowsom.

 

Už klasikou medzi audiohrami je podľa mňa hra A Blind Legend. Nevidiacemu rrytierovi unesú manželku a on ju musí s pomocou navigácie ich dcéry nájsť a zachrániť. Hra je po zvukovej stránke fakt kvalitne spracovaná. Zajazdíte si na koni, budete šermovať, utekať pred padajúcimi skalami, bojovať s obludami. Skrátka všetko, ako má byť. Je určená aj pre telefóny s Androidom, aj pre iOS a dokonca si ju zahráte aj na počítači cez Steam.

 

Ak máte radi hry, kde musíte len rozhodnúť, ako sa dej hry vyvinie, odporúčam skúsiť audiohru od českých vývojárov Dúkaz 111. Je to detektívna hra, kde vy rozhodujete, ako bude vyšetrovateľka konať. No a každé jej či vaše rozhodnutie posunie dej hry iným smerom. Teda je niekoľko možných scenárov, ako hra bude prebiehať. Ja som si ju však zahrala len raz, druhý raz by ma to nebavilo ani v prípade, že by som sa inak rozhodovala. Trošku kritickú recenziu nájdete napríklad tu:

Jakub Štěpánek: Důkaz 111

 

No a poslednou hrou, ktorú som objavila nedávno je Sonar Islands. Pochádza od rovnakého vývojára ako Feer. Ste lovcom pokladov na ostrove. Tie však musíte hľadať len pomocou zvukov. Najskôr prejdete cez tutoriál, potom cez Train camp. Toto je zadarmo. Ak však chcete hrať ďalej, vypýta si to od vás predplatné buď 2,49 € mesačne,alebo 24,90 € ročne. Stiahnete ju z Obchodu Play či App Storu.

 

Všetky tieto hry si bez problémov môžu vyskúšať aj ľudia bez zrakového znevýhodnenia, takže pokojne odporučte newsletter aj vidiacim kamarátom.

 

Ďakujem za pozornosť.

 

Ako sa so mnou spojiť

 

Facebook: Technológie bez zraku

Twitter: Technológie bez zraku

E-mail: kontakt@technologiebezzraku.sk

 

Jedna odpoveď na “Zo sveta prístupnosti – Poďme sa hrať”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.