Kategórie
Čo sa píše inde

Čo sa píše inde časť prvá – weby o technológiách

Informácií a inšpiratívnych článkov alebo videí o živote so zrakovým postihnutím je nepochybne dosť aj v slovenskom či českom prostredí. Preto som sa rozhodla pozbierať všetky možné zdroje, ktoré sama sledujem.

 

Ako prvý spomeniem časopis Únie nevidiacich a slabozrakých, do ktorého (ako ste si dúfam všimli) aj ja sama prispievam, a tým je Blindrevue. Nájdete tu užitočné informácie o všetkom možnom od recenzií aplikácií pre mobilné telefóny, programy a aplikácie pre počítače až po rôzne vylepšenia pre odčítače a najnovšie aj audiorecenzie hier pre nevidiacich hráčov. Články tu vychádzajú každý týždeň v utorok a okrem toho, že sú zverejnené vždy na sociálnych sieťach, je možné prihlásiť sa aj na odber občasného newslettera.

 

Pre fanúšikov a používateľov prostredia Corvus vznikol nový projekt Hovoriace mobily. Tu sa dozviete o tom, ako sa Corvus ovláda, aké má možnosti a vylepšenia.

 

Používatelia produktov od Applu sa môžu v Apple magazíne Jablíčkář  v sekcii Technika bez očí dozvedieť o tom, ako využíva nielen iPhone jeho nevidiaci redaktor Benjamin Levíček.

 

Novinky tentoraz pre používateľov Androidu nepravidelne prináša Matěj Plch na svojom blogu Android bez zraku. Zameriava sa do veľkej miery na pokroky vo vývoji odčítača Jieshuo, ale nájdete tu aj iné užitočné články z prostredia sprístupňovania Androidu pre používateľov so zrakovým znevýhodnením.

 

Český vzdelávací portál Pélion prináša taktiež množstvo hodnotných poučných článkov zameraných na sprístupňovanie technológií pre zrakovo znevýhodnených či už používateľov počítačov, ale aj mobilných telefónov a takisto kompenzačných pomôcok.

 

Prístupnosti sa vo svojich podcastoch, ale aj na YouTube kanáli venuje Michal Rada. Jeho tvorba sa týka predovšetkým produktov od Applu, ale aj neapplisti si prídu na svoje. Ak by nevyhovoval zvuk, môžete si niektoré recenzie a články prečítať aj na webe Blindtech.

 

Na pomedzí technologického a netechnologického sveta je môj obľúbený blog od českej autorky Lindy Albrechtovej Blindička

Predstavuje rôzne technológie pre zrakovo znevýhodnených ľudí, ale aj popularizačné články o živote so zrakovým postihnutím. Takisto ponúka rady a návody, ako prispôsobiť prostredie pre človeka, ktorý má problémy so zrakom.

 

Veľmi hodnotným čítaním je český časopis Téčko, čo je príloha časopisu Zora. Funguje na princípe predplatného, preto aktuálne čísla dostanú len predplatitelia. Archív dostupných článkov aj bez predplatného nájdete TU

Pre hráčov je určený blog Lukáša Hosnedla 4Sense Gaming. Publikuje tu novinky zo sveta počítačových, mobilných  či konzolových hier a ich prístupnosti.

 

Poslepu.cz je zasa blog Radka Pavlíčka, ktorý sa venuje prístupnosti z odborného hľadiska. Nájdete tu pozvánky na rôzne udalosti týkajúce sa práve prístupnosti, odborné, ale zrozumiteľné články na túto tému a mnoho iných užitočných informácií.

 

Adaptech.cz je nielen firma zaoberajúca sa predajom kompenzačných pomôcok, ale na jej webe vychádzajú aj hodnotné články z prostredia asistenčných technológií pre zrakovo znevýhodnených používateľov IT.

 

Na blogu Blind Applista, ako už názov napovedá, nájdete články o produktoch od značky Apple, ktoré sa netýkajú len prístupnosti.

 

 

No a, samozrejme, nezabudnite sledovať aj Technológie bez zraku.

 

V druhej časti článku sa spolu pozrieme na zdroje, ktoré nie sú úplne technologicky zamerané, hoci určite aj tam o technológiách reč bude.

Ak máte váš obľúbený zdroj informácií, inú stránku, ktorú sledujete, píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku či e-mailom. Sledovať stránku a spojiť sa so mnou môžete takisto na sociálnej sieti Twitter.

Jedna odpoveď na “Čo sa píše inde časť prvá – weby o technológiách”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.