Kategórie
Hardware Tyflo pomôcky

Indikátor hladiny – poldecák s ním nenalejete

Indikátor hladiny je pomôcka pre ľudí so zrakovým znevýhodnením. Indikuje množstvo tekutiny naliate v nádobe. Vibruje a pípa, ak sa človek pri nalievaní do nádoby blíži k okraju, takže sa nestane, že by prelial.

 

Ako indikátor hladiny funguje?

 

Je to maličký asi dvojcentimetrový plastový prístroj. Môj je žltej farby. Je napájaný batériou, ktorá sa dá vymeniť. Na sebe má dve dlhšie a jednu kratšiu kovovú elektródu. To je všetko. Neobsahuje žiadne tlačidlá, netreba ho zapínať ani vypínať.

Pri nalievaní elektródy indikátora hladiny zastrčíte za okraj nádoby, kam idete nalievať tekutinu. Indikátor je tak za ne akoby zavesený. Ak sa tekutina spojí s dlhšími elektródami, začne vibrovať a pípať v pomalšom tempe. Po spojení všetkých troch elektród s tekutinou sa rozvibruje a začne pípať rýchlejšie. Podľa toho viete, že ste už blízko k okraju pohára, šálky, hrnčeka, skrátka čohokoľvek a je načase prestať liať.

Po naliatí tekutiny je vhodné ho utrieť.

 

Pre koho indikátor hladiny je?

 

Samozrejme, pre všetkých, ktorí si nie sú istí pri nalievaní tekutiny. Prípadne neradi strkajú návšteve prsty do šálky s kávou. A určite dokáže pomôcť ľuďom, ktorí stratili zrak počas života.

Je pravda, že ja ho využívam minimálne. Jednak preto, že indikátor hladiny vibruje a pípa na môj vkus príliš silno a vždy sa ho zľaknem, čo je pri zalievaní kávy vriacou vodou dosť kontraproduktívne. Druhý dôvod je, že sa mi zdajú elektródy dosť dlhé a napríklad kávy alebo čaju mám tak v šálke málo. A kedy určite nepomôže, tak to je pri nalievaní alkoholu do poldecáka či štamprlíka. Preto sa vo väčšine prípadov spolieham na starý dobrý osvedčený spôsob, čiže prst.

 

Záver

 

Indikátor hladiny patrí medzi kompenzačné pomôcky. Na Slovensku sa dá zohnať v Tyflocompe a jeho cena je 31 eur.

Ak sa chcete niečo spýtať, alebo máte pripomienku, píšte do komentárov pod článkom, na Facebooku či e-mailom. Stránku môžete sledovať a spojiť sa so mnou aj na sociálnej sieti Twitter.

2 odpovede na “Indikátor hladiny – poldecák s ním nenalejete”

Veľmi dávno som dostal od istej známej NS pani, pomôcku ktorou aj ten poldecák nalejem.Pred rokom 1989 sa to dalo kúpiť vo východnom Nemecku Je to plastové do sklenej flaše sa to vloží ako korková zátka a z vrchu vyčnieva tak 3 cm dlhá, trochu naklonená rúrka. Má dva výčnelky, ktoré NS oprie o hranu ohára(Ten čo je bližšie ku koncu) o okraj štamperlíka a fľaša s alkoholom sa dvihne hore dnom. Keď sa ekutina v pohári či poldecáku dotkne konca trubičky z fľaše prestane vytekať. fľašu odoberieme a postavíme na stôl a hosť má naliate.

Áno, presne nad týmto som rozmýšľala. Neviete, prosím, či sa to dá ešte teraz niekde zohnať? Lebo do štamprlíka sa ani ten prst strčiť nedá a indikátor hladiny by ho akurát tak prekotil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.