Kategórie
Čo sa píše inde

Čo sa píše inde druhá časť – všehochuť

V predchádzajúcom článku som sa snažila priniesť vám súhrn webov, ktoré sledujem a ktoré sa týkajú technológií. Ale keďže nie všetci sa zaujímate o technológie, tak sa v druhej časti pozrieme na  tie, ktoré sa technológií týkajú len čiastočne alebo takmer vôbec.

  • Opäť na pomedzí technologického a netechnologického sveta sa nachádza stránka GIEBNEWS. Dá sa tu nájsť mnoho článkov z oblasti technológií, avšak aj články zo života so zrakovým hendikepom, ktoré sa priamo technológií netýkajú. Jej zakladateľom je Karel Giebisch. V súčasnosti web prechádza úpravou designu aj formátu, tak sa môže stať, že bude dočasne nedostupný.
  • Najmä o štúdiu so zrakovým znevýhodnením píše na svojom blogu The Unseen Way prakticky nevidiaca Pavlína. Dočítate sa tu však aj o tom, ako môžu nevidiaci a slabozrakí ľudia napríklad športovať, píše o svojich skúsenostiach s cestovaním a mnoho iného.
  • Všehochuť tém na svojej stránke Ondrosik ponúka takisto člen redakčnej rady Blindrevue a nevidiaci redaktor rádia Lumen Ondrej Rosík.
  • Zaujíma vás varenie? Pre vás je potom blog Boženky Fišerovej (za slobodna Gogoľákovej) Vaření hmatem, kde uverejňuje recepty, ktoré ako žena so zrakovým znevýhodnením sama vyskúšala.
  • Pre milovníkov hudby odporúčam stránky vynikajúceho pianistu Peťa Zbraneka Pianista.sk.
  • Popularizátorom života so zrakovým znevýhodnením je prakticky nevidiaci právnik s prezývkou Mates. Okrem blogu Matesův pohled má aj rovnomenný YouTube kanál a takisto podcast Rande naslepo. Z mojej skúsenosti sa dá nájsť v aplikácii Google Podcasty. Predpokladám však, že ho nájdete aj v iných podcastových aplikáciách.
  • Podcasty s inšpiratívnymi ľuďmi so zrakovým znevýhodnením do nedávna vysielala aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska s názvom Sami sebe. A tie sa naozaj zamerali na všetky možné témy z bežného života podotýkam. Posúďte sami.
  • Pre fanúšikov komentovaných filmov vznikla stránka Filmy trochu jinak. V úvodnom zvukovom príspevku Lucie Hanusová vysvetľuje, o čom jej projekt bude. Pozrite tu: Filmy trochu jinak – stránky o komentovaných filmech
  • Časopis Dúha existuje už dlhé roky, no nedávno jej šéfredaktorka Duška Blašková dosiahla spustenie aj jeho internetovej verzie. Ak vám teda nevyhovuje čítanie Dúhy v elektronickej, braillovej či čiernotlačovej verzii, začítajte sa do jeho článkov v online priestore. Vychádza každé 2 mesiace a nájdete v ňom články najmä o zrakovom postihnutí, o výnimočných osobnostiach, čo-to zo zákulisia ÚNSS, rady, tipy, skrátka stojí to za to.
  • Časopis Mosty inklúzie má konečne prístupnú a čitateľnú stránku, takže ho už môžem odporúčať. Prináša informácie pre všetkých ľudí so zdravotným postihnutím a vychádza 6-krát do roka.
  • Se slepcem o slepotě, jak ji neznáte je blog nevidiacej blogerky Simony Zvelebilovej. Trefným, občas trošku ironickým, niekedy nadneseným, ale vždy realistickým spôsobom píše o živote so zrakovým postihnutím. Približuje čitateľom bežné situácie z pohľadu človeka s úplnou stratou zraku – sebaobsluhu, orientáciu, prácu, bývanie, nakupovanie, kontakt s ľuďmi, myšlienkové pochody verejnosti voči zrakovo znevýhodneným ľuďom, ale aj naopak.

Predpokladám, že inšpiratívnych webov je omnoho viac. Avšak nie je v mojej moci sledovať úplne všetko. Preto ak máte nejaký iný tip, píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku alebo e-mailom. Stránku môžete sledovať aj na sociálnej sieti Twitter.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.