Kategórie
Newsletter

Zo sveta prístupnosti – júl

Ahojte priaznivci Technológií bez zraku,

 

júl sa skončil, a tak nastal čas zhrnúť si, čo sa udialo nové vo svete prístupnosti za tento mesiac.

V prvom rade však ďakujem všetkým, ktorí ma sledujete, čítate moje príspevky či už na Facebooku, alebo na Twitteri. Komentujte, reagujte, spätná väzba od vás je pre mňa neoceniteľná.

Názov newslettera zatiaľ mením na Zo sveta prístupnosti. A ako som spomenula, budem sa snažiť ho vydávať každý mesiac.

 

 

Čo je nové za júl

 

V dňoch 11. – 15. augusta sa uskutoční online medzinárodný počítačový tábor ICC pre nevidiacich a slabozrakých záujemcov. Prednášky a workshopy budú v anglickom jazyku. Ak máte záujem, viac informácií nájdete v angličtine tu.

Tiež si môžete pozrieť ponuku workshopov.

 

Ako som už informovala, vyšla nová verzia NVDA 2021.1. Aké novinky a úskalia táto verzia prináša, sa dočítate v internetovom časopise Blindrevue v článku

NVDA 2021.1: Ako si poradiť so starými doplnkami?

 

Pokiaľ máte v rodine človeka, ktorý prišiel o zrak počas života, alebo sa sami necítite príliš istí pri používaní dotykových mobilov, môžete si prečítať v článku časopisu Téčko uverejnenom na vzdelávacom portáli Pélion o tlačidlovom mobile pre nevidiacich BlindShell Classic.

Téčko: BlindShell Classic – tlačítkový mobil pro zrakově postižené

 

Na blogu Lindy Albrechtovej BLINDička vyšla druhá časť článku popisujúca jej prvé skúsenosti s kamerkou OrCam My Eye 2.

OrCam My Eye 2 – První dojmy a zkušenosti – 2. část

 

SKN spustila testovanie projektu e-Braille, teda knihy v Braillovom písme prístupné v elektronickej forme, ktoré si môžete stiahnuť do braillovských riadkov. Takto prístupné knihy budú po normálnej korektúre so zachovaním vzhľadu ako pri tlačených knihách – nadpisy, čísla strán a podobne. Pripomínam, je to len testovacia fáza projektu.

E-Braille knižnicu nájdete po prihlásení sa na tomto odkaze.

 

Hlas Eliška pre odčítače obrazovky v systéme Windows končí. Teda končí celý syntetizér Infovox 4. Túto správu priniesol časopis Téčko. Ako ďalej píše, spoločnosť Acapella ukončí výrobu hlasového výstupu v júli budúceho roku teda 2022. Táto informácia je však podstatná len pre nových používateľov. Pre tých súčasných sa zmení len toľko, že hlasy už nebudú updatované vzhľadom na nové aktualizácie systému Windows. Hlasov pre mobilné telefóny by sa to vraj dotknúť nemalo. Kompletnú správu si môžete prečítať v pôvodnom článku

Announcing a major update and adapting the lifecycle of Infovox4.

 

Otravujú vás grafické smajlíky? Facebook v Messengeri začal alebo onedlho začne testovať smajlíky sprevádzané ešte aj zvukom. Takže sa máme na čo tešiť. V kombinácii s hlasovým výstupom to bude riadna otrava.

Ukážku si môžete vypočuť v článku na Mobilenet.cz:

Připadají vám emoji otravné? Tak to se těšte na soundmoji

 

Vyšla nová verzia odčítača obrazovky Jieshuo s číselným označením 20210725. Prináša niekoľko vylepšení a zlepšenie anglického prekladu. To môže mať za následok, ako uvádza Matěj Plch vo svojom článku, že môžu prestať fungovať vami namapované gestá. V lepšom prípade pomôže reštart telefónu, v horšom bude potrebná čistá inštalácia, nielen aktualizácia odčítača. Ja som aktualizovala a všetko funguje, ako má. Viac o tom, aké zmeny sa udiali v najnovšej verzii Jieshuo, sa dočítate v článku

Jieshuo International 20210725: Ve znamení optimalizací a vyladění stávajících funkcí

 

Keďže tu máme leto a veľa z nás aj napriek obmedzeniam cestuje, spísala som na svojej stránke návod, ako si kúpiť cestovný lístok na vlak či už pomocou webového prehliadača, alebo aplikácie Ideme vlakom.

Ako si kúpiť lístok na vlak so screenreaderom?

 

Rozhodla som sa vyskúšať sociálnu sieť Clubhouse z hľadiska nevidiaceho používateľa mobilného telefónu s Androidom. Som veľmi zvedavá, nakoľko a či vôbec bude prístupnosť riešená, keďže používatelia iPhonov s ňou majú značné problémy. Zatiaľ môžem povedať, že registrácia je plne ozvučená. Úvod o tom, čo Clubhouse je a ako funguje, sa dočítate v článku

Clubhouse – Stručný úvod pre začiatočníkov

 

Ďakujem za pozornosť.

 

Ako sa so mnou spojiť?

 

Facebook:Technológie bez zraku

Twitter:Technológie bez zraku

E-mail:  kontakt@technologiebezzraku.sk

Jedna odpoveď na “Zo sveta prístupnosti – júl”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.